ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.04.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2012
    DURATA: 2 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Apa, una din comorile Romei

    Ilustrație video-muzicală
    Ottorino Respighi - \'\'Antiche arie e danses, suite 2 - 4 bergamasca\'\'


    TIPĂREȘTE

    Am plecat spre Italia, incantata ca voi vizita Cetatea Eterna si multumita ca plecarile nu se mai fac de pe vechiul, murdarul, neincapatorul aeroport Aurel Vlaicu – Baneasa, ci de pe Henri Coanda – Otopeni. In avion am stat langa geam si timpul a trecut usor, admirand peisajele sau norisorii, pana cand zburand deasupra Italiei privirea mi-a fost atrasa de cateva apeducte pe care le-am vazut, fara insa a le putea identifica. Este vorba despre partea supraterana a lor. Vazandu-le de la acea inaltime, am realizat cat de ampla a fost aceasta retea, cat de importanta pentru Imperiul Roman si cat de mult inseamna apa pentru dezvoltarea unei societati, a unui oras si a unui imperiu. Odata ajunsa in Roma, aceasta parere mi-a fost intarita de tot ce am vazut legat de apa.

    Odata cu dezvoltarea orasului, inca din sec. VII i. e. n., s-a pus problema apei potabile. Cum orasul era inconjurat de coline, raul Tibru nu putea fi facut sa curga la deal; asa ca s-au cautat alte solutii. Au fost construite o multime de apeducte, care aduceau apa in oras de la mari distante. Construirea lor a necesitat multa munca si cheltuiala, dar a meritat: au facut viata romanilor mult mai usoara si frumoasa si din Roma, primul oras din lume cu peste 1 mil. de locuitori. (abia 1500 de ani mai tarziu, in Epoca Victoriana, un alt oras, Londra, a reusit sa mai aiba o populatie atat de numeroasa).

    Ideea construirii apeductelor nu era noua si nu a apartinut romanilor; dar ei au fost cei care au perfectionat sistemul. In jurul Romei au construit 11 apeducte a caror lungime totala era de 350 km. din care 47 km. la suprafata.

    Pentru mine ca turist, interesante si spectaculoase sunt apeductele-pod, cele exterioare, pe care le-am privit cu admiratie si de care m-am minunat ca unele isi fac si astazi treaba ca si acum doua mii de ani. Pentru ca s-au pastrat documente stiu ca la sfarsitul sec I e. n. in Roma, ajungeau zilnic prin apeducte 1000 mc. raportat pe cap de locuitor: dublu consumului din ziua de azi.

    Cele mai importante erau: Aqua Traiano, Aqua Anio Novus, Aqua Virgo. Aceste apeducte nu erau simple tevi: erau tuneluri subterante din piatra, uneori inalte de cca. 2 – 2,5 m si late de 1,5. incat un om putea merge drept fara probleme prin ele. Inca odata, la aflarea acestor dimensiuni, am fost impresionata de geniul arhitectilor si a hidrotehnistilor romani.

    Am avut nenumarate ocazii sa vad in Roma, vestigii ale amplului sistem de alimentare cu apa. Fantani de tot felul sunt prezente in tot orasul. Incepand cu micile cismele de pe zidurile unor cladiri vechi, continuand cu celebrele „ nasuri „ si terminand cu fantani mari spectaculoase, incadrate in minunate opere de arta din piatra sau marmura. Toate m-au incantat.

    O sa incep cu cele mai simple ca aspect, dar foarte importante.

