ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 12 MIN

    La Roma cu GhidRoma

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Ghid Roma

    Am ajuns la Roma in anul MMXVII, luna XII, ziua VIII. Prima intalnire importanta nu este cu vestigiile istorice sau alte monumente romane, ci una personala. La hotel, caci acolo a fost punctul de intalnire, l-am cunoscut pe ghidul nostru, Petre.

    Petre este un roman plecat sa munceasca in alta tara, precum atatia conationali, din cauza contextului economic al anilor nostri. Ne-a placut de Petre din prima. Simplu, modest, serios si mai ales, de-al nostru. L-am simtit pe aceeasi lungime de unda cu noi si asta ne-a facut sa ne simtim bine in compania lui.

    Daca vizitati Roma va recomand cu caldura sa apelati la acest gen de consiliere, la un ghidaj autorizat. In primul rand veti avea acces la informatie, in al doilea rand, veti "sunta’’ oficial niste cozi si veti afla ponturi de genul de aici se fotografiaza cel mai bine sau revenim aici mai tarziu cand este mai liber sau la ora h se marcheaza o ceremonie etc.

    Ziua aleasa pentru inceputul city break-ului nostru coincidea cu o zi libera in Roma, chiar daca era vineri. Era o sarbatoare romana importanta, una religioasa, Sarbatoarea Neprihanitei Zamisliri (Immacolata Concezione) . Magazinele erau inchise, la fel si multe dintre obiective, cum ar fi Muzeele Vaticanului. Piata Spaniei urma sa fie ocupata dupa amiaza de o procesiune la care avea sa participe insasi Suveranul Pontif. Aceasta sarbatoare a schimbat planurile noastre, atat varianta A cat si varianta B.

    Am ales propunerea facuta de Petre. Plimbarea noastra la Roma a inceput cu o poveste veche de demult. O poveste din antichitate. In acest prim fragment vom vizita Colina Palatina, Forumul Roman si Colosseum-ul – simbolul Romei. In zona acestor obiective se ajunge cu metroul pana la statia Colosseum sau cu mijloace de transport de suprafata cum ar fi liniile 3,51, altele. La Roma o calatorie cu orice mijloc de transport local costa 1,5 Eur, iar biletul este valabil 100 minute din momentul validarii lui.

    Colina Palatina

    Vedem de sus, de la nivelul strazii principale Piata del Colosseo, o strada de forma circulara care inconjoara Colosseumul. Nu ne vom opri la coada lunga care se desfasoara in fata ochilor nostri, pe Via Celio Vibenna cu intrare in dreptul Arcului lui Constantin (Arco di Constantino), ci vom cobori usor pe Via di San Gregorio, unde se intind alte doua cozi, una ceva mai lunga, dar oricum mai scurta decat cea mai sus amintita, pentru cei care veneau pe cont propriu, individual, si una pentru grupuri insotite de ghizi, o coada foarte mica, de vreo 10 minute. Aici, dupa ce am depasit o intrare in forma de arc si controlul "vamal", am platit biletele de acces la Colosseum, obiectiv pe care il vom vizita insa mult mai tarziu.

    Ne vom plimba pasii pe niste alei care ne fac deja cunostinta cu ziduri vechi si admiram Arcul lui Constantin de sus. Patru daci sunt permanent prezenti pe arcada monumentului, ii poti recunoaste dupa caciuli. De la nivelul drumului nostru mai punctam si Arcul lui Titus, despre cele doua voi aminti insa mai tarziu.

    Ajungem intr-un punct de unde se pune intrebarea: vreti sa urcati pe Colina Palatina (Palatino) ? Urcusul nu este greu, se face pe scari si dureaza circa 10 minute pana la punctul de belvedere, o terasa care ofera perspectiva larga asupra Forumului Roman si a Colosseumului, pe care le vom vizita putin mai tarziu.

    In zona Colinei Palatine se pot identifica urmatoarele obiective de vizitat:

    Domus Flavia este aripa oficiala a palatului imperial al lui Domitian ridicat in anul 81, monumentul poate fi recunocut de ruinele a doua fantani.

