ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Iarna în Malta sau „Și uite-așa, dintr-o parte-ntr-alta, ajunserăm și în Malta! ”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Aceasta a fost concluzia soțului meu, când avionul Wizzair a aterizat lin pe aeroportul Luqa din Malta, fără nicio undă de emoție, dincolo de faptul că a vizita iarna țări călduțe începe să fie un lucru care ne surâde din ce în ce mai tare.

Malta a devenit, în ultimii ani, o destinaţie de vacanţă din ce în ce mai căutată, aşa încât s-a transformat uşor-uşor într-una destul de populară. Cum părerile celor ce fuseseră în Malta erau împărțite în privința accesibilității insulei din punctul de vedere al prețurilor, adică cei mai mulți susțineau că Malta e „scumpă”, alții afirmau că n-ar fi chiar așa, nu mă atrăgea prea tare, deoarece mă gândeam că încă e cam mare pălăria pentru buzunarul nostru. Până în ziua în care, colega noastră @krisstinna, scriind despre prețuri malteze, a răspuns unui ecou ce i-l dădusem convingându-mă că Malta nu ne-ar fi chiar intangibilă, ba chiar mi-a sădit în minte provocarea unui sejur pe un tărâm încărcat de istorie și „pietre”, totodată, plin de farmec și peisaje încântătoare. Aşa încât, la prima alertă primită de la Wizzair cu zboruri ieftine disponibile pentru Malta, am rezervat bilete pentru perioada 30 ianuarie-03 februarie, gândindu-mă că în plină iarnă pe plaiuri mioritice, merită să dăm o fugă pe meleaguri cu vreme mai blândă. Și a fost chiar aşa, fiindcă temperaturile de 20-24℃ ziua și de 12-14℃ noaptea s-au dovedit mult mai prietenoase, deși în ultimele două zile am avut parte şi de cer înnorat cu câțiva picuri de ploaie uneori.

Apoi, am săpat pe booking pentru o cazare convenabilă din punct de vedere al amplasării, preţului şi, evident, al condiţiilor oferite, şi după ceva căutări, m-am oprit la una situată în Sliema. Însă, timpul cel mai îndelungat l-am rezervat documentării despre Malta şi construirii unui program cât de cât cuprinzător, dar viabil, pentru trei zile întregi la miezul minivacanţei şi două jumătăţi de zi în capetele intervalului. Am luat la mână şi la puricat multe articole de pe AFA şi atunci am constatat că sunt unele foarte bune, aşa cum mi-am dat seama că e o destinaţie foarte vizitată despre care s-a scris mult şi bine şi, probabil, se va mai scrie şi de aici încolo. Așa că vă voi spune în ce a constat itinerarul nostru și cam ce am reușit să vedem, bineînţeles, ceva mai sărac față de ceea ce aveam în plan.

Câteva informații și considerente turistice despre Malta

Malta, ţara aproape invizibilă când priveşti harta Mediteranei, şi nu pentru că ar fi „transparentă”, ci pentru că trebuie s-o cauţi atent în albastrul mării, fiind de-a dreptul minusculă, este, pe cât de mică, pe atât de concentrată şi bogată în obiective/atracţii turistice. Aşa că timpul petrecut acolo nu a fost suficient pentru ceea ce are insula de oferit, însă ne-am consolat cu ideea că vom reveni într-o bună zi şi vom continua cu ceea ce am lăsat nefăcut/nevăzut.

Supranumită „insula de miere” după culoarea pietrei pe care a primit-o în dar cu generozitate de la Dumnezeu, Malta are o istorie de peste 7.000 ani, cu „pietroaie” fascinante ale templelor neolitice, frumuseţe naturală a golfurilor stâncoase, peisaje cu peşteri subacvatice şi piscine naturale, ceea ce o califică mai degrabă pentru un tărâm al vacanţelor active şi mai puţin pentru cei ce-şi doresc un concediu de trândăveală pe plajele de nisip, căci aceste sunt puţine şi destul de aglomerate în sezon.

Situată doar la 80 km sud de Sicilia şi de 284 km est de coasta tunisiană sau 333 km nord de cea libiană, statul Malta, după cum se știe, este format dintr-un arhipelag de șase insule, dintre care trei sunt locuite şi mai acătării, celelalte trei fiind, practic, niște stânci cu capul ițit din mare. În ordinea mărimii, Malta este insula principală, cea mai mare, Gozo este secunda, sora mai mică, iar Comino e un fel de insulă de jucărie, având doar patru locuitori permanenți (o familie) şi 3,5 kmp. Despre Malta, se pot afla informații aici: ro.wikipedia.org/wiki/Malta sau en.wikipedia.org/wiki/Malta sau visitmalta.com/en/home.

