ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 07.02.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2015
DURATA: 3 nopți
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Glengorm Castle – o poveste ca o baladă

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cazarea... cât de importantă este în economia unei vacanțe? „Foarte”- ar spune unii, “destul” – ar spune alții, “puțin” (poate or fi câțiva...). Cum vă sună însă: a alege o destinație de călătorie pentru o cazare? Cel puțin straniu, știu... Dar am făcut-o și pe asta... :)

În vestul Scoției, pe Isle of Mull, se află Glengorm Castle (cunoscut și sub denumirea de Castle Sorm). Construit în 1860 castelul are toate atributele unei locații de poveste. Și nu, “de poveste” nu este o expresie, o metaforă... este realitatea.

Poziționat în nordul insulei, la o distanță aproximativă de 6-7 km nord-vest de Tobermory, Glengorm oferă oaspeților săi un peisaj sublim. Având vedere asupra Atlanticului, Insulei Coll și golfului Kilchoan, în fiecare dimineață când te trezești ai impresia că Dumnezeu a adunat acolo toate culorile pământului combinându-le sub pensula unui pictor sensibil care în fiecare zi mai înlocuiește câte o culoare, mai schimbă două – trei nuanțe, ca peisajul să fie diferit. Ce spun eu în fiecare zi... în fiecare oră ar fi mai corect spus.

Trei nopți am petrecut aici și aș mai petrece încă 30 dacă ar fi după mine. Dar gata poezia, trecem la date concrete...

Glengorm Castle oferă două tipuri de cazare: regim hotelier normal, în care pune la dispoziția oaspeților camere cu baie proprie; și cazare tip self-catering. Aceasta din urmă se face ori în cele două apartamente aflate chiar în castel: The Tower Rooms (două dormitoare, situat în vârful castelului) și The Terrace Flat (trei dormitoare, situat la parter), ori în căsuțele adiacente aflate tot pe proprietate (cred că sunt vreo 6). Căsuțele adiacente nu m-au interesat însă, stătusem în cottage la Lake District, știam cum e, eu voiam să stau într-un castel. Așa că ne rămăsese The Terrace Flat, care corespundea exact grupului nostru. Și bună alegere am făcut.

După un schimb de mailuri cu cei care se ocupă de administrarea castelului, am făcut rezervarea direct pe site-ul lor cu plata în avans (singura modalitate posibilă). Ne-a costat cu totul 270 GBP, asta însemnând 90 GBP de cameră pentru 3 nopți într-un castel. Mai mult decât rezonabil, zic eu. Noi am beneficiat de acest preț deoarece am mers în extrasezon. În perioada aprilie – octombrie, costul cazării este sesizabil mai mare.

Dar să revenim la firul cronologic...

Două avioane, un ferry și 200 de kilometri cu mașina într-o zi până la Castel

Pentru a ajunge în nordul insulei Mull am avut nevoie de o zi întreagă. Traseul ales a fost: București – Dublin (BlueAir), Dublin – Edinburgh (Ryanair), Edinburgh – Oban (mașină de la Arnold Clark), Oban – Craignure (ferry), Craignure – Glengorm (mașină). Despre acestea însă mai pe larg în review-ul de călătorie poate.

Ajunși mult după lăsarea întunericului, mergând după GPS, ne-am trezit în fața impunătorului castel în jurul orei 9 seara (ora lor). Aveam deja peste 12 ore de drum... și ce drum :D... Oboseală? Puțin spus, dar nu a mai contat. Ajunsesem.

În fața castelului erau parcate câteva mașini. Am intrat în livingul mare și am rămas tablou. Focul ardea în șemineu, toată mobila și decorațiunile de pe la 1900 și un pic cred, erau perfect păstrate, iar pe canapele stăteau câțiva oameni. Unii vorbeau în șoaptă, alții citeau. Hmmmm. Am avut exact senzația de întoarcere în timp pentru câteva clipe. Instinctiv m-am uitat la hainele celor prezenți acolo. “A, e ok, sunt noi (hainele)... cred că sunt de firmă... dacă intra Emsiema cu mine sigur îmi spunea și firma. Sunt din zilele noastre. Huh. Bine că n-am aterizat pe la 1900 că ăia eram... ”, am gândit amuzată :D. Mă uitam stânga-dreapta și nu știam ce/cu cine să vorbesc.

