ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

British Museum și o întâlnire de gradul doi

TIPĂREȘTE URM de aici

La Londra am ajuns în seara zilei de 20 august. Când am intrat în oraș era târziu, străzile încă erau aglomerate, iar luminile aprinse peste tot. În circuitul nostru tururile de oraș deveniseră o obișnuință, iar Londra - unde urma să rămânem două zile (trei nopți) - bineînțeles că nu a fost o excepție din acest punct de vedere. Fiind "by night", iar eu pentru prima oară în capitala Marii Britanii, în afară de iluminarea nocturnă a orașului, feerică aș putea spune, n-am reținut mai nimic din acest tur. Știu doar că ni s-a arătat, iar noi am văzut prin geamurile mari ale autocarului London Bridge, Westminster Abbey, Trafalgar Square, Hyde Park, St. Paul's Cathedral, Big Ben, după care - pentru că se apropia miezul nopții - fuguța la cazare. Până la Hotel Premier Inn Croydon situat în suburbia sudică a Londrei, plecând din centru, mai aveam de străbătut încă vreo 20 km.

Cea de-a doua zi, duminică, era - conform programului - o zi liberă, adică fără vizite în grup și fără a avea la dispoziție autocarul ca mijloc de transport. Ni se recomandaseră vizite la British Museum și la National Gallery (unde aveam intrări gratuite), iar pentru restul timpului Muzeul figurilor de ceară, plimbare și shoping. Transportul spre centrul orașului n-a fost o problemă, legătura cu London Victoria sau London Bridge făcându-se simplu și direct, cu un tren de suprafață, în mai puțin de 20 de minute. În stația East Croydon situată foarte aproape de hotelul la care eram cazați, am achiziționat fiecare câte un card de călătorie - Day Travelcard (12,10 lire) - care ne permitea călătorii cu toate mijloacele de transport în comun, pe parcursul întregii zile.

Aici mă văd nevoită să fac o paranteză pentru că am promis (în primul rând mie însămi) să nu trec peste acest amănunt. Duminică, în ziua cu program liber, ghidul nostru ne-a propus o vizită (bineînțeles cu costuri de transport și de ghidare suplimentare) la Brighton, un oraș de pe coasta sudică a Marii Britanii, totodată o renumită stațiune turistică. Pentru că el era foarte interesat de vizita la Brighton, a încercat să ne ademenească vorbindu-ne despre una dintre clădirile celebre ale orașului - Brighton Pavilion - o construcție cu aspect indian, dar cu un interior de inspirație chinezească. Sunt convinsă că ar fi putut fi interesantă și această vizită, dar nu atunci când abia ai ajuns în Londra, când nu ai văzut nimic din orașul-capitală și când cele două zile programate pentru șederea noastră acolo oricum nu erau suficiente pentru vizitarea orașului. Cineva a spus: "Am venit la Londra să văd Londra, nu Brighton!". S-a supărat și asta ne-a costat.

Obligat fiind de statutul lui de ghid, pe cei care au vrut să-și înceapă periplul londonez cu British Museum, ne-a condus până acolo, dar a făcut-o într-un ritm infernal, mai ceva ca la maraton. Dacă spun că am făcut un efort considerabil (eu care încă mă mai pot lăuda că am picioare bune), vă închipuiți cum au făcut față ceilalți acestui drum. De la Victoria Station, pe lângă Buckingham Palace și Queen Victoria Memorial, apoi pe The Mall (duminica închis traficului rutier), prin Trafalgar Square, am ajuns la National Gallery - edificiu pe care ni l-a arătat pentru a ști unde să venim după ce vom vizita British Museum. Și așa, el fuga și noi fuga după el, am ajuns la British Museum unde ne-a părăsit pentru că își lăsase prietena să-l aștepte în vederea plecării la Brighton.

Nu-mi explic nici astăzi (și sunt trei luni de atunci) de ce am fost nevoiți să facem această alergătură când fiecare dintre noi eram în posesia unui card de călătorie valabil pentru toată ziua și pentru toate mijloacele de transport în comun? Mă veți întreba - poate - de ce am mers cu el sau după el. Mă grăbesc să răspund chiar mai înainte de a fi întrebată. În primul rând pentru că nu aveam o hartă a orașului (nu am găsit nici la hotel și nici în stația de tren de unde ne-am cumpărat cardurile de călătorie) și în al doilea rând pentru că British Museum nu era pentru mine doar un muzeu care se poate vizita gratuit și pe care - inclusiv din acest motiv - vizitatorul orașului nu trebuie să-l rateze, ci și pentru că la British Museum aranjasem o întâlnire cu o persoană foarte dragă mie, aflată de mult timp în Londra și pe care doream nespus să o revăd.