Populația Maltei, de circa 450.000 de locuitori, este aproximativ cât a unui județ de la noi, cu deosebirea că suprafața Maltei este mult mai mică (doar 316 kmp), față de oricare județ din patria noastră, de unde rezultă că, deși țara are dimensiuni reduse, liliputane aş zice, are un potențial turistic enorm pe care îl exploatează pe măsură.

La rândul lor, maltezii, popor conștient că turismul este principala sursă de venit a patriei lor, sunt, în majoritate covârșitoare, excesiv de amabili, gata să-ți sară în ajutor și să-ți ofere informația de care ai nevoie. Nu arareori, văzându-ne un pic dezorientați, bâjbâind cu privirea pe panourile din stațiile de autobuz, localnicii ne interpelau pentru a ne putea lămuri cu informații și îndruma în direcția dorită. Am mai întâlnit și câțiva scorțoși care erau mai zgârciți în a zâmbi, dar nicidecum în a răspunde solicitărilor. În acest sens, în timp ce eram încă în Gozo, cea de-a doua insulă ca mărime a arhipelagului maltez, după ce vizitaserăm Citadella, am vrut neapărat să vedem și biserica Saint George, despre care eu citisem că e foarte importantă pentru gozitani. Cum încercam să-i deslușim locul pe harta primită de la Centrul de Informații Turistice, un bătrânel simpatic se apropie de noi și ne întreabă cu ce poate să ne fie de folos. Îi spunem, ne lămurește, și apoi, tot numai un zâmbet, ne încurajează „don’t be shy” să întrebăm ce dorim, fiindcă „Gozo people it’s very kindly”. Noi îi mulțumim mult și el, dornic de un pic de conversație, ne întreabă de unde suntem. La auzul țării noastre de origine, ne spune că la noi în țară „it’s very cold, bîrr! I don’t like”. Am vrut să-i spun că lăsaserăm în țară o vreme doar un pic mai rece ca cea frumoasă din țara lor, dar mi-am dat seamă că e inutil, căci „cu o floare nu se face primăvară” și nu m-ar fi crezut.

În acest sens, după cum probabil știți, în Malta limbile oficiale sunt malteza și engleza, așa că se poate vorbi cu orice cetățean al acestei țări fără probleme în engleză. Dealtfel, Malta şi-a dobândit independenţa faţă de Regatul Unit în anul 1964, după ce ultimii 150 ani făcuse parte din acesta. De regulă, ne place să învățăm câteva cuvinte în limba țării pe care o vizităm așa, din curiozitate, însă malteza, un amestec de limbă arabă în proporție de trei sferturi și italiană (siciliană) un sfert, mi s-a părut grea și ciudată. N-am reușit să învățăm decât cuvintele „stația următoare” adică „il-waqfa li jmiss”, cuvinte care ne răsunau în minte ca un leit-motiv, căci în fiecare autobuz, asta se spunea cel mai des, derulându-se și în scris pe un panou electronic deasupra, alături de numele efectiv al staţiei.

Circulația rutieră în Malta se desfăşoară pe stânga, ca-n Anglia, acest aspect, deşi ne era cunoscut încă din Cipru, îl uitaserăm, la trecerile de pietoni eram complet debusolaţi, aşa cum eram dezorienaţi în staţiile de autobuz, dispuse invers ca la noi, tot timpul eram tentaţi să ne uităm în sensul celălat de mers. Un alt aspect al moştenirii britanice este sistemul de prize, cu trei picioruşe. În acest scop, pentru siguranţă, am cumpărat încă de-acasă un adaptor care să ne permită introducerea încărcătoarelor noastre de telefon/baterii externe sau acumulatori pentru camera foto, iar pentru a folosi concomitent mai multe, am ataşat la adaptor un triplu ştecher, care ne-a asigurat, deci, trei ieşiri.

