ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
LUNA
MAY-2017
prieteni
4 AD. + 4 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Cafeneaua Florian, Veneția

    TIPĂREȘTE URM de aici

    9 mai 2017. AmFostAcolo, în mijlocul Piazza San Marco dim Veneția, cea plină cu porumbei, care nu dau atenție decât celor care le arunca ceva de mâncare. Forfotă, gălăgie, râsete, lume pestriță adunată de pe toate continentele. Privirea îmi este îndreptată spre Biserică!

    În stânga mea, zăresc cu coada ochiului clădirea albă a Vechilor Procurații unde locuiau procuratorii din San Marco, clădire ce se desfășoară pe latura nordică a pieții. Clădirea are o friză în partea sa superioară, prevăzută cu 100 ochiuri rotunde de geam, prin care se poate urmări fiece mișcare a porumbeilor în piață. Înaintea acesteia a existat o clădire mai veche, din sec al XII-lea, care după un mare incendiu a fost demolată și ridicată alta după 1500, adică cea prezentă.

    În prelungirea ei zăresc Turnul cu Ceas cu două aripi laterale și o boltă ce duce spre Rialto. Ceasul zodiacal care arată ora atât în cifre romane, cât și în cifre arabe, funcționează de aproape 500 ani. Cine sunt ”clopotarii” care bat în clopot cu două ciocane mari? Sunt ”mori„ adică mauri, două statui din bronz, unul lovește cu două minute înainte de ora exactă, celălalt cu două minute după ora exactă. Ce vor să spună cu asta? că timpul a trecut și altul a sosit, mai bine zis haosul, întunericul primordial, înainte de crearea lumii.

    Stau în mijlocul pieții și privesc în fața mea Basilica San Marco cu hoarda sa de cai. Dar ce hoardă, că sunt doar patru, însă cei mai valoroși cai din lume pentru că sunt unici. Cei adevărați, originalii din bronz aurit, sunt ”furajați” în Muzeul Domului, dar aceștia de afară zburdă nestingheriți în ochii tuturor. Au scăpat ca prin minune din herghelia de pe Hipodrom, atunci, în 1204. când Constantinopolul a fost devastat de ultima cruciadă sponsorizată de Dogele de atunci a Veneției, Enrico Dondolo. Furați, transportați, ascunși dar... salvați!

    Rotesc privirea spre dreapta, dar nu zăresc decât baza Campanilei cea care obturează Palatul de culoare roz al Dogilor.

    Mă rotesc la 45 grade spre dreapta și am în față Procurațiile Noi. Ridicate în jur de 1600 clădirea a fost Palat Regal chiar și în timpul dominației austriece. Etajele sunt ocupate de muzee iar la parter... Wow, ce văd, Cafeneaua Florian!!

    Ce fețe de masă albe, monogramate și îmbietoare la mesele rotunde așezate în piață! Ce scaune comode, ce-ar mai zice ”bogda proste” picioarele noastre obosite!

    Merge o cafea, ba și un ceai, de ce nu și ceva alături!! Nici nu mai știu dacă îmi era sete sau foame, atât știu că nu am stat mult pe gânduri, ne-am înțeles din priviri și ne-am așezat la una din mese. Fie ce-o fi... Știam că prețurile sunt mari! Imediat un ”pocollo” ne-a reperat și zâmbitor se îndreaptă spre moi. Comandăm cafea, ceai și ceva pișcoturi (intră în menu) Și mă rog, de ce nu ar intra în menu și o vizită prin interior?

    Lanțul Florian cuprinde cafenea, bar, ceainărie, cofetărie, acompaniament muzical, distracție și un locșor pentru toate anotimpurile și intemperiile naturii: afară în piață, sub arcade sau în interior.

    Decorul este vechi din 1858 și la fiecare renovare acesta se păstrează cu strictețe: pereți tapetați, picturi pe sticlă, lămpi și oglinzi de Murano, mese mici din marmoră fixate în podea, banchete și canapele îmbrăcate în catifea roșu-grena. Afară, sub arcade, același mobilier, dar îmbrăcat și în piele. Mesenii servesc câte ceva, discută în liniște, citesc presa, vorbesc la telefon.

    ”Nene Floriane, mai dă matale o spoială pe afară, că merită ceva împrospătare. O fi vechi localul și mult frecventat, dar musai trebuie întreținut, că parale scoți zilnic. Și nu puține! ”

    Băieții îmbrăcați în bluze albe și foarte amabili aduc o tavă cât masa de mare cu un frumos serviciu din porțelan pentru cafea și ceai, toate cu monograma Florian, șervețele cu monograma Florian, ceainic și cafetieră din inox cu manșete monogramate Florian. Și cum ”obrazul subțire, cu cheltuială se ține”, la sfârșit scoatem de la chimir 58 euro/ două persoane și asta pentru a nu zice că am fost la Veneția și nu am călcat la Florian. E doar cea mai veche din Italia!

