82550 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Tomar și împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.10.2017
DE
Avatar Radu Tudoran
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Călăraşi
înscris/ă în 12.09.15
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 7 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Castelul Almourol (Praia do Ribatejo), un cuib de templieri


Castelul Almourol aspiră la titlul de cel mai frumos castel din Portugalia. A fost un motiv destul de îndreptățit să mă abat şi pe la el, deşi eram obosit după o tură de forță pe la mai multe mănăstiri. Geografic este situat în districtul Santarem, în apropiere de localitatea Vila Nova de Barquinha, pe o mică insulă de pe râul Tejo. Pentru o mai uşoară orientare, se găseşte la vreo 25 de kilometri sud de Tomar, un oraş cunoscut din punct de vedere turistic şi istoric prin legăturile sale cu Ordinul cavalerilor templieri.

Ajunşi la fața locului am zărit de pe şosea o stâncă de granit răsărită din apele Tejo-ului, pe vârful căreia stătea solitar bătrânul Almourol. Locuri de parcare erau numeroase, iar un restaurant îşi împărțea frățeşte atenția turiştilor cu castelul. Pontonul de unde o barcă te transbordă pe insulă se vede de departe. Barcagiul este şi responsabil cu biletele, pentru transport şi vizită, prețul fiind aproape modic, 2,50 euro. Am sărit pe nisipul insulei şi am intrat într-o pădurice cu cactuşi şi copaci urmând poteca presărată cu pietroaie. Ca să bați la poarta castelului mai poți utiliza şi o cărăruie combinată cu câteva sărituri, din piatră în piatră (depinzând de cotele apelor Tejo-ului), în partea de nord a insulei, urmată o altă potecă abruptă, până la intrare. Este mai palpitant, dar financiar nu serveşte la nimic, prețul fiind acelaşi.

Istoria acestei cetăți este veche, nefiind cunoscută perioada când s-au înălțat primele ziduri pe mica insulă. Se poate ca romanii să fi început, iar vizigoții, alanii şi maurii din Almoravid să fi continuat ridicarea unei fortificații aici. Ce se ştie cu siguranță este că în 1129 ea exista şi era denumită Almorolan (în limba arabă se traducea ca "stâncă înaltă"). Atunci a fost cucerită de către Dom Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei, în vârstă de doar şaptesprezece ani, supranumit mai târziu Afonso Cuceritorul. A intrat apoi în posesia cavalerilor templieri care au întărit-o în vederea integrării în linia lor defensivă, alături de Tomar, Zêzere şi Cardiga. Marele maestru al templierilor Gualdim Pais a decis extinderea fortului maur rezultând castelul pe care îl putem admira astăzi, dominat de turnul principal, Torre de Menagem. O inscripție de deasupra intrării indică anul 1171, an care a consemnat sfârşitul lucrărilor de reconstrucție. A fost folosit în luptele contra maurilor, în ceea ce am învățat la şcoală că a reprezentat Reconquista, adică eliberarea peninsulei Iberice de sub dominația arabă. Templierii, aceşti călugări-luptători intrați în legendă prin faptele lor de arme, dar şi prin rapida şi brutala eradicare a ordinului lor de către regele Filip cel Frumos, şi-au lăsat amprenta asupra castelului, specialiştii recunoscând stilul arhitectural şi artistic al vremii. Dar dispariția ordinului templierilor, pe la 1312, şi mai ales poziția izolată a adus asupra falnicului Almourol ruina şi uitarea.

Secolul al XIX-lea a fost printre altele un secol al romantismului. În Germania sau Olanda am văzut castele care şi-au redescoperit istoria, au fost reconstruite precum în cărțile cu poveşti şi li s-a dat o nouă identitate, mai mult sau mai puțin poleită. La fel s-a întâmplat şi cu Almourol, care s-a trezit la viață înveşmântat ca într-un Ev mediu idealizat. În secolul următor, în 1910, intră în proprietatea statului, apoi devine reşedință oficială a Republicii portugheze, găzduind evenimente ale regimului dictatorial. Bineînțeles pe insulă s-au făcut săpături arheologice şi s-au găsit monede romane şi obiecte din perioada medievală, dar nici o urmă din comoara care se presupune că ar fi fost ascunsă de către templieri.

