86293 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzeele Lisabonei

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
07.06.2018
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Monumento aos Combatentes do Ultramar


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Vizitarea Lisabonei nu poate fi nici pe departe împlinită fără vizitarea cartierului Belém cu obiectivele lui atât de cunoscute și mediatizate. Belém are multe puncte demne de văzut.

După ce s-au vizitat cele trecute obligatoriu pe pliantele turistice, puțini își mai permit, fizic, un răgaz pentru a merge să vadă de aproape acel monument modern, un V mare întors invers și cu picioarele scufundate în ape limpezi, ape dulci, ape amare, un omagiu adus militarilor portughezi, negri și albi, căzuți în luptele unui război contemporan cu mulți dintre noi, Guerra do Ultramar / războiul de peste mări sau Guerra Colonial / războiul colonial, cel care a readus Portugalia aproape în granițele ei europene când, în 1974 - 75, pierde toate coloniile africane, ultimele rămase din ce a fost cândva un imperiu (găsiți un material foarte bogat pe net despre această perioadă a sec. XX).

Monumento aos Combatentes do Ultramar / Monumentul Veteranilor (sau Luptătorilor) de peste Mări, o construcție modernă, este amintit în câteva articole pe AFA, impresionați fiind mulți de ceremonialul schimbării gărzii. Dar dincolo de acest spectacol monumentul Combatanților are semnificații aparte și mai ales a creat polemici aprinse încă de la ridicarea lui, azi este tot un loc controversat între ligile de veterani portughezi, partide și chiar președenția statului. Am avut curiozitatea să ne plimbăm de-a lungul imensului zid ce-l înconjoară, să intrăm în micuța capelă ce-i aparține și de aici, din acest loc modern și sacru, pornind de la o plăcuță simplă s-a aprins și pentru noi flacăra curiozității ce mi-a consumat o lungă seară de lectură în camera de hotel.

Monumentul în sine, locul unde armata își trimite soldații să păzească și să dea onorul eroilor portughezi ai celei de a doua jumătăți a sec. XX, este un simbol în sine a ceea ce a fost Portugalia și încă nu a putut uita și accepta că a pierdut.

Ideea de a aduce un omagiu acelor oameni care poate fără voia lor au luptat cu arma în mână, care și-au pierdut viața în plină tinerețe, a aparținut unei ligi de veterani. După aprobarea proiectului de către Ministerul Apărării, președintele Portugaliei din 1993 și primăria Lisabonei, s-a ales ca amplasare zona Belém, cea dorită de sculptorul Antero de Almeida, deși ideal ar fi fost Alcântara, locul ce are legătură istorică cu Războiul Coloniilor. Monumentul este construit din două coloane înclinate, fără să se atingă, simbol al trecutului Portugaliei dar și al viitorului! Baza coloanelor este într-un bazin mare cu apă limpede ce dă impresia că ar curge mereu, simbol al mărilor și oceanelor ce despărțeau Portugalia de coloniile sale valoroase. Fața internă a coloanelor este din oglinzi mari, și ele cu un anume rol. La baza complexului este flacăra veșnică, portughezii îi zic “Flacăra Patriei”, un alt simbol al continuității statului portughez dar și un omagiu adus tuturor eroilor. Când am fost noi, flacăra veșnică nu era veșnică…. Dar în gherete erau reprezentanții armatei într-o poziție ireproșabilă de credeai că sunt statui.

Zidul care înconjoară la oarecare distanță monumentul, are pe toată suprafața lui plăci pe care sunt săpate numele a aproape 9000 de soldați portughezi căzuți cu arma în mână, în fostele colonii portugheze care se luptau pentru libertatea lor. Lista nu este închisă. După anul 2005, din motive politice s-a luat hotărârea ca pe acele ziduri să fie trecute și numele soldaților portughezi morți în acțiuni umanitare în diferite teatre de operațiuni ale lumii. Așa se face că lista, se spune, azi are peste 11000 de nume și este deschisă. Se poate vedea că s-au făcut modificări și după cele trei pietre depuse ulterior în zona din jurul bazinului, numite “În memoria Portugaliei”, “În memoria tuturor soldaților ce s-au sacrificat în serviciul militar al Portugaliei” și, cea mai nouă, “În memoria soldaților căzuți în acțiuni umanitare și de pace”.