British Museum

Despre British Museum - fondat în 1753 - știam că este unul dintre cele mai vechi, mai mari și mai impresionante muzee din lume, cu exponate dintre cele mai interesante și mai diverse. Pe drept cuvânt, este un obiectiv pe care nimeni n-ar trebui să-l rateze dacă se află la Londra (cu atât mai mult cu cât este unul dintre puținele la care vizitatorii nu plătesc taxe de intrare). British Museum este primul muzeu național public din lume.

Sir Hans Sloane - medic, naturalist și pasionat colecționar - în schimbul sumei de 20.000 de lire sterline care urma să fie acordată moștenitorilor săi - a lăsat prin testament regelui George al II-lea o colecție de peste 71.000 de obiecte (manuscrise, cărți, antichități) care trebuiau păstrate așa cum se prezentau la momentul donației. Deschis pentru public șase ani mai târziu, British Museum a permis intrarea liberă pentru "toate persoanele studioase și curioase".

Până în zilele noastre, colecția de obiecte expuse la British Museum s-a îmbogățit considerabil. Se spune că în prezent s-a ajuns la impresionanta cifră de 8 milioane de exponate între care vizitatorii pot identifica unele de o inestimabilă valoare. Cum era și firesc, acestea sunt cuprinse în galerii tematice: Africa, Oceania și cele două Americi, Egiptul antic și Sudan, Grecia antică și Roma, Asia, Marea Britanie și Europa, Orientul Mijlociu, etc...

British Museum oferă vizitatorilor și expoziții temporare, intrarea la acestea necesitând însă plata unei taxe. Statisticile spun că British Museum înregistrează 6 milioane de vizitatori anual. După cum spuneam, intrarea este gratuită, dar monitorizată. Programul de funcționare este zilnic între orele 10.00-17.30, vineri unele galerii rămânând deschise până la 20.30.

Nu voi descrie în amănunt fiecare galerie pentru că nici nu le-am vizitat pe toate. De altfel British Museum nu poate fi vizitat într-o singură zi. Cei care vin aici au nevoie de o documentare prealabilă și de un plan prestabilit. Pliantul pe care îl poți procura de la punctele de informare turistică aflate la parter sau detaliile oferite de Site-ul muzeului pune la dispoziție și o listă a galeriilor ce pot fi vizitate la British Museum, listă care include și numărul încăperii în care se află galeria care te interesează. Acolo, la fața locului, pliantul cu schema amplasării tuturor camerelor este de maximă importanță pentru orientare. Solo, dar uitându-mă din când în când la ceas, am vizitat Egiptul antic (încărcat de sculptură, vechi morminte, sarcofage și mumii) care îmi era destul de cunoscut de la Muzeul de Egiptologie din Cairo vizitat în urmă cu câțiva ani, am trecut prin Grecia antică cu civilizația minoică și miceniană, prin Roma antică, dar și prin vechiul Cipru.

Pentru că nu am ajuns niciodată în acel colț de lume și sunt prea puțin familiarizată cu cultura asiatică, îmi doream să ajung în galeriile Chinei, ale Indiei și ale Japoniei. Chiar însemnasem pe pliantul meu camerele 33, 33a, 33b, 33c, precum și camerele 92-94 aflate în cu totul altă zonă, dar… timpul nu a mai fost de partea mea.

O întâlnire de gradul doi

Știu că o jumătate de zi nu este de ajuns pentru a vizita British Museum. Oricât de dornic ai fi să vezi și să afli lucruri noi, la un moment dat remarci că nu mai reții nimic. În acest colos de cultură afluxul de informație este atât de mare, încât depășește cu mult capacitatea de asimilare a unui om. Oboseala și-a spus cuvântul și în ceea ce mă privește, de aceea, înainte de momentul întâlnirii cu nepoata mea, mi-am rezervat un sfert de oră de odihnă pe una dintre băncile lungi, amplasate aproape de intrare. Mi-am revenit studiind - pentru a câta oară? - planul muzeului, precum și o hartă pe care o cumpărasem de la unul dintre magazinele cu suveniruri din incintă (2,5 lire). Am menționat că nu găsisem o hartă a Londrei nici la hotel și nici în stația de tren, la East Croydon, unde speram să o pot cumpăra o dată cu cardul de călătorie.