    Nasone (nasurile) sunt micile fantani publice care distribuie gratuit apa potabila in tot orasul. Cele mai multe nasone au un aspect simplu: un tub de fonta, un pic mai inalte de 1m. la baza carora apa care a curs in plus, este colectata printr-un canal acoperit cu un grilaj metalic. Unul dintre cele mai vechi este cel din Piazza della Rotonda (unde este Panthenon-ul). Unele sunt un pic mai eleborate; imbracate in travertin sau piatra. In prezent in Roma, sunt peste 2500 de astefel de micute fantani, din care 280 in incinta zidurilor vechi. Exista un ghid turistic dedicat acestor nasone, cu ajutorul carora turistii le gasesc pe o harta dedicata. Localnicii numesc apa provenita de la aceste fantani „ apa primarului „. Daca vreti sa beti apa de la un nasone si nu aveti un pahar sau o sticla, astupati cu degetul teava prin care apa curge si ea va tasni print-o alta gaurica a tevii.

    Cele mai mari, frumoase si atractive pentru turisti, sunt marile fantani din pietele publice, cu sculpturi in marmura sau piatra. Marea lor majoritate au fost realizate in perioada Renasterii iar risipa de apa pe care o fac, este pe masura frumusetii lor.

    Nici mie nu imi vine sa cred cat de multe fantani am vazut in doua zile.

    Fontana di Trevi (in piata Trevi din cartierul Quirinale) este una din cele mai cunoscute si cautate de turistii din intreaga lume (si reclama este pe masura). Normal ca am ajuns si eu in piata respectiva sa admir vestita fantana care este si acum alimentata de apa care vine prin apeductul Aqua Virgo. Legenda apeductului spune ca intr-o zi calduroasa de vara, cativa soldati, care se intorceau dintr-o batalie, obositi si insetati, au cerut apa unei fecioare (asta cu fecioara mi-a placut... nu au cerut apa unei fete... nu... unei fecioare). Acesta i-a dus la un izvor cu apa limpede si buna. Din acest izvor au construit un apeduct caruia i-au pus numele „ apa fecioarei „. Pentru ca a fost bine intretinut, acest apeduct functioneaza si astazi, de doua mii de ani fara intreupere, la capacitate maxima, aducand 100.000 mc. de apa / zi in oras. Fontana di Trevi, fantana (dintre trei drumuri) este unul din simbolurile Romei, cea mai mare fantana baroca din lume.

    Fontana di Trevi mi s-a parut cu atat mai impunatoare cu cat este amplasata intr-o piata foarte mica. Cu cei 20 m pe care ii ocupa in lungime si cu inca 26 inaltime, fantana practic „ umple micuta piata”. Ce ramane neumplut de fantana se umple cu turisti. Umar langa umar, camera foto langa camera, toti se inghesuie cu respect sa prinda cateva secunde in apropierea ei. Ca orice lucrare baroca, fantana emana multa miscare si spune povestea Zeului Neptun ce strabate marile in carul sau de forma unei scoici. Cei doi caluti de mare, unul calm, celalalt agitat, simbolizeaza cele doua stari ale marilor, iar cele doua statui laterale zeului, reprezinta sanatatea si abundenta date de mari. Inutil, dar totusi spun ca si eu ca multe milioane de turisti, am aruncat un banut in fantana: in primul rand din dorinta (sau superstitia) de a reveni la Roma si in al doilea rand pentru ca sper ca toti banutii din fantana ajung la o fundatie de caritate, dupa cum se spune.

    Cum Piata Spania este o alta de interes turistic, am facut si eu un popas din traseul autobuzului turistic de tip hop-off hop-on. Cand am ajuns pe Via dei Condotti, strada de fashion cu multe magazine ale designerilor celebri, calcam cu mult respect, pentru ca stiu ca pe sub acesta strada trece Aqua Virgo. Am mers cativa metri cu ochii in pamant, de parca as fi putut vedea celebrul apeduct prin asfalt; desigur a fost inutil. Undeva acolo, ascunsa in spatele unei usi bine ferecate, (pe care nu am avut timp sa o identific) este o scara in spirala, care duce in acest apeduct. Este una din scarile de acces pentru intretinera lui.