    Casa Liviei este o constructie, acum subpamanteana, realizata in secolul I i. H. si face parte din resedinta imparatului Augustus si a celei de a doua sotii a acestuia.

    Muzeul Palatin si Antiquariumul este o expozitie de artefacte care prezinta obiecte din ceramica, statuete si mozaic.

    Bordeiele lui Romulus din Epoca de Fier. Este vorba de satul fondat de Romulus, fondatorul Romei, după ce l-a ucis pe fratele său Remus, conform legendei.

    Stadiumul, o constructie dreptunghiulara, resedinta a lui Domitian din secolul I, astazi sub nivelul solului, avand o imensa gradina si mai multe piste de curse.

    Alte obiective sunt: Domus Augustana, Templul Zeitei Cibele, Gradina Farnese, Cryptoporticus, Domul lui Septimius Severus.

    Forumul Roman

    Coborim de pe Colina Palatina la nivelul solului, jos in lumea inghetata in timp a Forumului Roman. Am sa va povestesc in cele ce urmeaza de un simbol al Romei, un simbol al mandriei civice pentru peste un mileniu.

    La inceput, cu 2770 ani inapoi in cartea timpului, pe acest loc a fost o zona mlastinoasa in care se afla cimitirul satului de pe Colina Palatina. Mlastina a fost secata. Roma s-a dezvoltat si a devenit puternica. In sceolul al VI-lea i. H, Forumul avea un rol central in viata Republicii. Stralucirea si-a dobandit-o insa in timpul domniei primului imparat roman, Augustus. Augustus a schimbat complet fata orasului trasnformandu-l din unul de caramida in unul de marmura.

    A propos, doamne si domni AFA Augustus: Ati vizitat aceste locuri?

    Forumul Roman este situat in valea inconjurata de Colina Palatina si Capitoline. A fost centrul politic, economic, religios si comercial al Romei Antice in secolele V – I i. H, unde s-au unit, prin extindere, cu timpul, satele care luasera fiinta in zona. Mlastinile de aici erau cunoscute sub denumirea, pentru noi sugestiva, de Cloaca Maxima. Lucrarile de asanare a mlastinilor din vale au presupus scurgerea apelor catre fluviul Tibru, care curge in apropiere.

    Odata cu dezvoltarea zonei, au aparut strazi, edificii tot mai multe precum biserici, domuri, constructii care gazduiau functiunile publice, temple. Forumul Roman a gazduit in decursul timpului competitii sau intalniri politice.

    Obiectivele mai importante din zona Forumului Roman sunt:

    Arcul lui Septimius Sever

    Este un arc de triumf ridicat in anul 203 i. H. de Geta si Caracalia, fiii imparatului Septimius Sever pentru a celebra victoriile repurtate de tatal lor in Estul Mijlociu. Monumentul este bine conservat si are trei arce.

    Templul zeitei Vesta si Casa Vestalelor

    Are o forma rotunda. Acesta si palatul de langa el erau centrul unei culte mult venerate a Romei. Preotesele respective erau nobile si beneficiau de mai multe privilegii.

    Curia

    Curia este Senatul Romei. A fost ridicat in secolul al III-lea. Se pastreaza podeaua originala cu incrustatii policromice si jilturile in care se asezau cei 300 de senatori votanti, precum si platforma de unde se tineau discursurile.

    Templul lui Castor si Pollux

    Acest templu este partial distrus, astazi mai pot fi admirate trei coloane ale constructiei initiale. Este inchinat Dioscurilor, fratii gemeni ai Elenei din Troia si fiii lui Jupiter si al Ledei. Altarul marcheaza locul unde acestia au aparut miraculous in anul 499 i. H. pentru a anunta o victorie importanta a Romei.

    Arcul lui Titus

    Arcul lui Titus a fost ridicat in anul 81 de Imparatul Domitian, in cinstea fratelui sau Titus si al tatalui sau Vespasian, dupa ce au inabusit revolta iudeilor. Este un arc cu o singura deschidere. Frescele prezinta imagini cu jefuirea Ierusalimului de catre soldatii romani, am atasat si poza.

