ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2010
DE vini
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.08.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2009
DURATA: 12 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Despre Dublin, Irlanda, Irlandezi - Un popor mandru intr-o tara foarte frumoasa!

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Ce se poate spune despre Dublin si Irlanda?

Irlanda e o tara incredibil de verde, chiar si iarna si e locuita de niste oameni extrem de veseli, amabili, saritori si indatoritori. Multi dintre ei, in functie de locul de bastina, vorbesc o engleza atat de gajaita si cu accent pronuntat, incat daca mai prinzi si pe unul care toaca mai repejor din buze, te intrebi daca engleza invatata de tine are vreo legatura cu balmajeala de cuvinte care-ti vajaie in jurul capului.

Dublinul arata ca un oras provincial, fara blocuri de peste 2-3 niveluri (numeri pe degete blocurile turn), cu puzderie de case-vile construite toate dupa acelasi tipic, cum era de asteptat cu foarte multe pub-uri si restaurante si cu muuuuuuuulta verdeata... Daca iarna e verde peste tot, primavara si vara banuiesc ca e o adevarata splendoare si nu degeaba culoarea lor nationala este verdele. Spre partea de sud-vest, se vad niste dealuri mai maricele, pe care irlandezii le-au denumit pompos Muntii Dublinului. De fapt, o parte foarte pitoreasca din oras e asezata pe aceste dealuri, de unde ai o panorama superba asupra orasului si a Marii Irlandei. Aici, ca un fapt divers, cand mergeam cu masina pe o strada foarte ingusta, am vazut celebrul indicator de circulatie cu caprioara “Atentie animale salbatice! ”. Am fost nedumerit de amplasarea in oras a acestui indicator, dar prietenii mi-au confirmat ca au vazut caprioare in zona si am luat-o ca pe o gluma buna, pana cand, in miezul noptii, am vazut o vulpe care se plimba tacticoasa pe mijlocul soselei dintr-o zona locuita.

Irlandezii sunt foarte patrioti, sunt mandri de tara, traditiile si steagul lor, de patronul lor spiritual St. Patrik (sau Paddy, care reprezinta si cel mai popular nume) si tin la produsele fabricate de ei, nu de putine ori vazand pe rafturile magazinelor afise cu “Buy me, I'm Irish! ”. Este poporul care, per total, e mai numeros in toata lumea decat intre granitele Irlandei, si asta de la marea foamete din secolul 19 cand au murit 1 milion de oameni iar 2 milioane au emigrat in America, Australia, Marea Britanie etc. Atunci, culturile de cartofi (singurul care se cultiva in Irlanda) au fost distruse de seceta care a tinut 4 ani. Groaznice vremuri, daca mai pui si ocupatia engleza!

Fata de tarile din vestul Europei au multe femei foarte frumoase, care se imbraca ingrijit si stiu sa-si arate si sa-si puna in valoare picioarele, de zici ca toate practica celebrele dansuri irlandeze. Dupa cum le e renumele, irlandezii sunt rezistenti la bautura si nu e bine sa incercati sa va puneti cu ei (eu am incercat sa tin pasul dar am pierdut glorios! ).

Dublinul este un oras foarte scump, reducerile lor de pret de 50-70% practicate de sarbatori insemnand cam preturile noastre din Mall Vitan - de aceea, cumparaturile noastre "au fost sublime dar au lipsit aproape cu desavarsire". Pentru ei era pomana curata, dar la preturile afisate pentru lucruri comune, nespectaculoase, puteam sa cumparam din tara produse mult mai fatoase. In centru au strazi intregi de magazine universale si de mini mall-uri, cele mai celebre fiind Henry Street si Grafton Street.

Pe principalul bulevard, O'Connell Street, se afla cea mai inlta constructie din Dublin, un monument intitulat The Spire, ridicat cu ocazia intrarii Irlandei in Schengen (nu sunt prea sigur), si este un gen de stalp simplu de metal care cred ca are vreo 300 de metri si 5 metri in circumferinta la baza, pe care baiatelul meu de 4 ani, cand l-a vazut, foarte practic a zis “Ce surubelnita mare! ” Si asa i-a ramas numele pe perioada sejurului nostru acolo.