    Apropos de fashion; in magazinul brand-ului Louis Vuitton, prin usile duble larg deschise, am vazut o „mare” de clienti in majoritatea lor asiatici... si nu pareau doar in vizita. La multe altele, cate doi angajati inalti si frumosi, stateau in dreptul usilor, cu un aer de jandarmi hotarati sa restictioneze accesul gurilor casca. In schimb, la Max Mara, in vitrina, erau cateva tinute foarte accesibile si ca desighn si ca pret; o rochita draguta costa in jur de 150 Euro si tot cam atat o pereche de sandale (mult mai ieftine decat pe Cal. Victoriei in Bucuresti).

    In piata, in fata celebrelor trepte pline de turisti obositi care lingeau o inghetata, este Fontana della Barcacia, (Fantana barca) alimentata cu apa de la Aqua Virgo. Fantana nu m-a impresionat prin aspect ci doar prin vechimea sistemului de alimentare. Ne-am cumparat si noi cate o inghetata de la una din multele gelaterii din zona, si cum loc pe trepte nu mai aveam, ne-am gasit alt loc un pic mai retras, in Piazza dela Trinita, pentru a le savura.

    Si Fontana delle Tartarughe (Fantana cu Broaste Testoase) din mica Piazza Mattei, este alimentata de Aqua Virgo. In Piazza della Sant'Andrea Valle este o fantana draguta veche de patru sute de ani.

    Hotarata parca sa iau urma apeductului, am ajuns si in Piazza Navona unde sunt trei fantani minunate: Fontana dei Quattro Fiumi, Fontana del Moro si Fontana di Nettuno toate trei alimentate cu apa din acelasi apeduct.

    Nu pot sa nu reamintesc de cele doua fantani mari din Piazza St. Pietro din Vatican. Una este realizarea lui Maderno si una a lui Bernini. Si in fata (ma rog... cum poate avea fata un lucru rotund?) Colosseum-ului, la iesirea din statia de metrou este o fantana in forma de sarcofag, veche de pe vremea romanilor.

    Si Piazza de la Republica se mandreste cu o fantana arteziana de mari dimensiuni; Fontana delle Naiadi (Fantana Nimfelor). In bazinul ei central este Zeul apelor inconjurat de patru Naiade - nimfe - care reprezinta cele patru tipuri de apa: raul, lacul, oceanul, si apa subterana. Cum spatiu pietei este de mari dimensiuni (este o piata cu circulatie rutiera) aflata destul de aproape de Gara Terminii (zona in care este hotelul la care am stat) am avut ocazia sa o vad la diferite ore; scaldata de Soarele amiezii, sau de lumina proiectoarelor noaptea.

    Alte fantani la fel de frumoase sunt; Fontana di Nettuno (Fantana lui Neptun) si Fontana del Dea Roma ambele in Piazza del Popolo. Cred ca nu exista in Roma, o piata oricat de mica sau de mare, in care sa nu fie o fantana arteziana. Sunt dragute, sunt marete sau pur si simplu valoroase prin vechime. Toate dau viata locului in care sunt amplasate.

    Si Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea din Piazza Spania, are la baza de o fantana; Fontana del Tirreno (Fantana Tireniana)

    In spatele acestui mega monument, la baza scarilor Cordonata, sunt cei doi lei egipteni care impreuna formeaza Fontana dei Leoni Capitolini.

    Un alt motiv pentru care a fost nevoie de apeducte si nu se folosea apa din Tibru este ca in el se deverasau apele reziduale. In paralel cu apeductele, pe sub Roma functiona la fel de bine si sistemul de canalizare, care colecta si deversa apa folosita si celelalte reziduri. In toata zona veche a Romei am vazut o multime de santuri, din piatra, de cele mai multe ori nebagate in seama de turisti. Unele canale de deversare erau simple santuri descoperite, care faceau mirosul greu de suportat. Altele erau acoperite sau ingropate. Cel mai mare sistem de canalizare (ce poate fi vazut si astazi in unele zone) este Cloaca Maxima. In el ajungeau si rezidurile latrinelor publice din zona centrala a orasului, apa reziduala de la vile, de la terme, de la fantanile publice si apele care se scurgeau de pe colinele orasului cand ploua.