    Recomandari

    Accesul catre Forumul Roman se poate face din patru directii:

    •pe Via dei Fiori Imperiali, capatul dinspre Capitoliu, in spatele imensului, superbului monument al lui Victor Emmanuel,

    •pe Via dei Fiori Imperiali, dinspre Colosseum (pe unde noi vom iesi)

    •dinspre Colina Palatina (pe unde noi am intrat)

    •dinspre Arcul lui Titus, de langa intrarea pricipala spre Colina Palatina.

    In zilele foarte calduroase, acoperiti-va capul, zona este una deschisa, expusa razelor soarelui. Sau veniti aici dimineata devreme sau seara mai pe racoare. Vizitarea Forumului Roman este gratuita.

    Alte atractii ale [b[Forumului Roman sunt Biserica lui Maxentius si Constantin, Templul lui Vespasian, Via Sacra, Templul lui Saturn, Templul lui Antonius si al Faustinei.

    Colosseum-ul

    Sa te indrepti de la Forumul Roman catre Colosseum nu prezinta pericol de ratacire. Pur si simplu te indrepti spre grandioasa constructie (acum pe un culoar de trecere organizat datorita sapaturilor din zona) si te pui la coada.

    Orar

    Programul de vizitare este unul inedit: Colosseum-ul se deschide dimineata la orele 8:30 si se inchide cu o ora inainte de apusul soarelui, ora variabila functie de luna din an in care doriti sa il vizitati. In cazul nostru pentru luna decembrie, ora de luat in considerare este 15:30. Noi ne-am intrebat cum vine asta? Ce, la 4 jumatate este intuneric? Nu am crezut, dar in decembrie, la Roma, la 4 jumatate se intuenca!

    Bilet intrare

    Exista multe tarife si pachete de vizitare a diferitelor obiective din Roma. Pentru 2 sau 3 zile sau individuale, cu sau fara transport inclus, cu sau fara ghidaj, care poate fi audio sau personal. Noi am platit 8 Eur de persoana, strict pentru vizitarea Colloseum-ului.

    Zona Colosseum-ului

    Colosseum, prin extensie, este o zona arheologica imensa, care cuprinde cele mai reprezentative vestigii ale lumii antice de pe aceste meleaguri. Controversatul Mussolini, aproape de zilele noastre, a luat decizia de a “deranja” aceasta zona, cu diferite lucrari de infrastructura, ceea ce nu a fost deloc pe placul romanilor.

    Zona Colosseum-ului trebuie privita ca zona care include pe langa Colosseum-ul propriu-zis si Arcul lui Constantin, dar si forumurile imperiale inconjuratoare, cele ale lui Traian, Nerva, Cezar si Augustus, dar si Domus Auraea.

    Colosseum-ul este simbolul Romei si romanilor. Ei se identifica cu acest monument. Orice atac la Colosseum este un afront adus romanilor. Roma are un infinit de obiective turistice, dar Colosseum este Colosseum.

    Grandioasa constructie a Colosseum-ului a fost ridicata intre anii 72 – 80, in timpul domniei imparatilor din dinastia Flavia si s-a si numit initial Amfiteatrul Flaviilor. La ridicarea edificiului au fost folositi sclavi iudei adusi la Roma dupa infrangerea revoltei acestora. Denumirea de Colosseum o primeste după căderea Imperiului Roman.

    Conform wiki: “Spre deosebire de amfiteatrele construite anterior între două dealuri, Colosseumul este o structură autonomă, în întregime construită. Planul său este eliptic, având 189 m lungime și 156 m lățime, aria sa fiind de 6 ha. Înălțimea zidului exterior este de 48 m. Perimetrul originar măsoară 545 m. Arena centrală este ovală, având 86 m lungime și 156 m lățime, înconjurată de un zid de 4,5 m înălțime, care se ridică până la nivelul primelor rânduri pentru spectatori. ”

    Colosseum-ul este o arena imensa, pentru acele vremuri, un stadion, care putea gazdui peste 50.000 oameni in tribune. Aici aveau loc spectacole crude cu sacrificii de vieti umane si animale, care erau aclamate in delir de spectator. Celebrele lupte de gladiatori sunt arhicunoscute. Este vorba de prizonierii din razboaie care erau pusi sa lupte intre ei sau cu fiare salbatice.

