ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: ploiesti
ÎNSCRIS: 07.04.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Madeira, încântare pentru ochi şi suflet - partea I

TIPĂREȘTE URM de aici

Situata in Oceanul Atlantic, la aproximativ 860 km de Lisabona si 580 km de tarmul Marocului, insula Madeira este un adevarat paradis: vegetatia este luxurianta, iar clima extrem de blanda pe tot parcursul anului. Umiditatea este foarte mare, de aici si verdele crud care imbraca insula, unic in Europa.

Supranumita si “ Insula florilor ”sau “ Gradina botanica plutitoare ”, frumusetea Madeirei a atras de-a lungul vremii multe nume celebre, cum ar fi: Cristofor Columb, imparatul Carol I al Austriei, imparateasa Sissi a Austriei, Winston Churchill, Margaret Thatcher.

Este o insula de origine vulcanica, muntoasa, are 50 km lungime si 20 km latime. Adaposteste peste 3000 de specii de plante, dintre care aproximativ 120 sunt endemice, adica se intalnesc doar in aceasta insula.

Pentru a proteja aceste specii rare, in 1982 autoritatile au creat Parcul National Madeira, care acopera doua treimi din insula.

Fie ca-ti doresti o vacanta activa, ca in cazul nostru, sau una de relaxare, Madeira are cate ceva de oferit pentru fiecare. Drumetiile prin Levadas, traseele montane de exceptie, plimbarile prin frumoasa capitala Funchal, vestitele miradouro sau puncte de belvedere, plajele spectaculoase, piscinele naturale de la Porto Moniz, pesterile vulcanice de la Sao Vicente, sunt numai o parte din minunatiile acestei insule.

Cum am ajuns in Madeira?

Cautam o destinatie de poveste pentru vacanta de vara, cu plaje, munti, peisaje spectaculoase, cate ceva de vizitat si, din intamplare, am vazut cateva poze cu coasta nordica a Madeirei. A fost dragoste la prima vedere. Am inceput sa citesc impresii despre aceasta destinatie si apoi, in scurt timp am rezervat si biletele de avion. A urmat cazarea.

Biletele de avion le-am rezervat prin Tap Portugal, compania nationala portugheza, cu escala in Lisabona atat la dus, cat si la intors. Am plecat la ora 7.00 din Bucuresti si la 14.30 (ora locala) eram deja in insula. Orarul de zbor a fost excelent, in sensul ca plecarea a fost dimineata la ora 7 din Otopeni, iar intoarcerea din insula a fost dupa amiaza, la 17.50, astfel incat si in ultima zi am avut timp sa vedem cate ceva. Zborul a fost foarte placut, pe ambele segmente. Biletele au costat 400 de euro, dus-intors, cu doua bagaje de cala si locuri incluse. Le-am achizitionat la inceputul lunii aprilie, pentru sfarsit de septembrie.

Am avut ceva emotii la aterizarea in insula, deoarece citisem ca aeroportul din Funchal este unul din cele mai periculoase 10 aeroporturi din lume. Lungimea pistei de aterizare este de numai 2791 m, o parte a acesteia fiind sustinuta de piloni, iar curentii de aer pot crea probleme la decolari sau aterizari. Emotiile s-au dovedit nejustificate, pentru ca aterizarea a fost una ” de nota 10”.

Unde ne-am cazat?

Oraselul Funchal dispune de foarte multe spatii de cazare: hoteluri de 3,4 si 5 stele, dar si multe pensiuni. Noi am ales varianta unei ferme: o casuta de 150 mp, Fazenda do Sousinha, situata intr-un cartier non-turistic al Funchalului, Santo Antonio, in mijlocul unei plantatii de bananieri, cu terasa pe acoperis si vedere catre ocean. Am avut toate dotarile necesare pentru o vacanta reusita si, in plus, am fost rasfatati cu banane proaspete, de pe plantatie pe toata durata sejurului.

Proprietarul, Oscar, a fost o gazda perfecta.

In limita timpului, voi scrie separat cateva cuvinte si despre cazare.

Cum ne-am deplasat in insula?

Desi este o insula mica, Madeira are o infrastructura de invidiat, construita cu fonduri europene.

O multime de autostrazi fac legatura intre capitala Funchal si principalele orase, iar tunelurile sunt cu zecile, mai lungi sau mai scurte (cel mai lung tunel pe care l-am parcurs noi avea 3.2 km), in panta, in curba, foarte bine semnalizate si intretinute. Fiecare tunel are un nume. Sunt ventilate, au parcari, telefoane si iesiri de urgenta.

