Răspunsuri — scrise de elviramvio; [p.1 /15]

elviramvio, 17.05.19 08:47»@RAlexandra:Nimeni nu-ți va putea da răspunsul perfect pentru că nu poți prevede viitorul.

Din experiența mea, pe teritoriul Bulgariei, bine ar fi să ai și bani bulgărești, BGN dar și bani pe card. Amintește-ți că ambele tipuri, Visa și Mastercard au avut probleme anul trecut și situația se poate repeta oricând. Deci concluzia ar fi că ceva cash ar fi bine să ai pentru cheltuieli care nu suportă amânare (restaurant, benzină). Și ar trebui să înțelegem că un card bancar nu este un zeu, vezi recenta situație din Suedia unde cardul bancar chiar este rege.

Acum depinde și unde îți petreci vacanța căci pe litoral și în orașele mari găsești ATM-uri, în stațiuni mici sunt mai rare. Nu-ți garantează nimeni că poți plăti doar cu cardul chiar dacă acolo unde ai de plătit e afișat așa (de exemplu în benzinării, chiar și OMV, am pățit să nu putem plăti căci, ziceau ei, nu mergea sistemul, noroc că aveam leve).

La hotel e bine să întrebi înainte de călătorie cum preferă să le plătești. Am pățit la Kazanlâk, pe contract scria clar plata cu cardul, cu euro sau leva dar după o lună, când am ajuns schimbaseră politica, doar leve! Și noi nu aveam suma, a trebuit să bântuim după o casă de schimb valutar.

Casele de schimb bucureștene de unde poți lua BGN la curs avantajos, de obicei mult mai bun decât la BCR (de obicei cu precomandă) sau Moșilor sunt vis a vis de Magazinul Unirea pe Bd. Coposu dar poți să-ți faci o idee pe valutare.ro/curs-valutar- ... -de-schimb.html. Eu de acolo iau când îmi convine cursul. La casele de lângă vamă cursul este ceva mai mare, cel puțin așa era în aprilie când am trecut eu.

Pentru zonele foarte turistice apropiate de România poți merge chiar cu lei să schimbi destul de acceptabil. Mai departe însă nu mereu cumpără lei dar euro da, categoric și la un curs bun.

Revolut este un card foarte bun. Poți schimba în foarte multe valute, foarte convenabil și l-am folosit de ceva timp chiar în Bulgaria la plăți. Totul este să ai telefonul mereu activ, mai ales când treci granița, altfel îți blochează cardul. Dacă ai un astfel de card, excelent după părerea mea, nu pune toți banii pe el, transferă periodic, la nevoie, după cardul de bază.

LA CMR Cum plătim în Bulgaria? - scris de RAlexandra în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 02.05.19 15:57»@CSR: In Grecia se plătește la puncte fixe, toll-uri.

Vezi că este o aplicație pe care o poți descărca pe telefon și este de obicei actualizată, noi o folosim de ceva ani.

Îți poți face calculul de acasă, cât te costă taxa de autostradă pentru zona pe care o circuli și ai și harta punctelor de plată, uneori și modalitatea de plată (în aprilie când am avut nevoie chestia asta ultimă nu funcționa ceea ce mă duce cu gândul că vor mai adăuga grecii ceva... mărunțiș).

Caută " Greek Toll" sau " Toll Cost Calculation" , sunt mai multe, noi o folosim pe prima.

LA CMR Grecia prima data cu masina - scris de CSR în secțiunea [CMR GRECIA]
elviramvio, 01.05.19 18:05»@CSR: M-am intors de curand din Grecia unde am fost cu masina fiului meu.

Legea europeana spune clar ca la vama trebuie sa prezinti doar talonul si acesta se scaneaza (ma refer la Bulgaria si Grecia, restul in cazul tau iese din discutie doar daca nu te duci prin Serbia despre care nu am noutati).

DAR, am mai scris asta pe aici, exista o alta lege, nu ma intreba numarul ei, care prevede foarte clar ca atat politia de frontiera cat si orice politie de circulatie din tarile europene iti poate cere dovada ca ai avut acceptul proprietarului sa scoti acea masina din tara. Si sincer, dupa ce am intrebat pe cineva autorizat, mi se pare logic.

