ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Rm. Valcea
ÎNSCRIS: 15.08.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Volterra... oras de poveste!!!

    Ilustrație video-muzicală
    Lucio dalla canzone(2)


    TIPĂREȘTE URM de aici

    Volterra, oras de poveste... cu vampiri. Cred ca pana in momentul de fata toata lumea stie la ce ma refer: New Moon (cel de-al doilea film din saga Twilight). In primul rand niste precizari: filmarile din interiorul orasului (cand fuge Bella pe stradute si ajunge in fata catedralei exact la momentul oportun) au fost realizate de fapt in Montepulciano, bifat si acesta pe lista de orasele toscane vizitate. Trebuie sa recunosc ca am fost dezamagita cand am ajuns in piata respectiva din Montepulciano (culmea, tot la ora 12 fix!!!) si am realizat ca nu exista nici o fantana (probabil a facut parte din recuzita). Cat despre interiorul Catedralei (unde se lupta Edward pt. a salva viata Bellei) s-ar putea sa fie cel din Catedrala din Volterra, dar cu mici adaugiri si aici (nu sunt prea sigura). Se pare ca exista mai multe intrari in oras (depinde din ce directie vii) pentru ca noi nu am nimerit-o pe cea din film. Introducerea pentru fanii Twilight fiind facuta, sa trecem la lucruri mai serioase.

    Am ajuns in Volterra in luna mai 2011, in drum spre Livorno, intr-o zi mohorata. Dupa caldura din Florenta, s-a stricat vremea pentru vreo 2 zile. Am gasit o parcare cu plata undeva sub oras, (care este construit ca o citadela) ca sa ma exprim asa, unde cel mai neplacut lucru a fost faptul ca persoana care se ocupa de parcare initial nu a vrut sa ne dea cheia de la toaleta, dar dupa ce ne-am strans mai multe turiste si am facut scandal... s-a rezolvat si acest aspect. Ne-a luat ceva timp sa ne dam seama care sunt scarile pe care se urca ca sa ajungem la orasul propriu-zis, dar in final ne-am descurcat si cu asta. In final ne-am dat seama ca am intrat in oras prin Porta all' Arco.

    Prima piata descoperita a fost Piazza San Giovani, inima religioasa a Volterrei, aici regasindu-se Catedrala, Turnul cu clopot si Baptisteriul octogonal (cu fatada caracteristica din marmura alba si verde). Catedrala, dedicata Sfantei Maria Assunta, a fost construita in jurul anului 1120. Fatada este atribuita lui Nicola Pisano si se banuieste ca a fost realizata in 1254. Stilul arhitectural este simplu, cu un portal din marmura, realizata din materiale apartinand cladirilor romane. Interiorul este realizat in stil renascentist, construit intre anii 1580-1584. Catedrala este impartita in trei naosuri, cel central avand un tavan impresionant. Coloanele din piatra veche ale basilicii romane au fost acoperite cu un amestec din marmura si caramida, iar partile de sus sculptate ale coloanelor au fost modificate pentru a le schimba simbolismul. Interiorul din zilele noastre este rezultatul a doua lucrari de restauratie: prima in perioada 1842-1843, cea de a doua intre anii 1934-1936. De mare efect este amvonul, care incorporeaza trei panouri sculptate apartinand scolii Pisan, completate intre sfarsitul sec. al XII-lea si inceputul sec. al XIII-lea.

    In partea opusa Catedralei se afla Baptisteriul, construit in sec. al XIII-lea, probabil folosind o cladire pre-existenta din sec. al XII-lea. Domul este construit mai tarziu, in sec. al XV-lea, dupa o schita de Brunelleschi. Din cele opt parti care alcatuiesc baptisteriul, doar cea din fata este din marmura alba si verde, caracterizata de includerea unui portal elegant. Marele altar din sec. al XVII-lea este imbogatit cu sculpturi frumoase, incepute de Mino da Fiesole si completate de alti artisti, incuzandu-l pe Alessandro Balsimelli da Settignano. Pictura mare de deasupra altarului, simbolizand inaltarea, este datata 1591 si apartine lui Niccolo Cercignani, cunoscut sub numele de Pomarancio. Un alt aranjament din baptisteriu, mai vechi (dar care nu mai este folosit) se afla in nisa din dreapta altarului. Este o lucrare remarcabila din 1502 realizata de Andrea Contucci (cunoscut ca Sansovino). Pe cinci parti regasim sculptate imagini ale botezului lui Christos, al Credintei, al Justitiei, al Generozitatii si al Sperantei.

