ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

    Noto, un oraş sicilian de notorietate barocă

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Recunosc că înainte de a pleca în Sicilia, nu ştiam mare lucru despre Noto. De fapt, îmi trecuse așa pe la ureche că ar fi celebru pentru îngheţata (gelato) care s-ar produce acolo şi cam atât. Apoi, când am început să mă documentez, am avut una dintre cele mai frumoase surprize descoperind un oraş plin de farmec, cu un centru vechi cu construcţii superbe, de arhitectură barocă, nu degeaba fiind inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 2002, împreună cu alte oraşe din sud-estul Siciliei, formând împreună așa-numitul Val di Noto. Este vorba de Caltagirone, Militello Val di Catania, Catania, Modica, Palazzolo, Ragusa, Scicli și reprezintă moștenirea arhitecturală barocă fabuloasă a Siciliei. De aceea, ne-am hotărât să-l trecem negreşit pe lista noastră de excursii, mai cu seamă că era, indiscutabil, o destinaţie abordabilă din Catania.

    Cum am ajuns în Noto

    Noto este situat în sud-estul extrem al Siciliei, mai bine spus, aproape de colţul din dreapta, jos, cum te uiţi pe hartă. Distanţa dintre Catania şi Noto este de 90 km, putând fi parcursă, aproape în întregime, pe autostradă. Autobuzele o străbat în două ore, fiindcă drumul trece prin Siracusa unde fac câteva opriri, în Noto neexistând autogară propriu-zisă, ci doar staţie, căci Noto nu era capăt de linie. Autobuzele merg mai departe către Gela. Stația principală de autobuz din Noto este lângă Giardino Pubblico, la est de centru, în partea de sus a Via Principe di Piemonte. Nici programul autobuzelor nu prevedea curse prea multe, nu era prea încărcat, dimpotrivă, aș zice. Biletul a costat 12,30 €/persoană, am plecat la orele 09,30 cu prima cursă şi ne-am întors în Catania cu cel de orele 16,20, considerând că aveam nevoie de câteva ore bune de hoinăreală prin orașul vechi.

    Ce este Noto și povestea sa

    În zilele noastre, Noto este cu indulgență numit oraș, fiind mai degrabă un orășel în care-și duc viața aproximativ 23.000 de locuitori, amplasat pe malul stâng al râului Asinaro. Nu a fost dintotdeauna așa, deoarece așezarea antică Noto, care se numea pe atunci Netium sau, așa cum facem azi referire la acesta, Noto Antica, era la distanță de circa 13 km sud față de cel prezent, fiind mai întâi o colonie greacă sub influența mai marii Siracusa, apoi un oraș roman. Istoria sa coincide în linii mari cu cea a Siciliei, cea mai mare dezvoltare cunoscând-o după anul 866, în perioada arabă, când devenise capitala unuia dintre cele mai mari trei provincii (emirate) în care stăpânitorii arabi împărțiseră insula. În anul 1091 a fost preluat de normazii contelui Roger I, apoi parcursul istoric s-a suprapus, în general, peste cel al insulei.

    Ceea ce i-a schimbat definitiv locul, dar mai ales, înfățișarea orașului Noto, a fost devastatorul cutremur din anul 1693 în urma căruia Noto Antica a fost aproape nimicit, din acesta nemairămânând decât fragmente de coloane ce pot fi admirate și astăzi. Același cutremur s-a făcut vinovat, practic, și de distrugerea părții de est și sud-est a Siciliei, după care a început reconstrucția din temelie a orașelor în stilul arhitectonic baroc, specific epocii respective. Barocul, caracterizat prin forme convexe și concave, iluzii optice, elipse, geometrii complicate și relații între volume de tipuri și mărimi diferite, exagerare emfatică, culori îndrăznețe și multă retorică arhitecturală și simbolică, a oferit umanității clădiri de-o structură inconfundabilă, adevărate opere de artă.

