ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 6 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Roma - muzeul în aer liber

    TIPĂREȘTE

    Dupa cum spune o vorba ca “toate drumurile duc la Roma”, era musai ca si drumul nostru sa duca la un moment dat la…Roma!

    Ne-am hotarat, de aceasta data si cu fiul nostru, ca ar fi potrivit sa mergem in luna aprilie, cand nu este foarte cald si putem vizita cat mai mult. Am rezervat cazare, un apartament cu doua camere si chicineta, exact in Piata del Popolo nr. 3. Cine isi doreste o cazare fara masa e un loc foarte in regula. Eram aproape de multe dintre obiectivele noastre si cum nu era cald, mai tot timpul ne-am deplasat pe jos. Apartamentul in sine nu e nemaipomenit. Este situat intr-o cladire veche, se intra printr-o curte comuna si dimineata era cam zgomot. In rest de bine. Camere curate, cu posibilitati de a pregati o gustare. Oricum, in Roma nu vii sa stai in camera! Proprietarul, un tanar amabil (la vremea cand am fost avea o colaboratoare din Romania) a trimis masina si ne-a asteptat la aeroport, apoi ne-a oferit informatii utile pentru zilele urmatoare. Ne-a spus unde putem manca bine, unde gasim cea mai buna inghetata si ce nu trebuie sa ratam in vizita noastra, care dura 6zile. ("leresidenze@tiscali.it" «leresidenze@tiscali.it» Piazza del Popolo, House 3, Floor 1, ROMA-adresa de e. mail)

    Despre Roma s-a scris foarte mult si de persoane cu har si cu vaste cunostite de istorie si arta. Nu mi-am propus sa fac o descriere a celor vazute, ci doar sa punctez cateva impresii.

    Am fost impresionata de oras si pentru prima data imi doresc foarte mult sa ma intorc. (Nu se pune dorinta mea de a merge mereu si mereu in Grecia) In Roma imi doresc sa merg fara a avea un program strict cu ce trebuie sa vizitez. Imi doresc sa merg pe strazi, sa stau in piete si sa privesc oamenii, sa imi petrec macar o jumatate de zi in Forum, sa admir cladirile, sa merg din nou la Vatican, sa merg in parcuri. Dar asta e pentru viitor. Acum, am sa incerc sa redau putin din trairile zilelor petrecute deja in Roma.

    In prima zi, dupa ce am ajuns de la aeroport si dupa ce am primit informatiile utile de la tanarul si simpaticul proprietar, ne-am hotarat sa facem o excursie de recunoastere a imprejurimilor. Pentru inceput ne-am plimbat si admirat Piata del Popolo, cu statuile si grupul statuar ce o strajuiesc, cu obeliscul central si fantanile, cu cele doua biserici ce inchid o alta latura. Apoi vraja ne-a cuprins si cu ochii pe sus, admirand ce ne inconjura, am ajuns in Piata Spaniei gatita de sarbatoare. Treptele ce pornesc din piata si urca spre Biserica Trinita dei Monti erau pline de ghivece uriase cu azalee inflorite. O simfonie de culori! Ne-am bucurat cateva momente de aceste minunatii (cu promisiunea sa revenim si in alta zi) si am continuat spre Fontana di Trevi. Splendoarea statuilor si licaritul apei ne-a ajutat sa ne amintim cu drag si scenele din filmul”La Dolce Vita”. Si nu ne puteam opri. Am continuat putin (putin pentru ca venise vremea sa si mancam) spre Piata Venetia, sa “aruncam” doar o privire.

    Pentru a 2a zi aveam planuri mari. Eram odihniti si dornici sa prindem cat mai mult din ce ne oferea Roma si am inceput cu Piata Venetia (doar acolo ramasesem cu o seara inainte) Primul nostru obiectiv a fost “Tortul de nunta”-Monumentul lui Vittorio Emanuele II, cu exteriorul de un alb orbitor, cu interiorul impresionant si cu terasa ce ofera o panorama asupra orasului. Ne-am delectate cu o cafea si o racoritoare si am incercat sa recunoastem cat mai multe obictive turistice in marea de cladiri.

    A urmat Via Sacra cu Forumul lui Traian si bineinteles Columna lui Traian, pe care dorisem sa ne gasim stramosii, apoi am intrat (dupa un rand de cateva minute) in Forumum. Aici se poate petrece cu usurinta o zi, dar noi nu ne puteam permite atat. Poate alta data. Daca am sa mai ajung la Roma, doar Colosseumul nu imi doresc sa-l revad. Am simtit ca durerea si suferintele celor ucisi acolo (oameni si animale) inca bantuie acele ruine. O data trebuie vazut. Nu trebuie sa negam trecutul.

    Plimbarea noastra a continuat spre Piata Navona, era timpul si de o masa, la o terasa recomandata de gazda noastra si sa nu uit, desertul trebuia sa fie o inghetata de la gelateria Giolitti (foarte buna, am revenit in toate zilele). Piata Navona, cu Fantana celor patru fluvii (Gange-Asia, Nilul-Africa, Dunarea-Europa si La Plata-America), Fantana Maurilor si Fantana lui Neptun, merita mai mult decat sa vii pentru a lua masa, asa ca ne-am intors si in alta zi.