Transportul în insulă ne-a fost asigurat de serviciul public maltez specializat (detalii publictransport.com.mt), scop în care, imediat ce am sosit în aeroport, am cumpărat două carduri valabile șapte zile (21 € fiecare) , deși noi nu stăteam decât cinci, pe toate liniile de autobuz, de zi și de noapte, atât pe insula principală Malta, cât și pe insula Gozo. Pot să spun că circulația autobuzelor a fost, în general, fără reproș, chiar dacă, pe ici-pe colo, am mai avut parte de mici întârzieri. Neapărat trebuie consultat programul unei anumite linii care deservește doar o anumită zonă pentru a nu pierde timpul prin stații, în scopul acesta, în fiecare stație trebuie urmărit orarul acelei linii pentru încadrare în program, după cum se poate accesa de pe telefon saitul societății care permite și efectuarea de trasee în funcție de ora și locul în care te afli. Șoferii autobuzelor din sistemul public de transport, pe de altă parte, sunt foarte drăguți, te anunță unde să cobori, dacă la urcare le-ai spus unde vrei să ajungi, la ei se validează cardurile la urcare, de la ei se cumpără bilete, ei hotărăsc dacă autobuzul este prea încărcat și nu mai poate lua alți pasageri, lor trebuie să le faci cu mâna când te afli în stație pentru a te lua și pe tine în autobuz.

Mâncarea în Malta, din ce am apucat să văd şi să gust, nu m-a impresionat cine ştie ce, mi s-a părut că această ţărişoară nu are nimic specific emblematic, mai degrabă multe feluri împrumutate de la vecinii italieni (paste, pastizzi, pizza, cassata, cannoli), adaptate local. Poate iepurele să fi fost ceva mai tradiţional şi nişte plăcinte cu smochine sau curmale. În schimb, mi s-a părut ciudat că peştele şi fructele de mare nu sunt consumate mai mult într-o ţară înconjurată de mare din toate părţile, cu excepţia Marsaxlokk-ului, recunoscut ca fiind satul de pescari unde peştele este la el acasă. Berea locală Cisk este slab alcoolizată, dar bună la gust, iar băutura răcoritoare autohtonă se numeşte Kinnie, în rest se găseau băuturile deja faimoase în toată lumea.

Ce am făcut/văzut pe zile

Prima zi

Odată sosiţi în Malta, ne-am urcat într-un autobuz TD2 pe care l-am găsit în staţie la aeroport şi care ne-a dus în patruzeci de minute la baza noastră din Sliema. Când am coborât în staţie, am avut un şoc atunci când am văzut nişte copii în slipi făcând sărituri în mare şi jucându-se de zor. Apoi, după ce ne-am cazat, fiindcă până la lăsarea întunericului nu mai era prea mult, am plecat în recunoaştere prin Sliema să luăm seama locului, conştienţi fiind că zilele următoare nu am fi ajuns în orăşel pe lumină. Totodată, am făcut şi ceva cumpărături de bază: apă, bere, fructe. Cel mai tare m-a impresionat imaginea surprinsă asupra Vallettei şi a insulei Manoel din zona Sliema ferry. Apoi, pe înserat am plecat în Valletta, luându-i la pas străduţele, descoperind că oraşul este animat şi fermecător, chiar şi la lumină artificială. Oricum, ştiam că ne-am fi întors şi pe zi s-o admirăm cum trebuie.

A doua zi

Traseul pe care-l gândiserăm iniţial s-a dovedit a fi cam ambiţios, de aceea, pe parcurs, am mai tăiat din locuri/obiective când ne-am dat seama că ziua scurtă nu ne permite să vedem prea mult, în ipoteza că oboseala nu ne-ar fi cuprins.

Am început cu Mdina, prima capitală a Maltei, oraşul nobil în care liniştea tronează şi trebuie respectată ca pe un bun de mare valoare. Străduţele sale cu clădiri medievale fascinează orice vizitator care le calcă, după cum zidurile sale de apărare fortificate încă impresionează, deşi au fost ridicate de normanzi cu aporoape o mie de ani în urmă. După ce am „cucerit” cetatea Mdinei, ne-am îndreptat către Rabat, oraşul-suburbie al Mdinei. Aici am admirat frumoasa biserică a Sf. Pavel (Saint Paul), după care am intrat în grota Sf. Paul, catacombele şi Masa Agapă aflate sub cel mai de seamă monument al oraşului. Continuând în aceeaşi notă, la vreo sută de metri distanţă erau catacombele St. Paul şi ale St. Agatha pe care ne-am învrednicit să le vizităm coborând cu sârg la început în fiecare dintre ele, pe parcurs lăsând-o mai moale, căci obosiserăm de urcat şi coborât atâtea scări cu capetele plecate.

