ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2013
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2012
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

6 zile prin Israel

TIPĂREȘTE

Inca de acu 2 ani cand am vizitat Iordania, am ramas cu dorinta de a vedea ce este peste raul Iordan si marea Moarta. Atunci, in drum spre aeroport ascultam o melodie care era in voga, Kobi Peretz, Kama Ahava (Come to love), este pe trilulilu, melodie care este cantata de un israelian si care m-as bucura sa faca parte a acestui review. In copilarie interactionasem in Suceava cu ultimele "ramasite" ale evreilor din Romania, inainte de a emigra in anii 70-80, au mai revenit prin Romania, si am vazut de atunci diferenta de nivel de trai, prin haine, si relaxarea pe care o aveau. Prin anii 2000 am lucrat 4 ani la o companie israeliana prezenta in Romania, si am fost fascinat de sefii care erau toti din Israel, au invatat romana rapid, bunicii sau parintii lor erau toti originari din Romania. Asa ca asta toamna, cautand o destinatie noua, am citit ca in Israel nu mai trebuie vize! In 2 zile mi-am cumparat biletele de avion cu Tarom, 235 euro dus-intors, plecare din Bucuresti.

Cum mie nu imi plac excursiile organizate de altii, mi-am facut traseul singur, functie de gusturile si obiectivele mele. Cazarile, ca de obicei, in hosteluri, unde poti interactiona cu calatori din toata lumea, si preturile sunt acceptabile. Pentru ca, asa cum ma asteptam, Israelul este o tara scumpa, incepand cu apa, (7 lei 1,5 litri), mancarea (10 lei un sandvich), si cazarea (80-90 lei un pat in dormitor comun!).

Si a venit si ziua mult asteptata, 25 decembrie, zbor spre Tel Aviv, am trecut fara nici o problema de controlul din aeroport, am fost intrebat doar unde merg, daca cunosc pe cineva, si ce am cautat prin Iordania si Maroc. Dupa 10 minute eram la iesire, de unde am luat microbusul spre Ierusalim (aprox 60 lei) pt 60 km. Cazarea la Hostel Jerusalem pt 2 nopti, in centru, la 200 metri de cetatea veche. Acolo am facut si prima vizita, o increngatura de stradute, tarabe, o lume foarte diversa, impreuna evrei, arabi musulmani si arabi crestini, armeni, si multe alte nationalitati, inclusiv evrei negri, toti inconjurati de zidurile care ascund multa istorie. Citisem mult despre istoria evreilor inainte de a merge, altfel nu as fi apreciat la adevarata valoare tot ce am vazut. In aceeasi cetate stau cartierul evreiesc, cel musulman, cel armean si cel crestin, fiecare cu bisericile si obiceiurile lui, avand toleranta si respectul ca principii de baza. Elementele principale ale vizitei au fost Via Dolorosa cu biserica unde a fost rastignit Isus, zidul plangerii, moscheea AL-Aqsa, obiective care le-am atins cu oarecare greutate datorita stradutelor labirintice, dar asta a facut parte din farmecul explorarii de unul singur. Ierusalimul are si alte obiective in afara cetatii, 2 zile cred ca este un timp necesar pt a atinge toate aceste obiective.

Dimineata urmatoare am luat autobuzul de la Poarta Damascului spre Betleem, orasel care se afla in Cisiordania, sub autoritatea palestiniana. Impactul dupa ce cobori din autobuz este puternic, lumea araba este la ea acasa, la doar 8 km de cea majoritar evreiasca din Ierusalim. Dupa 2 km prin atmosfera arabeasca, am ajuns la biserica nasterii Domnului, avand bradul de Craciun la intrare si inconjurata de un zid gros de aparare. Asta in conditiile in care jumatate din populatia Betlemului sunt arabi crestini! Biserica este impresionanta datorita istoriei locului, a fost construita deasupra pesterii in care s-a nascut Isus, este un loc care trebuie vizitat in viata.

Dupa aceasta incursiune religioasa mi-am continuat explorarea aceste tari, vizitand cetatea Masada de la marea Moarta, un loc plin de istorie si semnificatii pt spiritul de sacrificiu al evreilor. Pe un deal deasupra desertului, la 470 metri fata de nivelul marii se inalta o cetate foarte bine amenajata de catre imparatul roman Irod. In anul 66 un grup de cateva sute de evrei s-au baricadat acolo, pt a protesta fata de ocupatia romana. Asaltul a fost dur, 9000 soldati romani au atacat in anul 72, zidind iesirile pt a nu scapa nimeni. Pt ca religia mozaica interzice sinuciderile, s-a tras la sorti cine va omori pe cei ramasi, evreii preferand moartea decat sclavia. Doar ultimul ramas s-a sinucis, cativa copii si femei s-au ascuns si au scapat, ei sunt cei care au povestit mai departe ce s-a intamplat. Acum este loc de pelerinaj si obiectiv turistic sub egida Unesco, atat pt evrei cat si pt straini. Atat locul, cat si amplasamentul plus istoria sunt motive clare de a vizita acest loc. pe drumul de urcare (eu am urcat pe jos, exista si telegondola- 27 euro dus intors), copii care vizitau ma intrebau din ce tara sunt si cam 2 din zece exclamau fericiti cand auzeau Romania: si bunicii mei sunt de acolo! Dupa aceasta vizita impresionanta mi-am continuat drumul spre marea rosie, in Eilat, staiune de lux, dar despre ea si Tel Aviv, in urmatorul review.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vgaby in 26.01.13 10:00:31
Validat / Publicat: 26.01.13 12:08:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU. A mai fost în/la: Iordania
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4461 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vgaby); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[26.01.13 16:31:35]
»

Împreună cu continuarea sa, articolul a fost perceput ca un ansamblu ce merită a fi selectat ca "miniGhid AmFostAcolo" pentru această destinaţie

roth
[20.04.13 21:02:59]
»

buna, am si eu o intrebare ca viitoare calatoare in Tara Sfanta:

ce ai raspuns la interogatoriu, adica sti pe cineva si ai nr de telefon e de bine sa spui sau mai bine cum m-a sfatuit o prietena... telefonul inchis ca nu au voie sa il deschida si un mare NU.

La plecare tot ce detii e doar pt tine si atat pentru a scapa usor.

Trecerea in Cisordania este oki pt 2 muieri ? adica sa ma incumet eu si cumnatamea sa luam autobuzul ?

Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vgabyAUTOR REVIEW
[21.04.13 07:49:47]
»

@roth: buna, interogatoriul a fost scurt. Am spus ca nu cunosc pe nimeni si ca circul de capul meu, si caci imi place sa calatoresc.

Au vazut stampilele de Maroc si Iordania, m-au intrebat ce am facut acolo, le-am spus ca acelasi lucru.

Cat despre Cisiordania, mie nu mi se pare periculos pt voi doua, in Betleem 50 % dintre arabi sunt crestini, oricum sunt pasnici cu turistii. Oricum sunt zone turistice, foarte sigure, turismul inseamna bani si pt ei.

Excursie placuta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doru_mag, roth, vgaby
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1892740726471 sec
    ecranul dvs: 1 x 1