ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O vizita cutremuratoare in lagarele de la Auschwitz si Birchenau

TIPĂREȘTE

Binenteles, nu este destinatia ideala a unei vacante perfecte insa, de multa vreme mi-am dorit sa ajungem si sa vizitam binecunoscutele lagare de la Auschwitz. Motiv pentru care am inclus in traseul nostru si acest obiectiv.

Desi cutremuratoare, vizita a fost interesanta, mai ales ca am avut sansa de a vedea cu ochii nostri lucruri invatate numai din cartile de istorie de la scoala sau vazute numai la televizor.

Am ajuns si am parcat masina. Pentru a vizita lagarele, trebuia platita o taxa de intrare. Plata biletelor se facea doar in zloti, asa ca am fost nevoiti sa schimbam euro, la un curs nu foarte convenabil, dar nu a mai contat…

Dupa ce am primit statii si casti, se formeaza un grup de engleza si iata ca intram in incinta lagarului. Totul era mohorat: cerul, ploaia marunta care cadea, cladirile…doar iarba verde parca era ireala.

“ARBEIT MACHT FREI” scrie pe inscriptia de deasupra portii, adica “MUNCA TE ELIBEREAZA”.

Am trecut pe langa un pavilion solid, din caramida arsa cu ferestre si usi solide, nu stiu daca chiar din timpul razboiului sau refacut. Am gasit si pozat si un panou cu planul lagarului AUSCHWITZ I, pentru o mai buna orientare.

Inconjurate de garduri din sarma ghimpata, erau baraci folosite ca sali de mese. Am vazut multe poze cutremuratoare facute in timpul existentei lagarului.

Peretii din holul primului pavilion vizitat erau plini de poze cu detinutii din lagar. Le-am privit cu atentie…nici un zambet nu am reusit sa zaresc in multele figuri vazute, nici o raza de speranta nu am intalnit in spatele acelor ochi tristi, pierduti si fara scapare…

In spatele unor geamuri erau uniforme care au fost purtate de detinuti: dungi verticale, alb cu albastru, rupte si murdare. Poze cutremuratoare cu copii schelet…copii in viata!

Trecand pe langa o sculptura care reprezenta o mama cu copilul ei, am fost pur si simplu ingroziti: fete incruntate, grave, serioase…capul era anormal, parca aduceau cu figurile de extraterestri vazute in filme…oricum, numai induiosatoare nu era acea sculptura!

Ghida ne-a povestit mult despre copiii din lagar si despre chinurile la care au fost supusi acestia. Si acum, cand imi amintesc, mi se ridica parul pe maini…Am vazut si locul unde erau executati prizonierii, care era insa refacut cu pietre noi. Jos, in acel loc, erau puse flori si lumanari…impresionant!

Am intrat si in camera de judecata, si aceasta era refacuta. Insa poza nu mi-a iesit foarte bine, motiv pentru care nu am pus nici o poza de acolo.

Paturile folosite de detinuti erau de fapt niste pleduri murdare, puse pe jos, in conditii crunte. Erau si paturi din lemn, suprapuse, afland ca acestea se numeau “priciuri”.

Camera unde se aflau spalatoarele si toaletele era mizerabila, peretii foarte murdari, conditiile erau sub orice critica. La subsol erau celule pentru cei pedepsiti la carcera, vizitarea lor fiind insa limitata.

Am vazut si panouri cu detinutii pe nationalitati si liste scrise de mana cu numele lor.

In curte, langa gard, era mult pietris. Acesta era folosit pentru a face zgomot sub picioarele celor ce incercau sa evadeze.

Am vazut si pozat si o harta cu orasele de unde erau adusi detinutii. Am remarcat insa ca, desi aflat pe harta, Bucurestiul nu facea parte dintre acestea (nu era unit printr-o linie ca celelalte orase).

In spatele unor vitrine din sticla am vazut maldare de cutii de gaz toxic, gramezi cu ochelari de vedere confiscati de la detinuti, pamatufuri, pensule, castroane folosite pentru ras, cani, castroane, farfurii cu care soseau prizonierii, etc.

Erau de asemenea multe geamantane si genti, cu numele posesorilor pe ele. Acestea erau taiate si sfasiate pentru cautarea aurului, bijuteriilor si banilor.

Camere intregi cu incaltaminte barbateasca, de dama si de copii, supuse aceluiasi tratament ca geamantanele…va spun sincer, imaginile erau inspaimantatoare si numai daca incercai sa iti imaginezi un om care a purtat o pereche de pantofi din miile care erau acolo, te apuca un sentiment de spaima!

Alte sentimente cutremuratoare am trait in fata cuptoarelor in care se spune ca erau arsi prizonierii si la dusurile unde erau gazati. Nu ai cum sa le privesti fara sa iti imaginezi ce se intampla acolo!

