ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Monumentele Lisabonei

Ilustrație video-muzicală
Vangelis - Conquest of paradise


TIPĂREȘTE

Cu siguranta, in Lisabona sunt mult mai multe monumente si puncte de interes turistic decat am putut noi cuprinde in cele doar doua zile cat am ramas in capitala Portugaliei.

In Baixa sau "Orasul de Jos" - zona cea mai frecventata de turisti - am vizitat Monumentul navigatorilor portughezi, Manastirea Jeronimos, Turnul Belem, Castelul Sao Jorge si Catedrala Santa Maria Major.

Pe malul raului Tejo, in Belem, Monumentul navigatorilor portughezi sau Monumentul Descoperirilor, a fost construit in 1960, la 500 de ani de la moartea Printului Henric Navigatorul. Este partea din fata a unui vas cu panze pregatit sa porneasca in calatoria pe mare, avand la bord figuri importante ale vremii (Regele Manuel I, poetul Luis de Camoes, Vasco da Gama, Magellan, regina Felipa - mama printului Henric Navigatorul), dar si oameni simpli (calugari, marinari). Sculpturile in bazorelief de pe cele doua laturi ale monumentului sunt foarte expresive. Tot in anul 1960, in fata Monumentului Descoperirilor s-a realizat un pavaj in mozaic reprezentand o harta a lumii pe care sunt marcate rutele strabatute de marii exploratori portughezi si descoperirile lor incepand cu anul 1400. Piata de langa Monumentul Descoperirilor, larga, cu o fantana frumoasa si mult spatiu verde, are permanent vizitatori care se plimba, admira, fotografiaza sau pur si simplu se odihnesc privind raul.

Monasteiro dos Jeronimos (intrarea 8 euro/pers.) inclusa in 1983 pe Lista patrimoniului UNESCO, este fara indoiala unul dintre cele mai importante monumente ale Lisabonei. Istoria sa este foarte indepartata, dar nu vreau sa va plictisesc cu multe detalii. Voi puncta doar cateva repere aflate de la ghid si din pliantele de la fata locului.

Printul Henric Navigatorul este cel care a ridicat o capela in 1459 pentru servicii religioase oferite marinarilor. Se spune ca insusi Vasco da Gama si echipajul sau au petrecut aici o noapte de rugaciune in anul 1497, inainte de plecarea in expeditia spre Orient.

Regele Manuel I a contribuit financiar, din taxele obtinute din comert, la ridicarea unui nou si maret edificiu, iar calugarii manastirii aveau datoria de a se ruga necontenit pentru rege si pentru navigatorii care plecau sau soseau din calatorii. Stilul in care a fost executata lucrarea, cu ornamente arhitecturale minutioase imbogatite cu elemente marine, realizate in calcar, va deveni cunoscut sub numele de stil manuelin.

Regele Filip a transformat manastirea in mausoleu regal, in afara calugarilor si familiei regale, accesul fiind interzis. In perioada urmatoare aici au fost inmormantati mai multi regi ai Portugaliei si membri ai familiilor lor. In 1898, la sarbatorirea a 400 de ani de la sosirea lui Vasco da Gama din India, s-a hotarat mutarea mormantului marelui explorator la Manastirea Jeronimos.

Am vazut, plasate in capela sudica, lateral, mormintele artistic sculptate - cu gisanti - ale marelui navigator Vasco da Gama si poetului Luis de Camoes, cronicarul epocii descoperirilor. Stiu ca nici o imagine nu poate fi mai edificatoare decat cea pe care o vezi cu ochii tai, dar pentru ca nici descrierea mea nu poate fi completa, am fotografiat si atesez pozele acestor morminte. Frumusetea si opulenta sarcofagelor arata cinstirea de care se bucurau si inca se bucura aceste personalitati din istoria portughezilor.

Mai sunt si alte morminte care fac faima Manastirii Jeronimos. In partea stanga a corului sunt mormintele regelui Manuel I si al sotiei sale Maria de Aragon, iar in partea dreapta sunt mormintele regelui Joao III (cel care a facut din Coimbra cel mai important lacas de cultura din Portugalia) si al sotiei sale Catherine de Austria.

