ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
team-building
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Pienza, ˝oraşul ideal˝

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pienza este o mică localitate situată pe o colină în Toscana la 500m altitudine. Deşi are o suprafaţă mică de numai 120 kmp şi un număr redus de locuitori, -2100 în 2015- este foarte importantă pentru istoria artei şi urbanism.

    Ce înseamnă ˝ oraşul ideal˝?

    Pienza este o adevărată bijuterie a arhitecturii renaşterii, clădirile sale, bisericile, pieţele reprezentând un tot unitar. A fost construită pe baza unor canoane şi măsurători matematice privind amplasarea fiecărui edificiu în raport cu piaţa centrală Pius II-lea. Diverşi artişti renascentişti l-au numit ˝ oraşul ideal˝ şi chiar şi astăzi la universitatea din Siena se predă un curs privind proporţiile şi dimensiunile clădirilor astfel încât ele să nu strivească omul prin monumentalitatea lor ci să-l integreze într-un spaţiu armonios care să-i stimuleze personalitatea.

    Modelul Pienzei a fost preluat de arhitecţi celebri:Filaret a vrut să reconstruiască castelul Sforza din Milano imaginând un centru de formă geometrică inclus într-un cerc iar Leonardo da Vinci a desenat oraşe ideale în care clădirile erau amplasate unele faţă de altele prin raporturi geometrice. În 1996, oraşul Pienza a fost inclus odată cu Val d´ Orcia în Patrimoniul Cultural al Umanităţii. Pe o placă postată în piaţa Pius al IIl-ea scrie: având în vedere că site - ul este de o valoare universală excepțională deoarece reprezintă prima aplicare a conceptului renascentist umanist de design urban, și, ca atare, ocupă o poziție seminale în dezvoltarea conceptului de planificat "orașul ideal", care a fost de a juca un rol semnificativ în dezvoltarea urbană ulterioară în Italia șiîn afara acesteia.

    Cum şi cine a construit Pienza?

    Pe locul în care s-a ridicat oraşul era o comună neînsemnată numită Corsignano fondată de un legionar roman din serviciul lui Sylla, numit Corsinius. Pienza a căpătat importanţă după ce a intrat în posesia familiei nobiliare Picolomini. În acastă familie s-a născut în 1405 Enea Sivio Picolomini care în tinereţe a făcut studii strălucite devenind unul din umaniştii şi scriitorii de vază ai epocii (cine vizitează Siena să intre în Librăria Picolomini , aripă a domului,în care pe pereţi întregi de fresce este zugrăvită viaţa lui). La 40 de ani a început o carieră ecleziastică ca preot, apoi evec şi în 1458, ales papă sub numele de Pius al II -lea. Încă de la începutul pontificatului a dat contur visului său de a transforma satul natal într-un oraş perfect. A apelat la celebrul arhitect Leon Batista Alberti- umanist şi el şi la constructorul de geniu Bernardo Rossellino. La un an de la investire în 1459 au început lucrările cu construcţia palatului Picolomini, a catedralei, a primăriei, a capelei San- Francisco, a palatului Borgia şi a pieţii Pius al II lea. În 1464, numai la 59 de ani, papa a murit şi la puţin timp după, şi arhitectul Rossellino iar dezvoltarea oraşului ideal a fost sistată. Pienza conservă în centrul său istoric caracterul medieval, nealterat de trecerea timpului sau de lucrări de modernizare, întocmai cum au fost gândite de papă..

    Ce am vizitat în Pienza?

    Ca deobicei autocarul ne-a lăsat mai înafara oraşului dar ori căpătasem atrenament, ori diferenţa de nivel nu era mare, că nu am simţit efortul urcuşului. Din piazza parc Dante Aligheri am intrat în oraş prin Porta Murello, cu o arcadă mare şi construită din cărămidă roşie. Am întrat pe via Rossellini care era flancată de palate medievale dar oraşul ideal începea din Piazza Pio II. Piaţa este de mici dimensiuni şi de formă trapezoidală. Este delimitată de palatul Picolomini, un scuar floral în spatele căreia se află catedrala, peste drum primăria şi puţin în lateral palatul Borgia. Specialiştii consideră această piaţă capo d´operă a artei renascentiste. Neavând nicio pregătire în domeniu şi învăţată cu pieţele enorme din marile oraşe ale lumii (numai în Piaţa Roşie din Moscova nu vezi de la un capăt la altul), sunt surprinsă dar nu pot decât să fiu de acord cu această evaluare.