Pentru mai multa libertate de miscare, am ales sa inchiriem o masina, pentru toata durata sejurului. Am cerut un Ford Fiesta sau similar si am primit un Fiat Punto (singurul model de masina disponibil in ziua aceea), cred ca cea mai puturoasa masina pe care am inchiriat-o vreodata.

A fost o aventura sa ne miscam cu ea pe soselele din Funchal, care sunt toate in panta. Cel mai greu a fost sa urcam dealul abrupt Monte, pentru ca pe acolo circula saniile de asfalt si soseaua este foarte alunecoasa.

Dar, cu toate acestea, am facut aproape 1000 km in insula, in cele 12 zile de sejur.

Ce e de vazut in insula?

Madeira este un adevarat paradis, indiferent ca esti un impatimit al muntelui sau ca-ti place sa lenevesti pe un sezlong, la soare.

In insula sunt aproximativ 2170 km de “levadas”, acele apeducte, canale inguste sapate de om pentru a drena apa din munte provenita din ploi, catre zonele mai aride.

De-a lungul lor, au fost create numeroase trasee turistice, cu grad de dificultate mic, mediu sau mai mare, marcate, amenajate cu poteci pietruite, care sa vina in intampinarea celor dornici de aventura.

Agricultura se face cu perseverenta, terenurile sunt terasate si cultivate cu trestie de zahar si vita de vie, bananieri si alti pomi fructiferi.

In insula mai exista paduri de dafini si eucalipt. Si multe, foarte multe flori.

Jardim Tropical Monte Palace, de pe dealul Monte- la care se poate ajunge cu telegondola din Funchal, sau cu masina, pe sosea, se intinde pe o suprafata de 70 000 metri patrati si adaposteste un numar impresionant de plante exotice. Are un muzeu cu trei etaje unde sunt expuse sculpturi din diverse parti ale lumii si un etaj dedicat unei colectii impresionante de minerale, pietre pretioase si semipretioase adunate din toata lumea.

Alaturi de arbori si plante, in aceasta gradina botanica poti vedea o multime de lebede negre, originare din Australia, Tazmania si albe, originare din Islanda si Scandinavia, rate sau pauni.

Lacurile sunt populate cu o mare varietate de crap, de culori si dimensiuni diferite, pesti care pot trai 100 de ani.

Pe pasarela si prin interiorul gradinii tropicale, exista o colectie impresionanta de panouri mari din faianta, ”azulejo”.

Jardim Botanico este o alta gradina botanica, terasata, situata la aproximativ 3 km de Funchal, are o suprafata de 35 000 metri patrati, care adaposteste peste 2500 de specii de plante exotice si aproximativ 300 de specii de pasari exotice. In apropierea gradinii botanice exista o gradina de orhidee, unde sunt create si cercetate multe soiuri, din intreaga lume. In afara de faptul ca le puteti admira in toata splendoarea lor, se pot si cumpara astfel de plante.

Cabo Girao, situat la aproximativ 25 km de Funchal, este un promontoriu situat la 580 m deasupra marii (e considerat unul din cele mai inalte din lume), care ofera privelisti de neuitat asupra coastei Madeirei, a orasului si nu in ultimul rand a oceanului. Este prevazut cu o platforma din sticla securizata, pe care te poti aventura, ca sa privesti mai de aproape oceanul si tarmul. Privelistea este una de neuitat.

Pico Ruivo 1862 m si Pico do Arieiro 1818 m sunt cei mai inalti munti ai insulei. Exista trasee turistice intre cele doua varfuri, abordabile de pe ambele parti ale insulei. Noi cred ca l-am ales pe cel mai greu, care a durat aproximativ 6 ore si ne-a solicitat destul de mult pe unele portiuni. Au niste trasee montane de exceptie, marcate, cu poteci pietruite, scari, balustrade, tuneluri sapate in munte, ca sa ajungi mai usor de cealalta parte si multe indicatoare.

A fost o experienta minunata. Desi ceata deasa ne-a insotit o buna bucata de drum, am avut parte si de soare si nu in ultimul rand de peisaje de poveste. Veti vedea ca nu exagerez cu nimic, Madeira este un adevarat colt de rai.

Pesterile vulcanice si centrul de vulcanism de la Sao Vicente situate la 45 km de Funchal, au fost o experienta inedita. Se organizeaza tururi ghidate in pesterile vulcanice aparute acum aproximativ 400 de ani, se viziteaza muzeul si se fac proiectii, ca sa poti intelege cum s-a format insula.

Piscinele naturale de la Porto Moniz, sunt niste ochiuri de apa ingradite de stanci, care sunt reimprospatate permanent de ocean. Sunt spectaculoase si numai bune pentru o baie in ocean.

