ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.11.14
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Masada, memoria sacrificiului

TIPĂREȘTE

Masada este un popas necesar în care poți intelege un loc în care istoria s-a scris dramatic și cu un simbolim hiperbolizat al jerfei asumate ca destin pentru o supraviețuire simbolică, dupa moarte, acolo sus, în sanul lui Avraam. Masada este precum o efigie cu suprafața delimitată de un contur romboidal având laturi între 550 metri și 275 metri. Aici este locul în care în primavara anului 73 al erei creștine, au murit 960 evrei alegând cerul în locul supunerii față de romani.

Renumită pana astăzi Masada este în prezent locul în care tinerii recruți ai armatei statului Israel depun jurământul de credință, rostind la sfâriștul fiecărei ceremonii în mod solem:Masada nu va mai cădea niciodată! Numele locului este de origine romană, provenind de la termenul ebraic "metada", care înseamnă "fortăreață". Fortificatia evreilor ocupa o poziție strategică, fiind izolată pe una dintre culmile abrupte ale munților ce coboară brusc în apele vestice ale Mării Moarte. Dupa încheierea primului mare război dintre romani și evrei, un grup de iudei zeloți, cunoscuți sub numele de sicari, s-au închis în fortăreața numită Masada.

Cucerirea Ierusalimului din anul 70 și distrugerea templului evreilor, a fost momentul zero al începerii risipirii israeliților prin lume, iar cercetările arheologice au evidențiat aici existenta unei sinagogi orientată cu fața spre Ierusalim, una dintre primele sinagogi din istoria evreilor. Sicarii refugiați in fortăreața de la Masada erau conduși de Elazar ben Yair. În anul 70, acestora li s-au adăugat alte familii de sicari, refugiate din Ierusalim cu puțin înainte de dărâmarea Templului și distrugerea orașului. Potrivit datelor păstrate, se crede că în fortăreață s-au refugiat aproximativ 970 de iudei sicari. Asediul roman asupra cetății a fost unul de mare amploare, ducând în cele din urmă la sinuciderea în masă a tuturor celor aflați pe pintenul de stâncă.

Rezistența evreilor baricadați la Masada este, până astăzi, unul dintre cele mai puternice simboluri ale rezistentei naționale pentru păstrarea libertății și a drepturilor religioase iudaice. Stânca aridă pe care se află zidită fortăreața se înalță la altitudinea de 470 metri deasupra apelor Mării Moarte și la doar cu 59 metri mai sus față de nivelul oceanelor lumii. Masada a fost zidită pe tot platoul muntelui, coborând și către partea abruptă dinspre Marea Moartă. Întreg platoul era inconjurat de un zid de piatră, gros de aproape patru metri și lung de aproximativ un kilometru și jumătate, vegheat de turnuri de observare și apărare.

Incinta fortăreței se asemana cu un mic orășel. În cetate se urcă pe trei cărări foarte înguste și abrupte, la capătul acestora aflându-se odinioară puternice porți fortificate. În anul 72, guvernatorul roman din Iudea, Lucius Flavius Silva, aflat în fruntea Legiunii romane a X-a Fretensis, a ajuns la poalele muntelui Masada.

Numărul total al soldaților romani care au fost deplasați la Masada s-ar fi ridicat la aproape 9.000. Asediul roman a fost unul incredibil. Iosif Flavius nu oferă marturii despre nici un contra-atac al sicarilor. Crezând probabil în imposibilitatea romanilor de a pătrunde în interiorul fortăreței, evreii nu au atacat sub nici o formă. Astfel, în ziua de 16 aprilie a anului 73, romanii au ajuns la zidurile de la Masada. La patrunderea în interior, romanii au găsit toate cladirile incendiate, cu excepția depozitelor de alimente, iar pe locuitori morți.

Pentru a nu cădea în mainile soldaților romani, care i-ar fi luat într-o robie umilitoare, evreii baricadați in fortăreață, au preferat să se sinucidă în masă. Deoarece sinuciderea era interzisă de religia mozaică, se spune că evreii au tras la sorți câțiva bărbați, care să-i omoare pe toti ceilalți, în cele din urma rămânând unul singur, care s-a sinucis. Două femei și cinci copii s-au ascuns într-o cisternă de apă, pentru a nu fi omorâți. Aceștia sunt cei ce au povestit istoria lacrimilor de la Masada.

Neincendierea depozitelor de alimente însemna acceptarea mortii din bărbăție, iar nu din lipsa condițiilor de supraviețuire. Iosif Flaviu marturisește că romanii au gasit în Masada armanent suficient pentru înarmarea a mai bine de zece mii de soldați. Fortăreața de la Masada, mai precis ceea ce a mai rămas din aceasta, a fost redescoperită în perioada anilor 1838-1842 de un grup de arheologi, iar taberele romanilor au fost scoase la lumină în anul 1932. Săpături de amploare au fost întreprinse între anii 1963-1965 iar reconstrucția cetății a început în anul 1966, Masada fiind astazi un loc de mare atracție turistică.

În anul 1973, aici au avut loc o parte din filmările pentru controversatul film "Iisus Hristos Superstar". În anul 2001, fortăreața de la Masada a fost trecută în lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO. Poate că unul dintre cele mai semnificative simboluri de la Masada este o sămânță vie găsită în timpul săpăturilor arheologice. Pusă în sol fertil și grijită cu apă și caldură, sămânța a germinat după 2000 ani de așteptare a zilei odrăslirii sale. Se întampla în 1960 și astfel, avea loc pe pământ, premiera aducerii la viață a celui mai bătrân grăunte din lume

Masada este o pecete care metaforic exprimă simultan viață și moarte dar mai ales dăinuire precum pe pământ la fel și in ceruri. Singura diferență este că cele de pe pământ pot fi văzute și povestite doar de muritori. Sus, în veșnicie, vorbele sunt cântări, pustiul devine edenic, suferința este legănare iar fapta a toate bună se topește în zalog pentru neschimbarea celor rânduite ăntru veșnicie.

Review preluat de pe blogul personal


[fb]
---
Trimis de Titi Dinca in 22.11.14 17:58:42
Validat / Publicat: 22.11.14 18:58:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 3297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Titi Dinca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5 PMA (din 5 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Titi DincaAUTOR REVIEW
[22.11.14 17:59:57]
»

https://www.youtube.com/watch?v=voz28VmE85I

Link video pentru Masada

webmasterX
[22.11.14 18:57:36]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

...

Retras PMA standard, conform Cap 1A al. 13 din Regulament care prevede că republicarea de pe blogurile personale este permisă cu acordarea punctajului site-ului (PMA) numai în limita a două articole pe săptămână. Celelalte, nu vor putea beneficia decât de votul simbolic al site-ului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster26
[01.07.17 17:11:58]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Masada, LITORAL DEAD SEA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Titi Dinca
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Masada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042579889297485 sec
    ecranul dvs: 1 x 1