Intrând în castel îți dai seama că are o suprafață mică, curtea interioară fiind aproape claustrofobică. Un amărât de chioşc cu suveniruri încearcă să-mi atragă atenția. Câteva pelerine de dimensiuni liliputane având vopsită o cruce roşie de templier, câteva rochițe de prințesă, nişte săbii scurte ca riglele pe care le foloseam la şcoală (mai mult la dueluri decât la geometrie) şi alte mărunțişuri minione. Un singur model de carte poştală şi acela mult mai urât decât pozele trase din prima de mine, un amator dotat cu o cameră foto simplă. Trebuie să recunosc, dacă în Portugalia am întâlnit cele mai interesante magazine cu suveniruri pentru turişti, la Castelul Almourol am găsit cea mai jalnică tarabă cu astfel de accesorii.

Partea cea mai interesantă a fortificației mi s-a părut turnul cel înalt. Scări rezistente, apte să țină piept năvalei turiştilor, conduc de la un etaj la altul până la terasa superioară. Panorama care ți se deschide te concentrează asupra aparatului foto şi uiți de oboseală, de transpirație. Jos, apa Tejo-ului curgea liniştită, doar trei caiacuri tulburându-i oglinda.

Nu pot compara Castelul Almourol cu Branul, de exemplu. De departe castelul nostru, a cărui imagine am găsit-o printre suveniruri chiar şi la Budapesta, este mult mai spectaculos. Pe de altă parte interioarele castelului portughez sunt fade, asemănător cu ce-am văzut pe la unele castele din Marea Britanie. Ceea ce contează aici este peisajul cu silueta măreață a Almourol-ului şi priveliştea care te aşteaptă sus în turn. De altfel şi prețul de intrare îți sugerează să nu te aştepți la colecții de arme sau obiecte de artă.

Pentru Castelul Almourol nu vii special din Lisabona, Estoril sau Sintra, dar dacă te afli pe drum venind dinspre Tomar, Fatima sau dinspre mănăstirile Batalha ori Alcobaça nu ezita să te abați pe aici. O pagină de istorie veche, o pagină unde primele rânduri sunt scrise ilizibil, te aşteaptă s-o citeşti. Almourol poate entuziasmează specialiştii în arhitectură militară, dar sigur bucură privirile unui călător obosit.

Să aveți un drum frumos în față.

---
Impresii încărcate de Radu Tudoran in 09.10.2017 12:27:44

Validat / Publicat: 09.10.17 14:04:01


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în PORTUGALIA
VIZUALIZĂRI: 593


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  49400 PMA (din 37 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Carmen Ion
[09.10.17 15:02:39]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran: Îmi pare rău că nu am știut de castel, cu siguranță l-aș fi vizitat când am fost la Timar

    Felicitări pentru review

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[09.10.17 15:28:09]
» mesaj pers

   @Radu Tudoran:

Ceea ce contează aici este peisajul cu silueta măreață a Almourol-ului şi priveliştea care te aşteaptă sus în turn.
si cred ca este sufficient pentru noi ceilalti sa ne bucuram de ceea ce vedem si citim. Ai avut si norocul unei vremi splendide, astfel incat ai profitat din plin jocul culorilor.

   Pozele sunt superbe intradevar, ar putea sa ti le cumpere pentru niste vederi reusite, felicitari pentru articol, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster
[09.10.17 19:24:26]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[09.10.17 20:44:08]
» mesaj pers

   @Carmen Ion: Eu doar scriu despre locuri mai inedite, dar in general umblu ca toata lumea pe la atractiile turistice mai cunoscute. Multumesc pentru apreciere si vot.

   Vacante frumoase in continuare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[09.10.17 20:49:39]
» mesaj pers

   @mishu: La castelul de Haar chiar am intentia sa le trimit niste fotografii, poate fac si ei niste carti postale mai serioase. Pe gratis, ca nu umblu sa ma imbogatesc. :) Cred ca si la Almourol, caci merita. Adica un pret mic la bilet :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Radu Tudoran
[09.10.17 20:56:44]
» mesaj pers

