54904 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Napoli şi împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
02.10.2014
DE
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 15.04.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Ercolano (Herculaneum) cel de al doilea oraş înghiţit de lava Vezuviului.


  Urmare de aici

  În aprilie 2013 am făcut o excursie pentru seniori, foarte atractivă ca titlu: Napoli - Capri - Pompei - Vezuviu - Amalfi - Sorento , numai că această călătorie a fost o mare dezamăgire. (vezi impresii) De atunci, fiind la a doua-treia plasă cu seniorii, am început să mergem numai noi doi, cu camera reţinută pe net şi cu programul făcut de acasă.

  Revenind la excursia de mai sus într-una din zile, o parte din grup a ales să meargă la shopingăreală în Napoli, alta, obosită din ziua precedentă când fusesem la Pompei a rămas în hotel.

  Ne-am hotărât să vedem pe cont propriu Herculaneum, al doilea oraş înghiţit de lava vulcanului Vezuviu la data de 24 august 79. d. Hr.

  Ercolano este denumirea căpătată în 1969, cea veche fiind Herculaneum. Am ajuns cu trenul Circumvesuviana pe care l-am luat din staţia Garibaldi din Napoli. Biletul a costat 2.2 eu/ pers., călătoria a durat 25 minute şi garniturile de tren veneau din 20 în 20 de minute.

  Nu prea eram lămuriţi unde să coborâm pentru că erau două staţii Ercolano, când, auzindu-ne vorbind româneşte o ţigancă înfoiată ne-a spus să ne dăm jos la Ercolano Scavi. A doua staţie Ercolano Migli d´Oro era departe de ruine. Ţiganca bucuroasă să vorbească româneşte ne-a spus că era din Călăraşi, îşi terminase tura de ˝muncă˝ în Napoli şi se ducea acasă în rulota în care locuia împreună cu copiii sub Vezuviu.

  Am coborât cum ne-a spus şi ne-am îndreptat ca oile, alături de alţi turişti către un shuttle care ne-a lăsat la poarta de intrare a sitului foarte aproape, la mai puţin de1 km depărtare de gară dar în pantă. Situl arheologic se află într-o groapă înconjurată de blocurile şi locuinţele oraşului modern.

  Privit de sus mi s-a părut un sit mic în comparaţie cu imensitatea Pompeiului pe care-l văzusem cu o zi în urmă. Aşa şi este. Herculaneum are o suprafaţă de 100 ori mai mică decât Pompei (12 ha faţă de 12 kmp.)

  Cea mai mare parte a oraşului este încă sub lavă, deasupra construindu-se blocurile şi casele de acum. Totuşi odată intrat te pierzi în labirintul străduţelor perpendiculare. La propriu, nu la figurat. Începuse să plouă din ce în ce mai puternic şi după densitatea picăturilor era clar că va ţine ore bune. Am intrat într-o cafenea la marginea sitului dar după minute bune de aşteptare ne-am dat seama că nu era nicio şansă ca ploaia să stea. Dealtfel pozele postate vă vor arăta că pe străduţele pietruite şi în pantă, apa curgea ca un pârâiaş. Era momentul să luăm o hotărâre.

  Soţul a spus să mai stăm la o cafea jumătate de oră şi apoi să plecăm spre gară, eu nu, că vreau să văd, dacă tot am ajuns aici. Am făcut un compromis. El să mă aştepte acolo şi eu să merg maximum o sută-două de metri (eram bine echipată de ploaie), să fac poze şi să revin. Numai că, luându-mă după un grup care avea ghid în franceză, am făcut un cot la dreapta, altul la stânga şi iată-mă singură fără soţ şi fără grup stând - mă scuzaţi, - ca un rahat în ploaie. Ce e mai grav e că aleea pe care mă încăpăţânam să merg, -că înapoi nu mai ştiam, - m-a dus la o ieşire a sitului spre oraş. Eram pierdută la propriu şi la figurat. Am luat-o pe bulevard pe lângă gardul sitului, aveam biletul de intrare, am intrat din nou, nicio recunoaştere a terenului. Am apelat la un paznic în vârstă prin semne şi vorbe de neînţeles, gen ˝sono perduta, mio marito, cafe˝ cred că mi-a înţeles disperarea pentru că mi-a arătat în depărtare un punct care părea a fi cafeneaua. Totul e bine când se termină cu bine.

