ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    APR-2013
    DURATA: 1 zile
    single

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Boyne Valley - continuare

    Ilustrație video-muzicală
    Relaxare -> God Rest Ye Merry Gentlemen


    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dupa ce am plecat de la Loughcrew am facut un mic popas pentru o sedinta foto cu frumosul Castel Slane din orasul cu acelasi nume. Castelul a fost construit si apartine inca familiei Conyngham (de origine scotiana) stabilita in Irlanda in sec. XVII. Castelul a fost reconstruit in 1785 si astazi este pe langa resedinta familiei, un loc deosebit de elegant si de inalta clasa, in care se desfasoara evenimente artistice si intalniri sociale si politice discrete, departe de ochiii lumii si ai presei. Anual in curtea castelului (de aproximativ 6 kmp.) se desfasoara concerte rock la care participa cele mai mari nume ale genului.

    De la castel, ne-am continuat drumul pe un traseu interesant, pe o sosea ingusta in care e mare necaz sa te intalnesti cu o masina care vine din sens opus. Intraga regiune (Boyne Valley), este recunoscuta pentru cresterea oilor si a vacilor. Interesant este ca doar aici, toate oile nasc cate doi miei odat, fata de restul tarii unde oile au doar cate un miel pe an. Poate clima blanda si iarba deosebita sa fie motivul... Fermierii au incercat tot felul de schimburi in tara, dar fara succes; odata mutate oile din zona acesta in alte regiuni, au nascut un singur pui.

    Din km. in km. si din poveste in poveste, am ajuns la

    The Jumping Church

    Acum, nu va imaginati ca am asistat la lucruri paranormale sau ca am avut noi haucinatii. Legenda spune ca in 1715, unul din zidurile bisericii a " sarit " si s-a mutat aproape trei metri mai in interiorul bisericii pentru a exclude mormantul unui om excomunicat, in afara cladirii. Acum au mai ramas doar ruine din vechea biserica, pentruca in anii in care catolicismul era interzis in Irlanda, biserica a fost inchisa si abandonata. Dar datorita legendei, este un obiectiv important in traseele turistice din Irlanda si in randul credinciosilor care nu isi pun intrebari si iau si cred intamplarile asa cum le sunt spuse.

    Sa spun drept ma uitam cu oarecare amuzament la partenerii mei de excursie, privindu-i cat erau de fascinati de acel zid... Asta dupa ce ghidul ne spusese ca explicatia stiintifica ar fi ca zidul a fost rupt din temelie in urma unei furtuni foarte puternice si a fost repus pe verticala alaturi de locul unde fusese initial. Ei retinusera doar prima parte a povestii... cea mistica.

    La mica distanta de a ruinele acestei biserici, singura din Irlanda care nu are un nume de sfant, am ajuns la

    Monasterboice

    Monasterboice este o asezare crestina timpurie din secolul V e. n. infiintata in jurul manastirii ridicata acolo de Sfantul Buithe, adept al Sf. Patrick. Din minunatia existenta pana acum cinci sute de ani, cum mai sunt doar cateva ruine si turnul manastirii, tipul acela de turn specific manastirilor irlandeze, in care erau depozitate proviziile, ascunse averile si care era loc de refugiu si aparare in timpul atacurilor hotilor. Legenda spune ca St. Buithe, a venit direct din cer coborand pe o scara (nimic nou... inca un sfant care face acest lucru, cum dealtfel asa au facut in intrega lume sfintii).

    Intrarea este libera si in curtea manastirii, pe langa ruine si cateva vechi morminte ce mai pastreaza inca pietrele funerare de acum cateva sute de ani, sunt si cateva cruci celtice de mari dimensiuni. Una din ele este Crucea lui Muirdach. Crucea a fost realizata in perioada 900 – 920 e. n. dupa cum spun istoricii si are 5,5 m... Muirdach a fost staret la aceasta manastire si crucea a fost facuta pentru mormantul lui. In afara ca este mare, pe toate fetele are sculptate o multime de " tablouri " cu scene biblice.