In caz ca ai acel document, e absolut ok. Daca nu, politia tarii respective te poate trage pe dreapta maxim 24 de ore pana verifica ei. Dupa cele 24 de ore daca EI n-au obinut datele din Romania in cazul nostru, esti liber sa pleci, plus ca ei nu au dreptul sat-i retina masina, placutele sau talonul.

Acesta lege se aplica foarte rar si probabil doar de vre-un politist pe care l-a calcat furnica pe bombeu. Sau poate daca este ceva alarma de vre-un fel si normal ca nu-ti vor da amanunte despre motivul cererii. Dar legea exista!

Si inca ceva, sa ai parbrizul intreg, nu crapat, deloc, altfel poti avea probleme.

In aprilie, politia de circulatie in Grecia era aproape inexistenta, un singur pistol-radar in cam 2000 km grecesti. La vara cred ca vor fi mai activi. Nu pare sa se fi acrit prea mult dupa schimbarea legii.

Totusi ai grija cu parcarea, am vazut masina cu placutele ridicate. Adica invizibili politistii dar activi!!

Nu iei benzina in canistre sau bidoane sub nici o forma, asta e cea mai mare belea si pot sa-ti spun ca de data asta vamesii greci s-au uitat in portbagajul nostru, prima data de cand facem Grecia si nu eram chiar singurii in vama, am stat 10 minute. De altfel si romanii s-au uitat in masina la revenire.

Ca bani, eu cred ca e bine sa ai si card (recomand Revolut ca ai multe posibiliti de a-ti " ascunde " conturile si comision zero la retrageri ATM dac ai deja banii pe el) dar si o suma de 100 -200 euro cash in bancnote de 10, 20 este de dorit in permanenta. Cu RON te complici.

Am primit chitanta in 99 % din cazuri chiar la taverne neinsemnate si magazine mici de unde luam cate ceva pt micul dejun. Tot asa si restul a fost la cent. Asta nu e o garanie ca vei pati la fel intr-o zona precum cea unde mergi.

Te sfatuiesc sa pastrezi chitantele, mai ales pe cele de la muzee sau daca vei folosi si transport in comun local. Anul acesta la o taverna s-a schimbat tura si a fost nevoie sa aratam chitanta pentru ce mancasem (o ploaie de vara ne-a retinut mai mult la masa). Se mai fac verificari.

Pentru autostrada sa ai cash mai mult. Se poate plati si cu card, nu la toate toll-urile dar acolo unde am mai fost atenta mi-a parut curios ca acceptau doar MasterCard, chiar am fotografiat 2-3 anunturi de astea. Nu-ti pot garanta ca asa va fi in sezon dar nici nu te pot asigura ca accepta orice card. Sau ca nu se vor înmulți toll-urile cu plata automata. Camerele de inregistrare nu funcționau toate, iti poti da seama de asta dupa masinile grecesti cu numere locale, din fata ta, care incetinesc sau trec precum tornada dar e o chestie riscanta sa te iei doar dupa... iepuri.

Vacanta frumoasa !

LA CMR Grecia prima data cu masina - scris de CSR în secțiunea [CMR GRECIA]
elviramvio, 29.04.19 14:08»@bobomaridan:

Bulgaria nu merită blamată că nu prezintă siguranță. Întoarsă de nici o săptămână din Grecia, cu popasuri prin Bulgaria, pot să spun că este o țară la fel de sigură precum România și Grecia.

Și în drumul nostru prin Bulgaria, la dus și întors, am întâlnit cele mai multe echipaje de poliție în comparație cu țările de mai sus, poliție care nici nu te bagă în seamă dacă circuli legal.

LA CMR Stare drum Nis-Drobeta Tr. Severin - scris de gabim2002 în secțiunea [CMR SERBIA]
elviramvio, 24.04.19 09:08»@scoty:

😁 Sunt din club, m-am învățat să-mi răspund astfel înainte de a pune întrebarea! Oricum, bună informația și vacanță frumoasă!