Din când în când îmi aruncam privirea asupra lumii pestrițe care venea în valuri, valuri. Mai tineri sau mai în vârstă, europeni, negri sau asiatici, singuratici sau în grupuri mari sau mici - unii chiar în familie, purtând căruțul cu cel mic (și ce frumoși sunt copilașii asiatici sau negri!)... nu cred că am văzut vreodată o mai mare varietate de exemplare umane în același loc.

Nu voi povesti în amănunt cum a decurs întâlnirea cu nepoata mea. E deajuns să spun că la revederea ei am uitat de oboseală, iar plimbarea în pas de voie, distracția din Trafalgar Square și cei câțiva pași de dans cu Afrikan Boy - Mr. Kunta Kinte, apoi masa la The Dickens Inn despre care am scris deja câteva rânduri (un restaurant frumos amenajat într-un fost depozit al docurilor londoneze, foarte aproape de Tower Bridge și de Turnul Londrei), au făcut din a doua parte a zilei una dintre cele mai frumoase amintiri din călătoria mea în insulele britanice.

Plimbarea pe London Bridge, seara, a încheiat întâlnirea noastră (de gradul doi). M-a condus la tren - la London Bridge Station - urmând să continui singură până la Hotel Premier Inn Croydon.

"Să-mi dai un mesaj, nana, după ce ajungi! Vreau să știu că ai ajuns cu bine la hotel!" au fost ultimele ei cuvinte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 14.11.16 16:12:21
Validat / Publicat: 14.11.16 18:07:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 5327 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 British Museum - La pas prin galeriile muzeului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

iulian68 [14.11.16 18:34:17] »

Pot spune ca te invidiez pentru ca ai ajuns la Londra... Eu de câțiva ani o pregătesc (excursia) însă nu știu când sa o fac din cauza vremii. Nimeni nu a putut să-mi garanteze o perioada în care nu voi prinde ploi, și asta m-a demoralizat... Cred ca voi face totusi o încercare și ma voi baza pe noroc...

iulianic [14.11.16 19:12:28] »

@iulian68: În august, în zilele de 20, 21 și 22, atunci când am fost noi acolo, nu a plouat deloc la Londra, dar era cu mult mai răcoare decât la noi. Ploi scurte am mai prins prin alte părți, dar cea de la Dublin mi s-a părut cea mai urâtă. Am făcut turul de oraș (cu autocarul) pe ploaie, iar timpul nostru liber în oraș l-am petrecut sub umbrele, pe sub streșini sau prin magazine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msnd [14.11.16 20:14:46] »

Sărut mâna și felicitări!

Mi-ai luat-o înainte. De câteva zile mă chinui cu un articol ce are un capitol dedicat British Museum. Mă gândesc însă să nu renunț. Căci, vorba ”Web-ilor”, putem astfel contribui la obținerea unei medii mai reprezentative.

Oricum, despre acest muzeu se pot scrie romane întregi, așa că două articole de-ale noastre nu pot epuiza toate informațiile ce se pot da.

O seară excelentă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msnd [14.11.16 20:24:48] »

@iulian68:

În ultimii doi ani, inclusiv cu zilele de tranzit, am petrecut cam două săptămâni în Londra. Perioadele au fost mai și iulie. În toată această perioadă a plouat o singură dată, câteva ore, când ne-am îmbarcat ultima dată în avionul de revenire în țară. Și a plouat atât de tare, încât a întârziat cu o jumătate de oră decolarea avionului. În rest, majoritatea zilelor au fost însorite, iar la început de mai anul acesta am avut parte și de 26 grade Celsius.

Așa că, doresc succes în pregătirea excursiei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian68 [14.11.16 21:05:34] »

@msnd: mulțumesc, voi tine seama! ????☺

iulian68 [14.11.16 21:08:08] »

@iulianic: Cred ca voi alege iulie, pare cea mai potrivita! ???? Mulțumesc de sfat! ????

buterfly* [15.11.16 08:24:03] »

Felicitari pentru articol. Din cate vad ai facut poze in interior fara probleme. In februarie vreau sa duc si eu juniorul acolo si sa ii fac film. Nu era interzis nimic de genul asta, nu-i asa?

iulianic [15.11.16 10:10:24] »

@msnd: Nu cred că este cazul să-ți faci probleme. Despre British Museum s-a scris și încă se va mai scrie, dar nu cred că există omul care să poată scrie - într-un review, aici, pe AFA - despre tot, absolut tot ceea ce se poate vedea în imensul muzeu londonez. Și-apoi, modul de expunere a fiecăruia dintre noi diferă atât de mult încât și 10 articole dacă ar fi publicate unul după altul și tot am găsi câte ceva nou în fiecare.