Cum spuneam, Dublinul arata ca un oras de provincie, cu putine constructii care sa epateze prin stil arhitectonic neobisnuit sau prin dimensiuni colosale, singura diferenta fiind distantele mari pe care trebuie sa le strabati din cauza extinderii orasului pe orizontala. Are multe parcuri, printre care si Phoenix Park, cel mai mare parc urban din Europa – acesta este atat de mare incat este taiat de bulevarde si strazi deschise traficului autovehiculelor. Aici pot fi vizitate o serie de obiective, printre care cel mai important este Zoo, mai ales daca sunteti cu copiii in excursie. Pentru vizitarea obiectivelor turistice sunt foarte indicate circuitele cu autobuzele turistice etajate, cu platforma deschisa (iarna, cum am fost noi, e o adevarata placere! ) la tariful de 15, 5 euro/pers, bilet valabil 24 de ore. Au statii la cele mai importante obiective, merg dupa un orar sa zicem fix, si conform materialelor publicitare ai parte de reduceri prin unele locuri unde te opresti sa vizitezi. Datorita faptului ca eram cu baietelul dupa noi, ca iarna la ora 16 deja este bezna, datorita timpului friguros din ziua respectiva, am fost doar la cele mai importante obiective: Catedrala St. Patrick (5, 5 euro/pers) si muzeul fabricii de bere Guinness (15 euro/pers, foarte scump, dar la final ai si o bere din partea casei). De fapt, dupa afluenta de turisti, fabrica de bere cred ca este obiectivul nr. 1 din Dublin – vara se sta si cate 2 ore la coada la intrare. In rest, foarte multe catedrale, palate, castele si alte cladiri foarte vechi, care demonstreaza ca irlandezii tin la istoria si cultura lor. Sa nu uit “casele georgiene”, ansambluri foarte vechi de 6-10 case lipite intre ele si a caror principala particularitate sunt usile de intrare, fiecare fiind vopsita intr-o alta culoare, care mai de care mai vie si daca nu chiar tipatoare. Dupa cum spuneam, sunt foarte multe de vazut, dar noua ne-a fost imposibil. Sper sa ajungem pe aici si vara, cand este lumina pana pe la ora 22, 30 iar timpul e numai bun pt. turism. Prietenii ne imbiau si cu un circuit prin toata Irlanda, caci au niste peisaje superbe.

Bucataria irlandeza este de incredere si au mancaruri obisnuite pentru romani, asa ca puteti manca fara griji daca mergeti pe acolo. Se mananca porc, vita, oaie, fructe de mare, peste, legume obisnuite, cartofi etc. cu o remarca pentru carnea de vita care mi s-a parut mult mai frageda si mai gustoasa decat la noi. De baut, bineinteles berea neagra Guinness, dar si sortimente obisnuite de bere blonda, whisky local Jameson, dar si alte marci celebre, si multe soiuri de vin de pe toate meridianele lumii, desi in Irlanda nu se face vin, iar irlandezii nu mi se par mari bautori de licoare bahica. Foarte scump in restaurante dar si in magazine. Ex: vinul porneste de la 8 euro in sus sticla, Coca Cola la 2 litri – 1, 8 euro, cel mai ieftin whisky era vreo 18 euro/sticla (toate sunt preturi de magazin). Atentie fumatori: tigarile au pret unic peste tot (8, 5 euro/pachet) si e bine sa va luati din tara cand plecati.

Scump in Irlanda dar foarte, foarte frumos.


[fb]
---
Trimis de vini in 27.01.10 12:18:40
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 30725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vini); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 The Spire sau Marea Surubelnita
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8350 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[28.01.10 14:52:48]
»

mutat la "Calatorie in tara vesnic verde" - unde o sa grupam toate review-urile despre Irlanda in general

webmaster13
[18.02.10 22:29:14]
»

vad ca trebuie sa sparg eu gheata, felicitari vini, foarte frumos scris, sunt sigur ca in curand va sosi si superbonusul, pana atunci sa ascultam aceasta melodie!

Mihail*
[11.03.10 20:37:52]
»

Frumos si relevant review despre Dublin si Irlanda in general. Dar e incredibil de scump fata de ce stiam despre aceasta tara. Am locuit in apropiere de st. Patrick Cathedral

Sper sa nu te superi daca o sa adaug ceva la doua dintre fotografiile tale - ca cea mai veche catedrala din Dublin se numeste Christ Church (oficial " ...of the Holy Trinity") - inceputa in sec.11, iar bulevardul pe care l-ai fotografiat este st.Stephen's green cu Shellbourne Hotel in prim plan.

Zonei vechi, intesata de puburi a Dublinului i se spune Temple Bar inca de pe la 1600. Daca sigur nu te superi as mai adauga o chestie care ma impresionat - cel mai vechi pub in Dublin e din 1198 - am baut cateva pint-uri de Guinness acolo.

andra1321
[29.06.10 13:17:40]
»

Vio absolut fantastic ce ai scris, am ras cu Dan de ne-am prapadit! Super!!!!

viniAUTOR REVIEW
[02.07.10 12:05:25]
»

Andra,

Bine ai venit pe AmFostAcolo.ro! Multam fain pt aprecieri. Salutari lui Dan. Pa.

catalinpopa
[03.09.10 09:53:22]
»

Buna Vini,

Nu prea am gasit in librarii ghiduri turistice cu Dublin si Irlanda. Ai gasit tu pe undeva? M-ar interesa sa cumpar. Intentionez sa le fac o vizita irlandezilor, toamna aceasta. Te rog sa ma indrumi.

Multumesc,

Catalin

andra1321
[10.09.10 11:44:41]
»

Buna Catalin,

Nu stiu de unde poti cumpara ghiduri turistice in Romania dar daca vii in Dublin spune-mi cam ce ai vrea sa faci si sa vezi si te pot sfatui. Oricum odata ajuns aici, toate hotelurile centrale au pliante si ghiduri pentru atractiile turistice din oras si din preajma orasului. In centru exista un punct de informare turistica (f mare, vezi poza lui Vini P15) unde poti afla tot ce doresti. Daca te pot ajuta cu ceva, let me know...

Andra

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andra1321, catalinpopa, Mihail*, vini
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049187183380127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1