ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Kotor - cel mai impresionant oraş din imensul fiord

TIPĂREȘTE

Având o îndelungată tradiţie, străvechiul oraş Kotor vegheat de patronul spiritual Sfântul Trifon a luat formă sub colonizarea veneţienilor, ce şi-au inceput ascensiunea încă din anul 1126 pe coasta Dalmaţiei, stăpânind apoi şi oraşele de pe coasta muntenegreană.

După ce au preluat controlul acestuia în secolul al XV-lea, Kotor a devenit o puternică bază maritimă şi garnizoană militară în drumul năvălirilor otomane, oraşul fiind împrejmuit de ziduri groase ce se întind până în vârful munţilor.

Timp de mai bine de patru secole, cultura veneţiană şi-a lăsat amprenta infloritoare in centrul vechi al oraşului, în zilele noastre fiind renovat cu timiditate de edilii urbei.

Tocmai de aceea, poate nu veţi observa un oraş sofisticat care să vă amintească de vremuri moderne, dar veţi avea o imagine despre vremuri cu mult apuse.

Cu toate acestea, sunt păstrate monumente medievale, palate ce-ţi oferă demnitatea de odinioară şi mai ales lăcaşe de cult enumerate pe lista Patrimoniului UNESCO.

Situat la capătul fiordului Boka Kotorska, considerat unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume, în partea de nord-vest a litoralului muntenegrean, oraşul este inconjurat de păduri vălurite ce-şi trag seva binefăcătoare din munţii acoperiţi de nori pufoşi.

Cadrul natural este mirific şi aminteşte mai degrabă de un peisaj zămislit de acurateţea calculatorului, priveliştea fiind o combinaţie naturală ireală cu imagini derulate şi încrustate parcă de mâna omului pentru plăcerea ochiului.

Traseul :

În funcţie de timpul alocat sau de plăcerea de a vă destinde, sunt de amintit trei rute de a admira fiordul Boka Kotorska :

1. Ruta cea mai ocolitoare, dar totodata şi cea în stare să-ţi producă o încântare extraordinară, este Kamenari - Konstanjica - Strp - Risan - Dražin Vrt - Orahovac - Dobrota -Kotor.

Drumul E65 de 28 de kilometri se face în aproximativ 35-40 de minute, în funcţie de condiţiile de trafic.

2. Dacă traversaţi cu feribotul în Lepetane contra unei sume de 4,5 euro (se plateste doar transportul autovehiculului, restul pasagerilor având gratuitate!) drumul se scurtează la jumătate, urmănd traseul auotocestei Jadranska magistrala până la Donji Stoliv - Njegoševa - Škaljari - Kotor.

3. Însă drumul pe care l-am folosit în această călătorie a fost din oraşul Tivat (vezi impresii) spre aeroportul din zonă, Mrčevac până la sensul giratoriu unde se-ntâlnesc drumurile E65 si E80.

Acestă rută este cea mai scurtă (10 kilometri), datorită construirii tunelului Vrmac de 1640 de metri ce trece prin muntele cu acelaşi nume, ajungând in oraşul Kotor în mai puţin de 15 minute.

Parcarea in Kotor iţi scoate din portofel suma de 0,6 euro/ora, pentru rulote 2 euro/h... iar amenda in zona interzisa este de 10 euro!

Alegerea noastră a fost parcarea lângă shopping-ul center Kamelia, aflată foarte aproape de plaja / port si „micul zid chinezesc'', care se intinde pe aproape 5 kilometri deasupra oraşului construit de veneţieni, cu palate şi o multime de biserici datând din secolele X şi XV, unele adăpostind rămăşiţe de fresce şi icoane.

Žuta plaža (Plaja galbenă) şi Gradska plaža (Plaja oraşului):

Pentru a ajunge la plajele sus menţionate, am trecut prin Parcul Slobode, punctul de atracţie fiind un obelisc închinat în memoria eroilor căzuţi în războaiele de eliberare.

Plaja galbenă nu-şi merită numele, fiind foarte îngustă, între 2-6 metri şi este plină de pietricele.

Ce-i drept, într-adevăr, administratorii îţi oferă confortul sezlongului, dar nu vă pot oferii detalii pecuniare.

Situată lângă port, o companie de mini-submarine oferă posibilitatea de a naviga, atât pe suprafaţa mării, cât şi în mediul subacvatic. Capacitatea maximă este de 14 persoane, iar excursiile încep de la ora 08:00 până la orele 19:00. Pentru mai multe detalii accesaţi montenegrosubmarine.me.

