ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 30.06.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JAN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Roma 19 ianuarie 2018

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Hotel Mirage (zona gara Termini) → Chiesa San Pietro in Vincoli → Coloseo → Columna lui Traian → Piazza Venezia → Basilica di Santa Maria in Ara coeli → Campidoglio → San Giovani in Laterano și retur

    După micul dejun, coborâm alene pe Via Cavour. Din toate barurile te năpădește miros de cafea și de croasante abia scoase din cuptor. În dreptul hotelului Palatino facem stânga și urcăm pe Scalinata dei Borgia până în piața cu Basilica San Pietro in Vincoli. Biserica asta a fost construită pe locul în care Sfântul Petru și-a primit sentința de condamnare la moarte. Cenotaful papei Iulius II atrage puhoiul de turiști, mai ales pentru statuia lui Moise, sculptată de Michelangelo.

    În una dintre cele mai mari capodopere ale florentinului, profetul a fost surprins în momentul în care primeşte tablele cu Cele zece porunci şi în care îşi dă seama că poporul se închina viţelului de aur. Supărat leoarcă, e gata să se ridice şi să-l certe, cu un gest de mânie.

    Sub altar, într-un relicvariu din sticlă se găsesc lanțurile cu care Sfântul Petru a fost încarcerat la Ierusalim și la Roma. Când au fost apropiate, s-au unit miraculos.

    Prin Largo della Polveriera coborâm spre Coloseo. Deși numele și-l are de la o statuie colosală a lui Nero care ar fi fost prin apropiere, clădirea este și ea colosală. Parcă simți tremurul tribunelor care primeau aici exact ce-și doreau: pâine și circ. Nu se știe cine a fost arhitectul Coloseului, dar cine a făcut trebușoara asta a făcut-o atât de bine încât și astăzi este folosită ca model pentru marile arene sportive.

    Intrarea se făcea pe bază de bilete, de fapt nişte bucăţele de os pe care erau gravate numărul porţii de intrare şi locul din tribună.

    Alături se găsea Ludus Magnus, școala de gladiatori, locul de antrenament al celor ce urmau să intre în arenă. Locul era legat de Coloseo printr-un tunel.

    Înspre sud se află Arcul lui Constantin, care pentru că a fost împodobit cu statui provenite din Forul lui Traian, este plin cu chipuri de daci.

    Urcăm pe Via dei Fori Imperiale unde luăm la rând la pozat statuile cetățenilor romani care au avut foruri imperiale de-o parte și de alta a străzii.

    Columna lui Traian se ridică mândră în forumul numitului împărat. 123 de zile au durat sărbătorile date în cinstea victoriei din Dacia, semn că Traian și-a dorit foarte mult punctele puse în joc în această partidă. Pe lângă asta, s-a umplut de aur și de argint cât să-și facă cel mai mare dintre Forumurile Imperiale din Roma. Și de șmecher ce s-a făcut cu noua lui cucerire, l-a pus pe Apolodor să-i facă și-o Columnă.

    Inițial policromă, columna e ca un diapozitiv care prezintă cele două partide daco-romane. Nu s-a jucat tur-retur, s-a jucat ca-n Cupa României: doar pe terenul echipei mai slab cotate.

    Noi traversăm piața Venezia și o ploaie ca de vară, cu bulbuce, ne gonește taman sus, pe Capitolina, urcând cu viteza ploii treptele de la Scalinata dell’Ara Coeli, care ar trebui urcate de cuplurile care-și doresc copii. Nu știu dacă neapărat cu viteza cu care am făcut-o noi…

    În Basilica di Santa Maria in Ara coeli ne sar în ochi zecile de candelabre aninate pe sub toate arcadele și două coloane aflate în lateralele altarului, mozaicate super mișto. Totuși noi veniserăm aici pentru statuia lui Grigore XIII, tătuțul calendarului greogorian și pentru Santo Bambino, statuia din lemn a copilului Isus, cioplită dintr-un măslin din Grădina Ghetsimani. Cum cea cioplită prin secolul 15 a fost furată în 1994, cea actuală este o copie…

    Când am coborât cele 124 de trepte ce leagă biserica de stradă, nici urmă de ploaie. Norii negri ne spuneau că n-au terminat-o cu noi pe ziua de azi, dar măcar nu mai ploua.

    Urcăm agale Cordonata Capitolina, unde ne așteptau Castor și Polux. Doar apucăm să-i răspundem la salut lui Marcus Aurelius proțăpit în mijlocul Pieței Capitolina, că o cotim dreapta spre Terasa Caffarelli, de unde ni se arată o panoramă ca lumea și spre Teatro Marcelo și spre Piazza Venezia.