    În cazul lui Noto, autoritățile vremurilor de atunci au decis ca, pentru siguranță având în vedere valea înșelătoare a râului Asinaro, orașul să fie reconstruit de la zero la distanță de cel vechi, proiectat cu grijă pentru funcționalitate și armonie arhitecturală. Cert este că ceea ce a rezultat, este, realmente, o bijuterie arhitectonică realizată de trei aşi în materie: Giovanni Battista Landolina, Rosario Gagliardi şi Vincenzo Sinatra ce au contribuit la transformarea noului Noto într-o capodoperă a barocului sicilian, nu degeaba numită "Grădina de piatră". Cele mai multe dintre clădiri sunt construite dintr-o piatră relativ moale (tuf vulcanic), care, mângâiate de peste trei sute ani de razele strălucitorului soare sicilian, au căpătat o nuanță spendidă, aurie, ca de miere. Ai impresia că timpul a încremenit şi că ai fost transpus într-o lume apusă, căci centrul istoric este alcătuit aproape integral din palate, bazilici și case care, efectiv, îți iau ochii prin aspectul lor minunat.

    Mai există şi Lido di Noto, acea prelungire turistică de coastă, unde se găsesc mai multe locuri de cazare în hoteluri presărate pe prima linie la mare.

    Ce am văzut

    Principala stradă din Noto, acolo unde se găsesc, printre prăvălii, terase, gelaterii, magazine cu lucruri de firmă, cele mai multe dintre monumentele baroce ale oraşului, este Corso Vittorio Emanuele, care seamănă cu un furnicar fiindcă toţi turiştii, fie că au venit de capul lor, fie în grupuri organizate, o parcurg cu frenezie şi dintr-un capăt, şi din celălalt. Este ca un ax central în jurul căruia se învârte viaţa şi din care pornesc, în sus şi în jos, perpendicular străduţe strâmte şi extrem de pitoreşti. Oraşul este dispus în trepte, înălţimea maximă la care este poziţionat oraşul fiind de 170 metri.

    Am pătruns în oraş, respectiv pe Corso Vittorio Emanuele, prin est, pe Porta Reale sau Porta Ferdinandea sau Porta Nazionale, până la care am străbătut Giardino Pubblico, după ce autobuzul ne lăsase în staţia de alături. Porta Reale a fost construită în 1841 pentru a-l întâmpina pe regele Ferdinand al II-lea, oferind o intrare grandioasă în inima oraşului. E bine de ştiut că principala activitate turistică ce se practică în Noto este, pur şi simplu plimbarea pe uliţele pline de farmec ale oraşului, după care o îngheţată delicioasă, făcută aici este mai mult decât o binecuvântare, aşa că hai la drum!

    Prima dată, pe dreapta, ne-a atras atenţia biserica San Francesco d’Assisi al Immacolata realizată de Gagliardi, aflată la capătul unei scări splendide, largă, dar şi lungă, până la care trebuie să-ţi iei avânt serios ca să intri. Fiind prima dintr-o serie de asemenea clădiri, te impresionează numai la gândul câtă artă înmagazinează aceste edificii. Pe interior este la fel de emoţionantă, măreţia te copleşeşte încă de la primii paşi făcuţi la intrare.

    În continuare, pe aceeași parte, captează atenția biserica și mănăstirea neo-clasică Santissimo Salvatore (a Sfântului Mântuitor) care, la etaj, găzduiește Muzeul Civic (Museo Civico) , restaurat de curând, ce conține obiecte preistorice, ceramică veche grecească și statuete dintr-un sanctuar grec dedicat zeiței Demetra.

    Pe partea stângă a Corso Vittorio Emanuele, dincolo de piaţeta din fața mănăstirii Sfântului Mântuitor, se află Chiesa din Santa Chiara, un alt exemplu reușit de baroc sicilian. Acesta se poate mândri cu o sculptură de secol XVI a Madonei cu Pruncul. Ceea ce mi s-a părut deosebit în Noto, a fost că se putea urca în aproape toate domurile bisericilor contra unei taxe modice, de 2-3 euro/persoană, model pe care l-am regăsit și încercat în Catania.

    La scurtă distanță, drept înainte, a doua piață, Piazza Municipio, ne aduce față în față două dintre clădirile emblematice din Noto: pe stânga, Palazzo Ducezio, iar pe dreapta, catedrala San Nicolo, sau mai simplu, Duomo. Palazzo Ducezio găzduiește primăria, iar într-una din sălile de recepție, o așa-numită Sală a Oglinzilor decorată cu fresce superbe.