    Acest tip de constructie cu tribune in amfiteatru care inconjoara “terenul de joc” a ramas pana astazi la baza proiectarii stadioanelor.

    Imparatul Titus a dedicat inaugurarii amfiteatrului Colosseum-ului 100 de zile de jocuri de celebrare, in care au fost ucise 5.000 de animale salbatice. Acest gen de spectacole, foarte gustate in acele vremuri, greu de inteles in zilele noastre, aveau menirea sa ofere plebei circ si paine. Astfel poporul era ocupat si multumit cu aceste reprezentatii macabre, ba la sfarsitul luptelor mai ramaneau lesuri de animale, unele domestice, de exemplu pasari, cu care spectatorii puteau pleca inapoi acasa. Nu toate luptele aveau in program animale salbatice. Acestea erau aduse doar la anumite momente “mai festive”, mai importante.

    Am prins o oarecare coada la intrare, dar care s-a miscat repejor. Se verifica nu numai biletul de intrare, dar si gentile, rucsacii, etc, precum la aeroport. Eu am fost la multe meciuri pe stadioane. Pe stadioane mai vechi sau mai moderne. E drept doar in Romania. Cand am urcat treptele Colosseum-ului si am iesit printr-o poarta la un prim nivel al stadionului am avut aceeasi imagine coplesitoare ca atunci cand am pasit prima data pe noua National Arena din Bucuresti, fostul si mai marele 23 August candva.

    Se viziteaza mai multe niveluri ale arenei romane. Treptele de acces pe cele trei niveluri sunt destul de abrupte. Vizitatorii isi aleg fiecare unghiurile favorite de filmare sau fotografiere. Detaliile constructiei, atat ale amfiteatrului cat si ale galeriilor de acces de la custi catre scena, sau sectorul imparatului, si felul cum s-au pastrat doua milenii sunt remarcabile. Este greu sa descrii Colosseum-ul fara sa fi marcat de grandoarea acestei realizari ingineresti de exceptie, daca imi este permis sa o numesc astfel. Colosseum-ul este o dovada a priceperii romanilor in ale constructiilor.

    Piata lui Traian

    Piata lui Traian este un alt reper important pentru Roma antica. Acesta este in fapt un centru comercial construit de celebrul Apolodor din Damasc, in secolul al II-lea la comanda imparatului Traian. Era cel mai modern centru de comert din acele timpuri si insuma 150 de incaperi plus un ultim etaj cu birouri. Astazi s-ar numi cu siguranta mall.

    Arcul lui Constantin

    Arcul lui Constantin are trei arcade si este unul din obiectivele pe care nu ai cum sa le ratezi daca ajungi la Colosseum. Acesta marcheaza victoria Imparatului Constantin cel Mare, primul imparat crestin, impotriva Imparatului Maxentiu. In partea superioara a arcului sunt basoreliefurile a patru daci. Este cel mai mare arc de triumf din Roma care a rezistat pana astazi. A fost ridicat in anul 315.

    Domus Auraea

    Este denumirea latina a Casei de Aur a lui Nero. Aceasta se poate vizita pentru o taxa suplimentara de 6 eur; noi insa nu am facut-o.

    Nebunia si excentricitatile Imparatului Nero au fost stranse sub forma de dovezi aici, in acest palat. Este cel mai extravagant si bogat palat roman din toate timpurile. Scopul acestei case era de amuzament. La apogeu, domeniul a ocupat peste 1 ha si includea o padure.

    Stilul picturilor murale din palat este cunoscut astazi drept stilul “grotesc”, datorita faptului ca atunci cand au fost descoperite acestea in secolul al XIV-lea s-a crezut ca s-au descoperit niste grote misterioase. Stilul a influentat mai tarziu artistii renascentisti.