    O alta zi si un nou traseu. Acum aveam in program mai multe biserici si am inceput cuBazilica Sf. Ioan Lateran, cu un interior somptuos, tavan din lemn aurit, pardoseala eleganta, cu nise mari cu cei 12 apostoli. Intr-o alta cladire de pe cealalta parte a pietii se afla Scala Santa-scara pe care se presupune ca ar fi urcat Isus Hristos pentru a merge la Pilat din Pont. Si tot aici se afla si o icoana a lui Isus, deosebit de valoroasa, fiind pictata de Sf. Luca si terminata de un inger.

    A urmat Biserica San Pietro in Vincoli cu statuia lui Moise-creata de Michelangelo si lanturile cu care a fost incatusat Sf. Petru. Apoi am ajuns la Bazilica Sf. Maria Maggiore, una din cele mai mari bazilici din Roma, cu un pretios mozaic din sec. V ce reprezinta scene din Vechiul Testament.

    Drumul a continuat pe langa Circus Maximus (o vedere de ansamblu), am ajuns la Gura Adevarului (si…adevar spun. Gura nu m-a muscat!) si apoi am trecut Tibru si iata-ne in cel mai autentic cartier din Roma-Trastevere. (se spune ca locuitorii au chiar si un dialect propriu. Cartierul este foarte pitoresc, dar noi eram deja dupa multe ore de umblat. Ne-am multumit cu plimbarea pe stradutele frumoase si am intrat in Bazilica Santa Maria in Trastevere, printre primele biserici consacrate in Roma, in sec. III. Am luat o bine meritata masa la o terasa in acest pitoresc cartier.

    Ziua a 4a a fost destinata pietii Navona si bisericilor de pe laturile acesteia si apoi Piata Minerva. In centrul acestei piete se afla un obelisc egiptean (sec 6 i. e. n) sprijinit pe Elefantul din marmura a lui Bernini. In dreapta se afla Biserica Santa Maria sopra Minerva, in care se gaseste statuia” Mantuitorul” a lui Michelangelo.

    Ziua a5a a fost a Vaticanului. Dupa o ora si ceva de stat la coada (am refuzat orice “oferta”facuta de “binevoitori”) am intrat. Si daca stateam si mai mult tot merita. Am vizitat Muzeul, am vizitat Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtina (dezamagire ca am trecut prea repede, dar practic am fost impinsi sa inaintam) si gradinile superbe, unde am luat si o gustare. Pot spune ca am luat masa la Vatican! La intoarcere spre apartament am trecut pe langa Castelul San'Angelo pe care ne-am fi dorit sa-l vedem, dar nu se mai putea!

    Si a venit si ultima zi si mai aveam multe de facut, dar am hotarat ca Villa Borghese cu galeriile si gradinile si apoi Panteonul si poate mici cumparaturi e suficient. Am pornit cu Villa Borghese, intrand in gradinile cu pini inalti, havuzuri si lacuri. Dupa plimbarea prin gradini am intrat in Muzeul si Galeriile Borghese. De remarcat Galeria Imperatorilor si numeroasele tablouri ale pictorilor celebri.

    A doua parte a zilei am petrecut-o vizitand Panteonul-cladire circulara, construita de M. Agrippa in anul 27i. e. n., distrusa de un incediu in anul 80 e. n. si refacut intre anii110-125. Cladirea este luminata printr-o deschidere cu un diametru de 9m aflata in cupola.

    Excursia la Roma nu poate avea o idee de final pentru ca sigur va mai fi o continuare. Roma o merita!


    [fb]
    ---
    Trimis de DOINITA in 26.02.15 22:33:16
    Validat / Publicat: 27.02.15 06:50:34
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1741 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P06 Fontana di Trevi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    zuftim
    [27.02.15 08:28:54]
    »

    Roma merita sa fie admirata, pretuita, chiar iubita si divinizata (metaforic). Ca doar e Orasul Etern! Si totodata "toate drumurile (sufletului) duc la Roma". S-a scris mult despre orasul celor sapte coline. Nu este nici o problema, tot timpul este ceva nou de adaugat, filtrul personalitatii, subiectivitatii si trairilor fiecarui vizitator isi spune cuvantul. Iar orasul este atat de complex, incat niciodata nu va fi spus sau scris totul. Mi-a placut reviewul. Felicitari.

    DOINITAAUTOR REVIEW
    [27.02.15 16:04:10]
    »

    @zuftim - Cu siguranta nu se poate spune tot despre un asemenea oras, dar intotdeauna incerc sa scriu doar ce simt despre un loc, ce trairi am avut si ce mi-a placut mai mult sau mai putin.

    Multumesc pentru aprecieri!

    androstef
    [27.02.15 20:55:24]
    »

    @DOINITA - Frumos review. Te rog, imi poti spune cat te-a costat cazarea?

    Multumesc

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    androstef, DOINITA, zuftim
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05652904510498 sec
    ecranul dvs: 1 x 1