Ne-am întors în staţia centrală de autobuz din Rabat pe străduţe aproximativ la fel de încântătoare ca cele din Mdina cu scopul de a lua un autobuz către Dingli unde vroiam să ne clătim ochii cu ceva peisaje de vis pe care natura le oferă generos în Malta, sătui de coridoarele subpământene pe care le vizitaserăm ore întregi. La Dingli se pot admira stâncile cu acelaşi nume, ştiute drept Dingli Cliffs, care sunt de fapt, ţărmul înalt al insulei Malta, unul dintre cele mai înalte puncte de pe insula principală: 250 m altitudine.

De la Dingli, unde am poposit fix până ce trecea următorul autobuz, ne-am încărcat cu ceva istorie malteză de câteva mii de ani în apropiere, la templele megalitice neolitice de la Ħaġar Qim şi Mnajdra. De acolo, ne-am urcat în alt autobuz şi am alternat din nou cu peisaje celebre, respectiv cele de la Blue Grotto, alte stânci sculptate măiastru de natură. Soarele asfinţea şi ne-am oprit cu vizitele, îndreptându-ne către aeroport, iar de acolo prinzând din nou un TD2 rapid spre Sliema.

A treia zi

Întreaga zi am dedicat-o insulei Gozo, scop în care am plecat imediat după micul-dejun cu autobuzul 222 spre Cirkewwa, orășelul din nord de unde se poate lua ferry către Gozo. Cu toate eforturile noastre de a sosi cât mai devreme în Gozo, Mġarr, n-am putut ajunge decât după orele 10,30, apoi am luat un autobuz spre capitala Victoria (Rabat) unde țineam să vizităm Citadella, fortăreața medievală, poziționată semeț, în vârful unei coline și biserica Saint George. Pe urmă am plecat către orășelul Xagħra să vedem templele neolitice de la Ġgantija pe care le-am primit „la pachet” (pe același bilet de intrare) cu o moară de vânt, Ta'Kola și apoi, plaja cu nisip roșu, Ramla. Am mai fi vrut să mai ajungem și la peștera nimfei Calypso în care aceasta l-a ținut ostatic pe Ulise șapte ani, situată în apropiere, dar intervalul de timp dintre autobuze nu ne-a permis. Întorși în capitala Victoria, am luat alt autobuz către Dwejra, pentru a admira și noi locul „răposatei” Ferestre Albastre (Azure Window) , dar și să vedem în apropiere Inland Sea, laguna creată prin perforarea de către natură a peretelui stâncos rezultând un arc de dimensiuni micuțe, însă numai bun cât să încapă bărci prin acesta. Am spus bine, căci „cireașa de pe tort” a acelei zile a fost plimbarea cu barca alături de încă două cupluri, mai tinere decît noi, contra sumei de 4 euro/persoană pe care urma să-i achităm la sfârșit. A fost o mică aventură, căci, deși marea nu mi s-a părut agitată, acolo în tunel, mișcările apei au devenit ample, însă barcagiul, om cu experiență, știa cum să le ia. Numai noi trebuia să ne ținem bine de margine ca să facem față tangajului. Ne-a plimbat un sfert de oră, așa cum ne-a promis, trecând și prin locul unde stânca Ferestrei Albastre s-a prăbușit în mare anul trecut arătându-ne peretele stâncos mai alb de unde s-a desprins celebra arcadă, atrăgându-ne atenția asupra acestui lucru. Când credeam că totul e ok și ne întorceam către bază, la o mișcare neașteptată a unui val care-și schimbase brusc direcția, mă trezesc blească din cap-până-n picioare pe stânga de apa nu prea caldă a mării. Numai pe mine mă udase rău, pe ceilalți doar îi stropise. Degeaba bietul barcagiu mi-a aruncat un prosop, căci răul fusese făcut și acesta nu mai putea absorbi nimic din ceea ce o făcuseră instantaneu hainele, noroc cu vesta de salvare pe sub care țineam aparatul foto și gentuța cu bani plus nimicuri. Adrenalina m-a făcut să nu simt mare lucru pe moment, apoi în următoarele ore am cam înghețat, fiindcă nu aveam haine de schimb și acelea de pe mine, lipite bine de piele, începuseră să se usuce, așa din oficiu. Vă dați seama că mie nu mi-a mai luat bani.:)