    Numele Cloaca Maxima vine de la numele zeitei curateniei, Zeita Cloacina. Canalul principal al acestui sistem era un adevarat tunel subteran (inalt de peste 4 m. si lat de peste 3m.)

    Multi turisti se duc sa vada in Roma “Bocca della Verita” adica statuia Zeului Oceanus, dar foarte putini stiu ca de fapt ea este unul din capacele sistemului de canalizare mai sus amintit. Sincera sa fiu nu am simtit nevoia sa imi bag mana intr-un astfel de capac, am privit doar de la distanta multimea de turisti care statea la o lunga coada pentru aceasta „ placere”, am zambit ingaduitor si mi-am vazut de drum. In Piazza della Verita Bocca in fata Templului lui Hercule din Forum Boariumeste o alta fantana: Fontana dei Tritoni. Putina lume baga in seama fantana, cei mai multi sunt atrasi de „gura”.

    Ati auzit probabil de multe ori expresia „ banii nu au miros”: este o expresie antica si am sa va spun de unde vine. Romanilor le placeau multe hainele albe – toga traditionala si tunica, erau albe. La vremea respectiva albirea tesaturilor se facea cu amoniac: iar acesta se putea obtine din urina. Asa ca in fata multor ateliere de tesut stofe existau piuarii; adica locuri publice gratuite, in care trecatorii erau invitati sa... Despre aceste latrine si despre spongia ar fi mai multe de spus dar nu vreu sa insist.

    Cum cererea de materie prima era mare, afacerea cu latrine publice era infloritoare. Cand fiul lui Vespasian s-a scandalizat din cauza acestei afaceri atat de urat mirositoare, imparatul i-a aratat o moneda de aur si i-a replicat: „ aurul nu are miros „ expresie care a ajuns pana la noi usor modificata.

    Din pacate, acum, in Roma, cel putin in zona unde eu am colindat doua zile de la rasarit si pana tarziu in noapte, nu am vazut nici un wc-public, lucru rusinos pentru urmasii romanilor si chinuitor pentru turisti.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 23.04.12 22:27:31
    Validat / Publicat: 24.04.12 06:22:57
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Italia - imaginea unui apeduct vazut din avion
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [24.04.12 09:00:58]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    mariana.olaru
    [24.04.12 10:48:49]
    »

    Foarte originală temă de preumblări și bineînțeles de review! Mai ales că în calitate de turiști trecem deseori pe lângă repere turistice captivante, pe care nu le băgăm în seamă fiindcă n-au dimensiuni care să ne atragă atenția. În cazul de față, privim cu interes doar spre fântânile arteziene, nu și spre modestele ”nasone”, sau cișmele, sau ce or mai fi ele. În Roma (și nu numai) iată că APA, acest izvor de nemurire, este deseori și personaj de splendori arhitectornice care merită a fi admirate. Incursiunea ta în lumea caselor apei din Roma a fost nu numai inspirată, dar și un bun prilej pentru noi de a întâlni capitala italiană într-o altă ipostază.

    La cele spuse de tine, aș vrea să mai adaug doar două informații:

    - la baza Monumentului lui Vittorio Emanuele II se află nu doar o fântână, ci două, simetrice. Una este cea dedicată Mării Tireniene (la dreapta) și cealaltă dedicată Mării Adriatice (la stânga), cele două mări care scaldă țărmurile Italiei.

    - frumusețea fântânilor Romei a fost și este atât de mult admirată, încât a constituit subiectul multor opere muzicale (adăugate celor picturale sau fotografice), între care cea mai cunoscută este cea a compozitorului italian Ottorino Respighi și intitulată pur și simplu ”Fontane di Roma”. Pe Youtoube sunt multe clipuri cu imagini ale fântânilor Romei acompaniate de simfonia lui Respighi. Iubitorii de muzică clasică (simfonică) le pot urmări cu plăcere. Mie, cel mai reușit mi s-a părut acesta: youtube

    Nu pot încheia altfel decât cu felicitări: pentru idee, pentru documentare și pentru că ai împărțit cu noi aceste impresii!