    Spendida catedrală San Nicolo se ridică cu mult deasupra cotei străzii, cocoțată în capătul unor scări lungi și anevoioase, fiind rodul muncii mai multor arhitecți ce au ridicat-o în mai multe etape. Fațada este mărginită de două turnuri pătrate, decorate cu pilaștri corintici. În 1996, o parte din catedrală s-a prăbușit în urma unui cutremur, însă, în prezent, a fost restaurată complet după mulți ani în care nu s-a putut vizita. Lângă catedrală poate fi găsit și Palatul Vescovile sau Palatul Episcopal, iar pe stânga catedralei, Palazzo Alfano.

    Revenind din nou pe Corso Vittorio Emanuele, ar mai trebui menționată și chiesa di San Carlo a Corso ce dispune de o grațioasă fațadă concavă, de coloane elegante, mai groase la mijloc, realizate în fiecare dintre cele trei stiluri arhitecturale: ionic, doric, corintic. Și aceasta punea la dispoziție contra sumei de 3 €/persoană un urcuș în spirală în cupola sa octogonală ce poate oferi imagini panoramice spectaculoase.

    Spre capătul Corso Vittorio Emanuele, se ajunge la ultima piață, Piazza XVI Maggio, care pune față în față, chiesa di San Domenico și teatrul Vittorio Emanuele, edificiu construit pe la 1842. Aici este și unicul centru de informații turistice din oraș de la care am primit și noi hartă, pliante și indicații. Chiesa di San Domenico, capodoperă a lui Gagliardi, are o fațadă convexă exuberantă, cu nișe și coloane ce creează un context dramatic de lumini și umbre. Este puțin spus frumoasă, este magnifică. Foarte aproape se află Villetta di Ercole, o vilă mică ce are în fața sa o fântână cu o statuie a lui Hercule, despre care se spune că ar fi o lucrare greacă recuperată din ruinele orașului antic Noto, lucru cu care mai mulți istorici nu sunt de acord.

    Odată ce parcurseserăm integral principala arteră a orașului, am urmat sfatul celor de la punctul info și am luat-o în sus, pentru a străbate și cea de-a doua stradă ca importanță a orașului, paralelă cu Corso, pe nume Via Cavour. Aceasta este mărginită pe ambele părți de palate (palazzi) ale familiilor nobile: palazzo Trigona este o construcție barocă cu balcoanele curbate specifice stilului și fresce la interior, pe colț spre stânga, se înalță Palazzo Battaglia, în stil baroc târziu, mai în jos, pe dreapta, se află Palazzo Castelluccio, în stil neoclasic.

    Din loc în loc, Via Cavour este întretăiată de străduțe ce urcă sau coboară creând un aspect medieval, împietrit în timp. Cel mai tipic exemplu ar fi Via Corrado Nicolaci, o străduță îngustă perpendiculară pe cele două artere de seamă ale orașului. În capătul ei de pe Via Cavour, atrage privirile Chiesa di Montevergini, o biserică de o eleganță simplă, impunătoare, cu linii curbe, uimitoare ale fațadei. Mai jos, se află Palazzo Nicolaci sau Palazzo Villadorata, construit pentru sicilianul aristocrat pe nume Nicolaci, într-un stil baroc fantezist. Este cel mai cunoscut edificiu al străzii, mai ales prin balcoanele din fier forjat decorate cu o serie de statuete fantastice de nimfe, lei, cai, alte animale mitice. Se vizitează contra sumei de 4 €/persoană. Ar mai fi și vinoteca Loggia del Mercato, vizavi de palat.

    Via Corrado Nicolaci mai este celebră pentru evenimentul ce se desfășoară aici în luna mai a fiecărui an, este vorba de festivalul L'infiorata di Noto ce se vrea o celebrare a primăverii în care se lucrează la răzoare întregi de flori pe stradă. La decorare se folosesc petale de flori, pământ, uneori boabe și așchii de lemn. În procesul de creație a modelelor și ornare a lor participă întregul oraș, în zilele de vineri și sâmbătă, inclusiv pușcăriașii din Noto au bucata lor de stradă de decorat.