LA CMR Vigneta Slovacia în drum spre Polonia - scris de scoty în secțiunea [CMR POLONIA]
elviramvio, 16.02.19 11:44»@Marius Mihet:

Cea mai bună variantă ar fi Sibiu - Craiova - podul Calafat / Vidin - Sofia -Thessaloniki - destinația ta. Aproximativ 900 km. Sofia se ocolește destul de ușor. Aplicația Waze te ajută și în Bulgaria fără costuri mari la net. Dacă vrei fără net, descarcă de acasă Mape. me, fă-ți traseul pe hartă și poți folosi apoi offline. Eu totuși ăți recomand Waze.

Dar nu uita șă-ți iei vinetka când treci la bulgari sau, pentru a câștiga timp, online cu minim 48 de ore înainte de a pleca din România, am scris un articolaș.

Vacanță frumoasă!

LA CMR Tranzit Bulgaria si cazare o noapte in drum spre Grecia - scris de lemnarm în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 04.01.19 09:47»@crismis:

Sunt convinsă că voi veți face haz de asta peste un timp! Aici ne asemănăm tare mult 😂!

Cât despre avantaje materiale, nici nu se poate discuta, plus că nici nu sunteți genul de oameni care cer asta. Dar e bine de știut că pot exista surprize neplăcute cu unele agenții și asta se află doar din ce scriu unii și alții. De exemplu dacă eu mai aveam o îndoială că nu i-am ales atunci, acum știu că am făcut bine. Oricum problema are multe aspecte, tu știi asta.

LA CMR Sesizare agenție turistică - scris de crismis în secțiunea [CMR zSTRATOSFERA]
elviramvio, 04.01.19 08:57»@crismis:

Din păcate reclamă negativă nu prea ai unde să-i faci. Doar pe fb și numai pe paginile turistice care-ți acceptă comentariul. Dacă administratorul unei pagini are alte interese însă legate de agențiile turistice, îți șterge postarea.

Referitor la firma cu care ai mers, am fost și eu tentată de o ofertă a lor, noroc că am avut timp să sap adânc 🤣. Oricum mersul cu agenție este loterie curată. Eu am avut noroc, din 3 excursii așa, 3 au fost bune, mulțumitoare.

Vacanțe frumoase pe 2019!

LA CMR Sesizare agenție turistică - scris de crismis în secțiunea [CMR zSTRATOSFERA]
elviramvio, 09.11.18 22:01»@banal:

Asigurare privată, cardul european nu este recunoscut.

Dar ai grijă de la ce asigurator iei polița, nu toți au oferte bune. Firmele de vârf te pot scuti de costuri acolo în caz că ai nevoie de asistență, cele mai jos pe listă te cam obligă să plătești tu acolo și să recuperezi în țară pe baza unui dosar. Depinde.

Oricum eu ți-aș recomanda o asigurare de călătorie pentru orice țară din Europa, chiar și pt greci. Cardul european de sănătate este foarte limitat.

LA CMR Card european de sanatate - scris de banal în secțiunea [CMR TURCIA]
elviramvio, 04.10.18 22:23»@icusor:

Dacă nu este o perioadă aglomerată cum ar fi de Crăciun sau Anul Nou, timpul este suficient. Sunt destule automate unde poţi face singur operaţiunea dar sunt şi automatele unde găseşti un operator postat lângă aparat, deci în funcţie de aglomeraţie, ai de unde alege. Asta la T1, nu ştiu cum e la T2. La ghişeu nu ştiu cum este sau dacă se plăteşte, noi am mers direct la automate.

La verificarea bagajului de mână, la noi a mers repede deşi era ceva lume. Se mai opreşte banda când verifică mai amănunţit pe cineva, aleatoriu sau piuie aparatul dar în general se mişcă mai repede ca ai nostri.

LA ÎNTREBAREA chekin - scris de icusor în secțiunea [Sfaturi utile pentru vacanța la Lisabona / LISABONA [oraş]]
elviramvio, 17.09.18 22:02»@Crisseis:

Poate plăti orice în principiu, inclusiv transfer. Noi n-am avut nici un fel de problemă plătind facturi sau alte chestii importante. Am auzit că unii beneficiari refuză totuşi plata cu Revolut pentru că nu are 3D secure dar n-am păţit, ba am plătit şi pentru zbor cu el. Cel mai bine este să se intereseze copilul dacă este acceptat la banca unde este deschis contul de tranzit. Oricum merită un card Revolut, în caz de urgenţă poţi să-i trimiţi foarte rapid şi ieftin bani chiar din cont în lei.