  Cu 22 de ani în urmă, când eram o tinerică de sub 60 ani, am făcut o excursie în Italia în grup organizat cu fiica şi ginerele. Vizitam Pompeiul. Ei, tineri căsătoriţi m-au pierdut din ochi dar şi eu pe ei. (vezi impresii) Nu i-am mai văzut. Situl s-a golit, era ora de închidere, negustorii din faţa intrării îşi strângeau marfa de pe tarabe, se lăsase noaptea şi eu tot îi căutam. Am oprit nişte carabinieri care nu m-au putut îndruma şi atunci, ca ultimă soluţie, sfătuită de doi italieni, am mers în gara Pompei încercând să ajung singură la Napoli pe dreapta (aveam cartea de vizită a hotelului, dar habar n-aveam pe unde era). La un moment dat în gară a apărut ginerele şi ghidul grupului.

  A treia oară nu mai merg la Pompei şi Herculaneum că poate mă pierd de a binelea şi ce vă faceţi voi, fără năzbâtiile Mamei Michi?

  Pe vremea romanilor, Ercolano era un orăşel-staţiune de lux cu vreo 4000 de locuitori, aşezat la ţărmul mării. La origine oraşul a fost fondat de colonişti greci care l-au numit Herculanaeum. Hercule era considerat fondatorul şi patronul oraşului.

  Trebuie ştiut că din cele 12 ha ale oraşului antic, numai 4.5 au fost decopertate, restul găsindu-se sub clădirile oraşului modern. Nu au fost încă scoase la lumină piaţa publică şi templele. Partea vizibilă a sitului arheologic are aparenţa unui cartier liniştit cu vilele luxuoase ale patricienilor şi căsuţele mici ale meseriaşilor.

  La cataclismul din anul 79, ţărmul s-a reconfigurat înaintând câteva sute de metri spre mare.

  Deşi mai mic şi fără monumente, situl este cu mult mai interesant decât Pompei din cauza gradului ridicat de conservare a clădirilor. După cum veţi vedea în pozele de interior, în multe clădiri se păstrează pictura originală, au rămas portrete, vase, amfore, mobilier şi scări calcinate în casele din care unele au şi etaj.

  În ziua aceea locuitorii din Ercolano erau în sărbătoare. Avea loc festivalul din luna august. Vezuviul, ca şi în alte dăţi era acoperit de nori negri, mici zgâltâieli spărgeau paharele de pe mese dar oamenii nu le dădeau importanţă fiind manifestări obişnuite. La un moment dat pământul s-a ridicat şi din măruntaiele vulcanului a pornit lava. Herculaneum era aşezat la înălţime pe un promotoriu între albiile a două râuri şi asta a fost şansa majorităţii locuitorilor. Lava a năpădit albiile râurilor şi s-a scurs spre mare. Curând a cuprins oraşul acoperindu-l cu un strat de 15 m grosime. Spre deosebire de Pompei aflat la o distanţă de 12 km, unde cenuşa fierbinte a ars şi sufocat tot ce a întâlnit în cale, la Herculaenum lava. curgând mai încet a lăsat timp oamenilor să fugă. Există un cartier în Napoli care în sec. IV era locuit de refugiaţii din Herculaenum. Iată ce scrie Pliniu cel Tânăr care se refugia spre Napoli alături de mii de oameni care fugeau să-şi salveze viaţa: „Deşi înaintau pe un drum neted ca în palmă, carele noastre erau zgâlţâite încoace şi încolo la fiecare pas. În spatele nostru se înălţa ameninţător un groaznic nor negru, sfâşiat de flăcări pâlpâitoare, încolăcindu-se asemenea unui şarpe şi lăsând să se străvadă fulgere mai puternice decât pe cele mai cumplite furtuni˝

