ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Clonakilty: în căutarea trenului pierdut

Ilustrație video-muzicală
.


TIPĂREȘTE URM de aici

Sudul Irlandei ascunde multe detalii; o istorie în care realitatea și mitologia se amestecă deopotrivă. Printre poveștile cu zâne și spiriduși s-a strecurat la sfârșitul secolului 19 o fierătanie nemaivăzută până atunci: o rețea complexă de cale ferată care a ajuns la un moment dat să unească majoritatea zonelor locuite din comitatul Cork. Din păcate această întreprindere inginerească nu a ajuns niciodată pe profit, poate și ca urmare a investițiilor mari în lucrări de artă sau poate doar pentru că lucrurile au mers prea departe numai din cauza unor ambiții locale, fiecare primar sau latifundiar din zonă dorind să aibă calea ferată la poartă. Istoria e însă rece: în 1961 majoritatea rețelei a fost desființată și dată la fier vechi, în ciuda unor proteste populare destul de ample la acea vreme.

La mai bine de 50 de ani de atunci amintirea acelei rețele de căi ferate este încă vie: orășelul pe care l-am vizitat într-o duminică de august o păstrează sub forma unui muzeu care îmbină partea clasică - amintiri materiale de atunci - cu partea educativă, special construită pentru copii mai mici sau mai mari: o dioramă imensă în aer liber. E vorba de "Model Railway Village", obiectivul care a pus Clonakilty pe harta turistică a Irlandei.

Excursia a început de la terminalul Bus Éireann din Cork: către vestul comitatului circulă căteva autobuze pe zi, la ore fixe, iar drumul până la Clonakilty durează în general puțin peste o oră. Nu aș recomanda însă autobuzul pentru o excursie cu familia: închirierea unei mașini se poate dovedi o investiție mult mai bună din punct de vedere financiar (cu detaliul că se circulă pe stânga).

Orășelul nu oferă mult mai mult decât acel muzeu în aer liber: există o stradă comercială, câteva restaurante, o catedrală catolică în care încap cred toți locuitorii, un mic muzeu local (închis duminica) și cam atât. Am observat - ca peste tot pe aici - dorința de a-ți prezenta tot ce poate fi legat cumva de localitatea lor; de exemplu aici se insistă pe faptul că un strămoș de-al lui J. F. Kennedy ar fi fost din zonă sau că generalul-erou al războiului de independență Michael Collins ar fi fost un "fiu al satului".

La capitolul "ciudățenii" am remarcat cu stupoare faptul că oficiul poștal își are sediul într-o fostă biserică, evident non-catolică (muzeul maritim din Dún Laoghaire este într-o fostă biserică anglicană). Nu pot să îmi închipui cum s-a ajuns aici; situația datează se pare de zeci bune de ani.

Muzeul cu trenulețe se află oarecum în afara orașului, la marginea golfului. Din câte am înțeles golful se umple treptat cu aluviuni; până acum câteva zeci de ani ambarcațiunile puteau ajunge până în oraș, ceea ce nu mai e posibil acum. Dar poate tocmai din această cauză pe o rază de 10km se află densitatea maximă de plaje de tip "blue flag" din Irlanda; numai că eu nu m-am dus pentru soare sau pentru mare...

Muzeul în sine pare "optimizat" pentru copii: pe aproape un hectar este amenajată o dioramă imensă, împărțită în câteva secțiuni ("orașe" din sudul Irlandei), cu trenuri care se plimbă de colo-colo într-o ordine probabil bine definită. Am remarcat atenția pentru detaliu dar și semnele de tip "nu mă atinge, sunt fragil! "... oare câți copii s-or fi luat la trântă cu căsuțele din placaj? Bufetul este amenajat într-un vagon restaurant real din anii '40, garat pe câțiva metri de șină uitată de vremuri; de asemenea "gift shop"-ul cu magneți de frigider și jucării e tot în interiorul unui vagon, atașat de o locomotivă pe altă bucată de șină uitată de vremuri. Sau poate rugina și aspectul rustic sunt special gândite, adică au fost aduse cu totul din alte părți?

Clădirea principală a muzeului, cea cu casa de bilete și cu expoziția permanentă cu informații despre rețeaua feroviară locală are arhitectura specifică unei gări însă ceva îmi spune că e de factură mult mai recentă, fiind construită de la început ca muzeu. De asemenea există și un trenuleț de tip titicar cu care se poate face un mic circuit al orașului.

Duminica s-a încheiat așteptând autobuzul - nu pierdut pe drum, ci doar programat să aibă doar câteva curse pe zi, la ore fixe. Oare trenul circula mai des acum 50 de ani? Făcea mai puțin de 1 oră până în Cork? Nu sunt sigur că o să aflu vreodată. Dar de un lucru sunt oricum sigur: diorama de la muzeu e oprită la sfârșitul programului!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DanCld in 12.08.13 22:44:47
Validat / Publicat: 13.08.13 00:18:47

VIZUALIZĂRI: 1463 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Clonakilty: în căutarea trenului pierdut" / Multe istorii legate de coltisorul acesta de lume...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [13.08.13 07:50:15] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă sudul Irlandei:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.035047054290771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1