    Ocolim Palazzo dei Conservatori și trecem prin spatele Rupe Tarpea, prăpastia în care se aruncau trădătorii. Ieșim în spatele statuii pe care multă vreme poporul a crezut-o ca fiind a lui Constantin cel Mare, nu a lui Marcus Aurelius, că altfel o mătrășeau. O legendă spune că atunci când va dispărea în totalitate poleiala de aur a statuii, smocul de păr de pe creştetul calului, numit de popor pasărea, se va preface în vultur şi va zbura la cer pentru a vesti lumii ziua Judecăţii de Apoi. M-am uitat atent, mai strălucea oleacă.

    Prin stânga Palazzo Senatorio, salutăm Lupa Capitolina, nu înainte de a mă milogi de un carabinier să mă lase să-i fac o poză lui Marforio (o altă statuie vorbitoare a Romei), care se ițea prin poarta deschisă și care indica Exit, a Palazzo Nuovo. Grazie signore și coborâm spre Carcera Mamertină, mai admirând odată geniul lui Michelangelo, restauratorul acestei frumoase Piazza del Campidoglio.

    Ne oprim nas în nas cu Arcul lui Septimiu Sever, scoatem carnetul de notițe și identificăm ruine din Foro Romano. Dacă și acum ne mai crucim în fața pietroaielor ăstora, nici nu-mi pot imagina ce fel arătau în perioada lor de glorie.

    Prin fața Carcere Mamertino coborâm prin spatele Foro di Cesare și ajungem iar în Via dei Fori Imperiali. Cum de data asta nu ne mai gonea ploaia, o mai lălăim cu pozele prin față la Altare della Patria. În colțul pieței oprește autobuzul ăla care face turul Romei și oprește fix trei secunde, cât să facă alde turiștii juma de poză, de ziceai că plouă în Big Bus Rome mai abitir ca ploaia noastră de la Ara Coeli…

    După o buclă mică să fac și eu o poză cu Fontana della Pigna, purtați de foame și muiați de kilometri, ne rezemăm de o masă la Bar Orchidea din Piazza del Gesù. Recomand locația asta doar dacă nu mai poți face niciun pas mai departe, dacă erupe cel mai apropiat vulcan de Roma și aruncă bolovani cât mașina pe străzi și tu trebuie să te ascunzi undeva sau dacă vrei să-ți strici ziua. În rest, nu. Are și crâșma asta meritul ei…. Aici ne-am regăsit cu Rozina (ghidul român la Roma) și cu Petre, așa că oricât de nașpa ar fi fost mâncarea, ștergem cu buretele. Îmbrățișări, pupici, amintiri. Îi știi de-oleacă și nu-i uiți o viață. Cetățenii ăștia cu care ne-am regăsit în vacanța asta, în urmă cu un an nici nu știam că există (dar ne-a explicat ea ce și cum trebuie să vezi la Vatican în aprilie 2017). Dar după ce-i cunoști, mai uită-i dacă poți. Ei sunt ăia care te ajută cu orice ai nevoie la Roma. Cazare, ghidaj, transport, antinevralgice…

    Atenție, dac-o provoci pe Rozina, o oprești tare greu. Așa că dacă nu ești pasionat de istorie, de artă sau pur și simplu de Roma, n-o întreba de astea…. Noi am avut noroc și că ne plăcea istoria, și că ne plăcea despre Roma și că tocmai erau coapte mandarinele din curtea ei din care ne-a adus și nouă o pungă.

    Cum Rozina este ghid, n-am putut scăpa și ne-a și schimbat itinerariu. Mai întâi ne-au dus (că era mână-n mână cu Petre) să vedem cea mai tare chestie pentru oricare pasionat de istorie… Ruinele unui apedut antic, pe care ți le explică un film care rulează pe ruinele apeductului antic, în timp ce tu stai la bar, într-un mall… Bă’ ești nebun!

    Apoi ne-a calculat timpul (defect profesional), a mai turuit despre incredibila Romă până în Piazza di Spagna, unde ne-am pupăcit, pozat, îmbrățișat (nu neapărat în ordinea asta), și știu că la urmă ne-a băgat la metrou direct spre Basilica di San Giovanni in Laterano. Grazie Rozina, Grazie Petre.

    Deși mi se părea o impietate să mergi cu metroul la Roma, să treci și cu viteză și pe dedesuptul atâtor monumente…. am ajuns imediat la noua destinație.