  Deşi iniţial s-a crezut că nu au fost victime, în 1980 excavaţiile din dreptul plajei au descoperit în antrepozitele de grâne, bărci acoperite în care au fost găsite 270 de schelete. Au fost cei care au vrut să scape pe mare şi nu au mai reuşit.

  Situl este împărţit în şapte zone arheologice. În acestea au fost identificate, aflându-se şi numele proprietarilor, 26 case şi zece edificii publice Ar fi o minciună să spun că le reţin sau le pot localiza dar câteva plăcuţe apar şi în poze: casa di Augusto, terme, palestra (loc de practicare a gimnasticii), sacello (incintă sacră descoperită), termele. Am mai ghicit un cuptor de făcut pâine, o fântână în mijlocul unei străzi, amfore enorme, bazine de conservat alimentele înpământate. Într-o piaţă pavată cu marmoră era statuia unui senator, Marco Nonio Balbo şi sarcofagul care-i conţine cenuşa. Străzile erau pavate cu piatră cubică mare şi aveau trotoare cu borduri cu o înălţime de cca 20 cm. Toate casele aveau garduri de piatră dar magazinele aveau faţada direct în stradă. Unele construcţii cu etaj şi arcadă mare deschisă, orientate spre fostul port erau cu siguranţă antrepozite de cereale.

  Ce m-a uluit cel mai mult au fost frescele şi chiar tablourile care reprezentau scene mitologice sau fecioare şi tineri imperbi. Bărbaţii erau mici de statură, bruneţi şi cu păr cârlionţat. Casa Neptun a păstrat aproape intacte picturile antice. Decopertarea arheologică a început din 1738, când Carlo, regele celor două Sicilii a iniţiat săpăturile făcând tunele de acces în masa de lavă solidificată. Fiind făcute la întâmplare, în timpul săpăturilor s-au produs multe distrugeri. Abia din sec. XIX se poate vorbi de o cercetare sistematică.

  Cu toate că Ercolano nu are notorietatea Pompeiului, are o suprafaţă mică şi un număr redus de vizitatori este pe departe cel mai bine conservat din cele patru oraşe distruse de erupţia Vezuviului. Descoperirile arheologice au pus la dispoziţia cercetătorilor un material excepţional privind arhitectura, mobilierul, obiectele casnice şi papirusuri din biblioteca oraşului rămasă în picioare.

  Cele mai importante descoperiri din Herculaneum şi Pompei se găsesc la Muzeul de arheologie din Napoli.

  Dacă veţi vizita oraşul vă recomand să vedeţi muzeul pentru că acolo este cea mai valoroasă colecţie din lume de artefacte descoperite în oraşele acoperite de lavă.

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de Michi in 02.10.2014 10:22:00

  Validat / Publicat: 02.10.14 18:09:33


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  VIZUALIZĂRI: 3337


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  38000 PMA (din 40 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Michi? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - webmaster
  [02.10.14 18:09:04]
  » mesaj pers

     Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [02.10.14 19:13:16]
  » mesaj pers

     Iar am mai aflat lucruri [noi] din acest minighid afa marca dna Michi

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Carmen Ion
  [02.10.14 19:44:47]
  » mesaj pers

     @Michi - Excelent articol - bine documentat şi "fotografiat". Felicitări! Şi într-adevăr, cele mai importante descoperiri făcute la Herculanum sunt prezentate la Muzeul de Arheologie din Napoli, unde pe mine m-au impresionat extraordinar de mult sălile rezervate mozaicurilor. Având în vedere că am stat anul trecut o săptămână la Napoli şi cred că am reuşit să-i prind un pc "gustul", mă voi strădui în următoarele săptămâni să-mi fac timp să scriu un review despre acet oraş