    Columna lui Traian

    De la Colosseum urmam Via dei Fori Imperiali pentru a ne indrepta catre Columna lui Traian, monument care este parte integranta din Forumul lui Traian. Noi am ajuns aici trecand pe langa statuile lui Traian, ale lui Nerva si ale lui Augustus.

    Columna lui Traian se remarca prin detaliile grafice prezente pe exteriorul sau care s-au pastrat in conditii excelente. Sunt scene din luptele romanilor impotriva dacilor purtate de imparatul Traian.

    Ne amintim cu placere si de povestea adevarata a adreleanului nostru Badea Cartan. Badea Cartan a fost un roman simplu, cioban, care a fost interesat de istoria romanitatii poporului roman. In acest scop si-a propus sa cunoasca si sa vada cu ochii lui dovezi ale istoriei poporului roman aflate la Roma plecand intr-acolo pe jos. Ajuns obosit s-a aseazat la baza Columnei lui Traian. A doua zi a ajuns celebru cand presa italiana scria “un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”.

    De aici vom continua catre piete si fantani, dar pentru acum ajunge…. Va multumesc ca m-ati rabdat pana aici.

    Recomandari

    - Timpul necesar vizitarii acestor trei obiective – Colina Palatina, Forumul Roman si Colloseum-ul – il apreciez la minim 3 ore, in conditiile in care nu am punctat decat esentialul, dar nici nu ne-am grabit, ba am servit si o cafea pe Via dei Fori Imperiali.

    - Nu ezitati sa apelati la un ghid! Un ghid face diferenta. Noi am fost foarte multumiti de ghidajul primit. Ghid Roma, promovat aici pe AFA, este un serviciu in limba romana, indispensabil pentru vizitarea capitalei Italiei. Cereti cu Petre C. Va pot ajuta cu acest contact daca imi solicitati pe PM.

    Rog inserare video

    https://www.youtube.com/watch?v=RaricgAfaPA

    Multumesc!

    Va urez sa aveti un An Nou cu sanatate si cu impliniri. Numai de bine!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Dan&Ema in 29.12.17 22:42:44
    Validat / Publicat: 30.12.17 00:43:07

    VIZUALIZĂRI: 5042 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Forumul Roman vazut de pe Colina Palatina
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44750 PMA (din 49 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    20 ecouri scrise, până acum

    webmasterX [30.12.17 00:42:21] »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    Dan&Ema [30.12.17 10:03:19] »

    @webmasterX: multumesc

    Zoazore [30.12.17 10:15:47] »

    @Dan&Ema: Frumos și (ca de obicei) bine documentat articolul. Emoționantă povestea lui Badea Cârțan. O știam, dar tot m-a emoționat!

    Dar, de departe, cea mai frumoasă poză e P23!

    Să avețiun an mai bun, mai frumos, mai plin cu excursii și mai puțină aglomerație!

    La mulți ani, dragii mei prieteni călători!

    tata123 🔱 [30.12.17 10:32:40] »

    @Dan&Ema: Ai ajuns la „rădăcinile” noastre... hi, hi. Roma are atât de multe de oferit; un city-break în Cetatea Eternă reprezintă doar un „aperitiv”, o „gustare” din istoria milenară a Imperiului Roman. Depinde de interesul și disponibilitatea fiecăruia cât timp alocă obiectivelor istorice din oraș. Într-adevăr ajutorul unui ghid este binevenit în hățișul de obiective din capitala Italiei. Mulțumim pentru sinteză.

    La mulți ani!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    crismis [30.12.17 10:52:07] »

    @Dan&Ema: Am încercat și noi cândva să vizităm câteva obiective din Roma cu ghid vorbitor de limba română. Eram mai mulți (8 persoane parcă) și treaba era aranjată de altcineva încă din țară, de dinaintea plecării.