Eu nu m-am intimidat când - așteptând să mai fac o vizită la Muzeul Satului din București pentru a-mi completa articolul care zăcea scris pe jumătate, o colegă și-a postat propriile impresii despre același muzeu.

Așadar, aștept cu nerăbdare un nou articol despre British Museum.

iulianic [15.11.16 11:21:51] »

@buterfly: La British Museum, în interior, toată lumea făcea poze. Nu am văzut vreun semn de interdicție privind fotografiatul, iar supraveghetori erau atât de mulți încât nu cred că ar fi putut scăpa cineva neadmonestat. Singurul inconvenient - legat de fotografiat, la filmat nu știu - este luciul vitrinei de sticlă care strică uneori imaginea.

Referitor la fotografiat, am remarcat în toate țările Marii Britanii o mai mare lejeritate decât prin alte părți. Am fotografiat în biserici, în muzee…

Uneori cred că interzicerea fotografiatului ține de voința administratorilor obiectivului respectiv. Ce părere ai că surorii mele, în Neamț, la Lacul Cuejdel - având pe de o parte avantajul, iar pe de alta ghinionul de a se afla împreună cu custodele obiectivului (rezervație naturală) - nu i s-a permis să facă o fotografie? Nici măcar una!

Dragoș_MD [15.11.16 13:50:38] »

@iulianic:

Singurul inconvenient - legat de fotografiat, la filmat nu știu - este luciul vitrinei de sticlă care strică uneori imaginea.

Și acest inconvenient poate fi eliminat (sau diminuat semnificativ) dacă:

- nu folosești blițul pentru a face poze (setezi aparatul să facă poze fără flash);

- folosești un filtru de polarizare (uneori și lentila ochelarilor de soare e suficientă, dacă acestea sunt tip „Polaroid”) și / sau modifici unghiul de poză.

@buterfly: la British Museum e permisă fotografierea. În schimb, la National Gallery - nu.

În general la muzeele de artă care au multe picturi e interzisă fotografierea; se tem probabil că dacă oamenii ar avea acces liber la imaginile exponatelor lor, nu vor mai veni să le vadă „live”. Sau de degradarea produsă de lumina blițurilor. Oricum, există reguli și le acceptăm, chiar dacă adesea nu suntem de acord cu ele.

Michi [18.01.17 01:53:23] »

Ca să ne dăm seama de expansiunea British Museum care alături de Luvru, Ermitage şi Metropolitan sunt cele mai mari muzee din lume, în 2009 când l-am vizitat într-o excursie individuală de o săptămână avea 6,7 mil exponate faţă de 8 mil în 2016. Deşi il mai vizitasem prin ´95 şi aveam pliante şi hărţi, din cele 95 de săli ale parterului, subsolului şi două etaje am putut parcurge doar 40. Colecţia de egiptologie este mai puţin mare decât cea din Cairo care-l are ca trofeu pe Tutankamon dar şi la British am avut ocazia să văd piatra de la Rosetta pe care Champollion a descoperit hieroglifele, statuia în mărime naturală a lui Amenupteh, frizele din Partenon, omul din Lindow, înecat în turbă cu 2500 de ani în urmă şi perfect conservat. Am căutat unul din cele 13 cranii de cristal cu puteri miraculoase (un exemplar îl văzusem în muzeul din Mexico City) dar era la restaurare sau la cercetarea vechimii, bănuindu-se că are numai câteva sute de ani, nu milenii. În zilele următoare am văzut National Gallery, Imperial Museum of War, muzeul stiinţelor naturale, Tate Modern Art şi încă ar mai fi fost şi altele dar am preferat să intrăm în catedrale, să asistăm la schimbarea gărzii, să vedem bijuteriile coroanei şi să ne urcăm în London Eye. Doamne ce aş mai merge încă odată!. Toată admiraţia pentru tine Iulia şi pasiunea de a te documenta şi călători la o vârstă la care mai poţi face faţă cu brio solicitărilor mari..

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, iulian68, iulianic, Michi, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Londrei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.0556490421295 sec
    ecranul dvs: 1 x 1