ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
JUN-2017
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    La Paglia Antica Trattoria, un local cu adevărat vechi şi, pe deasupra, foarte popular în Catania

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Astăzi vă propun să schimbăm un pic registrul de călătorie şi vă invit „la masă”, făcând o pauză printre minunatele destinaţii siciliene, fiindcă omul mai trebuie să şi mănânce, nu numai să stea cu gândul la ce vrea să viziteze.

    Cum, necum, în vacanţă, mâncarea, în opinia mea, ar trebui să fie la fel de memorabilă, cel puţin la nivelul locurilor văzute sau lucrurilor făcute. Pentru mine, ea trebuie integrată 100% în esenţa acelei vacanţe pentru a putea să-mi amintesc exact ce şi cum am mâncat atunci, de aceea încerc pe cât posibil, ca în fiecare destinaţie să experimentez cel puţin câteva feluri locale. Mi-au fost de mare folos impresiile colegului @Dabator scrise „la cald”, aproape live, pe când eram în Catania. Osteria Pane Caldo recomandată de el - vezi impresii a fost pe placul nostru, aşa cum au fost şi alte terase la care luam masa de seară, ca mai apoi să ne plimbăm pe străzile Cataniei, adică intraserăm în pielea localnicilor ce-şi făceau passegiatta. Nu voi detalia decât masa luată la terasa La Paglia Antica Trattoria, unul dintre cele mai vechi localuri de gen din Catania, fiindcă a fost un loc în care ne-am simţit deosebit, graţie oamenilor amabili și serviabili de acolo.

    Despre La Paglia Antica Trattoria

    Adresă: central, în spatele renumitei Pieţei de Peşte, La Pescheria, din Catania, Via Pardo, nr. 23, cu faţa către apeductul din Catania, apeduct preluat şi pe sigla firmei

    Site oficial: trattorialapaglia.it

    Poate n-o să vă vină să credeţi, dar acest local, pe cât pare de simplu, pe atât are o istorie lungă și bogată. Cu o vechime de 203 ani, La Paglia Antica Trattoria a luat fiinţă în anul 1814 când un anume domn Giuseppe La Paglia a avut ideea să vină în ajutorul pescarilor care veneau obosiţi de pe mare, la patru dimineaţa, cu capturile lor de peşte. Seara se închidea până aproape de miezul nopţii, fiind la dispoziţia până şi a celui mai întârziat client. Pe atunci localul se găsea în apropiere, undeva de unde spectacolul pieţei de peşte putea fi urmărit de sus. Abia din 1938 amplasamentul a fost schimbat cu cel actual, 1938 fiind şi anul în care s-a născut Maria La Paglia, strănepoata fondatorului, al cărei temperament năvalnic l-a împrumutat, zice ea, de la vulcanul Etna, străjerul veşnic al Cataniei. Ea mai supervizează încă din umbră activitatea, neputând sta departe de localul care înseamnă, practic, viaţa ei.

    Însă, astăzi, de afacerea de familie, transmisă cu sfinţenie din generaţie în generaţie, se ocupă fiul Mariei, Salvo Minio, un fost jucător de rugby, care din 2007 şi-a luat atestat de chef, ducând mai departe tradiţia cataneză a restaurantului lor îmbunătăţită şi cu reţete mai sofisticate. Dar, trattoria nu este deloc de fiţe, ci un local prietenos şi accesibil în care te simţi bine şi familiar.

    În decursul a peste două sute de ani, trattoriei i-au trecut pragul clienţi al căror număr a fost pierdut, însă printre ei, au fost şi nume celebre precum regizorul Franco Zeffirelli, actorul Remo Girone (vă amintiţi de mafiotul Tano Carridi din serialul Caracatiţa), marele stilist Domenico Dolce, prima „jumătate” a brandului Dolce&Gabbana.

    Ce am mâncat/băut

    Restaurantul oferă o gamă destul de variată de preparate, pornind de la aperitivele antipasti, la feluri principale (primi Piatti) şi secundare (secondi Piatti) , la desert şi băuturi, aşa cum reiese din meniu. Aş spune că este specializat în a găti peşte, fructe de mare şi paste, dar în meniu se regăsesc multe alte preparate siciliene care nu au legătură cu acestea. De pe saitul restaurantului, de altfel, foarte bine organizat şi bine pus la punct, se poate afla mult mai mult decât am extras eu, dar se şi pot vedea toate felurile de mâncare, inclusiv niscaiva descrieri ale acestora sau poveşti despre acestea.

