85530 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Castelul Ajlun (Ajloun)

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
23.04.2018
DE
Avatar alunelu69
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Constanța
înscris/ă în 30.09.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 3

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Aventuri prin Iordania — Castelul Ajloun


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

18. iulie. 2017

Scurt Istoric

Ridicat pe dealul Jabal Auf, facand parte din lantul de fortarete pentru protectia impotriva atacurilor Cruciatilor atat din partea vestica cat si din partea sudica, Castelul ofera o vedere panoramica asupra partii de nord vest a Iordaniei si a tinutului Galileei. In zilele senine, de pe zidurile castelului se poate vedea Marea Moarta, Valea Iordanului.

Ansamblul Castelul Ajloun avea initial o structura simpla si era prevazut cu patru turnuri, cate unul amplasat in fiecare colt, in zidurile de aparare erau prevazute fante inguste, pentru veghe si era inconjurat de santuri adanci de circa 15 metri si late de 16 metri.

Castelul Ajloun (Qala’At Ar-Rabadh in Araba insemnand Citadela asezata pe un deal) ridicat la o alltitudine de 1123 metri deasupra nivelului marii, a fost construit intre anii 1184 si 1185 A. D. pe ruinele unei foste manastiri crestine al carei staret se numea Ajlounsi care manastire a fost abandonata dupa cea de-a doua campanie a Cruciatilor (1145-1149).

Generalul Arab Azz ad-Din Usama, nepotul celebrului Saladin, supravegheaza lucrarile de constructie ale Castelului intarindu-i rolul, atat ca fortareata impotriva raidurilor Cruciatilor dar si pentru supravegherea traseelor pelerinilor pentru protejarea exploatarii minelor de fier din dealurile inconjuratoare care era folosit mai apoi in constructia de armament.

Fortareata a fost extinsa in anul 1214 de catre ofiterul Mameluk Aibak ibn Abdullah care i-a adaugat un nou turn in coltul din sud-est si i-a adaugat o poarta fortificata.

In anul 1229 fortareata este cucerita de Emirul de Karak, fiind distrusa mai apoi de invadatorii Mongoli in anul 1260 si recastigata dupa batalia de la Ain Jalut si reconstruita cu rapiditate de catre Sultanul Mameluk al Egiptului, Baybar, timp in care s-a construit turnul din sud-vest, au fost curatate santurile inconjuratoare si se consolideaza crenelurile. Castelul a fost folosit atunci ca si depozit pentru culturi si provizii...

In secolul al 14 lea faimosul explorator Marocan Musulman Ibn Batutta in trecerile sale prin zona venind dinspre Nablus (oras palestinian situat in centrul Palestinei Preistorice in nordul teritoriului de azi al Cisiordaniei) noteaza: „de acolo (Nablus) mi-am continuat drumul catre orasul Ajloun care este un oras frumos ce poseda un numar mare de bazaruri si un castel impunator si este traversat de catre un rau cu apa dulce.

In timpul dominatie Mamelucilor castelul Qala”al-Rabadh este „conectat „la reteaua de comunicatiiprin semnalizatoare si trimiterea mesajelor cu ajutorul porumbeilor care facilitau schimbarea de mesaje de la Baghdad pana la Cairo in doar 12 ore.

In timpul secolelor al 17 lea si al 18 lea in timpul dominatei Otomane, fortul serveste drept garnizoana pentru trupele otomane stationate, iar in anul 1812 cand a fost “descoperit “”de catre exploratorul elvetian Johan Ludwig Burckhardt (cel care a descoperit orasul ascuns Petra), intregul castel era ocupat (locuit) de o singura familie (Barakat care are urmasi si in zilele noastre in Iordania) cu 40 de membri.

In decursul timpului Castelul a fost scena multor batalii care s-au dat pentru stapanirea sa pana cand a fost zdruncinat de doua cutremure de pamant (1837 si 1927) care i-au provocat distrugeri importante iar actualele lucrari de restaurare incepute in anul 1950 si coordonate de catre Departamentul Iordanian pentru Antichitati au reusit sa–i redea conditia si forma avuta in secolul al 13-lea.

Situat la 23 kilometri vest de Jerash si la circa 73 kilometri nord-vest de Amman orasul Ajloun este pozitionat pe un deal inconjurat de vai pline de verdeata cultivate cu livezi de maslini.