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 450 PMA1 (din 3 voturi)]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [37] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [APR-2013] Planul sitului arheologic (preluare net) -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562879">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562879"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562879">Şterge vot</a></div><span id="v9562879" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562879)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562879Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562879MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [APR-2013] Planul sitului arheologic (preluare net)
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [APR-2013] A plouat tot timpul -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562880">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562880"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562880">Şterge vot</a></div><span id="v9562880" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562880)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562880Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562880MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [APR-2013] A plouat tot timpul
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P03 [APR-2013] Oraşul începe de la marginea sitului -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562881">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562881"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562881">Şterge vot</a></div><span id="v9562881" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562881)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562881Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562881MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [APR-2013] Oraşul începe de la marginea sitului
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [APR-2013] Situl este amplasat într-o groapă excavată la 15 m sub pământ -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562882">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562882"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562882">Şterge vot</a></div><span id="v9562882" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562882)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562882Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562882MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [APR-2013] Situl este amplasat într-o groapă excavată la 15 m sub pământ
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [APR-2013] Marginea sitului, podul de acces -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562883">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562883"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562883">Şterge vot</a></div><span id="v9562883" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562883)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562883Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562883MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [APR-2013] Marginea sitului, podul de acces
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [APR-2013] Vedere de sus -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562884">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562884"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562884">Şterge vot</a></div><span id="v9562884" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562884)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562884Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562884MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [APR-2013] Vedere de sus
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P07 [APR-2013] CA SĂ SE OPREASCĂ DETERIORAREA S-AU PUS ACOPERIŞURI -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562885">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562885"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562885">Şterge vot</a></div><span id="v9562885" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562885)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562885Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562885MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [APR-2013] CA SĂ SE OPREASCĂ DETERIORAREA S-AU PUS ACOPERIŞURI
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [APR-2013] Vedere generală -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562886">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562886"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562886">Şterge vot</a></div><span id="v9562886" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562886)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562886Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562886MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [APR-2013] Vedere generală
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P09 [APR-2013] Grupuri de case compactate -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562887">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562887"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562887">Şterge vot</a></div><span id="v9562887" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562887)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562887Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562887MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [APR-2013] Grupuri de case compactate
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [APR-2013] Antrepozitele spre port unde au fost găsite scheletele -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562888">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562888"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562888">Şterge vot</a></div><span id="v9562888" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562888)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562888Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562888MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [APR-2013] Antrepozitele spre port unde au fost găsite scheletele
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [APR-2013] Margine de sit arheologic -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562889">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562889"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562889">Şterge vot</a></div><span id="v9562889" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562889)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562889Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562889MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [APR-2013] Margine de sit arheologic
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [APR-2013] Clădire patriciană cu etaj. În spatele coloanelor sunt picturi -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562890">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562890"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562890">Şterge vot</a></div><span id="v9562890" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562890)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562890Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562890MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [APR-2013] Clădire patriciană cu etaj. În spatele coloanelor sunt picturi
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [APR-2013] Străduţă marginită de garduri -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562892">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562892"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562892">Şterge vot</a></div><span id="v9562892" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562892)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562892Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562892MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [APR-2013] Străduţă marginită de garduri
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [APR-2013] Locuinţă decopertată -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562893">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562893"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562893">Şterge vot</a></div><span id="v9562893" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562893)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562893Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562893MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [APR-2013] Locuinţă decopertată
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [APR-2013] Altar pictat -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562894">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562894"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562894">Şterge vot</a></div><span id="v9562894" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562894)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562894Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562894MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [APR-2013] Altar pictat
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, fara bonus]

