ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Țărmuri dantelate, o peșteră preistorică și cel mai vestit sat de pescari din Malta: Marsaxlokk

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vă propun în acest articol o plimbare în partea de sud a Maltei, începând cu sud-vestul, până în sud-est, o plimbare care ar însemna o posibilă excursie de-o zi, ocazie cu care se pot vedea câteva dintre punctele de atracţie turistică însemnată ale insulei principale din arhipelagul maltez: Dingli Cliffs, Blue Grotto, peştera Għar Dalam, localitatea Marsaxlokk.

Dacă circulaţi cu mijloacele de transport în comun, e bine de ştiut că, deşi toate obiectivele se află dispuse de-a lungul coastei sud-vestice şi sudice, nu există o singură linie de autobuz care să deservească integral traseul la care m-am gândit eu, ci trebuie grupate două câte două, primele două pe-o linie, celelalte două pe altă linie, numitorul comun fiind aeroportul Luqa sau capitala Valletta. Adică Dingli Cliffs şi Blue Grotto pe linia 201, apoi, mers la aeroport, căci acolo ajunge singurul autobuz care circulă pe acolo, şi abia apoi mers în celelalte două puncte: Għar Dalam şi Marsaxlokk, în ordinea dorită de fiecare. La Marsaxlokk și Għar Dalam se poate ajunge cu autobuzul 119 de la aeroportul Luqa sau cu 81 sau 85 de la Valetta, tot din Valletta spre Għar Dalam putându-se lua autobuzele 80 sau 82.

Dingli Cliffs

Stâncile Dingli, situate în sud-vestul insulei principale, au renumele de a fi unul dintre cele mai frumoase locuri din Malta. Aş spune că pe bună dreptate, cel puţin nouă aşa ni s-a părut după ce ore în şir cutreieraserăm prin catacombele din Rabat. La Dingli Cliffs am ajuns cu autobuzul 201 din Rabat, după numai câteva staţii şi dacă nu am fi fost presaţi de timpul destul de scurt până la autobuzul următor, cred că am fi putut sta mult şi bine să admirăm marea şi ţărmul înalt, pare-se cel mai înalt, al Maltei: 253 m deasupra apei. Ca noi, erau mulţi alţii care, ba se plimbau de colo-colo de-a lungul ţărmului stâncos pe câteva sute bune de metri, ba mai luau câte o pauză în vreun punct de belvedere cu ochii pe insuliţa Filfla aflată în larg, sau pur şi simplu cu privirea pierdută în zare. E foarte deconectant!

Se pot observa cu uşurinţă pe pereţii stâncoşi verticali straturile de şisturi dispuse de natură în milioane de ani de existenţă. Pe ţărm, tronează verdele vegetaţiei constând în cactuşi, arbori pitici, iarbă scurtă din care pe alocuri se ridică stânci scunde golaşe de culoarea mierii.

Pe marginea stâncii celei mai înalte, a fost edificată în 1646 micuţa biserică Sf. Maria Magdalena pe ruinele uneia şi mai vechi, iar la mai puţin de un metru de zidul ei, pământul se sfârşeşte brusc în mare. Nu era deschisă, aşa că nu i-am putut vedea interiorul.

Un pic mai încolo se află o construcţie foarte bizară, cu o sferă enormă în partea sa de sus, înconjurată cu gard înalt de beton cu sârmă ghimpată în partea superioară pe care sunt panouri de avertizare că nu e voie înăuntru. Am aflat că este clădirea în care funcţionează radarul maltez de navigaţie.

Pe scurt, popasul la Dingli Cliffs merită din plin, priveliştea este uimitoare, iar apusurile de soare sunt magnifice, cel puţin, aşa am citit. De convins, o voi face la următoarea vizită în Malta când sper să prind un asfinţit acolo.

