ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 7 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Prin palat, prin subterane si in Napoli

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Unul din obiectivele vizitei noastre a fost si palatul Caserta, care mai este numit si Versailles-ul Italiei. Este inclus in patrimoniul UNESCO, la fel ca si celebrul său model francez. Puteti ajunge aici cu trenul (veti face cam 45 de minute, iar daca mergeti duminica verificati orarul pentru ca trenurile sunt mai rare in aceasta zi a saptamanii) sau cu autobuzul, care se ia din fata garii din Napoli (varianta mai putin recomandata, datorita timpului mai mare de deplasare – circa 80-90 de minute).

    Palatul este situat foarte aproape de gara – este imens si nu aveti cum sa-l ratati. Palazzo Caserta este o constructie impunatoare, cu 5 etaje si 4 curti interioare, iar dimensiunile sale sunt 247x190m (lungime x lătime) si o inaltime de 41 m. Când Carol al III-lea de Bourbon a devenit rege al orasului Neapole, a vrut sa arate ce poate face noua putere, reprezentata de el, dupa circa doua sute de ani de supunere a regatului in fata suveranilor străini. Astfel a hotărât constructia acestui palat regal, pentru care nu s-a facut economie de materiale. Pentru gradinile imense si pentru fantanile din parc, a asigurat apa necesara prin constructia unui apeduct măreţ.

    Vreme de 22 de ani (din 1752 pana in 1774), acest palat a ,,inghitit’’ mare parte din averea regatului, dar se pare ca ,,rezultatul’’ este unul pe masura, daca este sa ne luam dupa aprecierile turistilor. Palatul este opera lui Luigi Vanvitelli, iar fiul sau, Carlo, a continuat munca tatalui, dupa moartea acestuia in 1773. Interiorul palatului cuprinde 1200 de camere, 34 de scari si 1742 de ferestre (nu le-am numarat eu, sunt cifre conform pliantului ) si cuprinde foarte multe decoratiuni. Holul monumental constituie elementul care atrage atentia tuturor, iar in dreapta se afla grandioasa scara de onoare.

    Din holul superior se poate ajunge in Capela palatului (copiata dupa cea de la Versailles) si la Apartamentele Regale, formate din apartamentul regelui, apartamentul vechi si apartamentul nou. Acest ansamblu era destinat sederii suveranilor. Tot din acest complex fac parte si cateva saloane destinate organizarii unor ceremonii – salonul lui Alexandru, al halebardierilor si al garzilor. Acest ansamblu este completat de o biblioteca (cu multe volume si carti din acele vremuri) si o pinacoteca. Impresionanta este si sala tronului, care are o lungime de 40 m si este ,,luminata’’ de 6 ferestre imense.

    Durata vizitei in palat poate diferi de la o persoana la alta, dar cred ca este nevoie de cel putin 90 de minute pentru a parcurge traseul amenajat pentru turisti. Impresionant este si parcul Palatului Regal – este enorm, dar si sugestiv si impunator (exista un autobuz cu care puteti face un tur complet al parcului in schimbul unui bilet de 1,5 euro). Pentru ca vremea nu a fost favorabila si nu dispuneam de timp suficient, am ,,apelat’’ si noi la acest autobuz. In partea superioara a parcului, autobuzul opreste pentru cateva minute (vreo 10-15) chiar langa ,,Fantana lui Venus si Adonis’’ de unde puteti face fotografii.

    Parcul este impartit/structurat in 3 parti – chiar langa palat se afla traditionala gradina italiana, cu alei geometrice, si un lac ,,Peschiera grande’’ in centrul caruia se afla o mica insulita. O a doua parte (formata din bazine si cascade) este amplasata perpendicular cu palatul. Partea superioara se termina cu Marea Cascada (artificiala) de 78 m. Din dreptul acestei fantani se poate vedea intregul parc, iar in zilele senine se spune ca se poate vedea marea. A 3-a parte o reprezinta gradina englezeasca, adaugata in anul 1782, si are alei intortocheate si cateva ruine. Fiind sfarsit de martie, nu existau prea multe aranjamente florale, deci ar fi de preferat sa vizitati acest obiectiv intr-o perioada mai ,,bogata’’ (probabil de prin luna mai ar fi ideal).

    Intoarcerea in Napoli s-a facut cu trenul intr-un timp mult mai scurt – circa 35-40 de minute. Pentru ca nu mai erau multe obiective deschise am ales sa vedem ,,Napoli Sotterranea’’ – acest obiectiv se afla pe Via Tribunali. Biletul de intrare costa 10 euro, dar am avut o mica reducere (1 euro) datorata cardului. Un tur dureaza circa o ora si jumatate, iar intrarea se face numai cu ghid. Veti afla amanunte interesante despre istoria orasului Napoli si veti vedea o retea de pasaje si tuneluri create de-a lungul timpului. Din aceste subterane, grecii au extras tuf (o roca vulcanica folosita in constructii), iar dupa aceea, aceste caverne erau folosite ca rezervoare de apa. Aceste galerii au fost folosite si ca adapost, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

    Se va parcurge (optional) si un pasaj foarte ingust (numai 55 cm), doar la lumina lumanarilor. Trebuie sa va lasati rucsacul la intrarea in acest pasaj, pentru a nu va bloca intre pereti.