A patra zi

Venise rândul capitalei Valletta să fie luată la picior pe zi, deși picurii de ploaie cu care debutase ziua nu păreau de bun augur. Am început cu Co-Catedrala Saint John, impresionantul edificiu, atît prin dimensiuni cât și prin arhitectură și prin obiectele de valoare pe care le deține, două dintre operele lui Caravaggio: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântul Ieronim scriind. Și fiindcă la mijloc am simțit mâna divină, când am ieșit, soarele strălucea zâmbindu-ne de pe un cer degajat de nori. Apoi am vrut musai să participăm în Grădinile Upper Barrakka la evenimentul Saluting Battery, de la orele 12,00, adică salva de tun de trasă zilnic alături de cea de la orele 16,00 pentru a anunța miezul zilei/după-amiaza sau pentru a marca aniversări importante din istoria insulei, un obicei vechi de sute de ani.

Mai târziu, după altă ședință de bătut străzile Vallettei, ne-am îndreptat către sudul insulei, pentru a ajunge la Marsaxlokk, un sat tradițional pescăresc renumit pentru bărcile vesel colorate ale pescarilor, numite „luzzu” ce plutesc pe mare în port, nu aliniate la cheu, ci pur și simplu „răspândite” pe toată suprafața apei.

În zonă, ne-am mai deplasat vreo două-trei stații cu alt autobuz pentru a vizita peștera Għar Dalam, un loc preistoric în al cărui muzeu am aflat lucruri extrem de interesante despre fauna Maltei în decursul mileniilor.

Ultima zi

În cea de-a cincea zi vremea a fost înnorată și din când în când cu ploaie slabă. Aveam zborul la orele 15,35, de aceea destul de repede după cumpărarea biletelor de avion, am ținut neapărat să fac rezervare pe internet la Ħal-Saflieni Hypogeum, un fel de sit arheologic destul de exclusivist, mai degrabă o uimitoare structură subterană cu o vechime de vreo 5.000-6.000 ani. La vreo 500 metri distanță se află și templele antice megalitice Tarxien care merită vizitate, în insulă existând cam treizeci de asemenea structuri.

Sper să scriu separat despre acele locuri care mi-au plăcut și m-au impresionat și despre care s-a scris mai puțin, tocmai pentru a le aduce mai abitir în atenția turiștilor dornici de Malta.

În concluzie, minivacanța pe meleaguri malteze a însemnat pentru noi o mare noutate și, chiar dacă anotimpul în care am ales să mergem nu trece drept unul prea căutat pentru o vizită, am petrecut zile frumoase, am cunoscut oameni deosebiți, ne-am reîncărcat bateriile, am vizitat și cutreierat mult, dar nici pe departe pentru a susține că am văzut ce era de văzut. De aceea, sper să ne întoarcem într-o bună zi și să ne bucurăm și de alte minuni ale Maltei, o ţară insulară, într-adevăr, surprinzătoare. Recomand din suflet!

Vă rog, atașați următorul videoclip:

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 10.02.18 18:42:09
Validat / Publicat: 10.02.18 23:41:25
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 10203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 O imagine emblematică surprinsă asupra Vallettei din Sliema: Catedrala Anglicană şi Biserica Fecioarei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [10.02.18 23:38:29] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinad [11.02.18 06:43:18] »

@webmaster45: Mulţumesc!

crismis [11.02.18 09:04:08] »

@irinad: Faină excursie, să vă fie de bine! Într-adevăr, 4-5 zile nu sunt deloc suficiente pentru a acoperi toate obiectivele turistice din Malta (mică, mică insula, dar e ticsită de istorie și de peisaje frumoase!). Ba chiar pot să spun că ați văzut destule în timpul scurt pe care l-ați avut la dispoziție...

Abia aștept să văd ce o să scrii despre Hippogeum!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille [11.02.18 09:09:05] »

@irinad: felicitări pentru mini vacanță... un articol complex care mi-e îmi trezește amintiri prețioase.

Malta, pe orice anotimp e o destinație superbă, are culoarea mierii și toate ingredientele unui concediu reușit. E o insulă mică cu o mare diversitate culturală, concentrând într-un spațiu mic prea multe atractii turistice pentru picioarele bietului turist... sunt sigură că ai fost în elementul tău, prinsă de atâtea vestigii istorice... aștept povestile malteze inedite... visez doar să revin acolo. Vacanțe minunate!

elviramvio [11.02.18 10:10:35] »

@irinad:

Superb articol. Chiar mă gândesc că ai fi fost un excelent ghid și ai fi împușcat doi iepuri. Astept serialul.

krisstinna [11.02.18 10:30:59] »

@irinad: Am citit cu sufletul în gât, parcă cineva mă alerga...