Noi am calatorit la Ajloun, venind cu taxiul dinspre Madaba, trecand prin aglomeratul Amman si apoi pe langa Jerash si scurtand drumul prin Ajloun dupa stiinta domnului Salem care cunostea traseele asa incat sa evitam aglomeratia din centrul orasului si aproximativ la ora 11.00 am coborat din masina in parcarea situata mai jos de castel urmand sa mergem pe jos cativa zeci de metri pana la Visitor Centre.

Daca optati pentru varianta mai ieftina de a calatori cu autobuzul din Amman plecand din statia Tabarbour (Mahata Shamal) catre Ajlun (Ajloun) acestea plecand atunci cand sunt pline, de preferat cat mai de dimineata (08.00-09.00) pentru a avea timp sa vizitati apoi si orasul Jerash, pretul variaza intre 2-3 JOD, iar spre amiaza autobuzele sunt mai rare, dar daca nu gasiti un autobuz direct catre Ajlun puteti incerca sa mergeti la Jerashsi, de acolo sa luati autobuzul catre Ajloun.

Ajloun nu este un oras foarte mare, autobuzul va va lasa in centru, puteti sa-i spuneti si soferului sa va anunte statia care este cea mai aproape de Castel apoi aveti de parcurs un drum in rampa de aproximativ 2-3 kilometri pastrand mereu castelul in campul vizual deoarece este situat pe un deal si poate fi vazut aproape din orice unghi sau puteti alege sa luati un taxi pentru scurta distanta pretul fiind aproape de 1-2 JOD.

Pentru a inchiria o masina pretul pe zi pentru aceasta excursie este de aproximativ 60 JOD, iar daca doriti sa inchiriati un taxi pentru toata excursia (incluzand si Jerashul), negociati de la inceput detaliile pentru a nu avea surprize si specificati clar ca pretul negociat este pentru intreaga masina indiferent de numarul de persoane, altfel soferii au talentul de a va spune un pret care v-ar atrage, dar la destinatie sa va ceara mai mult spunandu-va ca acel pret negociat era doar pentru o persoana.

Pretul de vizitare era de 3 JOD de persoana (se scumpise cu cateva zile inainte, lucru care l-a surprins pe domnul Salem care stia ca pretul este de 2 JOD) si oferea acces si la Muzeu.

Pe un panou turistic informativ (au de obicei culoare maro) aflam ca in zona gasim:Tourist Police, Toillets, Cafeteria, Ajloun Visitor Centre, Handicraft Shop-Gift Shop, Ajloun Castle Entry Fees si pe un alt panou este descrisa pe scurt istoria castelului.

Castelul Ajloun

Coordonate: 32°19′30.75″ N -35°43′38.21″E

Remarcam drumul pavat cu dale care urca in panta catre Castel precum si toate restaurarile complexului care ne impresioneaza in mod placut si arata grija Autoritatilor, si in partea stanga admiram panorama asupra orasului Ajloun si a intregii zone.

Fata de Castelul Kerak pe care l-am vizitat cu cateva zile inainte (vezi impresii aici, acest castel, de afara pare mult mai ingrijit si restaurat, acordandu-se atentie detaliilor si respectand planurile originale.

Admiram steagul Iordaniei care flutura in vantul diminetii si continuam sa urcam spre Castel. Accesul se face pe un podet de lemn care trece peste santul de aparare si patrundem printr-o poarta cu doua arcade (una mai inalta decat cealalta), intre care exista un grilaj care inchidea/ bloca intrarea, prevazute in corpul castelului, ce ne conduce direct in spatiile umbroase si racoroase, si vedem spatiul destinat gardianului apoi urcam cateva treptele din piatra pentru a patrunde in celelalte incaperi.

Conform unui alt panou informativ aflam ca intr-o perioada de timp, Castelul a fost locuit de soldatii unei garnizoane incluzand lideri, generali si soldati fiind destinate spatii de locuit si servit masa precum si grajduri pentru cai. Camerele destinate soldatilor erau pozitionate la nivelurile inferioare ale Castelului.