Blue Grotto

Tot cu un autobuz 201, am mers şi la Blue Grotto, vestitele ţărmuri sculptate măiastru de natură, însă am ajuns doar la punctul de belvedere. Desigur, ne-ar fi plăcut să ne plimbăm cu barca, aşa cum citisem că e minunat, dar cum era pe înserate şi nici nu prea ştiam că pentru asta ar fi trebuit să coborâm în Wied iż-Żurrieq, punctul de plecare, situat la câteva sute de metri în jos spre ţărm, am rămas sus de unde am admirat panorama îndelung. Acolo se poate vedea în splendoarea sa, arcul de stâncă a cărei boltă are peste 30 metri, iar în depărtare se zăreşte aceeaşi insuliţă Filfla, peticul de pământ acum nelocuit, devenit rezervaţie naturală pentru păsări. Se spune că Blue Grotto apare şi în filmul Troia din 2004, ale cărui secvenţe au fost turnate parţial şi în Malta. Acolo am văzut şi un domn îmbrăcat într-un costum medieval însoţit de un şoim maltez, venit special pentru şedinţe foto cu turiştii doritori de poze cu ceva tradițional maltez.

Fiindcă nu am apucat să facem o plimbare cu barca din care să admirăm de pe mare relieful stâncos cu peşterile albastre în care apa capătă mai multe nuanţe de albastru, acesta ar putea fi încă un motiv întemeiat pentru care ar merita să mai revenim în Malta.

Peştera şi muzeul Għar Dalam

Peştera Għar Dalam, „peştera întunericului” aşa cum s-ar traduce numele său din limba malteză, se află în sudul insulei, lângă localitatea Birżebbuġa, care la rândul ei, se găseşte aproape de Marsaxlokk, cel mai cunoscult sat de pescari din Malta. La acestea, am ajuns într-o după-amiază venind dinspre Valletta către Marsaxlokk cu autobuzul 85. În Marsaxlokk am întrebat cum putem ajunge la Għar Dalam, un domn amabil care avea o tarabă acolo în port ne-a spus să mai luăm autobuzul 119 două-trei staţii, până în cea cu numele de Nadur și să mai întrebăm. Zis şi făcut, ajungem în Birżebbuġa, coborâm şi întrebăm pe rând câţiva localnici de peşteră. N-a ştiut niciunul, motiv pentru soţul meu de a mă privi triumfător cu un zâmbet ironic, în sensul de “Iar căutăm potcoave de cai morţi, nu vezi că nu ştie nimeni de nicio peşteră pe-aici?! ”. Eu nu m-am lăsat, am insistat cu întrebările, mi-am deschis aplicaţia de pe telefon, până am luat-o pe drumul cel bun care ne-a dus la peşteră în cinci sute de metri.

Am achitat biletele de intrare: 5€/persoană, mai întâi am vizitat peştera, aşa cum ne-au consiliat lucrătorii, după care am trecut la muzeu, un loc cu multe exponate interesante.

Peştera Għar Dalam nu este prea mare, are doar 144 m lungime, dintre care doar primii 50 m vizitabili, restul aflându-se într-un teoretic pericol de prăbuşire dat fiind că este susţinut cu popi zdraveni, iar înălţimea la care se află este de 15,5 m deasupra nivelului mării. Astăzi, grota constituie un ecosistem unic pentru peste patruzeci de specii de animale printre care o vietate endemică unică de liliac, ce nu are simțul vederii și este foarte sensibil la lumină. De aceea, partea interioară a peșterii este păstrată într-un întuneric complet. A început să fie cercetată științific abia prin anul 1885, a fost deschisă publicului în 1933, a fost folosită ca adăpost în timpul celui de-al doilea război mondial, jefuită de câteva piese unicat de oase în anul 1980, iar din 1987 este investigată de renumiți paleontologi italieni.

În interior s-au descoperit multe oase de animale: hipopotami, elefanți pitici, urși, cerbi, etc., dar și de oameni datând din diferite perioade, din acest punct de vedere, găsindu-se îngropate în șase straturi succesive. Cele mai vechi ar fi straturile de acum 500.000 ani ce conțineau oase fosile ale unor elefanți pitici, hipopotami, mamifere mici și păsări. Deasupra urmează stratul așa-zis de „cerb”, datat în urmă cu aproximativ 18.000 de ani. Stratul superior, sau „stratul cultural”, datează de mai puțin de 10.000 de ani și conține dovezi ale primilor oameni de pe insulă.