    Ce a rezultat... Râdem cu lacrimi și acum când ne amintim... Tipul era italian și vorbea destul de bine româna, dar cu accent, desigur. În primul rând că a întârziat la întâlnire și ne-a reproșat că n-am înteles noi bine. Una, două, îi sărea țandăra, nu suporta să fie intrerupt.

    Ne-a anunțat de la început că ne costă 50 euro pe oră. "Și dacă stăm la coadă la Vatican 2 ore, se taxează?! " "Da, normal. " Ne-a dus pt început la Fontana di Trevi, ne-a povestit 5 minute și ne-a dat pauză de foto alte 15. După 30 de minute încă îl căutam prin gelateria unde îl văzusem că intrase. A apărut într-un tarziu. "Începem, da?! Ați înțeles, nu cumva să mă intrerupeti! Întrebați la final! " Tati: "Nu vă supărați... " El (spumegand): "Nu mă intrerupeti! " Doru, un prieten: "Nu vă supărați, domnul vrea să întrebe ceva, că se grăbește, are avion peste vreo 2 ore! " El (muscand momeala): "Întrebați atunci! " Tati: "In casa aia din spatele fântânii... mai locuiește cineva? " Tipul s-a prins că-l luăm la mișto și s-a enervat maxim. I-am dat 50 de euro și l-am concediat, continuând explorarea pe cont propriu, ceea ce a fost ideea cea mai bună!

    Frumoasă vacanță, ne amintim cu drag! Frumoasă și a voastră (chiar dacă hotelul a fost cam nașpa; în Roma chiar nu există ieftin și bun).

    La mulți ani, plini de sănătate, bucurii și multe călătorii!

    Dan&Ema [30.12.17 11:09:05] »

    @Zoazore:

    Si mie imi place istorioara cu Badea Cartan din Cartisoara (Sibiu). Mi-a placut si cand ne-a relatat-o ghidul Petre si cand am citit-o pe internet amintindu-mi ca am auzit prima data de ea la scoala. Da, asemenea lectii trebuie sa fie in programa scolara!

    Multumesc pentru toate aprecierile si lecturile si ecourile. Referitor la poze cu noi am ales-o pentru articol pe cea atasata la P23 ca era singura mai decenta... ????

    @Zoazore: Sa ai impreuna cu Stefan un 2018 cu sanatate si sa ramai tu insati! Sa ne (re) vedem in imprejurari placute si sa ciocnim o bere! ????

    Astazi am fost la cumparaturi pentru completari la masa de revelion si am pus in cos si 2 Pilsner Urquell berea mea favorita pe care o cumpar o data pe an! Noroc! Numai de bine! ????????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema [30.12.17 11:22:02] »

    @tata123:

    Este prima treime de sinteza! ????

    Un city break este cu siguranta prea putin ca sa vizitezi Roma. Nici esentialul nu il poti vedea pe indelete. L-ai numit atat de potrivit un aperitiv. Restul depinde de timp, posibilitati, prioritati.

    Roma are atat de multe de aratat. Numai in zona descrisa in acest articol am fi putut poposi o zi intreaga sa vizitam.

    Roma necesita multa documentare si un ghid este de mare ajutor. Un minus pentru obiectivele romane in general il reprezinta faptul ca nu ofera la fata locului materiale sintetice de prezentare a obiectivelor turistice de care eu sunt mereu interesat pentru ca nu pot retine toata informatia auzita si citita si tin mult ca sa redau informatii din surse veridice.

    Cand m-am intors de la Roma aveam in intentie sa scriu mai intai despre oamenii intalniti in Roma, daca nu ar fi urmat pentru noi zilele grele si negre din acest decembrie (4 inmormantari in 30 zile).

    Nu voi mai scrie amplu, dar am ramas dezamagit de romani. Dacii cred eu erau o clasa de demnitate peste romani si as vrea sa cred ca radacinile mele sunt dacice nu romane! ????

    @tata123: Sa ai un 2018 cu sanatate si impliniri si sa ne revedem cu bine! ????????