Ani și ani am ocolit Malta, am fugit așa cum fug de Elveția-de ex.

După ce am fost acolo am realizat că prețurile sunt absolut normale și incomparabil mai mici față de alte țări. Nu spun că e ieftin, scump e și in România, scump e să și respiri

Dar, in comparație cu Creta și Cipru de exemplu, totul a fost mult mai ieftin.

Avem o colegă pe sait, am uitat numele, care a vizitat Malta cu vreo două sute de euro, un weekend, deci se poate.

Sper ca ați fost incantați, sincer... când eram in Malta m-am gândit la tine și la soțul tău, cât de “compatibili” ați fi voi cu obiectivele de acolo

In fiecare țara sunt locuri minunate, și scumpe și ieftine, putem alege doar ceea ce se pliază cu bugetul nostru.

Având in vedere faptul ca nu ati închiriat mașină, pot afirma că ati văzut mult, chiar foarte mult in cele cinci zile iar suma cheltuită chiar nu a fost mare. Uite, eu aș vrea Veneția, vreo trei zile, am tot socotit și m-ar costa cam 6-700 de euro cu doua nopți de cazare. Și... nu se compară Veneția cu nimic din Malta, Aceasta din urmă mi se pare o adevărată comoară, o perlă turistică.

Aștept cu nerăbdare continuările, sunt curioasă cum și ce ai simțit tu țărmul maltez.

De-aia mă feresc de recomandări, îmi e teamă să nu dezamăgesc

Te sărut cu drag, felicitări pentru tot!

Mulțumesc, mi-ai încântat ochii și simțurile, stânca malteză rămane lipita de sufletul meu, pe veci.

irinad [11.02.18 11:24:17] »

@crismis: Mulţumesc frumos, da, frumoasă excursie, acum o simt umbrită de evenimentul tragic de ieri, când şi-a pierdut viaţa un compatriot acolo. Am fost norocoşi că am prins vreme bună cu o săptămână înainte, altfel aveam parte şi noi de furtuni.

M-am străduit să concep un program cuprinzător, aşa încât să nici nu vizităm "pe repede înainte", dar nici să ne pierdem în detalii (lălăim), cum mai avem în obicei câteodată, şi a rezultat ceea ce ai văzut.

Despre Hypogeum chiar vreau să scriu un articol, fiindcă m-a impresionat realmente.

Te pup!

irinad [11.02.18 11:36:07] »

@mireille: Mulţumesc frumos, corect, ai punctat foarte bine:

E o insulă mică cu o mare diversitate culturală, concentrând într-un spațiu mic prea multe atractii turistice pentru picioarele bietului turist

...

Am venit cam rupţi de picioare, deşi am încercat pe cât posibil să le cruţăm, folosind autobuzele absolut cât s-a putut de mult. Dar, insula este o sursă inepuizabilă de atracţii/obiective turistice şi cred că aş mai avea nevoie de câteva vacanţe să pot să spun că am văzut destul din ea.

Mie mi-a plăcut mult, soţului meu foarte mult, aşa că sigur o vom avea în atenţie şi de aici înainte. Şi ţie îţi doresc să te întorci acolo, fiindcă înţeleg că te atrage încă micul univers maltez.

La fel, călătorii frumoase şi vacanţe pe măsură, să ne vedem cu bine la Alba!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad [11.02.18 11:40:33] »

@elviramvio: Mă bucur că ţi-a plăcut jurnalul meu de vacanţă, chiar dacă a fost vorba, de fapt, despre o minivacanţă.

Voi mai scrie câte ceva despre locurile ce m-au impresionat şi în care m-am simţit altfel, sper să am timp şi disponibilitate s-o fac. Mulţumesc pentru, vizită, ecou, aprecieri!

irinad [11.02.18 11:59:01] »

@krisstinna: Sper că ţi-ai dat seama că tu eşti cea care a înclinat balanţa spre a lua în considerare o vacanţă malteză. Nici eu, ani de zile, nu am băgat în seamă această destinaţie fiindcă aveam sentimente diverse de teamă în legătură cu ea, aşa încât nu mă puteam hotărî asupra ei. Ei, tu m-ai încurajat să iau în seamă Malta, eu am percutat, am cugetat, rezultând această minunată minivacanţă.