Un lucru interesant, pe care l-am aflat acolo, ar fi acela că în era glaciară, estimată la acum circa 200.000 de ani, nivelul mării era cu mult mai scăzut, iar Malta era unită cu vecina sa de la nord, Sicilia prin „poduri” imense de stâncă pe care animalele de pe pământul european circulau de colo-colo, aceasta fiind explicația oamenilor de știință pentru prezența multora dintre urmele speciilor găsite aici. Sursa: broşura primită la intrare

Totuși, în afară de muțimea de oase, în peșteră se pot admira și formaţiuni specifice: stalagmite și stalactite.

Muzeul mi s-a părut extrem de prețios, ca un trezorier al comorilor descoperite în peșteră și prin intermediul lui am aflat o multitudine de informații captivante despre evoluția speciilor, dar am și văzut multe schelete de animale reconstituite, care nu mai există demult pe pământ maltez, sau alte piese cu o vechime semnficativă. Fauna malteză s-a schimbat considerabil pe parcursul sutelor de mii de ani, e aproape de necrezut ce animale populau în timpuri străvechi acele plaiuri și ce a mai rămas astăzi.

Marsaxlokk

După ce am vizitat peștera și muzeul, ne-am întors în Marsaxlokk cu un alt autobuz 119. Cuvântul Marsaxlokk vine de la combinația a două mai mici, adică marsa ce înseamnă port și xlokk ce s-ar traduce din sud.

Despre acest pitoresc sat de pescari ar fi multe de zis, însă cel mai la îndemână îmi vine să spun că este locul cel mai fermecător și romantic din întreaga insulă atunci când privești bărcile pescarilor ce sunt „răspândite” pe suprafața apei în port, și nu legate la cheu. Și asta fiindcă acestea sunt colorate vesel și țipător în nuanțe tari ce încântă privirile și binedispun firile, având toate ochiul lui Osiris (zeul egiptean protector al mării şi al pescarilor) pictat pe ele. Se numesc luzzu și nu te mai saturi privindu-le și fotografiindu-le cum plutesc cochete pe luciul apei în port, ca-ntr-un spectacol de culoare.

Marsaxlokk, satul cu circa 4.000 de locuitori, are o istorie veche, datând din secolul al IX-lea Î. C. câna i-au fost puse bazele de fenicienii ce au debarcat aici mânați de nevoia de comerț. Tot aici au debarcat și turcii în secolul al XVI-lea în timpul Marelui Asediu. În ultima perioadă, mica insulă a căpătat un rol aparte în istoria summit-urilor la nivel mondial, legându-şi numele de câteva dintre acestea când s-au conturat destinele anumitor țări. Cel mai important, de departe, pare a fi cel din 1945, când premierul britanic Churchill, premierul sovietic Stalin și președintele american Roosevelt au convenit asupra unui plan postbelic pentru Europa estică. Însă, Marsaxlokk a devenit şi mai cunoscut prin faptul că a fost gazda întâlnirii dintre George Bush și Mihail Gorbaciov care a avut loc între 2-3 decembrie 1989, la doar câteva săptămâni după căderea Zidului Berlinului, prilej cu care s-a declanșat sfârşitul Războiului Rece.

Marsaxlokk deține și o mică plajă de nisip în partea de est a localității, iar golfulețul St. Paul situat în continuarea plajei este un loc preferat pentru scufundări, snorkeling și sărituri de pe stânci.

Cu fața privind către frumoasele bărci colorate se află biserica închinată Sfintei Fecioare (Parrocca Madonna ta’ Pompei) , o clădire cu o arhitectură deosebită ce se remarcă încă de la prima privire.

În afară de portul cu bărci, devenit principala atracție din Marsaxlokk, există o zonă amenajată de promenadă în jurul portului, o vestită piață de pește care se ține duminica, unde vin sute de localnici și turiști interesați să cumpere pește și fructe de mare proaspete.

Înșiruite în port, de partea cealaltă a promenadei se află o pleiadă de terase și taverne una lângă cealaltă, lipite, toate având în principal meniu specific de pește şi fructe de mare. Am intrat și noi într-o astfel de tavernă (Café de Paris se numea) unde am comandat meniul zilei, afișat afară pe un panou, ce conținea supă de pește cu midii, primul fel, apoi calamari cu cartofi prăjiți, însoțite de o carafă mică de vin (două pahare mai mari) la 10€/persoană. Mâncarea a fost excelentă, cel puțin supa era demențială, cea mai bună din ce am mâncat până acum.

