ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    JAN-2013
    DURATA: 2 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    92.50%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Fostul si actualul parlament irlandez

    TIPĂREȘTE

    Daca in urma cu cativa ani, sediul puterii unei tari era un loc tabu in care aveau acces doar alesii tarii, de cativa ani incoace, cam in toate capilatele europene, aceste sedii au intrat in circuitul turistic. Ideea a plecat de la acea " transparenta " care sa le dea posibilitatea oamenilor sa vada cu ochii lor cum traiesc si cum muncesc alesii fiecarui popor. Asa se face ca am vizitat Parlamentul de la Bucuresti, de la Budapesta si de la Dublin.

    Bank of Ireland, fostul Parlamentul irlandez cu Camera Lorzilor (Irish House of Lords)

    Adresa; Bank of Ireland, 2, Colegiul Green, Intrarea libera

    Cladirea, in care a fost o vreme Parlamentul Irandei, este spectaculoasa, ca defapt multe altele construite in vremea dominatiei britanice, care vroia prin aspectul cladirilor ce reprezentau puterea, sa impuna respect si sa arate pana si trecatorilor, ca lucrurile importante au nevoie de cladiri pe masura.

    Cladirea este in imediata apropiere a Podului O'Connell in partrea sudica a orasului, la cateva sute de metri de Raul Liffey. Cladirea a fost opera arhitectului Edwar Pearce iar constructia ei a durat zece ani; intre 1729-1739 si la inceput avea doar cladirea centrala, cea cu coloanele. Insusi Pearce a fost cavaler al Camerei Lorzilor.

    Intre 1785 – 1787 cladirii i-a fost adaugata partea de Est, cea care ulterior va reveni Camerei Lorzilor. A fost adaugata o cladire mai simpla, care a fost unita cu prima, nu prin coloane care sa creeze o unicitate, cu printr-un portic cu arce inalte. In 1787 Robert Parke a proiectat o extensie a cldirii initiale, in partea de Vest, care nu era asemanatorea cu cea din Est. Din 1803 cand Bank of Ireland a preluat intreaga cladire, cele doua extensii ale cladirii initiale, au fost remodelate ca aspect exterior, incat sa existe o simetrie si o unicitate a intregii constructii, asa cum este astazi. In plus exista o conditie cand banca a achizitionat cladirea Parlamentului; sa nu o utilizeze in scopuri politice.

    In vremea cand in cladire isi desfasura activitatea Parlamentul, acesta era impartit in doua camere; Camera Comunelor (reprezentantii poporului, democratii) si Camera Lorzilor (camera superioara a Parlamentului). Fosta Camera a Comunelor este acum sala bancara in timp ce Camera Lorzilor a ramas intacta, asa cum a fost ea proiectata si este accesibila ca si muzeu. Camera Comunelor a ars intr-un incendiu si a fost reproiectata si renovata diferit de cum arata pana in 1800.

    Dupa ce am strabatut doua coridoare, bine luminate in care se desfasurau diferite activitati bancare, am ajuns in Camera Lorzilor unde am fost preluata de un ghid.

    In stanga intrarii, pe una din laturile mici, este acum o vitrina cu fotografii din timpul intalnirilor Camerei Lorzilor si o schema cu componenta acesteia. Sunt si imagini cu pozitia scaunelor pe care acestia stateau. Tot in acea zona este si o pendula veche de peste doua sute de ani.

    Aspectul este cat se poate de placut. Sala este foarte inalta iar plafonul alb o face foarte luminoasa. Pana la o inaltime de aproximativ 1,5m. peretii sunt imbracati in lambriuri de stejar casetate dupa care sunt zugraviti in alb. Din loc in loc sunt nise flancate cu coloane in centru carora sunt busturi de filozofi si de politicieni. Pe partea stanga a laturi lungi (sala este dreptunghiulara) in mijloc, exista cate un semineu mare. Ghidul mi-a explicat ca modelul oului care este folisit la decorarea semineului a fost multiplicat si pe ornamentele tavanului, pe stucaturi; oul fiind un simbol al bogatiei.

    Tavanul este foarte inalt, boltit si casetat iar in centru fiecarei casete este cate o floare aurita. Pe ambii pereti lungi sunt doua tapiserii imense, oprerele lui John van Beaver, care descriu batalia de la Boyne. Batalia de la Boyne, este considerata un moment de mare rascruce in istoria Irlandei. Atunci, in 1690, regele protestant William III al Angliei, l-a invins pe regele romano-catolic Iacob II al Angliei, Scotiei si Irlandei si din acel moment protestantii au preluat puterea in stat, iar catolicii au pierdut si drepturi, averi si blazoane. Iacob al-II lea a fost ultimul rege catolic al celor trei tari.

    In partea opusa intrarii, intr-o zona oarecum delimitata, in forma de dom, este locul fostului prezidiu.