In interior, intreaga constructie este decorata minutios. Basoreliefuri cu scene din viata Sfantului Jeronim, piedestalul cu Santa Maria de Belem, arhanghelul Mihail, ferestrele bogat ornamentate sunt doar cateva dintre marile valori artistice de la Manastirea Jeronimos. Curtea interioara impresioneaza prin numeroasele arcade cu aspect de filigran, diferite la cele doua niveluri. Coloanele, arcadele, stalpii de sustinere, peretii exteriori, toate sunt decorate cu medalioane, chipuri si mici statuete. Este o adavarata placere sa privesti aceasta dantelarie de calcar!

Una dintre aripile cladirii adaposteste Muzeul National de Arheologie si Muzeul Maritim. Am vazut aici, desfasurata pe panouri, incepand cu anul 1400, intreaga istorie a Portugaliei.

In partea opusa Manastirii Jeronimos se afla Torre de Belem (intrarea 8 euro/pers.) inclus si el odata cu manastirea - in 1983 - pe Lista patrimoniului UNESCO. Considerat a fi locul de plecare in calatorie a echipajului lui Vasco da Gama, Torre de Belem este unul dintre monumentele-simbol al Lisabonei. Vazut din departare, Turnul Belem, o mica fortareata construita in 1515 pentru a proteja orasul-port, pare o jucarie. Constructia este atat de frumoasa, cu balconase si ferestre decorate cu crucea crestina, cu braie ca niste funii rasucite… incat nu te astepti sa gasesti in interior tunuri si arsenal militar. Doar crenelurile si punctele de observatie amplasate la colturi mai amintesc de destinatia sa de odinioara.

Am urcat cateva niveluri privind din cand in cand si fotografiind prin ferestre platforma de la baza turnului si intinderea de ape a raului Tejo cu podul aflat in partea stanga. Scarile interioare, mult prea inguste pentru afluxul de turisti la momentul in care am fost noi, nu mi-au permis sa ajung pana pe terasa superioara. A trebuit sa abandonez pentru ca se apropia ora reintregirii grupului si plecarea spre alte obiective. Jos, am vazut persoane care, neinteresate sa urce in turn, se fotografiau si conversau cu un roman - "statuie vie"” - care incerca sa-si castige traiul de emigrant cu cutiuta de maruntis.

La Castelo de Sao Jorge taxa de intrare este de 5 euro/pers. si poti ramane oricat, pana la inchidere (intre 9.00 si 21.00).

Castelul care poate fi vazut din aproape orice punct al Lisabonei, se afla in Alfama si este un alt obiectiv turistic important al capitalei portugheze. Se pare ca dateaza din sec. VI, ca a cunoscut mai multe stapaniri si a fost resedinta regala in timpul dominatiei maure. Cucerit de Afonso Henriques in 1147, castelul a fost dedicat Sfantului Gheorghe si a devenit resedinta regala pentru portughezi.

La Castelul Sao Jorge acum nu mai sunt confruntari. Este multa liniste si doar statuia Regelui Afonso Henriques si vechile tunuri amintesc ceea ce a fost aici candva. Trecerea timpului si marele cutremur de la Lisabona din 1755 au produs mari distrugeri edificiului, dar turistii inca pot vedea ziduri de aparare cu creneluri, turnuri si pot admira de aici Lisabona panoramic.

Catedrala Santa Maria Major. Dupa eliberarea orasului de mauri, pentru a-l purifica, regele Afonso Henriques I al Portugaliei a inaltat pe locul unei foste moschei catedrala – "Igreja de Santa Maria Major de Lisboa".

Cele doua turnuri-clopotnita cu creneluri care intampina la intrare par mai curand turnuri de aparare si observatie. Cladirea avand aproape 1000 de ani, are interiorul auster, doar vitraliile constituind o iesire din monoton. Catedrala Santa Maria Major adaposteste relicvele sfantului Vincent de Saragosa, ocrotitorul Lisabonei si o capela funerara in care sunt mormintele regelui Afonso al IV-lea si ale familiei sale. Valoarea artistica a lacasului este data si de doua sarcofage cu gisanti, remarcabil lucrate: unul este al unui nobil avand la picioare cainele credincios, iar celalalt al sotiei sale reprezentata citind.

Cu succinta descriere a acestor monumente imi inchei impresiile despre Lisabona.