    Am început comanda cu o sticlă „transpirată” de vin alb (la 750ml), demisec, rece: Terre Siciliane, chardonnay (12 €). Apoi cu caponata, un aperitiv din legume care mi s-a părut că aduce la gust cu zacusca noastră, doar că legumele nu sunt tocate mărunt, ci sunt tăiate în cubuleţe mari. Caponata este un preparat tipic sicilian, dacă la origine era gătit pe bază de peşte, cu timpul, a fost adaptat de cucina povera (bucătătria săracilor), devenind un amestec de vinete, roşii, ţelină, măsline, capere, stafide şi seminţe de pin aromatizate cu oţet şi zahăr la foc mic. Desigur că vinetele erau preponderente, fiind vedetele preparatului. Foarte gustoasă caponata asta, nimic de zis! Porţia a fost micuţă şi costa 3 €. Apoi ne-am delectat papilele gustative cu primi Piatti, alegând Risotto alla Pescatora, adică orez cu fructe de mare. Reuşit produsul, orezul fiind pregătit ca un veritabil pilaf de pe la noi, iar fructele de mare imprimându-i o savoare aparte. Preţul lui era de 8 €/persoană.

    Secondi Piatti am ales ceva clasic şi foarte drag nouă pe bază de calamari: Fritto misto (calamari e gamberetti) , inelele de calamari fiind însoţite de gamberi, adică de creveţi decorticaţi, toţi prăjiţi şi aurii, apetisanţi la vedere, dar şi la gust, asezonaţi cu felii de lămâie. Porţia îndestulătoare, că abia am dovedit-o, preţul nici prea mare, nici prea mic: 10 €. Cred că vă daţi seama că de desert nu s-a mai pus problema, că nu mai avea unde să intre, ne-am concentrat pe vin, măcar pe acesta să-l fi consumat până la ultima picătură, că era bun şi ar fi fost păcat de el să-l lăsăm pe-acolo.

    Două vorbe să vă spun şi despre atmosfera absolut relaxantă care domină la terasele din Catania, nici aceasta nefăcând excepţie de la regula generală. Seara, vezi la mese feţe zâmbitoare, turişti vorbind şi gesticulând intens imitând modelul italian, bărbaţi senini şi doamne elegante ce-şi surâd în timp ce discută discret despre cine ştie ce. Catania este plină de viaţă până noaptea târziu, fiindcă vibrează de animaţie la orice colţ de stradă unde sunt terase de unde răsună glasurile și râsetele vesele ale clienților, unele dintre terase fiind amenajate chiar pe locul pieţei de peşte sau în faţa palatelor istorice.

    Într-un târziu am cerut şi noi nota de plată care nu a existat fizic, ci numai ne-a fost comunicată verbal: 58 euro, incluzând şi coperto de 2 euro/persoană, adică bacşiş. C-a fost mult, c-a fost puţin, judecaţi voi...

    La final

    Nu toate serile cataneze au decurs în felul acesta, deşi mi-ar fi plăcut, căci atunci când ne întorceam din excursii, eram aproape epuizaţi, de abia mai aveam putere de câte un duş binefăcător şi-o bere rece, revigorantă care să mai alunge oboseala ce ne cuprindea. Ca să vă faceţi o idee, vă spun că în excursii, am mâncat stradal, de cele mai multe ori în scurte popasuri sau pe fugă, de la tonetele ce puneau la dispoziţie mâncare simplă, gata făcută sau care se putea face uşor: arancini, mix de peşte cu fructe de mare, pizza, sandvişuri.

    Însă, revenind la localurile în care se poate lua masa, Catania abundă în astfel de locuri, că nu prea ştii unde să te opreşti. Până la urmă, tot instinctul te conduce acolo unde vrea, important e să te simţi bine şi să ignori tot ce ar putea să-ţi umbrească buna dispoziţie.

    Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

    https://www.youtube.com/watch?v=s3Nr-FoA9Ps

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de irinad in 03.08.17 22:20:15
    Validat / Publicat: 03.08.17 23:51:16
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3301 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Caponata
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    11 ecouri scrise, până acum

    danaeldreny*
    [04.08.17 00:17:59]
    »

    azi la prânz am servit caponata – o idee bună - nu știam că-i zice așa mă specializez în bucătăria internațională…

    super cool P16 – zici că-i picată din cer…

    elviramvio
    [04.08.17 07:06:05]
    »

    @irinad:

    Am început bine ziua, primul articol pe care am pus ochii e cu mancare! Si buna si bine prezentat locul! Cu sa nu schimbi masurile la haine?!