    Și fiindcă a venit vorba de pușcăriașii din Noto, țin să spun că în cutreierările noastre prin oraș, tot urcând pe străduțe în căutarea chiesei del Crocofisso, am dat de închisoare care nu mi s-a părut deloc o clădire fioroasă, dar de destinația căreia mi-am dat seama ușor după grătelele și camerele de luat vederi de la ferestre. Acea parte ”înaltă” a orașului era în proces de restaurare, chiar și pavajul străzilor fiind refăcut. Chiesa del Crocofisso este biserica neterminată din Noto Alta (înaltă), proiect tot al lui Gagliardi, cuprinde multe opere de artă.

    Apoi am luat-o și în partea cealată a orașului, pe strada paralelă cu Corso, dar în jos, care se numește Aurispa și este mult prea nesemnficativă pentru a fi bătută. Pe aceasta singura clădire care iese în evidență este Chiesa di San Carmine, prin liniile sale eliptice. Nu mai vorbesc la câteva case, de un abator de cai, în această zonă carnea de cal fiind consumată în mod curent.

    Concluzie

    Noto s-a dovedit una dintre surprizele cele mai plăcute din Sicilia și reprezintă o atracție turistică de netăgăduit pentru oricine, dar în special pentru iubitorii de artă care ar fi fericiți să-i aprecieze clădirile. Zestrea barocă este foarte prețioasă în această zonă, de aceea ar fi o idee bună s-o aveți în vedere dacă veți ajunge pe-acolo, cu modestie vă spun că am fost bucuroasă că AmFostAcolo, ceea ce vă doresc și vouă!

    Sursă de informare: bestofsicily.com/noto.htm

    Vă rog, atașați următorul videoclip:youtube

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de irinad in 28.07.17 18:59:04
    Validat / Publicat: 28.07.17 21:13:10
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 12158 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Porta Reale sau Porta Ferdinandea sau Porta Nazionale
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72200 PMA (din 54 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    23 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [28.07.17 21:11:42]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    --

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Siracuza și împrejurimile, SIRACUSA" (deja existentă pe sait)

    webmaster
    [28.07.17 21:30:13]
    »

    @irinad: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [28.07.17 21:40:57]
    »

    @irinad: Excelent! Și cu asta cred că am spus totul.

    irinadAUTOR REVIEW
    [28.07.17 21:44:33]
    »

    @webmaster şi @webmasterX:Mulţumesc frumos!

    irinadAUTOR REVIEW
    [28.07.17 21:47:29]
    »

    @Carmen Ion: Mă bucur că ţi-a plăcut Carmen, ştiu că tu ai fost în Noto şi dacă tu mi-ai apreciat articolul înseamnă mult pentru mine.

    O seară frumoasă!

    giuliani
    [28.07.17 22:06:25]
    »

    Anul trecut cand am ales sa impart Sicilia in doua am facut-o din cauza a doua locatii: Cefalu si Val di Noto+Etna+Siracuza -Taormina (care era clar ca-s concentrate in aceeasi zona. Cefalu a fost prima locatie care m-a trimis cu gandul in Sicilia acum vreo 10 ani si tocmai de-aia am ales-o pentru un moment asa de important pentru noi.

    Totusi, Val di Noto e un loc unde vreau neaparat sa ajung si review-ul tau e exceptional. Felicitari!

    PS:Recomand Sicily Unpacked daca nu le-ai vazut

    Michi
    [28.07.17 22:08:05]
    »

    Mi-a plăcut reviewul cu atât mai mult cu cât mi-a adus aminte că am trecut prin Noto în 2010 de Paşte, după ce în Caltagirone asistasem la o procesiune a sfântului Jeronimo. Sicilia a fost debutul meu pe AFA şi deşi am citit şi alte reviewuri despre insulă, ăsta a produs declicul. Din Noto am postat atunci câteva poze dar o imagine actuală mi-a produs acest articol

    irinadAUTOR REVIEW
    [28.07.17 22:26:29]
    »

    @giuliani: Mulţumesc mult pentru cuvintele tale frumoase. Îmi amintesc că vacanţa voastră în Sicilia a fost legată de căsătorie, deci opţiunea pentru romanticul Cefalu e de înţeles. Pentru mine Cefalu este, deocamdată, o necunoscută. Însă nici estul sau sud-estul nu sunt zone de lepădat, dimpotrivă oferă atracţii turistice din plin.