Concluzie

Locurile la care m-am gândit scriind acest articol sunt, după părerea mea, de nelipsit din agenda unui turist care se hotărăște să ajungă în Malta fiindcă oferă peisaje frumoase, posibilitatea plimbărilor cu barca, sate pitorești, puțină culturalizare, adică ce și-ar putea dori oricine să vadă/facă într-o vacanță mai mică sau mai mare. Recomand fără îndoială!

Vă rog, atașați următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=L8n0hsR0WtE

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 26.03.18 20:06:43
Validat / Publicat: 26.03.18 21:30:29
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MALTA

VIZUALIZĂRI: 4226 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Marsaxlokk, în port
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[26.03.18 21:22:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[26.03.18 21:24:38]
»

@webmaster87: Mulţumesc!

krisstinna
[26.03.18 21:58:01]
»

@irinad: Yupii!!!

Ai ajuns și la grote, ai găsit și peștera, ai fost și la Dingli, ai vizitat bărcuțele pictate! Sunt chiar fericită, mă bucur precum un copil

Trebuie să mai faceți o vizită, merită din plin.

Malta are energie pozitivă, o fi sau nu de la cavaleri nici nu contează, e pur și simplu veselă, chiar și catacombele m-au impresionat!

Bravo, senzațional ai descris totul, mi-ai trezit amintiri frumoase. Chiar și aseară mă uitam pe pozele din Malta, priveam și mă minunam.

Mulțumesc, draga mea, ești minunată

Costi
[26.03.18 22:01:22]
»

@irinad:

Am descoperit abia acum seria articolelor tale, care mi-au amintit de frumoasa excursie făcută de mine acolo, în februarie 2016. Sper să îmi fac timp să citesc și celelalte episoade...

În primul rând, trebuie să te felicit pentru rigurozitatea cu care ai scris articolul, păstrând chiar și ortografia numelor așa cum se scriu ele în malteză. Dar și exprimarea în sine este riguroasă: scris cu diacritice, corect, chiar și fără typo! Din ăstea, mie îmi mai scapă...

Mai mult ca sigur, ești profesoară!

Două comentarii aș avea de făcut:

întrebăm pe rând câţiva localnici de peşteră. N-a ştiut niciunul

Mai mult ca sigur că știau, dar ăsta e „stilul” local, îi doare-n bască!

... mica insulă a căpătat un rol aparte în istoria summit-urilor la nivel mondial, legându-şi numele de câteva dintre acestea când s-au conturat destinele anumitor țări. Cel mai important, de departe, pare a fi cel din 1945, când premierul britanic Churchill, premierul sovietic Stalin și președintele american Roosevelt au convenit asupra unui plan postbelic pentru Europa estică.

Celebra întâlnire dintre cei trei șefi de stat, din februarie 1945, în care s-a conturat viitorul Europei (și nu numai) pentru următorii 50 de ani, nu a avut loc în Malta, ci la Ialta, în Crimeea.

E drept, exact înaintea conferinței de la Ialta, în Malta s-au întâlnit doar Churchill și Roosevelt, ca să se pună de acord cum îi vor ține piept lui Stalin. Se pare că nu au reușit...

Tot în Malta, s-au întâlnit, în decembrie 1989, Gorbaciov și Bush.

Oricum, încă o dată, felicitări pentru serial.

irinadAUTOR REVIEW
[26.03.18 22:07:47]
»

@krisstinna: Am făcut şi văzut câte puţin din fiecare, sincer eu aş fi vrut un pic altfel, mai pe îndelete, dar când eşti presat de timp, le cam frunzăreşti. De aceea, ai mare dreptate, trebuie să mai mergem o dată, poate când e un pic mai cald.

Malta, aşa cum am perceput-o eu, are un farmec aparte, aproape exotic, aş zice, poate de la mixul de civilizaţii ce au trecut peste ea i se trage, poate de la poziţia ei între Europa şi Africa, în fine, cert este că are acea energie pozitivă de care spuneai. Am simţit-o şi eu.