Capela eroilor necunoscuți, cei al căror nume sau mormânt n-a putut fi identificat, este parte a complexului și este interesantă și modernistă. Intrarea este prin zidul cu cele 11000 de nume. Este simplă și totuși dă de gândit. O sală simplă pentru slujbe și ceremonii, apoi o trecere ciudată printr-un culoar spre mormântul soldatului necunoscut. Un sarcofag de piatră ocupă cea mai mare parte a camerei. În el se spune că sunt rămășițele pământești ale unui soldat portughez căzut în luptele din Guineea Bissau, unii zic negru căci în anii 1970 ponderea militarilor negri portughezi în armată era impresionantă, cam 50%. Are simbolul mormântului soldatului necunoscut, el reprezintă locul de veci al tuturor eroilor ce au luptat sub drapelul Portugaliei atât în războiul colonial al sec. XX, cât și, mai nou că dă bine, soldații căzuți în acțiunile umanitare ale sec. XXI dar ale căror rămășițe pământești n-au fost găsite sau identificate, deci nu au un mormânt al lor. Portughezii au ales această formă de mormânt al soldatului necunoscut deși din vechime se folosește un cenotaf.

Un loc aparte în capelă îl ocupă tocmai elementul care scaldă picioarele monumentului și în care acesta se oglindește atât de frumos, apa! În dreapta intrării este un paviment de sticlă ușor înverzit de alge și, la mică adâncime sub geam este o fântână. Este un simbol aparte care dă mult de gândit după ce citești sau interpretezi singur mesajul din micuța placă ce ne spune cumva ocolit că, prin naștere suntem egali și demni în fața tuturor religiilor lumii!! Acest simbol vă las să-l aprofundați singuri, să nu lungesc articolul dar vă spun doar că atât noi creștinii, cât și musulmanii, evreii și toate celelalte religii importante ale lumii îl au ca parte esențială.

Povestea combatanților celei de a doua jumătăți de sec XX este interesantă, așa cum spuneam mi-am pierdut seara (de fapt nu, am câștigat ceva) citind despre istoria recentă a Portugaliei, cea care acoperă și anii mandatului meu pământean. Citind ce s-a întâmplat atunci în sec. XX, am înțeles cumva o parte din ce mi-a arătat Portugalia azi în doar puțin timp petrecut acolo și doar în două orașe.

Monumento aos Combatentes do Ultramar este și nu este parte a muzeului din apropriere, Muzeul Combatanților. E greu de explicat ceea ce am spus dar, așa ca și la noi, este un loc împărțit cumva politic că doar eroii sunt întotdeauna un bun de exploatat pentru putere…. Este folosit mult în ceremonii prezidențiale și are, așa cum am spus, o dedicație clară către eroii fără voie ce ar fi putut fi azi în viață, contemporanii noștri. Cu toate astea, soțul meu a scos o monedă și a aprins o lumină pentru veteranii din toate războaiele portugheze, veți înțelege de ce când vă voi povesti despre Muzeul Combatanților pe care-l vizitasem mai înainte și despre ce simți acolo ca român (cei care au acces la pagina mea de fb, știu de la ce a pornit dorința de a aprinde luminița). Am plecat de acolo, din capela soldatului necunoscut, într-o Liniște ce s-a pierdut treptat în drumul către casa noastră temporară.

Vă rog atașați youtube.com/watch?v=dL3nNRvd2n0 Liniște, solo trompetă. Mulțumesc.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de elviramvio in 07.06.2018 21:41:53

Validat / Publicat: 07.06.18 22:33:12


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în PORTUGALIA
VIZUALIZĂRI: 977


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  45200 PMA (din 48 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[07.06.18 22:32:26]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    (pare să fie o eroare în linkul idnicat, nu funcționează; sper totuși c-am nimerit melodia / ori una similară)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[07.06.18 22:37:28]
» mesaj pers

   @elviramvio: Start vot! Și încă ce frumos, as putea spune munca ai făcut o vizita turistică ci ai adus un omagiu și asta cred ca este cu adevărat un câștig pentru oricine ajunge acolo gândindu-se la toți acei eroi necunoscuți.