In vizita noastra de numai trei zile in Portugalia, ma intreb cum de s-a putut concepe un program in care - in capitala celui mai vestic stat european, incarcata cu atata arta si istorie - turistul sa fie abandonat intr-un hotel pierdut la periferie? Se miza pe contributia individuala "benevola" pentru serviciile specializate si oricum platite ghidului la contractarea programului turistic? Din cauza oboselii sau poate din cauza imputinarii banilor (eram in a 16-a zi a circuitului si mai aveam inca 10, timp in care trebuia sa ne asiguram si masa) au fost persoane care nu ne-au insotit in explorarea fara autocar a Lisabonei. Abia spre seara am realizat ce aveam de pierdut daca ramaneam la hotel. In acea zi am vazut cele mai frumoase monumente ale Lisabonei.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 01.05.12 10:33:13
Validat / Publicat: 01.05.12 11:36:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lisabona - Detaliu din Monumentul navigatorilor portughezi. Printul Henric Navigatorul si Regina Felipa, mama sa, alaturi de calugari, marinari si restul echipajului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.05.12 11:36:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM
[01.05.12 17:15:22]
»

superb. felicitari

ARA
[01.05.12 19:32:55]
»

Excelent, ma bucur ca nu "v-ati dat batuti" Portugalia are multe de oferit!

cristina65
[02.05.12 00:28:39]
»

Uf, mi-a venit inima la loc, crezusem ca ai epuizat Lisabona in primul review si sincer ma asteptam la mai mult (asa patesc cei care ne obisnuiesc cu standarde ridicate!), asa ca acum salut cu mare bucurie alte informatii dintr-un oras care mie mi-e f drag! Dupa cum spunea ARA, Portugalia are atatea de oferit, de-abea astept continuarile!

iulianicAUTOR REVIEW
[02.05.12 08:59:12]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

@cristina65: De asta data chiar am epuizat Lisabona. Sunt sigura ca mai sunt inca multe de vizitat in aceasta frumoasa capitala, dar… ce sa faci si ce sa vezi mai intai in doar doua zile? N-a fost dupa mine! Am plecat intr-un circuit organizat si trebuia sa ma tin de grup. Stiu ca multi nu agreaza acest gen de turism. Si eu ii gasesc multe hibe, dar il accept pentru ca nu prea am incotro. Deocamdata.

Intr-adevar Portugalia are foarte multe de oferit turistului. In goana noastra de 26 de zile, Portugaliei i-au fost destinate doar trei. In cea de-a patra, a trebuit s-o parasim.

Mi-am amintit si am scris cu drag despre:

- Lisabona in "Lisabona - capitala cea mai vestica din Europa" si "Monumentele Lisabonei"

- Fatima si Coimbra in descrierea drumului "De la Lisabona la Porto"

- Porto in "Porto - degustare de vinuri la Sandeman"

- Cabo da Roca – "locul unde se termina pamantul si incepe marea"

Astept cu interes si voi citi cu placere si parerile altor vizitatori. Pentru mine Portugalia inseamna fado, azulejos, descoperirile marilor navigatori, monumente, liniste, civilizatie si cultura.

iulianicAUTOR REVIEW
[02.05.12 09:37:18]
»

@webmaster13: Te rog, putem gasi un fado potrivit si pentru acest review? Chiar daca mai este fond sonor si in alta parte, m-as bucura sa-mi recitesc review-ul in acordurile tanguitoare ale unui fado.

Multumesc!

webmaster13
[02.05.12 13:10:44]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

MCM
[02.05.12 15:29:41]
»

@webmaster13: mai maestre, mai, ador Vangelis. Touche

La fel si Lisabona, si nici macar nu am fost acolo. Bravo @iulianic

iulianicAUTOR REVIEW
[02.05.12 21:51:34]
»

@webmaster13: Multumesc pentru fondul muzical!

@MCM: Multumesc pentru aprecieri! Astept si impresiile tale despre Lisabona, dupa ce o vei vizita. Daca spui ca iti place atat de mult, sunt sigura ca ai in plan, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, o calatorie in Portugalia.

MCM
[02.05.12 22:13:17]
»

@iulianic: Da, anul viitor in septembrie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, cristina65, iulianic, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Lisabona și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047857999801636 sec
    ecranul dvs: 1 x 1