    Chiar vis-à-vis de iesirea din aceste subterane veti vedea renumita ,,pasticceria Capparelli’’ – nu ratati o inghetata sau/si o prajitura. Tot aici este si renumita strada Via Tribunali – una din cele mai, sa zicem, ,,interesante’’ strazi din Napoli. Unii vor fi deranjati de aspectul acestei strazi - cu gunoaie aruncate, cu scutere care trec pe langa tine la doar cativa centimetri, cu rufe intinse la geamuri sau cu ,,baietii destepti’’ care pandesc orice neatentie a turistilor. Cu atentie la geanta/rucsac si la buzunare, poti trece cu bine prin acest obiectiv turistic – plin de lume (turisti si localnici) in timpul zilei, dar este mai prudent sa va retrageti la lasarea intunericului.

    In Napoli somajul atinge o cota de 40% din populatia apta de munca – asta ne-a spus ghidul de la ,,subterane’’. Exista totusi destui carabinieri pe strazi, atenti la micile infractiuni care pot lasa un gust amar turistilor – totusi veniturile din turism reprezinta o sursa de bani extrem de importanta pentru oras.

    O alta zona care necesita o atentie sporita este zona Piazza Garibaldi, adica in preajma garii. Noi am umblat mai mult pe jos si nu am folosit mijloacele de transport in comun. Este adevarat ca din cauza vremii (a plouat) nu am reusit sa vedem decat o mica parte din Napoli (mai ales partea mai putin ,,atractiva’’), dar poate voi reveni pentru a vedea si cealalta fata a orasului.

    Din punct de vedere al circulatiei rutiere, dupa ceea ce am vazut in Napoli, pot spune ca Bucurestiul este situat către limita de sus a civilizatiei rutiere. Unii nu vor crede asta, dar daca ajungeti in Napoli, veti vedea de ce spun acest lucru. Se intra in intersectie si pe rosu si se trece la ,,mica intelegere’’ – fara claxoane si fara prea multi nervi. Stateam pe trotuar langa o intersectie aproape de gara, râdeam si ne ,,minunam’’ de cum se circula – era foarte haios (de pe margine) si interesant. Oprirea la trecerile pentru pietoni este mai mult facultativa – chiar daca pietonii au verde.

    Preturile in Napoli sunt foarte convenabile – atat la suveniruri, dar si la mancare/inghetata etc. Aici inchei si eu relatarile despre aceasta minunata zona a Italiei si va asigur ca merita sa o vizitati.

    Ciao a tutti!


    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 20.11.14 18:15:29
    Validat / Publicat: 20.11.14 21:41:43
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3654 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Fatada palatului Caserta.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    alinaro
    [21.11.14 09:44:52]
    »

    @BOGDAN DSN - Mic dejun: SB!!

    criss23
    [21.11.14 11:53:35]
    »

    Am citit cu mare placere review-ul acesta si astfel le-am descoperit si pe celelalte. Foarte utile pentru mine sunt toate, pentru ca anul viitor avem programat un mic concediu in zona Napoli-Sorrento. Ca sa spun adevarul, am luat notite

    le_maitre CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [22.11.14 20:49:04]
    »

    @Bogdan - Bravissimo, mon ami!

    Uff, am ratat Versailles-ul Italiei la mustaţă, din cauza programului încărcat şi a scurtului timp petrecut în zonă... noi fugind pe coasta Amalfi. Nu-i nimic, scriptul tău este gândit să atragă viitorul călător în superba arie napoletană, dându-i detaliile complete, mi-ai făcut un dor nebun de macaronari şi de arta ce-o respiră la tot pasul această "ţărişoară".

    A la votre, mon cher!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [23.11.14 10:10:54]
    »

    @alinaro - multumesc

    @criss23 - ma bucur ca iti vor fi de folos aceste informatii. Acesta este si scopul acestor impresii - sa ajute si pe altii si sa le faca mai ,,usoara'' planificarea vacantelor.

    @le_maitre - acest palat chiar merita o vizita de o jumatate de zi. Intr-adevar aceasta ,,tarisoara'' are foarte multe de oferit turistilor dornici sa o cunoasca, indiferent de zona aleasa pentru vizitare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, BOGDAN DSN, criss23
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Napoli şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06043815612793 sec
    ecranul dvs: 1 x 1