Şi mie mi-e teamă să nu dezamăgesc atunci când recomand ceva sau un anumit loc, dar consider că fiecare este suficient de matur să cearnă şi să înţeleagă dacă i se potriveşte sau nu acel lucru. Am văzut totuşi că în viaţa de zi cu zi se mai întâmplă şi invers, apoi apar reproşurile.

Eu îţi mulţumesc pentru ideea de a merge în Malta, pentru sfaturile şi ideile pe care mi le-ai dat, voi mai scrie, sper să nu deranjez prea tare, inclusiv despre "pietroaie", că am ţinut să văd şi de-astea.

Şi eu te sărut cu mare drag, te îmbrăţişez şi abia aştept s-o fac şi la Alba, nu numai virtual!

webmaster [11.02.18 12:06:25] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna [11.02.18 12:07:18] »

@irinad: Să deranjezi? Ha!

Hai sa vedem cine e deranjat

La pietroaie chiar ți-am recomandat sa mergi, știu ca sunteți pasionați.

Știi, domnul C nu prea e încântat de “aventurile” mele la care e obligat să participe. DAR, in fiecare săptămâna merge prin casă și vorbește singur despre Malta

Deci, dacă un om care preferă Turcia 5 stele și lenea totală a rămas șocat de Frumusețea locurilor malteze, pot spune că măcar o dată in viață merită un mic efort pentru a gusta... puțină miere

Eu aștept, cu mare drag

irinad [11.02.18 12:09:58] »

@webmaster: Mulţumesc mult, încântată ca-ntotdeauna, când primesc această titulatură!

nicole33 [11.02.18 12:13:20] »

@krisstinna:

Deci, dacă un om care preferă Turcia 5 stele și lenea totală a rămas șocat de Frumusețea locurilor malteze, pot spune că măcar o dată in viață merită un mic efort pentru a gusta... puțină miere

Pentru mine doar această frază este mai convingătoare decât toate articolele tale despre Malta. Mulţumesc.

Recunosc, am evitat până acum să vizitez Malta, deoarece în toate ofertele/variantele studiate nu regăseam nici jumătate din confortul pe care îl caut în vacanţele mele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinad [11.02.18 12:16:03] »

@krisstinna: Da, "mierea malteză" merită gustată şi savurată din plin la ea acasă, din toate punctele de vedere! Mulţumesc încă o dată!

krisstinna [11.02.18 12:36:26] »

@nicole33: Of, nici nu vei găsi confortul căutat, poate la un preț exorbitant. Știu de la copilul meu, când treceam pe lângă un super hotel intra pe net, căuta prețul și rămânea șocat. La fel ca in Cipru

Sincer, tie chiar nu ți-aș recomanda Malta sau Cipru, niciodată, mi-ar fi teamă că vei fi dezamăgită

Pentru neștiutori: copilul meu preferă un UAI în Belek, este pe aceeași lungime de undă cu nicole. El a mers în Malta cu noi doar pentru că nu avea nimic mai bun de făcut, altfel nu ar fi călcat pe acolo.

Eu îți doresc succes, poate vei găsi ceva în Mellieha, deși nu cred.

Peste tot e stâncă și bate vântul foarte tare, hotelurile bunicele sunt nu tocmai grozave

maryka [11.02.18 13:44:31] »

Doamne, ce excursie frumoasă ați avut pentru începutul de an! Felicitări! Abia aștept să detaliezi pe obiective, deja am văzut pozele, sunt foarte frumoase, dar dintre toate P49, parcă mi-a plăcut cel mai mult!

Să ne vedem cu bine la Alba!

irinad [11.02.18 14:14:04] »

@maryka: Mulţumesc mult, am început cu dreptul anul turistic, cred că-ţi dai seama că glumesc, desigur! Am început să devin fan al chilipirurilor în materie de zboruri ieftine, şi atunci vine întrebarea, dacă tot costă zborul atât de puţin, nu putem rupe ceva bani şi timp pentru o minivacanţă pe-acolo?! Şi cum soţul meu, mai dornic de plimbări decât mine, nu zice niciodată nu, urmarea e simplu de ghicit.

Mă bucur că ţi-au plăcut fotografiile, păcat că ziua scurtă nu ne-a dat ocazia să facem ceva mai multe şi mai luminoase.

Şi eu abia aştept să ne vedem şi să ne cunoaştem personal la Alba!

ovidiuyepi [12.02.18 10:14:10] »

Foarte frumos articol și bine detailat. Un adevărat ghid turistic pentru cei care doresc sa meargă în Malta.