  P17 [APR-2013] Absidă pictată. Pe jos mozaic -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562895">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562895"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562895">Şterge vot</a></div><span id="v9562895" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562895)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562895Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562895MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [APR-2013] Absidă pictată. Pe jos mozaic
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [APR-2013] Zidurile erau placate cu faianţă -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562896">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562896"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562896">Şterge vot</a></div><span id="v9562896" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562896)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562896Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562896MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [APR-2013] Zidurile erau placate cu faianţă
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [APR-2013] Stradă cu trotoare şi magazine -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562897">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562897"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562897">Şterge vot</a></div><span id="v9562897" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562897)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562897Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562897MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [APR-2013] Stradă cu trotoare şi magazine
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [APR-2013] Urmele unui monument în cruce (nu era creştin) -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562898">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562898"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562898">Şterge vot</a></div><span id="v9562898" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562898)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562898Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562898MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [APR-2013] Urmele unui monument în cruce (nu era creştin)
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [APR-2013] A se vedea grosimea zidurilor -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562899">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562899"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562899">Şterge vot</a></div><span id="v9562899" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562899)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562899Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562899MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [APR-2013] A se vedea grosimea zidurilor
  foto Michi [02.10.14]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P22 [APR-2013] Cuptor de pâine la care se cobora pe o scară -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562900">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562900"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562900">Şterge vot</a></div><span id="v9562900" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562900)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562900Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562900MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [APR-2013] Cuptor de pâine la care se cobora pe o scară
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [APR-2013] Case cu etaj pe o stradă principală -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562901">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562901"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562901">Şterge vot</a></div><span id="v9562901" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562901)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562901Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562901MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [APR-2013] Case cu etaj pe o stradă principală
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [APR-2013] Casa lui Augusto -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562902">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562902"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562902">Şterge vot</a></div><span id="v9562902" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562902)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562902Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562902MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [APR-2013] Casa lui Augusto
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [APR-2013] Fresce interioare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562903">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562903"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562903">Şterge vot</a></div><span id="v9562903" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562903)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562903Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562903MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [APR-2013] Fresce interioare
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [APR-2013] Fresce interioare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562904">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562904"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562904">Şterge vot</a></div><span id="v9562904" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562904)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562904Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562904MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [APR-2013] Fresce interioare
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [APR-2013] Alte decoraţiuni interioare -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562905">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562905"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562905">Şterge vot</a></div><span id="v9562905" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562905)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562905Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562905MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [APR-2013] Alte decoraţiuni interioare
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [APR-2013] Case cu coloane. În apropiere blocuri de locuit moderne -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562906">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562906"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562906">Şterge vot</a></div><span id="v9562906" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562906)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562906Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562906MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [APR-2013] Case cu coloane. În apropiere blocuri de locuit moderne
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P29 [APR-2013] Fântână antică stradală. Iniţial am crezut că e o adăpătoare pentru cai -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562907">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562907"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562907">Şterge vot</a></div><span id="v9562907" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562907)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562907Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562907MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P29 [APR-2013] Fântână antică stradală. Iniţial am crezut că e o adăpătoare pentru cai
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P30 [APR-2013] Amforă pentru alimente -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562908">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562908"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562908">Şterge vot</a></div><span id="v9562908" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562908)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562908Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562908MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P30 [APR-2013] Amforă pentru alimente
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P31 [APR-2013] Amfore îngropate pentru depozitate ulei, vin -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562909">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562909"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562909">Şterge vot</a></div><span id="v9562909" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562909)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562909Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562909MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P31 [APR-2013] Amfore îngropate pentru depozitate ulei, vin
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P32 [APR-2013] Intrări în casele de locuit. Ultima clădire e magazin -- foto by <b>Michi</b> [uploaded 02.10.14] - <span class="allrVotedi" id="av562910">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv562910"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=562910">Şterge vot</a></div><span id="v9562910" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(562910)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f562910Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e562910MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P32 [APR-2013] Intrări în casele de locuit. Ultima clădire e magazin
  foto Michi [02.10.14]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [37] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  pagină generată in 0.24600481987 sec