    Dan&Ema [30.12.17 11:33:26] »

    @crismis:

    Ecoul tau imi confirma parerea mea foarte proasta despre italieni. Niste panglicari pusi pe ciupeala, pe pacaleala. Voiam sa scriu pe larg despre asta, dar am amintit acum in trecere in acest ecou si in anteriorul. Recomand calatorilor in Italia sa nu isi caute companie italiana, sa se intereseze de preturi, de orar de functionare, de detalii si daca au cea mai mica umbra de indoiala asupra interlocutorului italian sa nu apeleze la el.

    Ca sa revin la Roma, da, este fascinanta! Despre Vatican separat ca acolo este alt wow! Chiar daca era sa ne dam duhul pe acolo! Eram insa in loc sfant. ????

    Multumesc pentru lecturi si ecouri in general, pentru ca am fost in Galati, in Europa si ne-am lafait cu icre. A fost 2017?

    Sa aveti un 2018 cum vi-l doriti, sa ne revedem mereu sanatosi. Sa calatoriti pe unde vreti si sa povestiti! Numai de bine! ⛴????????

    Floryn81 [30.12.17 11:47:55] »

    @Dan&Ema: Foarte frumos povestit și ilustrat! Nu am fost până acum la Roma, însă mi-ar plăcea acest lucru pentru că orașul este o adevărată lecție de istorie în aer liber. Istorie la care au contribuit și dacii noștri!

    Articolul tău este foarte bine documentat, așa că va fi pe lista celor pe care le voi printa pentru o viitoare vizită la Roma.

    Un An Nou cu sănătate și multe bucurii! La mulți ani!

    Dan&Ema [30.12.17 12:30:37] »

    @Crazy_Mouse:

    Multumesc de aprecieri! Roma este o lectie de istorie in aer liber, o lectie de deschisa. Un curs intreg!

    Felicitari pentru toate articolele tale si excursii! Sa aveti un 2018 excelent! Sa ne vedem cu bine! Si daca vreti poate si drumetim pe undeva impreuna.

    La multi ani! ????????

    mihaelavoicu [30.12.17 18:20:41] »

    Să nu-mi spuneți în următoarele reviewuri, că nu ați vizitat muzeul Etrusc din Vila Giulia. În 2009, fotografiatul era interzis. Poate acum s-or fi răzgândit! Vreau fotografii...

    Am văzut prima dată Roma în vara lui 1986. Era prima plecare spre ”Imperialisticeskii Lagăr”. Cu mașina, cortul, ceaunul pentru mămăligă și carne la borcan. Am campat pe un mic stadion pe Via Aurelia Antica, stadion pentru antrenamente, echipa în vacanță. Administratorul, un italian tânăr vopsea și cânta. Ne-a deschis larg porțile și a spus, ”stați cât vreți”. Seara când pleca acasă, ne închidea poarta, eram claustrați. Numai că plecarea lui era pe la 22.00-23.00 și asta numai din cauza cârnaților puși la borcan de mine, după care era înnebunit. Acest om nu a înțeles un lucru: atâta timp cât nu ne permiteam un hotel, la nivelul pregătirii noastre, de ce nu rămânem în Italia? Se oferea să ne asigure de lucru la toți. Am stat 3 zile. Atunci Roma mi s-a părut magnifică, de poveste, uluitoare, fantastică! De frica știți cui, am plecat. Aveam sentimentul că permanent sunt pe urmele noastre. Am revenit apoi în toamna lui 2009.

    Mulțumesc

    webmaster [30.12.17 18:27:45] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Dan&Ema [30.12.17 18:50:20] »

    @mihaelavoicu:

    Acest ecou respira. Este din categoria celor care transmite bucuria, trairile. Pe vremea cand ne era frica. Sa plecam. Sa ramanem! Foarte adevarat! Pe vremea cand mergeam cu cortul si cu rucsacul echipat cu conserve si fulgi de cartofi, de porumb, cuburi de supa. Si eu am practicat sportul asta ani multi. Nu am avut curajul sa ies. Faceam planuri sa ies din tara prin Ucraina, prin munti. Ucraina azi, URSS atunci.