    În piaţă, în faţa palatului Picolomini este o fântână construită în 1462 de Rossellini. Co- catedrala Santa Maria Assunte sau Duomo de Pienza a fost construită peste vestigiile unei biserici vechi romane sub directa îndrumare a papei. A fost sfinţită de papă în august 1462 Acesta a locuit câţiva ani în Germania şi era fascinat de stilul gotic pe care-l admira în catedralele lui San Francesco de Assisi şi San Sebastiano din Mantua.

    Astfel arhitectura catedralei este tributară goticului târziu şi renaşterii timpurii, ambele stiluri convieţuind într-un echilibru perfect. Faţada catedralei acoperită cu travertin este orientată spre piaţă în timp ce absidele domină colina pe care s-a construit oraşul Pienza. În această parte au fost necesare consolidări.

    Papa a vrut să fie o catedrală luminoasă numind-o ˝ domus vitrea˝. Pentru aceasta este înconjurată spre sud cu ferestre imense. Faţada este împărţită pe verticală în trei etaje. Are trei uşi masive de intrare, deasupra celei din mijloc aflându-se un timpan. În interior m-a frapat luminozitatea. Interiorul este împărțit în trei nave prin două rânduri de stâlpi cu coloane şi hemicoloane cu capiteluri care conferă catedralei o vastă spaţialitate. Bolta domului este subliniată de arcuri de piatră. Din navele laterale se deschid capele dedicate sfinţilor. După voinţa papei catedrala a fost înfrumuseţată de 5 tablouri de mare valoare pictate de artişti sienezi. Le-am fotografiat. Campanila domului este de formă octogonală, din cărămidă şi se înalţă spre cer printr-o turlă înaltă. În interiorul catedralei am observat o serie de plăcuţe de sticlă fixate la colţuri şi îmbinări cu ajutorul cărora se măsoară gradul de tasare al terenului sub greutatea bisericii cât şi eventuala alunecare.

    Palatul Picolomini a fost reşedinţa papei şi a familiei Picolomini. Cu acest palat, Rossellini a creat o operă care a depăşit modelul palatului Rucellai din Florenţa construit de mentorul său Leon Batista Alberti. Faţada sobră este decorată cu plăci de traveretin de culoare ocru- sienez. Are trei etaje. Parterul şi etajul unu au ferestre cu zăbrele iar celelalte două etaje, ferestre înalte ovale. În interiorul palatului se deschide o curte interioară dreptunghiulară şi o galerie pe trei nivele care oferă o panoramă superbă spre val d´Orcia. Galeria se sprijină pe coloane corintice deasupra cărora este sculptat în piatră un brâu lat. Franco Zefirelli a turnat în acest palat câteva scene din Romeo şi Julieta.

    Primăria se află vis-a- vis de catedrală şi este caracterizată prin trei arcade mari la etajul inferior susţinute de coloane de travertin ale căror frumoase capiteluri ocupă jumătate din faţada imobilului. Chiesa San Francesco se găseşte lângă palatul Picolomini într-o micuţă piaţetă. Are o faţadă simplă de piatră în stil ronan. A fost construită de Fraţii Minoriţi (franciscani) în sec. XIII. şi practic a rămas intactă. În interior este o singură navă sobră pe a cărei pereţi se mai păstrează fresce originale unele din anii 1400.

    Palatul Borgia închide piaţa centrală. A fost construit de papă pentru un prelat din suita sa Rodrigue Borgia, o personalitate foarte controversată din punct de vedere moral. Acesta a devenit mai târziu papa Alexandru al VI. lea. Palatul Borgia a fost construit prin modificarea palatului gotic al pretoriei.

    Cartierul medieval. Mergând pe jos spre autocar, am constatat că străduţele întortochiate şi strâmte şi clădirile de 5-600 de ani formează un ansamblu armonios nemodificat de timp. Mergând pe sub zidurile caselor de pe via Circonvallazione se dechide o privelişte minunată asupra Val d´Orcia În partea de jos a oraşului sunt multe magazine cu suveniruri. Ca să revenim cu picioarele pe pământ cumpăraţi din Pienza Picorino o specialitate de caş de oaie ex-cep-ţio-na-lă.

    Nu ştiu dacă v-am convins dar odată ajunşi în Toscana ar fi păcat să nu vizitaţi Pienza, ˝oraşul ideal˝ mai ales că până la Siena pe care cu siguranţă o veţi avea în program, sunt numai 55 km.

    .

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 25.05.16 19:34:05
    Validat / Publicat: 25.05.16 21:48:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2911 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Palatul şi fântâna
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [25.05.16 21:56:27]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    MichiAUTOR REVIEW
    [25.05.16 22:08:25]
    »

    @webmasterX -Exact. Mulţumesc mult.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toscana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.80542302131653 sec
    ecranul dvs: 1 x 1