ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iernut
ÎNSCRIS: 09.06.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 45 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Fes, oras imperial - prin excelenta

TIPĂREȘTE

De 12 secole, Fes este metropola religioasa, intelectuala si artistica a Marocului. Situat in extremitatea estica a campiei SAIS, ocupa un loc privilegiat ca asezare la poalele Atlasul mijlociu.

Apa multa, cu care este binecuvantat orasul se datoreaza raului Fes, cu multe ramificatii. oferind posibilitatea de a avea foarte multe fantani si bazine, care ofera prospetime aerului, si un susur bland permanent care te duce cu gandul la liniste, si calm. Acesta a fos motivul lpentru care Idriss I. a statornicit capitala imperiala aici. Fes este supranumit si orasul celor trei cetati.

Orasul se trezeste inainte de de primii zori pentru rugaciunea de dimineata, datorita nenumaratilor sai muezini, prin atingerea sufletului ca nicaieri altundeva.

Medina medievala, una din cele mai vechi asezari, pastrata intacta pan in zilele noastre, permite intrarea prin poarta BOUJELOUD, furnicarului de vizitatori. Extraordinarele constructii situate pe strazi inguste, sinuoase sau in panta, labirinturi delicioase unde privirea este atrasa de diversitatea magazinelor sau a vanzatorilor ambulanti. care isi disputa fiecare centimetru patratpentru a'si etala marfa. O incuracatura imensa unde posibilitatea de a te rataci este aproape sigura, intr'o lume necunoscuta. Artizani de tot felul, chiar si mozaicarii isi pregatesc micile piese in strada pentru vestitul "zelige", mozaicul marocan. Tot pe strada poti vedea fire de matase intinse pe multi metri de catre cei care confectioneaza ornamentele pentru vesitele djalabah, sau caftane.

Dintr'o data te trezesti intr'un spatiu larg, luminos, in care semeata, se inalta moscheea KARAOUIYNE, cu minaretul sau inalt de 80 de metri, cea mai mare. inaite de construirea celei din Casablanca. Moscheea reprezinta simbolul vietii intelectuale a Fes-ului. Una dintre primele Univeersitati din Lume avandu'si sediul aici. Minaretul pare sau vegheze asupra manuscriselor valoroase aflate in biblioteca milenara apartinand Universitatii Coranice.

Pe coline, constructiile vechi se invecineaza armonios cu altele noi. Zona mai recent construuita a orasului, cu cladiri si strazi moderne, dezvaluie ca Fes nu a ramas in antichitate.

Orasul are universitati si facultati de tot felul, isi pregateste tinerii in toate domeniile pentru a'si asigura specialistii necesari tarii pentrudezvoltare. Cursurile se tin, unele in araba, altele in franceza.

Drumul de la Meknes la Fes este o autostrada in adevaratul sesn al cuvantului, strazile sunt absolut perfecte, este impropriu si sa iti amintesti ca Marocul era numit tara fara drumuri.

Inca visez la Marocul in care mi'am gasit prieteni adevarati, cu care conversez zilnic (fara nici o exagerare), care au pentru mine usa casei deschisa mereu, si unde intr'o zi in care Pacea va fi instaurata definitiv, ma voi intoarce.

Raman datoare doar cu baia publica, HAMAM-ul din Maroc, locul unde ritualul de spalare-purificare este pentru european ceva de neimaginat.

O, nu, am uitat de magazine si bucataria marocana. Promit sa revin.

Va imbratisez, dganea


[fb]
---
Trimis de dganea in 26.03.11 08:59:25
Validat / Publicat: 26.03.11 10:26:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3163 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dganea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

dganea [26.03.11 10:27:08] »

Vizita mea a fost intre 29 octombrie 2010 si 15 ianuarie 2011.

alina1104 [24.02.16 23:30:49] »

Te rog detaliaza ritualul de spalare -purificare pentru ca m-ai facut curioasa in ce consta. Foarte frumos descrisa experienta ta. Cu cativa ani in urma imi doream sa vizitez Marocul cu tot ce implica el, foarte mult, lucru care pare ca mi-a revenit in minte, citind cat mai mult despre el. Cine stie, poate intr-o buna zi o sa am ocazia de a raspunde la Salam Aleikum marocanilor

Calatorii placute in continuare!

dganea [25.02.16 08:01:06] »

@dganea - Buna dimineata, te rog sa cauti descrierea detaliata a ritualului spalarii la baia publica pe care am publicat'o pe afa, dar si vizita la marea moschee din Casablanca, unde spatiul de purificare este imens si decorat absolut superb. Acolo, pentru spalarea picioarelor este un bazin lung si ingust cu o multime de robineti, iar pentru "ablatiunea"individuala sunt cabine mici cu latrina turceasca si un robinet. Muuuuuuuuulte asemenea cabine. Asta este la subsol de unde urci la etaj unde sunt femeile si unde, te descalti langa usa. Acasa, de 5 ori pe zi, inainte de rugaciune fiecare spala intai mana dreapta, apoi stanga pana la cot, urmeaza fata tot de trei ori, se clateste gura si chiar se inspira apa pe nas pentru a'l curata, Se trece cu mana uda peste par si se spala urechile, Am uitat sa spun ca se incepe cu spalatul organelor genitale nu cu mainile, Femeile nu se parfumeaza pe strada ci doar in casa la vreo sarbatoare sau aniversare. Daca mai vrei sa stii ceva intreaba ca eu am intrebat si am primit raspunsuri la tot, avand timp destul in trei luini cat am locuit la ei. Te imbratisez dganea

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alina1104, dganea
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Fes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040663003921509 sec
    ecranul dvs: 1 x 1