Nucleul istoric al Kotor-ului, a fost timp de secole centrul vieţii al fortificaţiei veneţiene.

Micul Zid Veneţian :

Mă rog, aşa îmi place să-l cataloghez :).

Având în vedere aventura mea în China (vezi impresii) construcţia mă face să remarc creativitatea veneţiană, într-o similitudine cu cea mai emblematică creaţie umană, acolo unde mentalitatea mandarină de a fi ocrotit, a trecut din a-şi construi un zid în jurul casei, într-unul de a-şi proteja ţara cu unul megalomanic!

Pornind de la baza fleşei principale Никола Буркобић (Nikola Burkobić) , una dintre porţile oraşului medieval, chiar în faţa dumneavoastră aveţi ocazia să vedeţi zidurile acestei fortificaţii groase pe alocuri de 15 metri şi înalte de 20 de metri. Pe o distanţă de aproape 5 kilometri, zidul sinuos urcă inimaginabil până la fortăreaţa Sveti Ivan (Sfântul Ivan), periplul cultural pe străzile pavate cu piatră evidenţiază stilul inconfundabil veneţian, un adevărat muzeu în aer liber care vă va solicita forţele fizice.

Catedrala Sveti Trifon :

O legendă locală aminteşte că in anul 809, datorită vicisitudinilor vremii, serenisimul romano-catolic Andreu Saracenis a depus moaştele Sfântului Trifon în Kotor, rămăsiţele pământeşti fiind aduse din Constantinopol, devenind ulterior patron spiritual al oraşului.

Capela din acele vremuri, a devenit cel mai important lăcaş de cult al oraşului începând din anul 1582, schimbare ce coincide cu calendarul gregorian.

După o perioadă controversată a zilei martirului, în anul 1594 Papa Clement al VIII-lea oficializează celebrarea Sfântului pe 3 februarie, moment sărbătorit cu fast de localnici, atunci când se înalţă steagul oraşului pe turnul clopotniţei prevăzute cu un ceas.

Catedrala excelează de stilul bizantin şi dispune de două turnuri aproape identice, construite la înălţimea de 35 de metri.

Staţiuni estivale :

Perast pare un loc boem consolidat în perioada secolelor XVII şi XVIII, ce abundă de monumente sacre precum: Sveti Nikola, Sveti Djordje sau Gospa od Škrpjela-constrită pe o insulă artificială.

Risan- un orăşel ce-şi are originea încă din secolul al IV-lea, menţionat în războaiele ilire şi considerat un centru maritim odată cu colonizarea romanilor. Tezaurul cultural inestimabil se face remarcat şi recunoscut prin mozaicurile bizantine încă din perioada împăratului roman Constantin al VII-lea.

Budva ,,Metropola turismului coastei muntenegrene'', se află la o distanta de 25 de kilometri, destinaţie ce se face remarcata printr-o splendoare afişată între mare şi poalele munţilor ce-i oferă adăpost.

Ei, bine! Vacanţă frumoasă!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 07.01.15 19:51:55
Validat / Publicat: 07.01.15 21:00:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 4627 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Canal ce duce spre mare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[07.01.15 20:42:32]
»

Mutat la rubrica "Descoperă Golful Kotor" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.

dumi59
[12.03.15 10:58:00]
»

@Marian Preda -Salutare! Anul acesta, in perioada 09-12 iulie 2015, am facut rezervare la o vila intre Dobrota si Kotor (vom venii dupa un sejur de 8 nopti in Lefkada si 2 nopti in Llcinj) motiv pt care as vrea sa va intreb, unde sunt amplasate submarinele rosii (pt agrement), cat este pretul de persoana, de copil, durata excursiei so orarul de functionare (namai in situatia in care aveti cunostinta). Va multumesc si... concedii cat mai placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.03.15 18:37:25]
»

@dumi59 -

Stimată doamnă, toate detaliile sunt expuse în articol!...

Situată lângă port, o companie de mini-submarine oferă posibilitatea de a naviga, atât pe suprafaţa mării, cât şi în mediul subacvatic. Capacitatea maximă este de 14 persoane, iar excursiile încep de la ora 08:00 până la orele 19:00.

Pentru mai multe detalii accesaţi saitul oficial

Vacanţă frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dumi59, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Golful Kotor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048337936401367 sec
    ecranul dvs: 1 x 1