    Mai departe, am ajuns in Piazza dei Priori, unde intalnim doua palate care trebuie vazute neaparat. Primul, Palazzo dei Priori (construit intre 1208-1257 de maestrul Riccardo da Como), nu este doar cel mai inalt simbol al puterii civile a orasului si cea mai impresionanta cladire din Piazza dei Priori. Este de asemenea cel mai vechi palat din intreaga Toscana, precedandu-l chiar si pe vestitul Palazzo Vecchio din Florenta. De-a lungul secolelor a suferit modificari care au respectat proiectul initial: dintii (parte a unei fortificatii cuprinsa intre doua ambrazuri) si ceasul au fost adaugate mai tarziu, iar turnul cu clopot a sfarsit prin a avea patru pilastrii, care au fost eliminati in 1846 dupa un cutremur. La cele trei etaje, palatul are o fatada decorata cu trei randuri de ferestre cu lantete duble si o serie de blazoane impodobite cu ghirlande care amintesc de guvernul condus de magistrati florentini intre sec. XV si XVI. Pilastrii laterali, pe care se afla simbolul florentin heraldic al unui leu incoronat, au fost adaugati in anul 1472 pentru a simboliza familia Medici. Dupa ce treci pragul te afli intr-un hol decorat cu blazoane ale capitanilor florentini, in timp ce unele pietre memoriale reamintesc evenimente istorice care au marcat viata orasului. Scara care duce la etajul superior este de asemenea decorata cu blazoane ale principalelor familii din Volterra. Regasim aici si o serie de opere de arta.

    Opus primului palat se afla Palazzo Pretorio, un complex format din cateva cladiri si un turn enorm, numit " Turnul Micului Porc". Numele i se trage de la figura animalului aflat in varful unei platforme, in partea de sus a turnului. Palazzo Pretorio a fost in timpurile vechi locul unde statea " Capitanul Poporului", una dintre cele mai importante figuri din guvernul perioadei Comunelor. In ziua de astazi aici se afla oficii administrative publice... deci palatul nu poate fi vizitat. La dreapta acestuia se afla Palatul Episcopului, numit odinioara Casa Graului sau a Vanzarilor, deoarece era depozitul de grau al Volterrei. A devenit resedinta episcopilor dupa 1472, cand vechiul palat al episcopilor (care se afla in acropole) a fost daramat de familia Medici pentru a construi Fortareata. Palatul adaposteste arhivele episcopilor, cu multe documente referitoare la evenimentele din dioceza Volterrei.

    Palazzo Pretorio si cel al episcopilor, impreuna cu Palazzo dei Priori si cu celelalte cladiri din preajma fac ca piata spre care sunt indreptate sa fie una dintre cele mai pitoresti din Italia, unde inca poti simti o atmosfera medievala.

    Ne-am continuat excursia coborand pe o straduta ingusta in capatul careia am descoperit o adevarata "comoara": Palazzo Viti, o casa particulara apartinand unui comerciant de alabastru renumit din sec. al XIX-lea, Giuseppe Viti. Nu voi scrie mai mult, pentru ca vreau sa scriu un articol separat despre acest palat, care m-a impresionat cel mai mult.

    Continuand povestea, am intrat si intr-unul din renumitele magazine cu obiecte din alabastru: de la suveniruri pana la adevarate obiecte de arta si bijuterii. Merita sa cumparati macar ceva micut, ca amintire. Volterra este un oras recunoscut pentru productia de alabastru (acesta fiind folosit in scopuri artistice in timpul renascentismului).

    Fortareata (pe care recunosc ca am vazut-o doar din masina, deoarece era mult de mers pe jos pana la ea) se afla in partea cea mai inalta a orasului, fiind rezultatul a doua constructii ridicate una dupa cealalta. Prima, Rocca Antica, a fost ridicata in anul 1343 la initiativa Ducelui Atenei si consta dintr-un turn patrat numit " la Femmina". A doua constructie, Rocca Nuova, a inceput in anul 1472 si a fost construita de familia Medici in locul vechiului palat episcopal. Incepand cu anul 1816, Fortareata a fost transformata in inchisoare, avand in zilele noastre aproximativ 200 de prizonieri.

    In Volterra se intrepatrund in mod armonios influente etrusce, romane si medievale. Construita in varful unui deal, unde Val di Cecina intalneste Val d'Era, are o pozitie strategica, dominand un areal vast. Ramasitele celor trei perioade amintite pot fi admirate in acropole, cel ma inalt punct al orasului, cunoscut sub numele de Piano di Castello... aici am ajuns la sfarsitul incursiunii noastre prin Volterra. Initial nu mi-a venit sa cred cand am vazut aceasta minunatie... parca eram in Efes.

    Mai sunt multe locuri interesante de vizitat in Volterra, dar am preferat sa vorbesc doar despre ce am vazut noi. Unele muzee ori erau inchise (la ora pranzului) ori erau prea departe. Merita sa vizitati acest orasel toscan desprins parca dintr-un basm... nu doar cu vampiri!!!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de lorelei34 in 28.10.12 17:55:27
    Validat / Publicat: 28.10.12 19:26:43
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Milano, Florenta, Pisa, Livorno
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3932 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lorelei34); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Fortareata din Volterra
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster [28.10.12 18:19:22] »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    lorelei34 [28.10.12 18:29:51] »

    @webmaster: Multumesc mult.

    webmaster13 [28.10.12 23:25:11] »

    Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

    lorelei34 [29.10.12 18:12:46] »

    @webmaster13: Foarte frumoasa melodia. Multumesc mult.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    lorelei34
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toscana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056358098983765 sec
    ecranul dvs: 1 x 1