S-a ridicat de pe o canapea un domn amabil și m-a întrebat cu ce mă poate ajuta, spunându-mi că este și el doar un oaspete dar deja este cazat acolo de trei zile și mă poate îndruma. I-am explicat pe scurt că aveam rezervat apartamentul The Terrace Flat și mi-a indicat cum puteam lua legătura cu proprietarii. Am notat numărul de telefon și am ieșit. N-a mai fost nevoie să apelez. A apărut, nici nu știu de unde, un domn care ne-a condus pe lângă castel spre o intrare laterală. Ne-a deschis ușa și ne-a spus: “This is The Terrace Flat. Enjoy your staying. ”, și dus a fost. Nici nu l-am mai văzut până am plecat. “Pfoai, mamă, câta apartamentul. Ăsta tot e al nostru??? ”

Menționez, ceea ce am uitat să spun de la început, că am plecat grup de cinci persoane. Și cu toate acestea apartamentul ni se părea atât de mare...

Îmbinare de vechi și nou, atmosferă caldă, clipe de liniște

... cam așa s-ar putea rezuma cazarea în The Terrace Flat. Apartamentul este situat la parterul castelului și oferă priveliști care-ți taie răsuflarea. Dar ajungem și acolo. Organizatorice întâi...

Cum intri ai un hol luuuung de unde în dreapta se află camerele (toate cu vedere la Atlantic), iar pe stânga băile (două la număr). Dormitoarele sunt două cu paturi twin și unul cu pat matrimonial cu... baldachin :P. Aha, exact... am dormit trei nopți într-un castel într-un pat cu baldachin... vis sau poveste? Nici una, nici alta... doar realitate palpabilă.

Vă dați seama că în așa ceva nu am stat să număr prosoapele. Doar pernele... erau 4 la noi în cameră. În rest: dulap, scrin, toaletă cu oglindă, scaun și cam atât cred. Nu știu sigur, n-am fost foarte atentă.

Ce am observat în schimb a fost salteaua, deloc pe gustul meu: cam moale, și lungimea patului: cam mică :)). În rest – ca-n filme.

Da, știu, trebuie să mai povestesc de cazare, dar jur, gândul meu nu zboară decât afară. De fapt, acolo a fost cazarea care mă interesa.

Pe lângă cele trei dormitoare am mai avut un living cu un șemineu funcțional în care seara băieții și-au reluat îndatoririle de la Lake District și au făcut focul. Tot aici stăteam până târziu la “un pahar de vorbă”. Din living se trecea direct în camera de dining unde era o masă cu 6 scaune și cu un sfeșnic frumos pe mijlocul ei.

Într-una din seri am zis să luăm și noi masa aici. Numai că noi toți aveam poftă de fish&chips. “Ce facem? Luăm și punem pe farfurii ca să mâncăm cum trebuie? ”, s-a auzit o întrebare timidă. “Zău? Și cine spală farfuriile după aia? Suntem 5!!! ”, a venit un răspuns tupeist. Cum nu s-a auzit niciun “Le spăl eu! ”, am luat masa în dining, cu sfeșnicul aprins și cu... fish&chips-ul direct din caserole. Și așa nu știu cine a spălat tacâmurile dup-aia... =))

În ceea ce privește curățenia, poate că aici ar fi ceva de punctat cu minus. Dar... la Glengorm toate au o altă conotație. Ca să vă faceți o idee vă redau un fragment dintr-un dialog:

“- Uite, acolo sus e o pânză de păianjen! ”

“- Ce drăguț! Ce bine se potrivește acolo! Zici că e pusă special... Mamă, ia uite și ce mare e păianjenul... Ce drăguț eeee! ”

Și cu asta cred că am spus tot :)

Buuun, trecem mai departe... bucătăria. Mobilată și utilată cu de toate. De la oale până la lingurițe. Nu o să insist, priviți pozele (adică poza că am făcut doar una în bucătărie, doar nu era să pozez vase când aveam afară ce aveam...). Mai bine credeți-mă pe cuvânt: avea tot ce-i trebuie unei bucătării, ba și în plus. Așa că nu are sens să insist asupra acestui aspect.