Partea superioara a Turnului cu numarul 7 a fost cel mai probabil Palatul Castelului iar in Castel se mai regasea o scoala militara care era renumita in studiul strategiilor militare si economice. Una din camerele de la parter unde erau cazati soldatii a avut si functia de carcera (celula) si /sau pentru depozitarea proviziilor si a alimentelor. La nivelul al treilea se regaseste si o sala mare in care se servea masa si care oferea vedere asupra vaii si a orasului Ajloun.

Alimentarea cu apa a Castelului se facea printr-o retea ingenioasa de colectare si drenare a izvoarelor din preajma sau a paraiaselor, iar arhitectii au conceput un sistem de colectare a apei de ploaie in interiorul Castelului, prin constructia unui bazin (cisterna) in partea de sud est a santului de aparare, fundul bazinului fiind placat cu dale si protejat impotriva scurgerii apei in pamant, cu o capacitate de aproximativ 16.590 metri cubi. Apa pentru consum, cea provenita din apa de ploaie sau cea obtinuta din topirea zapezii era filtrata prin trecerea succesiva prin cateva straturi de pietris marunt, nisip, precum si prin plante, sistemul de purificare fiind deosebit de important pentru ca apa sa fie pastrata o perioada indelungata de timp.

Un sistem inovativ a fost aplicat pentru drenarea apelor uzate, folosindu-se tuburi din ceramica trecute prin ziduri care varsau apa in exterior intr-un bazin, iar pentru tratarea apei spre a fi folosita ulterior in irigatii odata cu sapaturile, cercetatorii au descoperit sare adusa din zona Marii Moarte.

Aflam ca Fortareata a jucat un rol important in sistemul de comunicatii care lega orasele importante ale regiunii cum ar fi Damasc, Baghdad si Cairo.

In timpul dominatiei Mameluce si Ayyubid erau folosite doua metode de comunicatii:unul terestru cu ajutorul cailor si celalalt cu ajutorul porumbeilor.

Porumbeii provenind din diferite zone erau tinuti in custi si fiecare turn avea un paznic responsabil cu porumbeii, urmarind cand porumbeii ajungeau in turn sa distribuie cat mai rapid mesajul catre destinatar. Ulterior mesajele (raspunsurile) erau atasate piciorului unui porumbel care provenea dintr-o anumita zona si acesta odata eliberat se intorcea acasa.

Un alt mijloc eficient de comunicare folosit intre orase (castele sau cetati) si provincii era cel al semnalelor cu faclii vizibile in special in timpul noptii, mesajele trimise, folosind un anumit cod, puteau fi receptionate extrem de departe, pana la raul Eufrat catre est sau in vest pana la raul Nil.

Tortele erau folosite pe timpul noptii, iar ziua se folosea fumul.

Exploram incaperile saracacioase ale Castelului, unele foarte intunecoase cu arcade si cupole inalte, cu atentie la trepte si pasaje inguste care fac legatura intre incaperi, apoi ajungem la partea superioara, pe terasa (Al Matal) unde se remarca ruinele fostelor creneluri, a acoperisului si simtim vantul uscat care ne mangaie si atenueaza putin din toropeala agresiva a soarelui.

Fiind senin, avem privilegiul sa privim in zare cat putem cuprinde cu ochii, din toate turnurile castelului avand o vedere de 360 de grade asupra teritoriilor inconjuratoare, cu livezi de maslini, palcuri de verdeata, creste de dealuri golase, mici asezari rasfirate si orasul Ajloun.

Castelul este mai mic decat cel de la Kerak, mai compact, inghesuit, avand ziduri si incaperi restaurate, sau mai bine conservate, dar nefiind decorat, ornat si avand spatiile amenajate pentru vizitatori, mult mai ingrijite, existand pasarele din lemn, pasaje, balustrade si parapeti de protectie, dar ducand lipsa la iluminat, exact ca si la Kerak.

La intoarcere, spre iesire, zabovim intr-o sala pozitionata spre dreapta in directa noastra, inainte de a cobora treptele, cateva clipe, sa vizitam si niste vitrine din sticla in micutul muzeu in care sunt expuse, obiecte de ceramica (vase), monede, mozaicuri, cateva unelte vechi, si obiecte de infrumusetare (bratari) adunate din castel dar si din zonele inconjuratoare.