   Felicitări, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[07.06.18 22:45:30]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Mulțumesc, este exact cea pe care o doream. Era difuzată discret în capelă.

   O seară bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[07.06.18 22:50:41]
» mesaj pers

   @mishu:

   Mulțumesc Mishulică.

   A fost un loc pe care nu-l trecusem pe o listă, nici la Muzeul Combatantilor nu gândeam să intrăm pentru că timpul nostru a fost hain iar Lisabona are atâtea comori. Acum nu regret că am "pierdut" peste 3 ore acolo.

   O noapte liniștită să ai!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- krisstinna
[07.06.18 23:45:23]
» mesaj pers

   @elviramvio: Emoționant articol, frumos omagiu!

   Aștept continuarea:*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[08.06.18 00:19:12]
» mesaj pers

   @krisstinna:

   Mulțumesc Krisstinna.

   A fost o surpriză și pentru noi vizita în capelă, de aici a pornit și curiozitatea de a afla cât mai multe. Este cumva altfel, te obligă la mai mult decât o simplă bifare de obiectiv vizitat.

   Noapte bună!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[08.06.18 08:53:29]
» mesaj pers

   @elviramvio: Nu eu, ci acele suflete ti-au dat SB-ul mul meritat! Impresionant!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- doinafil
[08.06.18 12:59:05]
» mesaj pers

   După căte am înțeles eu din ce ai scris despre acest monument, el

   este un simbol în sine a ceea ce a fost Portugalia și încă nu a putut uita și accepta că a pierdut.

   Păi, cum să ridici un monument pentru că n-ai învins acele popoare colonizate de tine?

   Cred că tocmai de aceea este controversat! Orice popor se vrea liber, nu ocupat! Mai degrabă în țările alea colonizate ar trebui să fie ridicate acest fel de monumente!

   Am să citesc și eu pe net, să văd mai în amănunt ce s-a întâmplat în sec. XX.

   Mi-a plăcut descrierea ta, pentru care te felicit!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- mihaelavoicu
[08.06.18 18:21:32]
» mesaj pers

   Interesant! Foarte ingenios monumentul și e normal să fie așa, doar aparține unui artist plastic.

   Mult sânge a mai curs și în colonii pentru libertate!

   Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[09.06.18 01:03:28]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Mulțumesc. Vacanță plăcută!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[09.06.18 01:11:09]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulțumesc Doina și scuze că răspund așa târziu.

   Da, n-am greșit, Portugalia nu uită ce a fost secole de-a rândul și cred că speră încă la ceva deși nu va mai avea posibilitățile, mai bine zis norocul de acum cam 1/2 mileniu. Chiar documentele de aprobare ale proiectului monumentului spun că reprezintă trecutul dar și viitorul glorios!!

   Din păcate pentru unele foste colonii portugheze, situația a devenit dramatică după ce și-au căpătat libertatea. Dar, asta-i roata!

   Sunt convinsă că te va atrage și istoria modernă a Portugaliei.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- elviramvio
[09.06.18 01:21:17]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu:

   Mulțumesc Mihaela.

   Almeida a fost sculptorul și cel cu ideile deosebite, de fapt a fost o echipă de arhitecți condusă de Almeida.

   Da istoria acelor state e tristă, unele se pare că o duceau mai bine când erau sub drapel portughez.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Bujie
[27.07.18 20:43:41]
» mesaj pers

   Frumos...

   Impresionant.

   Felicitari!

   Da' ce ciuda mi-e... Parca nici n-am fost in Lisabona!:((

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[29.07.18 20:17:24]
» mesaj pers

   @Bujie:

   Nici eu!! Nu-mi amintesc să fi umblat pe acolo, să mănânc pasteis şi bacalhau, ciudat!! Trebuie să mă întorc să verific cine mi-a umplut neuronul şi cardul foto 😂