Băile erau două. De fapt o baie cu de toate inclusiv cadă și duș separat și una “de serviciu” care avea doar wc, chiuvetă și mașină de spălat (nici măcar n-am făcut poze în ea). Baia de servicu era și magazie totodată. Avea lădița cu lemne pentru șemineu acolo, uscătorul de rufe depozitat, scaun de masă pentru bebeluși... Arăta clar mai mult a magazie decât a baie, dar era funcțională. Bine, mă rog... bineînțeles că n-am scăpat de chiuveta cu aplauze sau dușul cu programare, dar hey, e Scoția, ne-am obișnuit cu astea... :P

În rest, căldură și apă caldă cât cuprinde. Ba mai deschideam și geamurile seara din când în când. Cred că a fost cea mai călduroasă cazare de care am avut parte în Scoția până acum.

În capătul holului, în partea cealaltă față de intrare, se află ieșirea pe pajiștea castelului. Acolo este de fapt... cea mai frumoasă parte: iarba verde, oceanul în depărtare, Hebridele, și în zare turme de oi “cu față neagră”. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, într-o dimineață am zărit în depărtare și o turmă de văcuțe scoțiene. Bine, văcuțele acestea pot fi întâlnite pe tot domeniul, nu a fost o surpriză decât zărirea lor în depărtare. Eram obișnuiți să le vedem mult-mult mai aproape. În fiecare zi când plecam la plimbare ne opream să le fotografiem în mijlocul drumului. Erau practic pe margine exact lângă mașină... “Avem asigurare full, da? Deci oprește odată să le facem poze că dacă dau cu coarnele în mașină, asta e. La ce plătim banii ăia în plus pe zi?” :P

Seara când ne întorceam din plimbări, în fața castelului se jucau iepurași albi. Nici lor din păcate nu le-am făcut poze, așa că va trebui să mă credeți pe cuvânt.

Concluzia unei povești

Glengorm nu este doar un castel care oferă cazare și un Coffe Shop într-un fost grajd (din aprilie până în octombrie), nu este doar un domeniu care oferă o mulțime de activități de explorare și observare. Glengorm este o stare. Încă de la intrarea pe domeniu, cu mult înainte de a se zări măcar castelul, simți cum atmosfera se schimbă. Parcă ai trecut o poartă temporală. Nu o dată mi s-a întâmplat dimineața, la cafeaua pe care o luam pe pajiștea din spatele castelului, să-mi arunc privirea în depărtare și să mă întreb dacă locul acesta chiar există. Era pur și simplu incredibil.

Dacă recomand locația? Pfffff, DA, mai mult decât atât. M-aș întoarce aici doar pentru cazare și ceea ce oferă domeniul, deși mai am câte ceva de văzut pe Isle of Mull. Din 2016 este mult mai ușor de ajuns, există cursă directă București – Glasgow. Mă bate gândul să vin cu copiii, sunt convinsă că le-ar plăcea cu adevărat.

 

Cu ce am rămas eu după experiența Glengorm? Cu senzația că am trăit un basm, cu satisfacția unui alt obiectiv bifat on my Bucket List, și mai ales cu diminețile în pat, așezată între perne, cu căștile pe urechi ascultând o baladă rock, privind pe geam Atlanticul și jocurile de culori ale răsăritului. Da, aceasta e Scoția mea și aceasta a fost povestea Glengorm.

Vă doresc să ajungeți acolo!

P. S. Rog ca ilustrație video https://www.youtube.com/watch?v=ppaQdRWF25g. Mi se pare cea mai bună soluție pentru o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă Glengorm. Mulțumesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ariciu in 12.11.15 03:19:26
Validat / Publicat: 12.11.15 10:16:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3796 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ariciu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Culorile orei 7.15 AM
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76900 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest review

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.11.15 04:03:34]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

---

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

alinaro
[12.11.15 11:50:07]
»

@ariciu - Dragă Arici,

Deci numai la vederea castelului cu pricina, întâi m-am făcut verde-albastră (de invidie, ce crezi) și-apoi mi-a venit din nou în minte vechea mea dorință de a trăi această experiență. În Spania sunt multe castele și palate transformate în hoteluri de lux, dar au prețuri... tot de lux, și pe deasupra eu vreau să mă scol și să văd din pat (cu baldachin sau nu, dar nu așa înguuust, e clar) o mare, un ocean, o pășune, adică cam ca tine. Of, ce frumusețe! Ai două poze cu un cer mov care pentru mine sunt un avans la ce-ați văzut acolo. O splendoare.