    -------------------------------

    Nota webmaster13- Nu am gasit in format audio "Fontane di Roma" insa am atasat o alta piesa semnata Ottorino Respighi!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [24.04.12 11:12:22]
    »

    @mariana. olaru:

    Multumesc pentru completare. Vazusem si eu ca sunt doua fantani la Il Vittoriano (asa i se mai spune Monumentului lui Vittorio Emanuele II) dar sincer nu mai stiam cum se numeste a doua. Din pacate in fotografia atasata de mine, ele nu sunt in functiune.

    Ajunsesem la Roma dupa ce cu doua zile in urma vazusem splendidele fantani din Tivoli de la Vila dÈste despre care am povestit. Eram curioasa sa vad cu ce "se lauda Roma ".

    Unele iti ies pur si simplu in cale, pe altele trebuie sa le cauti caci sunt in piete publice cu acces pietonal, de multe ori "ascunse " printre stradute inguste. Dar si cand le gasesti... admiratia este pe masura.

    @webmaster13

    Multumesc.

    vlado2
    [24.04.12 21:07:51]
    »

    Un superbonus cu FELICITARI!!!

    mariana.olaru
    [24.04.12 21:37:38]
    »

    webmaster13, faptul că l-am adus în discuție pe O. Respighi, nu a fost o subtilă propunere de schimbare a fondului sonor inițial, care mie una mi-a plăcut foarte mult. Iar în condițiile în care sunt și persoane care nu se dau în vânt după muzica simfonică, poate nu exagerez spunând că melodia pe care ai ales-o inițial era mult mai potrivită și probabil mult mai apreciată de colegii auditori, ilustrând într-un ritm mai alert un astfel de review plin de vervă. Trimiterea mea la opera lui Respighi s-a vrut doar o altă... ”pagină” a acestui review. Îmi cer scuze dacă intervenția mea n-a fost formulată astfel încât să nu lase loc de interpretări și mai ales dacă ți-am dat fără rost de lucru . Mulțumesc pentru înțelegere!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [24.04.12 22:15:51]
    »

    @mariana. olaru si webmaster13 Multumesc; este jucausa ca apa unei fantani.

    @vlado2 Ma bucur ca ti-a placut.

    vasilica
    [14.09.12 08:04:41]
    »

    Foarte interesant articolul, într-adevăr! Şi bine documentat.

    Ar mai trebui precizat, ba chiar subliniat, că apa aceasta "publică" din Roma, este potabilă. Mai mult decât atât, este o apă foarte bună, gustoasă, dacă pot să zic aşa (şi iată că pot). Pentru turişti, mai ales în sezonul de vară, este util de ştiut că nu trebuie să dea 1 euro pe apă îmbuteliată de câte ori simt că se topesc de căldură, ci este suficient să-şi astâmpere setea de la o cişmea şi/sau să-şi umple propria sticluţă cu apa răcoroasă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    abancor
    [14.09.12 09:15:59]
    »

    Frumos unghi de abordare a Romei - traseul apei!

    Trevi îmi aduce aminte de o excursie pe cînd eram student, şi am petrecut acolo, cu alţi tineri, 2 seri, de vorbă, acompaniaţi de nişte beri. Mi-a plăcut că era un loc unde se strîngea lumea, ceea ce la noi acasă, pe atunci, nu aveam.

    În prima poză nu cred că este un apeduct, e aproape sigur un viaduct modern de şosea sau cale ferată. Detaliile construcţiei şi faptul că e şerpuit scad mult şansele ca acela să fie un apeduct.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, Diaura*, mariana.olaru, roxanaana, vasilica, vlado2
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065782070159912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1