    Am deviat, scuze! Roma este istorie prin fiecare por al ei. Roma este o destinatie cu personalitate sau... cu atatea personalitati...

    Iti multumesc de ecou, las intrebarea ta deschisa, cel putin pana la anul, pentru ca acum iti urez “La multi ani! ” Si sa ai un 2018 cum ti-l doresti! Numai de bine! ????????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema [30.12.17 18:53:09] »

    @webmaster:

    La multi ani! Numai de bine! Multumesc! ????????

    mihaelavoicu [30.12.17 19:12:30] »

    @Dan&Ema: Am postat și fotografii.

    Dana2008 [31.12.17 15:02:20] »

    FELICITĂRI pentru articol și fotografii!

    Am fost și eu în Roma cu Ghid Roma, doi ghizi profesionali.

    Ne-au spus și purtat prin locuri pe care nu le găseam noi ca simplii turiști.

    Nu ai pomenit nimic de Rozi, ea a fost cea care ne-a prezentat obiectivele principale ale Romei. Ne-am inteles minunat cu ambii ghizi. Au foarte multă răbdare, răspund cu amabilitate la orice curiozitate.

    Ai dreptate, fără ajutorul lor am fi stat la rând la intrarea la Vatican... așa am intrat cu un grup organizat căruia ne-am alăturat.

    Roma nu o poți vedea într-un city-break. E multă istorie acolo.

    Călătorii plăcute și spor la scris si citit!

    Un an nou fericit! La mulți ani cu sănătate!

    Dan&Ema [31.12.17 19:08:28] »

    @Dana2008:

    Si noua ne-a dat Petre ghidul nostru nu numai informatii cat cuprinde ci si ponturi utile.

    Ne-a spus ca pe 8.12 e Vaticanul inchis iar pe 9.12 va fi nebunie mare. L-am rugat sa ne faca rost de bilete cu acces fara coada si am fost la 8:30 intre primii care au intrat pe cand la coada oficiala dadea drumul abia la 9. Foarte util acel avans de minim juma de ora plus evitarea cozii mari.

    Roma e cetatea eterna, e poveste fara sfarsit, sunt atatea file de istorie ca nu incap evident intr-un city break. Dar ne-am facut si noi pofta sa. Edem originile si Vaticanul.

    Multumesc de aprecieri si un 2018 excelent! La multi ani! ????????????

    mishu [07.01.18 14:16:52] »

    @Dan&Ema: Foarte frumos totul si povestea dar si ecourile. Acesta sa zicem este avantajul celor care citesc articolele mai tarziu, se pot bucura si de informatiile sau povestile din ecouri.

    Eu inca nu am ajuns in Italia, insa anul acesta sigur voi ajunge, cat de departe inca nu stiu, insa in nici doua ore cu trenul sunt in Italia , am si eu un avantaj macar din treaba asta.

    Este important insa asa cum ai spus tu, daca iesi ghid sa fie un profesionist si daca voi ajunge si la Roma cu familia sigur voi incerca sa apelez la ghidul tau daca va fi liber.

    Iti doresc un 2018 minunat si sa nu uitam, felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dan&Ema [07.01.18 17:57:15] »

    @mishu:

    Multumesc de lectura si ecou si de “votat cu drag”.

    Daca ajungi la Roma si vrei sa apelezila ghidul nostru, Petre, da de stire.

    Dar pentru Roma trebuie sa iei probabil vreo 8 - 10 ore pt deplasare, chiar daca in Italia ajungi in numai 2 ore... Suna-ma, daca e cazul pentru ghidul (sau PM) ca sanu incalcam regulile AFA.

    La multi ani! Un an excelent! Sa iti mearga din plin! Sa ne revedem cu bine!

    ????????

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    dan barbu [30.09.18 10:36:25] »

    @Dan&Ema: buna ziua!

    Care sunt costurile pt ghidul Petre?

    Merg curand eu cu soția.

    Mulțumim!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, dan barbu, Dan&Ema, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂPiața Colosseumului - obiective turistice în zonă:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.087717056274414 sec
    ecranul dvs: 1 x 1