Toate pavilioanele erau inconjurate cu garduri de sarma ghimpata si erau dispuse peste tot foisoare de supraveghere.

Dupa toate acestea am luat un autobuz de legatura si ne-am deplasat la Birchenau. Aici, comparativ cu Auschwitz I, majoritatea caldirilor erau baraci din lemn. Conditiile de cazare de aici erau mult inferioare celor din Auschwitz I. Priciurile (paturile supra-etajate) unde se dormea la comun erau dispuse in baraci unde iarna mureai de frig (desi era o soba acolo) si vara erai ca in cuptor. Binenteles, pe aceste paturi era numai lemn, nici macar pledurile subtiri vazute in cealalta parte nu existau.

Am vazut vagoane cu care erau adusi detinutii in lagar si linia de tren pe care soseau garniturile cu detinuti.

Asa cum am spus si la inceput, desi nu este o destinatie in care vezi lucruri frumoase, vizita s-a dovedit a fi extrem de interesanta. Nu este un loc unde sa mergeti cu copii mici, am fost noi, ca adulti, marcati de tot ce am putut sa vedem acolo…nu stiu cum as fi explicat copilului meu de ce a existat acel loc…

Va afla insa, la momentul potrivit, si acest lucru…


[fb]
---
Trimis de iccata in 12.08.13 10:51:15
Validat / Publicat: 12.08.13 11:54:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9733 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cladirea muzeului cu casele de bilete si alte facilitati
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

igvoicu
[12.08.13 12:18:14]
»

Am fost si noi anul trecut. Este infiorator, cumplit... Dupa ce am iesit din Polonia si am intrat in Germania parca ma uitam cu ura la toti nemtii... Dar sa lasam istoria sa se asterne peste oribilele fapte...

Sigur la anul vei face ca mine: vei cauta un concediu de relaxare si vesel...

Multe vizite frumoase si interesante!

iccataAUTOR REVIEW
[12.08.13 12:37:32]
»

@igvoicu: multumesc!

Da, infiorator dar in acelasi timp interesant! Mai ales ca am invatat atatea la istorie despre evenimentele petrecute acolo, a fost o experienta inedita sa le si vedem cu ochii nostri.

Sa stii ca si eu am avut un sentiment ciudat dupa ce am iesit de acolo, chiar pentru mai multe zile... dar multumirea interioara ca am fost acolo l-a sters incet, incet...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[12.08.13 20:42:15]
»

@iccata: Sunt cutremurătoare cu adevărat vizitele în fostele lagăre de concentrare naziste. Deşi nu le consider destinaţii de vacanţă ideale, pentru istoria lor şi pentru tot ceea ce reuşesc să transmită vizitatorilor, generaţiilor următoare, cred că fiecare om – adult – ar trebui să adauge informaţiilor dobândite prin lectură sau film şi o vizită la faţa locului.

În 1982, cu ocazia unei excursii în RDG, utecişti fiind, am fost duşi la Buchenwald (lângă Weimar) pentru a vedea cel mai mare lagăr de concentrare care a funcţionat pe teritoriul german. Ceea ce am văzut acolo, culminând cu un scurt film documentar prezentat la sfârşit, a fost tulburător şi nu se poate uita. Mulţi nici nu au mai suportat să vadă filmul după vederea bărăcilor, priciurilor, rămăşiţelor de haine, crematoriului, sârmelor ghimpate şi gropilor comune.

Interesant review şi te felicit pentru modul în care l-ai scris! Un superbonus supermeritat!

iccataAUTOR REVIEW
[13.08.13 11:57:28]
»

@iulianic: mulţumesc mult!

Eu sunt fericit, în ciuda sentimentelor trăite atunci, că am avut ocazia să ajungem acolo. Nu m-aş mai duce a doua oară dar a însemnat mult că a existat o "prima oară"...

traian.leuca †
[13.08.13 23:10:45]
»

"Am remarcat insa ca, desi aflat pe harta, Bucurestiul nu facea parte dintre acestea (nu era unit printr-o linie ca celelalte orase) ."

Este adevarat .In schimb una din linii era directionata pe Cluj.

Am fost acolo ieri si am facut chiar o poza cu aceasta harta.

Inca si azi ma intreb: de ce si cum de s-au putut intampla asemenea orori?

Costi
[14.08.13 00:18:53]
»

@traian. leuca:

În acea perioadă, Clujul făcea parte din Ungaria!

webmaster
[01.11.13 09:54:32]
»

@igvoicu:

Am fost si noi anul trecut...

ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Poţi folosi linkul "ADAUGĂ IMPRESII NOI"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
igvoicu, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂRemember Auschwitz - Birkenau:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045570135116577 sec
    ecranul dvs: 1 x 1