   @webmaster: OK. Desi tot nu-s lamurit de ce Almourol este inedit si Huis Doorn sau Palacio de Monserrate nu. Dar nu incerc sa inteleg pe nimeni si nici nu ma roade curiozitatea.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[20] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2017] Castelul Almourol vazut din barca -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909810">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909810"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909810">Şterge vot</a></div><span id="v9909810" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909810)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909810Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909810MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2017] Castelul Almourol vazut din barca
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2017] Castelul vazut de pe tarmul insulei -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909811">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909811"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909811">Şterge vot</a></div><span id="v9909811" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909811)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909811Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909811MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2017] Castelul vazut de pe tarmul insulei
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2017] Castelul vazut de pe tarmul Tejo-ului -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909812">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909812"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909812">Şterge vot</a></div><span id="v9909812" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909812)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909812Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909812MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2017] Castelul vazut de pe tarmul Tejo-ului
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2017] Raul Tejo vazut din inaltimea turnului cel inalt -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909813">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909813"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909813">Şterge vot</a></div><span id="v9909813" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909813)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909813Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909813MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2017] Raul Tejo vazut din inaltimea turnului cel inalt
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2017] Castelul Almourol -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909814">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909814"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909814">Şterge vot</a></div><span id="v9909814" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909814)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909814Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909814MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2017] Castelul Almourol
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2017] Raul Tejo vazut din inaltimea turnului cel inalt -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909815">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909815"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909815">Şterge vot</a></div><span id="v9909815" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909815)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909815Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909815MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2017] Raul Tejo vazut din inaltimea turnului cel inalt
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2017] Torre de Menagem -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909816">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909816"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909816">Şterge vot</a></div><span id="v9909816" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909816)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909816Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909816MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2017] Torre de Menagem
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2017] Printre cregile copacilor se vede Torre de Menagem -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909817">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909817"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909817">Şterge vot</a></div><span id="v9909817" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909817)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909817Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909817MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2017] Printre cregile copacilor se vede Torre de Menagem
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2017] Meterezele castelului -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909818">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909818"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909818">Şterge vot</a></div><span id="v9909818" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909818)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909818Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909818MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2017] Meterezele castelului
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2017] Pe terasa turnului -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909819">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909819"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909819">Şterge vot</a></div><span id="v9909819" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909819)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909819Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909819MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2017] Pe terasa turnului
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2017] Apele linistite ale raului -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909820">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909820"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909820">Şterge vot</a></div><span id="v9909820" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909820)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909820Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909820MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2017] Apele linistite ale raului
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [SEP-2017] Debarcaderul si drumul de acces vazute de sus -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909821">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909821"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909821">Şterge vot</a></div><span id="v9909821" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909821)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909821Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909821MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [SEP-2017] Debarcaderul si drumul de acces vazute de sus
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [SEP-2017] Castelul vazut de pe apa -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909822">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909822"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909822">Şterge vot</a></div><span id="v9909822" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909822)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909822Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909822MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [SEP-2017] Castelul vazut de pe apa
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [SEP-2017] Castelul Almourol -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909823">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909823"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909823">Şterge vot</a></div><span id="v9909823" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909823)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909823Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909823MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [SEP-2017] Castelul Almourol
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [SEP-2017] Raul Tejo -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909824">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909824"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909824">Şterge vot</a></div><span id="v9909824" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909824)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909824Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909824MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [SEP-2017] Raul Tejo
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P16 [SEP-2017] Castelul vazut printre crengile copacilor si cactusi -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909825">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909825"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909825">Şterge vot</a></div><span id="v9909825" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909825)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909825Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909825MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [SEP-2017] Castelul vazut printre crengile copacilor si cactusi
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [SEP-2017] Imagine din Torre de Menagem -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909826">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909826"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909826">Şterge vot</a></div><span id="v9909826" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909826)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909826Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909826MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [SEP-2017] Imagine din Torre de Menagem
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [SEP-2017] Drapelul portughez flutura in turn -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909827">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909827"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909827">Şterge vot</a></div><span id="v9909827" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909827)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909827Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909827MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [SEP-2017] Drapelul portughez flutura in turn
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [SEP-2017] Nu-i nevoie neaparat de barca sa ajungi la castel in poarta -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909828">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909828"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909828">Şterge vot</a></div><span id="v9909828" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909828)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909828Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909828MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [SEP-2017] Nu-i nevoie neaparat de barca sa ajungi la castel in poarta
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [SEP-2017] Castelul Almourol -- foto by <b>Radu Tudoran</b> [uploaded 09.10.17] - <span class="allrVotedi" id="av909829">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv909829"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=909829">Şterge vot</a></div><span id="v9909829" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(909829)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f909829Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e909829MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [SEP-2017] Castelul Almourol
foto Radu Tudoran [09.10.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[20] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.351679801941 sec