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[20] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2018] Spectaculos acest monument de piatră, metal și oglinzi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973005">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973005"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973005">Şterge vot</a></div><span id="v9973005" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973005)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973005Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973005MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2018] Spectaculos acest monument de piatră, metal și oglinzi.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2018] Intre coloane se vede intrarea in capelă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973006">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973006"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973006">Şterge vot</a></div><span id="v9973006" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973006)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973006Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973006MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2018] Intre coloane se vede intrarea in capelă.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2018] Un monument modern cu multe simboluri vechi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973007">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973007"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973007">Şterge vot</a></div><span id="v9973007" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973007)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973007Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973007MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2018] Un monument modern cu multe simboluri vechi.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2018] Unul din soldați. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973008">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973008"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973008">Şterge vot</a></div><span id="v9973008" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973008)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973008Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973008MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2018] Unul din soldați.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2018] Adăugate în anii din urmă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973009">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973009"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973009">Şterge vot</a></div><span id="v9973009" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973009)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973009Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973009MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2018] Adăugate în anii din urmă.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2018] Să ne amintim istoria recentă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973010">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973010"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973010">Şterge vot</a></div><span id="v9973010" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973010)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973010Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973010MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2018] Să ne amintim istoria recentă.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2018] Unul dintre zidurile cu nume de luptători portughezi căzuți în lupte. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973011">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973011"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973011">Şterge vot</a></div><span id="v9973011" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973011)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973011Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973011MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2018] Unul dintre zidurile cu nume de luptători portughezi căzuți în lupte.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2018] Capela, o intrare micuță între listele soldaților decedați. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973012">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973012"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973012">Şterge vot</a></div><span id="v9973012" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973012)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973012Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973012MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2018] Capela, o intrare micuță între listele soldaților decedați.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2018] Capela. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973013">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973013"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973013">Şterge vot</a></div><span id="v9973013" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973013)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973013Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973013MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2018] Capela.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P10 [MAY-2018] Capela pustie. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973014">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973014"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973014">Şterge vot</a></div><span id="v9973014" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973014)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973014Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973014MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2018] Capela pustie.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [MAY-2018] Spre mormântul eroului necunoscut. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973015">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973015"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973015">Şterge vot</a></div><span id="v9973015" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973015)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973015Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973015MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2018] Spre mormântul eroului necunoscut.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2018] Un loc ciudat pe culoarul de trecere, o vedere spre cer. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973016">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973016"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973016">Şterge vot</a></div><span id="v9973016" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973016)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973016Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973016MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2018] Un loc ciudat pe culoarul de trecere, o vedere spre cer.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2018] Sarcofagu de piatră și mormântul simbolic din care s-a ridicat Isus. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973017">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973017"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973017">Şterge vot</a></div><span id="v9973017" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973017)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973017Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973017MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2018] Sarcofagu de piatră și mormântul simbolic din care s-a ridicat Isus.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2018] Drapelul Portugaliei, cel de alături n-am îndrăznit să-l desfășor. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973018">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973018"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973018">Şterge vot</a></div><span id="v9973018" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973018)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973018Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973018MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2018] Drapelul Portugaliei, cel de alături n-am îndrăznit să-l desfășor.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2018] Sarcofagul. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973019">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973019"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973019">Şterge vot</a></div><span id="v9973019" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973019)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973019Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973019MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2018] Sarcofagul.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P16 [MAY-2018] Data inaugurării memorialului. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973020">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973020"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973020">Şterge vot</a></div><span id="v9973020" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973020)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973020Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973020MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2018] Data inaugurării memorialului.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2018] Fântâna simbolică. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973021">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973021"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973021">Şterge vot</a></div><span id="v9973021" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973021)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973021Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973021MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2018] Fântâna simbolică.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2018] Aici am pus bănuțul pentru sufletele nevinovate. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973022">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973022"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973022">Şterge vot</a></div><span id="v9973022" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973022)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973022Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973022MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2018] Aici am pus bănuțul pentru sufletele nevinovate.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2018] Mormântul simbolic. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973023">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973023"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973023">Şterge vot</a></div><span id="v9973023" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973023)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973023Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973023MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2018] Mormântul simbolic.
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2018] -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 07.06.18] - <span class="allrVotedi" id="av973024">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv973024"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=973024">Şterge vot</a></div><span id="v9973024" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(973024)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f973024Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e973024MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2018]
foto elviramvio [07.06.18]
# [50 PMA, fara bonus]

[20] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.124293804169 sec