Aproape o ora ne-a luat noua sa incheiem un tur de vizitare in Castelul Ajloun, sa ne clatim ochiul, sa aprofundam crampeie din instoria Iordaniei, dupa care am intrat putin sa vizitam magazinul de suveniruri si am coborat agale catre parcarea de unde ne astepta taxiul sa mergem la urmatoarea destinatie, orasul vechi Jerash (vezi impresii aici

Un videoclip foarte interesant aici

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de alunelu69 in 23.04.2018 09:00:47

Validat / Publicat: 23.04.18 10:13:52


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ORIENTUL MIJLOCIU.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 963


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (alunelu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  24700 PMA (din 19 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[23.04.18 10:12:07]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Jerash, [Alte zone]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

   --

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alunelu69
[23.04.18 10:43:04]
» mesaj pers

   @webmasterX: Multumesc, webmasterx.

   Sper ca review-ul impreuna cu clipul sa-i convinga pe colegi dar si vizitatori ca merita sa viziteze pe langa Orasul Greco-Roman conservat Jerash si acest castel aflat la numai 20 km nord vest.

   Lipsind lumina destula(ca si la Castelul Kerak ,de altfel) pentru a surprinde cu camerele proprii imagini din interior, clipul video e foarte ajutator.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster
[23.04.18 11:32:09]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

   ===

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmasterX
[04.12.18 13:06:06]
» mesaj pers

   Mutat, la reorganizare, în rubrica «Castelul Ajlun (Ajloun)» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

   --

   Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- alunelu69
[07.01.19 00:15:01]
» mesaj pers