De ceva timp a încolțit în mintea mea o excursie de câteva zile prin țara în care voi ați devenit experți, din motive de limbă (am doi băieți studioși rău de engleză anul ăsta, de-o să mă dea în fund și n-o să mai deschid gura în prezența lor) și din motive de peisaje. Dacă se va împlini, voi lua la puricat toate articolele voastre, și poate ajung chiar la castelul ăsta, cine știe? Așa că eu una îți mulțumesc pentru urarea finală, și, pălită invidia inițială, mă bucur mult că ați ajuns în astfel de locuri speciale. Momentele alea de care vorbești (mai puțin căștile pe urechi, eu prefer muzica locului, chiar dacă nu există) sunt exact pe gustul meu. Și gata, nu mai zic nimic, că și-așa cuvintele nu mă ajută să spun tot amalgamul de... ce-a fost în capul meu la citire și la vederea pozelor.

P. S. Aveți de gând să vă mai întoarceți? Mai aveți multe de văzut pe acolo?

traian.leuca †
[12.11.15 12:22:10]
»

Din motive de buget limitat, dar și pentru că vreau să vizitez foarte multe obiective turistice într-un sejur și mă mut des dintr-un loc în altul, nu dau prea mare importanță cazării.

Dacă vreodată am să vizitez Scoția (am fost de curând prin apropiere) cu siguranță mi-aș alege cazarea descrisă de tine.

Mă bucur că ați avut ocazia să ajungeți într-un astfel de loc și aștept cu nerăbdare impresiile de călătorie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariciuAUTOR REVIEW
[12.11.15 17:14:08]
»

@webmasterX - Da, acolo este parcarea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ariciuAUTOR REVIEW
[12.11.15 17:34:47]
»

@alinaro - Dragă Alina,

Și Scoția este plină de castele-hoteluri, nu ne-am putut lipi până acum de ele.

Ceea ce eu am uitat să menționez în review este că o cameră pe noapte este în mod normal cam cât am plătit noi pe tot apartamentul pentru 3 nopți. Dar aici vorbesc de camerele de sus din hotel.

The Terrace Flat cred că a fost inițial un apartament al servitorilor, la concluzia asta am ajuns noi stând acolo. Dar știi ceva? Nici nu contează. Zău dacă nu a meritat fiecare pence... Și îți doresc din suflet să ajungi acolo. Știu că ai aprecia totul la adevărata valoare.

Răspuns la PS: Da, vrem să ne întoarcem cu copiii în viitorul mediu. Deși nu mai sunt prea multe de văzut pe insulă, aș vrea totuși mai mult timp să o simt.

Te pup și mulțumesc.

ariciuAUTOR REVIEW
[12.11.15 19:32:03]
»

@traian. leuca - În mod normal nici noi nu dăm importanță prea mare cazării în vizite de genul acesta, de data asta însă... a fost pentru cazare. Cred că 90% din ceea ce a cântărit pentru Isle of Mull în detrimentul altor locații din Scoția, a fost Glengorm Castle.

Mulțumesc pentru vizită. Da, vor urma și impresiile de călătorie, pentru acelea însă îmi trebuie ceva mai mult timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[14.11.15 10:57:54]
»

@ariciu - Ai scris un review...

ariciuAUTOR REVIEW
[14.11.15 19:32:46]
»

@Alex_Macedo: Da...

Andox
[15.11.15 12:33:05]
»

Fish&chips-ul se mananca pe ziar, nu din caserole, nu din farfurie. Asta daca tot ati stat in camerele servitorilor si ati vrut mancare de saraci

Dan&Ema
[15.11.15 19:23:47]
»

Zuperbonus pentru ariciu!

ariciuAUTOR REVIEW
[16.11.15 09:18:37]
»

@Andox - Frate, n-am avut bani de ziare. Alea pe care le-am găsit acolo le-am folosit să aprindem focul, deci am fost nevoiți să mâncăm din caserole...

@Dan&Ema - Un Mulțumesc pentru "Dan, de la Dan&Ema"!

Michi
[19.11.15 19:15:06]
»

@alinaro -Să te ajute Dzeu! Aricioaso, fetiţa mea cât mă bucur pentru voi. Nu pot să nu mă uit înapoi cu mânie pentru că noi am ieşit prima dată din ţară la peste 55 de ani.Să vedeţi toată lumea şi să ne povestiţi cum e, nouă celor de acasă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, alinaro, Dan&Ema, Michi

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062230110168457 sec
    ecranul dvs: 1 x 1