Sunt extrem de bucuros pentru zilele minunate pe care le-ați petrecut. Felicitări și multe vacante plăcute în continuare!

irinad [12.02.18 18:02:48] »

@ovidiuyepi: Mulţumesc frumos pentru aprecieri, se pare că am avut mare noroc cu vremea care a fost foarte prietenoasă pe timpul şederii noastre acolo. Am văzut că atunci când vine câte o furtună se întâmplă şi tragedii. Aşa a fost cu accidentul nefericit în care şi-a pierdut viaţa un compatriot ce se stabilise în insulă.

Cu mare drag îţi întorc toate urările de bine, sper să ai parte şi tu de vacanţele pe care ţi le doreşti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITA [15.02.18 17:40:47] »

Imi pare rau ca pot vota doar o data! Frumos povestit, bine documentat, incat, daca voi merge in Malta (optiunea exista la dosar) am si ghid de buzunar.

Vacante frumoase!

irinad [15.02.18 19:45:19] »

@DOINITA: Aprecierile tale îmi sunt absolut suficiente şi îţi mulţumesc mult pentru acestea. Şi eu am folosit pentru documentare, în principal, AFA şi mi-a reuşit destul de bine, inclusiv, pentru programul pe zile.

Îţi întorc cu drag toate urările de bine şi să ne vedem cu bine la Alba!

Nicu [18.02.18 18:41:42] »

Fix in perioada aia am fost si noi in Malta dar ceva mai multe zile, a fost cam obositor fiinca am vrut sa vedem cat mai mult, am vizitat mult dar tot a mai ramas destul de vizitat.

In sezon nu cred ca as prefera aceasta destinatie pentru vizitat, daca acum a fost destul de multa lume, in sezon e foarte multa lume.

Parca ar mai merge o tura dar numai in extrasezon.

irinad [18.02.18 19:07:13] »

@Nicu: Recunosc că a fost o perioadă propice pentru vizitat, am avut noroc şi de vreme bună aproape în toate zilele. Acelaşi lucru pot să spun şi eu că din dorinţa de a vedea cât mai mult, devine obositor şi, culmea! , constaţi că ţi-a mai rămas destul nevizitat.

Nu aş alege Malta ca destinaţie pentru stat la plajă şi la baie, doar aşa, poate între două vizite să încapă o baie pe undeva pe una dintre plaje, atât cât să pot spune că am încercat. În materie de plaje, am opţiuni mai bune, mai aproape de noi. Nu-mi place deloc aglomeraţia, de aceea cred că aş mai merge şi eu, ipotetic vorbind, cumva prin octombrie-noiembrie, dar tot pentru 4-5 zile.

Mulţumesc de vizită şi ecou, vacanţe frumoase pe mai departe!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Crismoon [20.02.18 09:37:09] »

@irinad: Foarte plăcută si utila descrierea experienței în Malta. As avea de adaugat un singur lucru pe care l-am pățit eu si poate ar fi bine de stiut. Cand sunt zile de sarbatoare, spre exemplu Craciunul, cand am fost eu, autobuzele nu circula intre orele 12 si 16. Așa că e bine sa va documentati temeinic inainte de plecare si daca pica o sărbătoare sa va orientați spre o zonă în care puteți petrece linistit si interesant jumătate de zi. Pe noi ne-a prins la Popeye Village. Așa că am ratat sa vedem pe îndelete Valletta, pe care am vizitat-o in graba in ultima zi, inainte plecare. Vacante frumoase va doresc!!

irinad [20.02.18 11:46:59] »

@Crismoon: Foarte bună adăugirea, cred că am mai citit ceva asemănător și de la cei care au petrecut Revelionul în Malta, că în prima zi a anului nou, transportul în comun este mai redus și începe după orele prânzului. Dar, la noi n-a fost cazul, însă chiar mă gândeam zilele acestea, îmi pare rău că nu am prins nicio sărbătoare (festa), cred că mi-ar fi plăcut la nebunie.

Noi la Popeye Village nici măcar nu ne-am gândit să-l includem în program, că nu mai avea loc din start. Dar, la o dată viitoare, nu-l mai scap!

Mulțumesc pentru aprecieri, vizită și ecou, și eu vă doresc să aveți vacanțe minunate și să ne încântați cu articole pe măsură, așa cum este și cel despre Seychelles!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Crismoon, DOINITA, elviramvio, irinad, maryka, Nicu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Malta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072118997573853 sec
    ecranul dvs: 1 x 1