ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Braşov
ÎNSCRIS: 18.08.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Magnificul Palazzo Pitti

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pentru incursiunea de trei zile la Florența de la începutul lui aprilie, anul acesta, nu ne-am propus multe obiective „musai de văzut”, conștienți fiind că nu vom putea asimila totul deodată. Pe lista noastră s-au aflat Palazzo Pitti și celebrele grădini Boboli și Bardini, Palazzo Vecchio, Domul, Ponte Vecchio, Casa lui Dante, Santa Croce. Vizita la Palatul Pitti ne-a impresionat cel mai mult. Am rezervat pentru el o zi ce se anunța mohorâtă din punct de vedere meteorologic, dar numai bună pentru străbătut agale frumoasele interioare.

    ORARUL - Zis și făcut. Am pornit de dimineață, informați asupra orarului: palatul este deschis de marți până duminică, între 8:15-18:50. Casele de bilete se închid la ora 18:05. Muzeul este închis în zilele de luni, de asemenea, nu se vizitează pe 1 mai, de Crăciun, și de anul nou. Apartamentele regale nu se vizitează în luna ianuarie, din cauza lucrărilor de mentenanță.

    PREȚUL unui bilet întreg este de 16 euro și include Galeria Palatină, Apartamentele Regale, Galeria de Artă Modernă, Muzeul Argintului și Galeria Costumelor. Pentru cetățenii UE cu vârste între 18-25 de ani biletul costă 8 euro. Gratuitate au cetățenii UE sub 18 ani sau peste 65 de ani. Palatul se poate de asemenea vizita gratuit cu Firenze Card. Biletele se pot cumpăra și online dar nu cred că e necesar, de obicei sunt în jur de 10-15 oameni la coadă.

    ACCESUL - se face ușor, venind dinspre Galeriile Uffizi, pe malul râului Arno, trecând pe frumosul Ponte Vecchio și mergând drept înainte vreo 5 minute, (eventual, urmând valul de turiști) până în Piața de’Pitti, unde uriașul palat domină totul.

    SCURT ISTORIC - Enormul Palazzo Pitti reprezintă unul din cele mai cunoscute obiective arhitecturale din Florența. Palatul a fost construit în anul 1458 de către una din cele mai bogate și puternice dinastii din regiune, familia bancherului Luca Pitti, din dorința de a rivaliza cu luxoasele reședințe ale familiei de Medici. Proiectul palatului a fost atribuit lui Filippo Brunelleschi, dar arhitectul a murit cu 12 ani înainte de începerea lucrărilor de construcție, probabil asistentul său, Luca Gancelli, este autorul proiectului. Lucrările la Palazzo Pitti au durat până în anul 1465.

    În 1549, palatul a fost vândut Eleonorei de Toledo, soția marelui duce Cosimo I de Medici. Deși palatul se afla la mică distanță de inima orașului Florența, zona era rurală, foarte puțin populată pe atunci. Familia Medici l-a anagajat mai târziu pe Vasari pentru a construi un coridor care să facă legătura între noua lor reședință și Palazzo Vecchio dar și Uffizi, permițând astfel membrilor familiei Medici să traverseze râul fără a trebui să meargă prin mulțime. La puțină vreme după achiziționarea acestuia, Familia de Medici l-a angajat pe Bartolomeo Ammannati pentru a extinde Palazzo Pitti. Ammannati a muncit la extinderea palatului din 1558 până în 1570 fiind responsabil și de curtea interioară. Tot la dorința frumoasei Eleonora de Toledo s-au creat grădinile Boboli situate chiar în spatele palatului.

    În anul 1828, în timpul domniei Casei de Lorraine, care a luat puterea după moartea ultimului Medici, palatul a fost din nou extins cu două aripi care acum flanchează Piazza de’Pitti. Aceștia au și renovat complet interiorul. Palatul a intrat mai târziu în posesia Casei de Savoia, a Burbonilor și chiar a lui Napoleon Bonaparte. Palatul şi conţinutul său au fost donate italienilor de către Regele Vittorio Emanuele III di Savoia în 1919, reprezentând astăzi una dintre cele mai mari galerii de artă din Florenţa.