    Unii spun că ar fi cea mai veche din lume. Dar ”La Procope” din Paris este mai veche. Cafeneaua Florian a fost inaugurată la 29 dec. 1720, de un anume Floriano, cunoscută la început ”Alla Venezia Triomfale”, apoi simplu ”Florian”, pe când Procopio dei Coltelli deschisese deja una la Paris încă din 1686., numită simplu ”La Procope”

    Ambele frecventate de mari personalități ale timpului, acum asaltate de turiști, mulți turiști!

    Din personalitățile care i-au trecut pragul lui Florian aș aminti, cred nici 0,1%: Carlo Goldoni, Lord Byron, Ch. Dickens, Goethe, Alfred de Musset, Marcel Prust, Georges Sand și mulți, mulți alții. Aici se făcea gazetărie, se discuta, se flirta, se încheiau afaceri.

    Cafeneaua a rămas în posesia familiei până în sec al XIX-lea. A fost martoră la toate evenimentele istorice, inclusiv revolta din 1848, când a adăpostit răniți.

    La 1890 aici s-a născut ideea realizării unei expoziții internaționale, apărând astfel inițiativa bienalei de Artă de la Veneția. În mai 2017 când am fost, am prins perioada de organizare a acestui eveniment. Deschiderea urma să aibă loc peste câteva zile, închiderea la sfârșitul lunii noiembrie 2017. Simbolul Bienalei era un Turn înalt, îmbrăcat în foiță de aur amplasat în Campo San Vio, pe malul Canal Grande, în apropiere de Academia de Arte, turn strașnic păzit de poliție. Sub ochii lor se putea fotografia, admira, atinge foițele de aur. Ba mai primeai și explicații. Mulțumesc.


    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 22.01.18 08:56:25
    Validat / Publicat: 22.01.18 09:31:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Italia și altele

    VIZUALIZĂRI: 3535 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Piazza san Marco, Veneția. (setat greșit data 014 în loc de 017)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [22.01.18 09:32:03]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în Venezia?, VENEZIA / VENEŢIA" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [22.01.18 10:22:44]
    »

    @webmaster26: Am oroare de titulatura ”Unde mâncăm”! Păstrați vă rog pe fila saitului titlul original ”Cafeneaua Florian”. Aici nu se mănâncă, se bea cafea sau ceai. Mulțumesc.

    webmaster26
    [22.01.18 13:36:50]
    »

    @mihaelavoicu: Nu se fac rubrici separate pentru restaurante, cofertării, ceainării...

    Review-ul este încadrat la rubrica generală categoria ''Cofetării, patiserii, ceainării''

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [22.01.18 14:49:09]
    »

    @mihaelavoicu: Bine. Mulțumesc! Cu primul drum la Veneția, Florian te va trata cu sarmale!! Învelite în sticlă de Murano.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [22.01.18 17:50:42]
    »

    @mihaelavoicu: La Florian am băut și eu o cafea în urmă cu peste 10 ani. Am recunoscut locul din fotografii, uitasem cum se numește. Nu-mi amintesc cât am plătit, în orice caz foarte mult: Veneția e scumpă iar zonele turistice te usucă de bani...

    Cât despre necesitatea unei noi ”spoieli” exterioare, părerea mea (neconfirmată de nicio informație găsită pe net sau aiurea) este aceea că multe clădiri din Veneția sunt lăsate în mod deliberat nezugrăvite proaspăt pentru a da impresia de autenticitate, de patină a vremii...

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [22.01.18 23:06:11]
    »

    @webmaster26: Am înțeles. La prima vizită în Veneția, Florian te va servi cu sarmale îmbrăcate în sticlă de Murano.

    Michi
    [23.01.18 00:00:21]
    »

    Nu am rezistat şi am citit reviewul mai ales că, înainte de a-mi păstra pozele în calculator, prin 95-96, am băut o cafea... unde? la Florian. Va trebui să caut prin albumele cu foto pe hârtie ca să prezint dovada, cum spunea tova.

    doinafil
    [07.02.18 11:27:18]
    »

    @mihaelavoicu: Mulțumesc de articol, mi-a plăcut, cum îmi place la fel de mult și cafeaua de la „Florian”. Bucureștenii (bănuiesc că și alți citadini ai țării) știu că există un lanț de buticuri „Florian” unde se vinde un sortiment bogat de cafea, din toate colțurile lumii, cafea de foarte bună calitate, pe care o poți combina și măcina la granulația dorită (pentru ibric, filtru sau expresso).

    Sunt o maaaare amatoare de cafea de bună calitate. Am cumpărat și de la vestitul cafegiu Stefănescu, din piața Rosetti, la un preț triplu față de „Florian”, la fel de bună și aia, însă prețul triplu m-a „gonit” și n-am mai luat de la el.

    Felicitări, am votat cu drag!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mishu
    [14.02.18 19:36:36]
    »

    @mihaelavoicu: Am baut si eu astfel o cafea, felicitari, votat cu mare drag.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, Michi, mihaelavoicu, mishu, msnd
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Veneția? :

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072098016738892 sec
    ecranul dvs: 1 x 1