Portul si plaja Seixal, pe coasta Nordica a Madeirei, o plaja mica, cu nisip negru, cu intrare lina si cateva piscine naturale, “inchise “de stanci vulcanice. Peisaje de poveste.

va urma

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de pmanuela in 13.09.18 20:29:38
Validat / Publicat: 13.09.18 23:08:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona

VIZUALIZĂRI: 3102 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pmanuela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Piscine naturale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Aurici
[17.09.18 12:33:35]
»

@pmanuela: Am citit destul de mult despre Madeira în ultima vreme, dar parcă cu tine am rezonat cel mai bine. Îmi place cum ai abordat subiectul și cum ne-ai transmis. Aștept și celelalte articole. N-am Madeira pe lista scurtă momentan, dar nu se știe niciodată...Pozele sunt demențiale și cum aproape întotdeauna de la poze se înfiripă vacanțele noastre, cine știe...

Până la urmă 12 zile cum au fost? Multe, puține, suficiente?

pmanuelaAUTOR REVIEW
[18.09.18 06:41:50]
»

@Aurici:

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

In Madeira cred ca as putea sta o luna si tot as avea ceva de vazut sau de facut.

Cele 12 zile au fost insuficiente. Am plecat din insula cu regretul ca nu am batut la pas nici o Levada, dar cu siguranta vom reveni.

A fost o vacanta completa si am venit cu bateriile incarcate.

Am facut baie in Atlantic in cateva randuri, desi era sfarsit de septembrie, am mers in croaziera cu catamaranul in cautarea balenelor si a delfinilor, am"cucerit" cei mai inalti munti ai Madeirei.

Pentru cei care iubesc natura, este o vacanta ideala.

fra
[22.10.18 16:10:57]
»

Să știți că aștept și partea a 2-a sau review-ul pentru cazare. A fost frumos scris într-adevăr articolul și mi-ar plăcea să urmez chiar punctele turistice pe care le-ați atins voi...

Legat de preț, am văzut prețul de 400 euro pentru avion cu escală la Lisabona. Prețul acesta e pentru o persoană sau pentru amândoi?

pmanuelaAUTOR REVIEW
[22.10.18 16:53:59]
»

@fra:

Voi continua cu partea a doua si cu cazarea in scurt timp.

Ne-am intors de curand din Naxos, unde am avut o alta experienta frumoasa (mai putin ciclonul Zorba), acesta fiind motivul pentru care nu am apucat sa termin povestirea.

Biletele au costat 400 de euro pentru amandoi.

Luate direct de pe flytap.com, cu multe luni inainte.

webmaster
[06.01.20 11:56:10]
»

Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

pmanuelaAUTOR REVIEW
[06.01.20 13:45:54]
»

@webmaster:

Va multumesc.

Clementina
[10.01.20 15:57:10]
»

Foarte bun articolul dv va rog sa mi spuneti de la ce firma ati inchiriat masina si cat au fost costurile.

Ati luat si vreun tur sau excursie pe insula?

Multumesc frumos. Felicitari.

pmanuelaAUTOR REVIEW
[10.01.20 16:55:34]
»

@Clementina:

Buna ziua.

Va multumesc frumos pentru aprecieri.

Am inchiriat masina prin Rentalcars, de la Keddy by Europcar. A fost cea mai buna varianta la momentul acela.

Costulinchirierii pe 12 zile a fost de 1347 lei, la care am mai adaugat o asigurare totala, in suma de 426 lei.

Am achitat in avans 170 lei, restul s-au achitat cu cardul, la preluarea masinii.

Ni s-a retinut pe card un depozit de 300 euro, care a fost deblocat la cateva zile dupa predarea masinii.

Am cerut un Ford Fiesta, dar din pacate am primit un Fiat Punto, care, desi e din aceeasi grupa, economica, nu face fata drumurilor in panta din Madeira.

Excursii nu am luat prin agentie, am colindat insula cu masina inchiriata. Am incercat sa imbinam plaja si baia cu drumetii si vizite la obiectivele turistice. Desi este o insula mica, Madeira are foarte multe de oferit si 12 zile nu sunt suficiente, pentru cate sunt de vazut. Soselele Madeirei sunt impecabile si e o adevarata placere sa conduci in insula.

Am vazut insa pe cont propriu insula vecina, Porto Santo. Am trecut cu feribotul, 98 euro pentru amandoi dus-intors, iar acolo am luat un autobuz turistic, cu ajutorul caruia am punctat principalele atractii ale insulei.

Distanta intre insule a fost parcursa in 3 ore si jumatate pe sens. Feribotul pleaca dimineata din Funchal (la ora 7.30 a trebuit sa fim in port, pentru imbarcare) si se intoarce in jurul orei 00.30.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Clementina, fra, pmanuela
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Madeira:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082000017166138 sec
    ecranul dvs: 1 x 1