    GALERIA PALATINĂ - găzduiește impresionante colecții de pictură renascentistă, lucrări extrem de valoroase, capodopere care au aparținut familiei Medici, unele mutate la începutul secolului XIX de la Uffizi, din porunca Marelui Duce Leopold. E interesant faptul că picturile cu rame somptuoase, aurite, nu sunt așezate după criterii științifice (cronologie, școli de pictură), ci după gusturile decorativ-estetice subiective ale locuitorilor palatului. Galeria Palatină ocupă întregul etaj I al aripii stângi a palatului, adunând laolaltă capodopere ce aparţin unor faimoşi artişti renascentişti şi baroci, precum Rubens, Titian, Rafael, Boticelli, Pietro da Cortona, Van Dyck, Caravaggio, Filippo Lippi. Sălile în care sunt expuse tablourile au niște tavane deosebite, pictate cu scene mitologice, cu sculpturi și basoreliefuri. Ne-a impresionat în mod deosebit maiestuoasa scară construită de Ammannati, care face trecerea între cele două aripi ale palatului.

    APARTAMENTELE REGALE - sunt situate în aripa dreaptă a palatului, tot la etajul I, au fost recent redeschise publicului după o amplă restaurare. Sunt 14 camere de o frumusețe extraordinară și o bogăție copleșitoare a decorurilor și a culorilor. Pot fi admirate acolo trei perioade istorice și stiluri artistice diferite corespunzând celor trei familii care au locuit în palat, prin piesele de mobilier originale din lemn de abanos sau de trandafir, candelabrele impresionante, șemineele uriașe, decorate cu marmură. E imposibil, oricât ai încerca, să reții totul (bine că e permisă fotografierea fără bilț!). Trecând dintr-o cameră în alta ai impresia că te întorci în timp și că ești un oaspete al familiei Medici...

    GALERIA DE ARTĂ MODERNĂ - a fost amenajată începând din 1914, la etajul al II-lea al palatului, în fostele încăperi ale copiilor și ale nobililor. Cuprinde 30 de încăperi având expuse sculpturi, picturi și obiecte, în ordine cronologică, de la neoclasicism până la anii 1920.

    MUZEUL ARGINTULUI - e un nume generic, pentru că nu adăpostește doar obiecte din argint ci și bijuterii, camee, decorațiuni lucrate cu migală și uimitoare pricepere din perle, cristal, pietre semiprețioase, chihlimbar, fildeș sau scoici. De fapt muzeul mai poartă numele, mai potrivit, Tesoro dei Granduchi. E situat la parterul palatului în săli splendid decorate cu fresce de secol XVI, în fostele apartamente de vară ale Marelui Duce Ferdinand II de Medici.

    GALERIA COSTUMELOR - este o expoziție de costume de epocă, în care sunt prezentate haine originale din diverse epoci. Piesele centrale sunt veșmintele mortuare ale Ducelui Cosimo I de Medici și ale soției sale, Eleonora de Toledo, privindu-le, nu-ți poți stăpâni un fior. E bine de știut că nu sunt expuse tot timpul, noi le-am văzut anul trecut, când în biletul pentru grădini intra și galeria costumelor, dar anul acesta am avut o dezamăgire: exponatele erau numai piese vestimentare moderne, tot ce era de epocă lipsea! Am aflat ulterior că înlocuirea costumelor se întâmplă la fiecare doi ani din rațiuni de conservare. Deci, anul acesta nu se pot vedea.

    După ore bune petrecute între atâtea frumuseți te simți deopotrivă copleșit și extaziat, dar e o experiență uimitoare.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Rofri in 13.04.18 18:39:38
    Validat / Publicat: 13.04.18 19:15:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rofri); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Intrăm în Galeria Palatină
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    RoxanaGRS
    [16.04.18 08:39:04]
    »

    Splendid! La cât de auster pare Palazo Pitti pe afară, nu m-am așteptat ca în înterior să fie atât de frumos.

    RofriAUTOR REVIEW
    [16.04.18 11:59:52]
    »

    @RoxanaGRS: Exact asta a fost și uimirea noastră! Merită pe deplin vizitarea interiorului.

    webmaster
    [09.05.21 11:39:30]
    »

    Cu (mare) întârziere — însă „mai bine mai târziu, decât niciodată” : 

    Review-ul a fost selectat drept MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație

    RofriAUTOR REVIEW
    [20.06.21 13:58:15]
    »

    @webmaster: Cu mare întârziere , mulțumesc frumos!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Rofri, RoxanaGRS
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.39223599433899 sec
    ecranul dvs: 1 x 1