   @webmasterX: Aceea este pozitia Castelului.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2017] pe drum spre Ajloun, indicatoare rutiere de orientare -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960463">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960463"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960463">Şterge vot</a></div><span id="v9960463" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960463)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960463Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960463MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2017] pe drum spre Ajloun, indicatoare rutiere de orientare
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2017] ne apropiem de Castel, in orasul Ajloun -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960464">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960464"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960464">Şterge vot</a></div><span id="v9960464" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960464)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960464Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960464MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2017] ne apropiem de Castel, in orasul Ajloun
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2017] panou cu cateva informatii despre Castelul Ajloun -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960465">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960465"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960465">Şterge vot</a></div><span id="v9960465" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960465)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960465Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960465MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2017] panou cu cateva informatii despre Castelul Ajloun
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2017] din parcarea unde am lasat taxiul, mergand pe jos catre castel, am admirat peisajul inconjurator -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960466">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960466"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960466">Şterge vot</a></div><span id="v9960466" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960466)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960466Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960466MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2017] din parcarea unde am lasat taxiul, mergand pe jos catre castel, am admirat peisajul inconjurator
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2017] drumul pavat catre intrarea in Castel -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960471">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960471"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960471">Şterge vot</a></div><span id="v9960471" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960471)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960471Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960471MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2017] drumul pavat catre intrarea in Castel
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2017] Semetul Castel Ajloun -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960472">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960472"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960472">Şterge vot</a></div><span id="v9960472" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960472)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960472Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960472MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2017] Semetul Castel Ajloun
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2017] cateva ghiulele folosite in asedierea Castelului, ulterior folosite si de aparatori impotriva atacatorlor -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960473">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960473"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960473">Şterge vot</a></div><span id="v9960473" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960473)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960473Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960473MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2017] cateva ghiulele folosite in asedierea Castelului, ulterior folosite si de aparatori impotriva atacatorlor
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2017] cineva se pregatea sa incarce catapulta impotriva cotropitorilor -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960474">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960474"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960474">Şterge vot</a></div><span id="v9960474" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960474)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960474Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960474MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2017] cineva se pregatea sa incarce catapulta impotriva cotropitorilor
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2017] interiorul slab iluminat al Castelului Ajloun, trepte si intrari in incaperi -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960475">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960475"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960475">Şterge vot</a></div><span id="v9960475" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960475)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960475Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960475MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2017] interiorul slab iluminat al Castelului Ajloun, trepte si intrari in incaperi
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2017] pe una din terasele de unde puteam privi curtea interioara a Castelului -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960476">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960476"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960476">Şterge vot</a></div><span id="v9960476" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960476)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960476Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960476MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2017] pe una din terasele de unde puteam privi curtea interioara a Castelului
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2017] mozaicul original care s-a pastrat intr-una din incaperi -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960477">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960477"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960477">Şterge vot</a></div><span id="v9960477" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960477)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960477Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960477MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2017] mozaicul original care s-a pastrat intr-una din incaperi
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2017] printre ruinele turnurilor Castelului Ajloun -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960478">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960478"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960478">Şterge vot</a></div><span id="v9960478" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960478)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960478Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960478MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2017] printre ruinele turnurilor Castelului Ajloun
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2017] turnuri de veghe precum si panorama asupra zonei inconjuratoare -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960479">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960479"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960479">Şterge vot</a></div><span id="v9960479" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960479)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960479Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960479MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2017] turnuri de veghe precum si panorama asupra zonei inconjuratoare
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2017] vedere din unul din cele mai inalte puncte ale Castelului asupra ruinelor de la partea superioara -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960480">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960480"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960480">Şterge vot</a></div><span id="v9960480" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960480)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960480Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960480MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2017] vedere din unul din cele mai inalte puncte ale Castelului asupra ruinelor de la partea superioara
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2017] zidurile exterioare ale Castelului Ajloun si turnul cu ramasitele crenelurilor -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960481">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960481"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960481">Şterge vot</a></div><span id="v9960481" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960481)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960481Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960481MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2017] zidurile exterioare ale Castelului Ajloun si turnul cu ramasitele crenelurilor
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2017] panou cu arhitectura militara a castelului -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960482">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960482"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960482">Şterge vot</a></div><span id="v9960482" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960482)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960482Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960482MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2017] panou cu arhitectura militara a castelului
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2017] o vizita la magazinele de suveniruri de la baza castelului, alaturat se aflau toaletele -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960483">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960483"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960483">Şterge vot</a></div><span id="v9960483" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960483)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960483Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960483MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2017] o vizita la magazinele de suveniruri de la baza castelului, alaturat se aflau toaletele
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2017] bine conservat si restaurat, Castelul din Ajloun ofera o secventa din istoria Iordaniei -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960484">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960484"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960484">Şterge vot</a></div><span id="v9960484" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960484)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960484Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960484MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2017] bine conservat si restaurat, Castelul din Ajloun ofera o secventa din istoria Iordaniei
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2017] dragostea pluteste in aer si nu tine seama de nationalitate -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960485">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960485"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960485">Şterge vot</a></div><span id="v9960485" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960485)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960485Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960485MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2017] dragostea pluteste in aer si nu tine seama de nationalitate
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2017] pentru usurarea accesului si evitarea accidentelor la partea superioara au fost construite pasarele de lemn -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960486">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960486"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960486">Şterge vot</a></div><span id="v9960486" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960486)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960486Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960486MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2017] pentru usurarea accesului si evitarea accidentelor la partea superioara au fost construite pasarele de lemn
foto alunelu69 [23.04.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2017] incaperi intunecoase, racoroase cu bolti si o familie de iordanieni la picnic, nu la iarba verde ci la o piatra de calcar -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960487">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960487"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960487">Şterge vot</a></div><span id="v9960487" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960487)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960487Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960487MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2017] incaperi intunecoase, racoroase cu bolti si o familie de iordanieni la picnic, nu la iarba verde ci la o piatra de calcar
foto alunelu69 [23.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JUL-2017] vitrine de sticla unde din sala micutului muzeu al Castelului Ajloun -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960488">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960488"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960488">Şterge vot</a></div><span id="v9960488" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960488)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960488Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960488MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUL-2017] vitrine de sticla unde din sala micutului muzeu al Castelului Ajloun
foto alunelu69 [23.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [JUL-2017] tot mai sus spre metereze -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960489">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960489"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960489">Şterge vot</a></div><span id="v9960489" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960489)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960489Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960489MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUL-2017] tot mai sus spre metereze
foto alunelu69 [23.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [JUL-2017] un frumos castel bantuit de de o printesa misterioasa... -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960490">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960490"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960490">Şterge vot</a></div><span id="v9960490" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960490)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960490Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960490MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JUL-2017] un frumos castel bantuit de de o printesa misterioasa...
foto alunelu69 [23.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JUL-2017] 'bulgarasi de savoare' -- foto by <b>alunelu69</b> [uploaded 23.04.18] - <span class="allrVotedi" id="av960491">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv960491"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=960491">Şterge vot</a></div><span id="v9960491" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(960491)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f960491Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e960491MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUL-2017] "bulgarasi de savoare"
foto alunelu69 [23.04.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.118185043335 sec