Dacă optaţi pentru acest card, trebuie să aveţi amândoi câte unul, transferul de obicei se face imediat, de pe mobil.

Acum ce să zic, n-am avut belele cu el până acum şi pot spune, chiar îmi place să-l folosesc. Dar nu pot să garantez în totalitate.

LA CMR Cardul Revolut - scris de robert în secțiunea [CMR zSTRATOSFERA]
elviramvio, 17.09.18 18:18»@Crisseis:

Bună. Înţeleg că ai copilul în Anglia. În afară de Revolut este si cardul Monese care are cont în lire iar pentru România şi în euro, nu în lei. Funcţionează la fel cu Revolut doar că nu are cont în lei şi retragerea de la ATM se taxează cu 1 liră. Plăţile cu cardul sunt gratis. Eu mi-am făcut pentru contul în euro şi văd că funcţionează foarte bine, îmi transfer de pe telefon din contul în euro de la banca românească în contul euro la Monese şi plătesc cu el unde am plată în euro. La fel merge si pe contul in lire. Avantaj la Revolut este că poţi cumpăra lire din contul în lei atunci când iţi convine paritatea şi poţi să-i transferi copilului.

Nu este problemă să transferi 1500 lire dar eu sunt mai precaută şi prefer să încarc cu sume mai mici. Până acum cu Revolut n-am avut probleme unde l-am folosit, nici eu şi nici fiul meu unde a fost de curând.

Dacă mai ai întrebări, cu plăcere spun ce ştiu.

Dacă optezi pentru Monese, dă-mi un PM înainte de a-l solicita.

LA CMR Cardul Revolut - scris de robert în secțiunea [CMR zSTRATOSFERA]
elviramvio, 31.08.18 08:39»@Carmen Ion:

Norocoşilor! În mai nu acceptau, cel puţin când am trecut noi. Am luat micul dejun la ei după experienţa neplăcută cu cazarea şi cât am stat la masă am asistat fără voie la o discuţie cu un turist străin. Se pare că Bulgaria ia foarte în serios trecerea la euro.

Vacanţă frumoasă!

LA CMR Plata benzina in euro? - scris de Carmen Ion în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 30.08.18 22:30»@Mihaela 52:

Vacanţa frumoasă în Belek!

LA ÎNTREBAREA Din Belek in Cappadocia? - scris de Mihaela 52 în secțiunea [Cappadocia văzută din balon / CAPPADOCIA [zona]]
elviramvio, 30.08.18 10:18»@Fanel Dinu:

Sa cumperi vinetka OFICIAL este imposibil sa nu-ţi ceara numărul masinii, tocmai anul acesta!! Singura modalitate ar fi sa aibe camera video ca la taxa pod şi sa ia automat numarul dar ma indoiesc de asta din câte stiu eu şi nu sunt chiar ageamie pe ruta Bulgaria. Sistemul informatic nu-i permite eliberarea chitanţei vinetkăi dacă nu introduce un număr auto.

Chiar, ne poţi spune exact, localitatea şi magazinul de unde ai cumpărat vinetka şi cum ai plătit? E bine de ştiut!

LA CMR Vignieta nelipita pe parbriz - scris de mpau în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 30.08.18 00:17»@Fanel Dinu:

Intrebare inutilă. Dacă una din camere a fost activă, nu te bate nimeni la palmă, doar la portofel! Şi pe spatele mătcii sunt nişte indicaţii cum să lipeşti vinetka, aşa că fii mai atent altă dată.

LA CMR Vignieta nelipita pe parbriz - scris de mpau în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 29.08.18 17:19»@Mihaela 52:

Distanţa pe şosea din Belek spre unul din centrele importante din Cappadocia este de peste 500 km, am făcut-o în luna aprilie. Deci exclus să faci o excursie în acest mod pentru că zborul cu balonul e doar dimineaţa la răsărit de soare iar ţie ţi-ar trebui 2 zile obligatoriu, cu cazare 1 noapte în Cappadocia. Şi important, dacă firma de bloane primeşte avizul de ridicare de la sol şi acesta se dă de la Ankara, dacă vremea nu e bună zborul se amână 1 sau mai multe zile.