    Problema e că Sicilia este o insulă mare, mare ce nu poate fi cuprinsă într-o singură vacanţă.

    Acum sunt şi pe youtube, pe Sicily Unpacked1 şi sunt absolut încântată.

    Vizita ta mi-a făcut plăcere, te mai aştept şi cu alte ocazii... siciliene!

    irinadAUTOR REVIEW
    [28.07.17 22:34:19]
    »

    @Michi: Ce mă bucur că v-am nimerit printre cunoscătorii oraşului Noto! Ei, da, dvs. aţi avut şansa să vedeţi mai multe oraşe din Val di Noto şi a fost minunat, noi ne-am limitat fiindcă n-am închiriat maşină şi ne-am deplasat de colo-colo numai cu autobuzele.

    Noto mi-a plăcut şi mie foarte mult, clădirile sale baroce sunt splendide.

    Mulţumesc de vizită, aprecieri şi vot, sunt onorată că mi-aţi călcat pragul!

    O seară bună şi o noapte pe măsură!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [28.07.17 22:51:55]
    »

    @irinad:

    Crezi ca pot sa comentez ceva? Nu pot, prea frumos, prea a la Irinad! Felicitari! ????

    irinadAUTOR REVIEW
    [28.07.17 23:02:06]
    »

    @elviramvio: Mulţumesc mult draga mea, Noto merită şi mai multe felicitări, mai cu seamă că a fost păstrat relativ bine, însă în Italia monumentele se bucură de atenţie sporită şi lesilaţie adecvată. Incomparabil faţă de cum se procedează la noi, dar asta-i altă poveste!

    Seară frumoasă şi weekend plăcut, te invidez dacă pleci la munte, la Argeş, noi nu mai putem ajunge prea curând pe acolo!

    elviramvio
    [28.07.17 23:08:23]
    »

    @irinad:

    Nu ma invidia, n-am plecat, acolo se schimba instalatia electrica! Merg dupa sa fac munca intelectuala, adica sa calculez balansul cozii de matura ????

    DOINITA
    [29.07.17 12:28:47]
    »

    Total necunoscatoare cand vine vorba de Sicilia, dar articolul a fost excelent si poate dupa ce l-am citit voi trece pe lista acest minunat loc. Felicitari!

    irinadAUTOR REVIEW
    [29.07.17 13:45:10]
    »

    @DOINITA: Mulţumesc mult, şi pentru mine Sicilia era oarecum necunoscută până să mă hotărăsc s-o abordez. Apoi, cum nu-mi prea place să merg undeva fără să ştiu câte ceva despre acea zonă, am început să mă informez şi, evident, am început s-o îndrăgesc pentru locurile ei minunate.

    Mă bucur tare pentru vizită, ecou, aprecieri, îţi doresc să ai în continuare o vară frumoasă cu călătorii pe măsură!

    Dana2008
    [29.07.17 15:30:49]
    »

    FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

    Votat cu plăcere!

    Călătorii plăcute!

    irinadAUTOR REVIEW
    [29.07.17 16:51:40]
    »

    @Dana2008: Mii de mulţumiri, sunt absolut încântată să constat că ţi-au plăcut fotografiile şi review-ul meu despre acest minunat orăşel sicilian!

    La fel şi ţie, călătorii frumoase în continuare!

    maryka
    [30.07.17 11:56:57]
    »

    Ca de obicei, încântată, atât de poze, cât și despre articol. Foarte bun, foarte util, sper doar să ajung și eu acolo să mă plimb pe străduțele acelea frumos colorate, în trepte, să mă ,,pierd” pe lângă bisericile gri, să admir statuetele balcoanelor, nu în ultimul rând să mănânc o gelato, ce mai... vreau și eu... sunt ca un copil ce nu mai are răbdare!

    irinadAUTOR REVIEW
    [30.07.17 12:51:09]
    »

    @maryka: Tu mă răsfeţi mereu cu ecouri atât de frumoase, care îmi merg direct la inimă. Însă, cum mi-am dat seama că noi ne asemănăm din multe puncte de vedere şi dacă ţi-a plăcut şi ţie micul Noto după ce te-am plimbat cu mine prin el, nu mai este nevoie să-ţi spun cât de mult l-am îndrăgit eu doar într-o zi.