Mulţumesc că m-ai vizitat, ştii că îmi face mare plăcere întotdeauna când îmi treci pragul!

krisstinna
[26.03.18 22:09:39]
»

@Costi: Abia am găsit eu Peștera cu mașina închiriată, e cam la margine de sat, localnicii habar nu au pe ce planetă sunt

irinadAUTOR REVIEW
[26.03.18 22:25:40]
»

@Costi: Mulţumesc pentru aprecieri, dar şi pentru corectură, aşa este, însă de întâlnirea din decembrie 1989, de la Marsaxlokk am pomenit şi eu, de fapt pe aceasta am vrut s-o scot în evidenţă, că era vorba de acest sat.

Localnicii din Malta şi Gozo s-au dovedit în mai toate cazurile foarte amabili şi ne-au ajutat de fiecare dată când am apelat cu întrebări, dar de acea dată, când am întrebat de peşteră, nimeni nu ne-a spus nimic, ba mai mult, erau aşa miraţi, că la un moment dat am avut impresia că am luat-o razna şi n-am înţeles bine unde se află. Mare noroc şi cu telefoanele deştepte, că altfel nu mai ajungeam!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[26.03.18 23:17:59]
»

Atât de frumos ai povestit, încât eu m-am simțit acolo, mă și văd plimbându-mă pe lângă stâncile Dingli sau cele de la Grota Albastră. Încă de la primul articol am remarcat poze cu stâncile Dingli, mi-au plăcut mult, aș sta ore în șir acolo să privesc marea. Concluzia e, că e musai de trecut pe listă, lista aceea lungă, lungă... vorbesc de Malta, de stânci, de satul pescăresc, foarte frumos, chiar și în februarie.

Să vedem ce facem cu lista, sau ce ne face ea nouă

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[27.03.18 07:00:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[27.03.18 08:18:19]
»

@maryka: Ştiam că aşa vei spune, mi-am amintit imediat de tine, fiindcă am remarcat că ţi-au plăcut chiar de la început Stâncile Dingli, de când le-am menţionat în articolul general. Şi mai frumos era dacă am fi făcut o plimbare cu barca la Grotele Albastre, însă pentru asta trebuia să fi ajuns mai devreme şi să fi coborât în locul de îmbarcare pe care până la urmă l-am fi găsit, deşi nu ştiam unde se află exact.

Iar, nu în ultimul rând, parcă data viitoare aş aborda insula primăvara sau toamna, măcar pentru a prinde ziua ceva mai lungă, dacă nu şi pentru un risc mai redus de a ploua.

Malta îţi va fi, cu siguranţă, pe plac, aşa cum te cunosc. Aşa că, te poţi gândi la o eventuală vacanţă acolo, nu te va dezamăgi, alternativ cu draga noastră Grecie.

Mulţumesc pentru vizită, lectură, ecou, o zi frumoasă îţi doresc!

irinadAUTOR REVIEW
[27.03.18 08:20:25]
»

@webmaster: Mulţumesc foarte mult!

DOINITA
[28.03.18 08:59:04]
»

Citind review-urile scrise de tine, ma intreb ce caut eu aici... Stiu ce caut, caut sa citesc aceste minunate randuri, sa ma plimb alaturi de tine prin locuri in care nu am ajuns, dar poate voi ajunge si atunci voi avea si ghidul necesar.

Cineva spunea ca a primit o lectie de istorie si mare adevar a spus. Atatea informatii incat te simti prezent in acele locuri.

Felicitari si multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[28.03.18 17:02:38]
»

@DOINITA: Ajung şi eu, în sfârşit (din cauza timpului care mi-e mare duşman zilele astea), să răspund unui ecou atât de frumos care m-a emoţionat. Eşti tu prea drăguţă cu mine, eu încerc să povestesc despre locurile pe unde am fost, uneori mai bine, alteori mai puţin bine. Dacă rândurile mele folosesc cel puţin unei persoane care se hotărăşte să meargă pe-acolo, înseamnă că nu le-am scris degeaba.

Şi eu îţi mulţumesc pentru vizită, ecou, aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, irinad, maryka
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) 'Opţionale' prin/din Malta - pe cont propriu sau organizat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065583944320679 sec
    ecranul dvs: 1 x 1