    O zi buna sa ai, doar e vineri!

    irinadAUTOR REVIEW
    [04.08.17 07:25:53]
    »

    @danaeldreny: Păi, vezi cum ţi-am ieşit la ţanc cu poza şi descrierea, înseamnă că noi comunicăm telepatic!

    Caponata mi-a plăcut şi mie foarte mult, aromele împrumutate de condimentele specifice fac diferenţa între aceasta şi alte preparate din legume de genul acesta.

    E incredibil cum piaţa de peşte în care ziua e un haos şi o aglomeraţie apreciabilă, seara devenea locul cu cele mai romantice terase, unele cu muzică live. O transformare demnă de Cenuşăreasa.

    Mulţumesc de vizită, ecou, o zi frumoasă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [04.08.17 07:32:57]
    »

    @elviramvio: Mă bucur că ţi-am ieşit înainte, ştii cum se zice popular, cu ceva ce-ţi place, e de bun augur toată ziua.

    Fiecare loc are o poveste mai scurtă sau mai lungă, mai frumoasă sau mai puţin frumoasă, noi am avut norocul să găsim un local cu o veche tradiţie cataneză care m-a uimit cum rezistă aşa de mai bine de două sute de ani.

    Deocamdată faptul că azi e vineri e cel mai bun lucru ce mi se întâmplă, sper din toată inima să fie şi o zi uşoară!

    Mulţumesc de vizită, toate cele bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    maryka
    [04.08.17 09:05:54]
    »

    Ce pot să spun decât delicios, mi s-a făcut foame, dar şi o poftă nebună de vacanţă, de concediu!

    irinadAUTOR REVIEW
    [04.08.17 13:07:23]
    »

    @maryka: Mulțumesc de vizită, ecou, simt că în aer, încă mai plutește vacanța, probabil de-aia mă duc cu gândul la terase, atmosferă relaxantă, veselie, muzică, etc. Parcă-am prins un fir (sper să nu mă înșel) că ar mai urma și la tine una de septembrie. Dacă așa e, s-o ai cât mai frumoasă, dacă nu, sper să mă ierți de confuzie!

    Toate cele bune și o zi excelentă îți doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    maryka
    [04.08.17 13:12:52]
    »

    @irinad:

    Nu te-ai înșelat deloc! Urmează în septembrie așa că deja număr zilele.

    Toate cele bune și un week-end frumos!

    krisstinna
    [05.08.17 08:20:09]
    »

    @irinad: Să vă fie de bine!

    Transpirata aia arată foarte bine, mi-ai făcut poftă de calamari, dar și de pilaf.

    Văzând poza 19 am avut impresia că e un fel de mâncare ce urma să-l mâncați, mă speriasem. Am citit comentariul și m-am liniștit

    Felicitări!

    irinadAUTOR REVIEW
    [05.08.17 08:41:56]
    »

    @krisstinna: Mulţumesc de vizită şi ecou, draga mea!

    Da, recunosc că şi eu când mă uit la poze salivez la calamari în special. Iar de "transpirată", n-am ce zice, era bună licoarea cu genul acela de mâncare, mergeau perfect împreună.

    Toate restaurantele din piaţa de peşte folosesc acea materie primă adusă de pescari, să fi văzut în piaţă cum micii melcişori mergeau ieşind din coşurile în care erau expuşi spre vânzare.

    O zi frumoasă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mishu
    [16.08.17 17:01:21]
    »

    @irinad:

    Cum, necum, în vacanţă, mâncarea, în opinia mea, ar trebui să fie la fel de memorabilă

    sunt de acord cu tine si in acest concediu si noi am incercat sa mancam in diverse locuri unele ne-au iesit, altele nu , si cel mai memorabil (eram contra timp) a fost un mic dejun servit in parcarea unui magazin Kaufland in Sighisoara.

    E frumos ce vrei sa-ti fie frumos, fie ca iesi masa la un restaurant la lumina lumanarilor, fie ca iei masa cum se spune "la varice" intr-o parcare.

    Mi-a placut tare mult ce-ai povestit, felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [16.08.17 20:10:57]
    »

    @mishu: M-am amuzat pe cinste de expresia "mâncat la varice". Deşi de multe ori am mâncat aşa pe fugă în excursii, de cele mai multe ori stradal, nu ştiam expresia.

    Indiferent unde mănânci, clar, tebuie să-ți aduci aminte cu plăcere de acel loc şi de consumație, dacă a fost pe gustul tău.

    Orice experiență culinară trebuie să fie memorabilă!

    Mulțumesc de vizită şi ecou!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    danaeldreny*, elviramvio, irinad, maryka, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Catania?:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070158004760742 sec
    ecranul dvs: 1 x 1