Cu un zbor local Antalya - Nevsehir, cel mai aproape aeroport sau Kayseri, poate că rezolvi dar mă îndoiesc după ce am fost acolo. Este la risc şi noroc şi tot aşa, indiferent cum ar fi orarul de zbor, pierzi timp. Mai bine urmăreşti în toamnă zboruri ieftine România - Cappadocia, stai 2 -3 nopţi acolo şi ai şanse să-ţi împlineşti visul.

LA ÎNTREBAREA Din Belek in Cappadocia? - scris de Mihaela 52 în secțiunea [Cappadocia văzută din balon / CAPPADOCIA [zona]]
elviramvio, 27.08.18 22:40»@Michi:

Cred că 100 leva vă ajung, de persoană. Dacă aveţi euro, nu-i problemă, in Nessebar sunt case de schimb, una chiar lângă Muzeul de Arheologie şi schimbul este de obicei bun - cred că mergeţi în Nessebarul istoric. ATM găsiţi mai spre zona centrală.

Lei nu ştiu dacă schimbă, acum 2 ani nu. Dacă vreţi să vizitaţi câte ceva, vedeţi că la Muzeul de Arheologie puteţi lua un bilet combinat şi pentru bisericile vechi dar plătiţi cu leva sau card.

Vacanţă plăcută!

LA CMR Câţi leva să cumpăr? - scris de Michi în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 24.08.18 14:09»@Carmen Ion:

Pe teritoriul Bulgariei nu poţi plăti nicăieri oficial cu euro sau altă monedă străină. Doar la un hotel sau pensiune ce deţine si casa de schimb valutar. Acceptarea este în afara legii şi schimbul defavorabil ţie. Tu fiind în Bucureşti şi într-o zonă bună, ai posibilitatea să-ţi cumperi leva la preţ bunicel de la case de schimb valutar. Sau poţi folosi cardul in lei sau euro dar eu ţi-aş recomanda să ai ceva leve căci nu ştii daca funcţionează sau nu sistemul de plată cu cardul în momentul când plătesti tu. Dacă nu ai încredere în casele de schimb, desi acum nu sunt probleme, poţi cumpăra leva de la BCR, comandă de azi pe mâine de obicei, cursul este puţin mai mărişor. Eu cumpăr leva din zona Unirii.

Vacanţă frumoasă!

LA CMR Plata benzina in euro? - scris de Carmen Ion în secțiunea [CMR BULGARIA]
elviramvio, 04.08.18 08:03»@seby70:

Anul acesta am parcurs ambele trasee. Drumul prin Makaza este foarte bun. Depinde în ce perioadă mergi, nu cred că ai specificat şi este un lucru foarte important. Dacă e august, vârf de sezon, este foarte aglomerat pentru că încă este un punct vamal micuţ.

Diferenţa dintre cele două variante este de cam 190 km, deci Makaza mai scurt - am zis mai sus că am parcurs ambele variante de curând. De obicei vama Kulata este cea mai lejeră.

Mai ai o variantă pentru care sunt sigură că voi primi castane fierbinţi de la colegi🤣 dar nu o pot omite că-i prea frumoasă. Propunerea o iei în calcul doar dacă îţi plac drumurile de munte virajate - am văzut că eşti din Braşov. Prin Zlatograd cu ieşire la Xanthi, aprox. 810 km. Menţionez că este un drum superb, necesită experienţă în condus pe drumuri de munte dar este spectaculos şi foarte liber. Bulgarii au refăcut drumul până la graniţă. La greci este un drum obişnuit dar bun. Dacă-l alegi, fii amabil cu vameşul, nu prea vede români pe acolo 🤣

LA CMR Traseu spre Thassos (Sofia / Kulata) - scris de seby70 în secțiunea [CMR GRECIA]
pagină generată în 0.0263230800629 sec

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test