    Mama tuturor Bisericilor din Roma și din lume după cum se autointitulează, Basilica di San Giovanni in Laterano nu dezminte. Scaunul papal, craniile sfinților Petru și Pavel, cazanul în care a fost botezat Constantin cel Mare și mai apoi și Carol cel Mare, ușile din bronz mari cât China aduse din Curia Romana, statuile uriașe ale celor 12 apostoli, tabernaculul cu așchii din masa de la ultima cină a lui Isus, sunt suficiente chestii pe care vrei să le vezi. Unde mai pui că aici a fost sediul papilor până la plecarea lor la Avignon și că aici s-a semnat și actul de naștere al Statului Vatican, în 1929, sub girul lui Mussolini.

    Oricum, zidarii care tocmai ce-și strângeau cancioacele și dădeau să plece acasă, erau nemulțumiți că-i fraierise șeful la bani, și mai erau și din Suceava.

    Plini ochi de pioșenie, ne-am călcat pe inimă și am ajuns la Gara Termini tot cu metroul. Am luat-o aiurea spre un loc unde să mâncăm. Asta deși aveam punga cu mandarine de la Rozina în rucsac. Căutăm un loc mai puțin extravagant, să mâncăm ca românu: mult și ieftin. Am ocolit vreo două locații care arătau de 5 stele și ne-a agățat un nene, care aproape că nu ne-a placat și târât înăuntru… Nici nu aveam curaj să ne așezăm la masă. Aici arăta de 7 stele! Dar ne-a fost rușine, așa că hlizeam ca proștii și din Grazie nu-l mai scoteam pe nenea care ne corupsese și care vorbea doar cu nevastă-mea qui sta mangiando molto bene.

    Și mama mă-sii, că mare dreptate a mai avut. Am reparat renumele pastelor cu fructe de mare de la Roma cu porția mâncată aici. Și când am văzut cât a costat, dăi cu bonus: bere și cafele ca la bairam. Și i-am mai băgat și mulți-mulți Grazie și la plecare. Din partea mea aveți un bravo alde Hosteria la stazione. Sunteți meseriași.

    Ajunși în cameră, am pus la vedere mandarinele Rozinei. Curând, s-a umplut camera de Romă.


    [fb]
    ---
    Trimis de spirid72 in 05.02.18 18:07:45
    Validat / Publicat: 05.02.18 22:00:27

    VIZUALIZĂRI: 3142 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spirid72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    VIOREL ION
    [06.02.18 08:58:31]
    »

    @spirid72: Extrem de placut, de util si mai ales de spumos articol. Minunat!!! Bravo voua!!! Mai scrieti cat mai mult pentru ca aveti har.

    mariana.olaru
    [06.02.18 18:40:15]
    »

    Despre Roma s-a scris atât de mult pe acest site (zestre la care, firește, am contribuit și eu cu ceva ani în urmă), încât puține review-uri pe aceeași temă îmi mai stârnesc admirația, oricât de frumoasă ar fi prezentarea lor.

    Ei bine, articolul tău a fost una dintre excepțiile de la ”regulă”, căci are condimentele potrivite spre a-l face ”extrem de plăcut” și ”spumos”, cum bine spunea mai sus colegul nostru @ VIOREL ION. Așa încât l-am parcurs și eu cu plăcere și interes, revăzând cu ochii minții multe din locurile prezentate în conținut. De fapt, asta m-a atras cel mai mult, că fără a trece peste ele, nu ai stăruit îndelung cu elementele de istorie și arhitectură, ci ni le-ai etalat ca unor cititori deja informați.

    Și totuși, chiar dacă mulți dintre noi suntem măcar un pic cunoscători ai orașului etern, cred că fotografiile meritau și ele o fărâmă de explicație. Poate așa nu mă mai întrebam retoric: în poza P12, persoana din extremitatea dreaptă este oare ghida Rozina?!

    spirid72AUTOR REVIEW
    [07.02.18 20:38:07]
    »

    @mariana. olaru: Profa de Roma, da ea este...

    Mulțumesc pentru aprecieri...

    gregorio
    [10.06.19 19:36:57]
    »

    Lasand la o parte faptul ca modul de expunere este deosebit prin picanteriile asezate prin tot locul (mult mai usor de digerat si chiar de retinut amanunte in cazul unei lecturi mai lungi) am o intrebare: Santa Maria Magiore... ati trecut pe langa de cateva ori dar inauntru??? Nu ati intrat? Sper ca nu mi-a scapat mie acest amanunt... sau poate ar fi bine sa fie asa! Imi fac temele pentru septembrie deci cam citesc... :-)

    Evident aveti votul meu!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    spirid72AUTOR REVIEW
    [11.06.19 18:57:22]
    »

    @gregorio: În ianuarie 2018 eram la Roma după vacanța din aprilie 2017... Atunci am bifat Santa Maria Maggiore... N-ai cum să ratezi așa ceva...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    gregorio, mariana.olaru, spirid72, VIOREL ION
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.58059597015381 sec
    ecranul dvs: 1 x 1