    In Parlament activitatea era cam in felul urmator; Camera Comunelor vota anumite legi si decrete, care erau dezbatute, aprobate sau respinse de Camera Lorzilor in numele regelui si a reprezentantului monarhiei britanice. Camera Lorzilor era prezidata de Lordul Cancelar, al carui loc era pe woolsack, un scaun mare, impunator, acoperit cu catifea rosie, aflat sub un baldachin tot din catifea rosie, care amintea de tronul regelui. Situatia era identica in Anglia, Irlanda si Scotia.

    Lorzii au avut oprinii religioase diferite; pana la sfarsitul sec. XVII, marea lor majoritate erau catolici in timp ce parlamentarii din Camera Comunelor erau si anglicani. Dar cum lupta pentru putere insemna in acele vremuri o lupta religioasa, cei mai multi catolici au pierdut si functiile si averile cand au refuzat sa isi schimbe optiunea de la catoligism la religia anglicana. Asa au disparut titluri si nume - blazonuri vechi de sute de ani averi si speranta ca ceva va mai fi ca inainte.

    In 1800 odata cu semnarea Actului de Unire cand toata puterea legislativa s-a mutat la Londra, multi lorzi s-au mutat pe mosiile lor si si-au continuat viata ca rentieri, mosieri, avand un rol politic minim, doar de consilieri ocazionali. Parerea lor a fost ca atunci a inceput declinul politic, economic si social al tarii, careia i s-a pus capat prin eliberarea de sub ocupatia britanica si trecerea de la regat la republica.

    Leinster House - Parlamentului National a Irlandei

    Adresa: Kildare St, Dublin 2, Irlanda

    Program vizitare; sambata de la 10,30 si 14,15 pe baza unui act de identitate

    Daca tot am vorbit de cladirea in care si-a avut mai demult activitatea Parlamentul Irlandez, cred ca pot face o trecere la momentul actual, la actualul sediu al Parlamentului – Leinster House.

    Acum este un amplu complex de cladiri, care acopera cam toate nevoile de spatiu ale activitatii parlamentarilor si a tuturor celorlalte activitati adiacente; inclusiv birouri de presa.

    Sediul Parlamentului poate fi vizitat de luni – vineri la 10:30,11:30,02:30 și 03:30

    Prima cladire a fost construita intre 1745 – 1747 pentru James Fitzgerald, conte de Kildare, iar casa i-a purtat numele. El a devenit si ducele de Leinster în 1776. El facea parte din Camera Lorzilor si avea nevoie pe perioada sedintelor parlamentare de o locuinta in Dublin, pe masura statutului sau social. In restul anului locuia “ la mosie “. Casa lui din Dublin, era de-a dreptul monumentala si desi era departe de centrul orasului, in scurt timp a devenit centrul unui nou cartier, al aristocratiei irlandeze. A fost atat de apreciata, incat arhitectul care a proiectat Casa Alba din SUA s-a inspirat de la aceasta resedinta.

    Dupa 1800, cand in urma Actului de Unire, Irlanda nu a mai avut propriu parlament si cand Camera Lorzilor s-a muta la Londra si odata cu ea si cei din fam. Leinster, resedinta a devenit nelocuita si inutila. Atunci al treilea duce de Leinster, a vandut casa catre Rpyal Dublin Society pentru 10.000 £ plus o chirie de 600 £.

    Dupa infiintarea statului liber in 1922 statul a folosit o parte din Leinster pentru activitati parlamentare. In 1924 statul a cumparat intrega cladire in acelasi scop.

    Astăzi, Leinster House este sediul celor doua Camere ale Parlamentului Național, respectiv Dail Eireann (Camera Reprezentantilor) si Seanad Eireann (Senat).

    De atunci au fost adaugate cateva cladiri, necesare desfasurarii activitatii in pas cu vremurile, cele mai recente lucrari fiind facute in anul 2000.

    Dupa doua incercari nereusitede a vizita si eu acest centru al puterii statului, intr-un final am reusit sa fiu si in ziua si la ora potrivita in fata portii.

    Intrarea pentru vizitatori este prin Kildare Gate, este gratuita si se face doar cu grupul care se formeaza si obligatoriu insotiti de ghid. Turul dureaza cam o jumatate de ora, din care cel mai mult timp se pierde prin curte, ascultand istoria cladirii. Controlul este foarte strict (se mai pierd si acolo minute bune) iar practic inauntru am vizitat doua sali, una de consiliu si una de ceremonii (sau doar atat am vazut eu, in cazul in care erau alte probleme importante in alte sali). Desigur aici nu am miscat in front, fotografiatul fiind strict interzis.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 12.03.13 14:55:28
    Validat / Publicat: 12.03.13 15:57:23

    VIZUALIZĂRI: 1613 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Dublin - Irish House of Lords
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [12.03.13 15:58:19]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Dublin și împrejurimi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048498153686523 sec
    ecranul dvs: 1 x 1