    Mulţumesc mult, mă bucur de fiecare dată când mă vizitezi!

    Vacanţe frumoase şi călătorii pe măsură îţi doresc!

    mishu
    [31.07.17 14:10:50]
    »

    @irinad: Am citit in fuga titlul si am citit asa: "Noto, un sicilian de notorietate barocă" si nu-mi iesea ceva cunoscut deloc, dar mai apoi am citit inca o data titlul si m-am luminat .

    Este minunat cand ceea ce vezi la fata locului depaseste asteptarile, iar asa cum se vede din articol dar si din poze totul este minunat.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    irinadAUTOR REVIEW
    [31.07.17 16:18:09]
    »

    @mishu: Păi, ai pierdut tu startul la vot???!!! Nu-mi vine să cred! Glumesc, desigur, însă trebuie să nu fii pe-acasă, că altfel nimeni nu e mai harnic ca tine.

    Stai liniștită, de-ai ști de câte ori mă pripesc și citesc aiurea tot felul de chestii (eu o dau pe sema bătrâneții), dar nu-mi place să recunosc deloc că nu sunt suficient de atentă și fac prostioare.

    Și eu îți răspund cu mare drag (sper fără mare întârziere): mulțumesc mult pentru vizită, ecou, aprecieri, te salut cu la fel de mare drag!

    OvidiuB
    [24.04.18 13:59:16]
    »

    entru o panorama frumoasa asupra orasului merita sa urcati in turnul bisericii Chiesa di Montevergini precum si in cel al bisericii Santisima Salvatore E torero belvedere. Am ajuns aici intr-un iunie extrem de calduros in 2012 (un front venit dinspre Sahara, care a a dus inclusive nisip rosu!) si cum eram cazat in Pozzallo in Notto am ajuns spre pranz. Cand am ajuns in pragul bisericii Sentisima Salvatore eram destul de obosit si deshidratat asa inca cand am dat cu ochii de frumusetea interiorului refacut de cativa ani mi s-a taiat rasuflarea. Si vazusem deja Modica, orasul celor 100 de biserici. Superb in sudul Siciliei, si in Noto in mod special mi s-a parut constrastul dintre culoarea nisipie a cladirilor si coloritul fantastic din interiorul bisericilor. Faptul ca sudul a fost ras de cutremurul din 1693 a facut sa zona sa aiba o arhitectura nu doar similara dar si compacta. Bisericile sunt perete-in-perete cu cladirile invecinate asa incat cu ochii in diferitele magazine din strada nici nu-ti dai seama cand poti rata una.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    OvidiuB
    [24.04.18 14:07:22]
    »

    si pentru a vizita orasul de sus sugerez sa urcati scarile din capatul stradutei care ajunge in fata bisericii Santisimo si apoi pe straduta curba. cand ajungeti sus mergeti pana in capat, si in dreptul turnului cu ceas faceti dreapta. veti ajunge drept in piateta cu biserica crucifixului. Da, Noto este un loc special. Ce m-a frapat in sudul Siciliei era mai ales prezenta grupurilor de turisti... italieni. Da. Intotdeauna am surprins placut italienii din nord cu povestile mele despre frumustile din aceasta zona. multi nu ajung pana aici. din pacate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [24.04.18 18:10:39]
    »

    @OvidiuB: Mulţumesc pentru ecou şi recomandări! Cu ponturile dvs. aţi fi făcut un excelent articol despre Noto, apreciat de iubitorii zonei. Inclusiv pentru mine ar fi fost nişte informaţii importante pe care le-aş fi avut în vedere la vizita mea, ţinând cont că aţi fost acolo în 2012. Asta înseamnă AFA: fiecare extrage ce doreşte din scrierile celorlalţi şi le adaptează propriilor planuri. Când voi revizita Sicilia, voi ţine cont de toate sfaturile dvs. !

    Seară bună!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    DOINITA, elviramvio, giuliani, irinad, maryka, Michi, mishu, OvidiuB
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Siracuza și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10806512832642 sec
    ecranul dvs: 1 x 1