    Mai exista o cruce celtica, numita Crucea din Vest, care este cea mai mare cruce celtica din Irlanda - are peste 6 m. si are inscriptii la fel de interesante, din scrierile biblice. Este prezentat Isus dandu-i cheile cerului Sf. Petru; este scena rastignierii in maniera tipic irlandeza (cu Isus imbracat si aparent fara sa sufere...) unde la piciarele lui Isus este reprezenta pasarea Phoenix, ca simbol al invierii. Mai sunt prezentati Adam si Eva cu mere si Cain ucigandu-l pe Abel si multe altele. Crucea se termina sus cu o " bisericuta " in chip de acoperis al ei. Datorita marimii si bogatiei inscriptiilor aceasta este cea mai studiata si fotografiata cruce celtica si este un simbol al acelei perioade crestine din Irlanda.

    Turnul rotund din incinta manastirii are cca. 30m. inaltime si un diametru de cca. 5m. dar se crede ca a fost mai inalt, straturile de pamant depuse in atatia ani, facandu-l un pic mai mic acum.

    La inceputul sec. XI, in urma unui atac al hotilor, cand turnul a fost incendiat, in el au ars toate manuscrisele existente la acel moment in manastire. Turnul are cam sase etaje, la care se ajunge prin usa ampasata la cca. 2 m. deasupra solului. Accesul in turn nu este permis, desi inauntru exista o scara din lemn asemanatoare celei pe care urcau si calugarii in urma cu cateva sute de ani. Fiecare etaj al turnului este pravazut cu cate o mica ferestra (seamana mai mult cu o mica gaura pentru aerisire).

    In curtea manastirii sunt ruinele a doua biserici, o alta cruce mare celtica mult mai simpla ca inscriptionare si o piatra mare monobloc, asezata vertical pe care se vede un cadran solar. Prin introducerea unui bat intr-o gaura a pietrei, si " citirea " umbrei pe care batul o lasa pe piatra, se poate stabili ora, in zilele insorite.

    De la manastire ne-am continuat drumul si urmatoarea oprire a fost in orasul

    Drogheda

    Este un oras pe raul Boyne acolo unde acesta se varsa in Marea Irlandei. Este un oras batran, in care biserici, turnuri si ziduri vechi din epoca medievala, stau in picioare intre casele si cladirile noi. Pana in sec. XV, de o parte si de alta a raului erau doua orase, care au fost reunite la 1412 in unul singur. Multe din aceste vestigii au fost scoase la lumina, odata cu constructia soselei de centura a orasului. In dupaamiaza cand noi am vizitat orasul, strazile erau aglomerate; nu mi-am dat seama cti erau localnici si cati turisti, dar peste tot erau oameni; in magazine, pe strazi si in magazine.

    Primul nostru obiectiv vizitat a fost Biserica St. Peter, o biserica romano - catolica aflata in centrul orasului pe West St.

    Am lasat masina in fata bisericii intr-o parcare destinata doar autocarelor turistice si am intrat in ea. Este o biserica frumoasa, atat la exterior cat si inauntru realizata in stil gotic. Este mare, inalta, eleganta si frumos decorata la interior. Cel mai vechi document gasit in care este mentionata biserica, dateaza din anul 1200, dar se crede ca este mai batrana. Actuala biserica dateaza din 1747, cand a fost reconstruita in totalitate. In 1771, a fost comandata la Londra orga bisericii. Ghinionul a facut ca ea sa fie avariata, cand nava cu care era adusa a naufragiat. Cu ale cheltuieli, a fost reparata si in final instalata in biserica.

    La interior, doua randuri de coloane masive din marmura bine slafuita sustin tavanul inalt si frumos decorat in casete inflorate. In interiorul bisericii, intr-un monument deosebit din bronz frumos slefuit, ca un turn inalt si subtire, este capul mumificat al lui St. Oliver Plunkett. Acesta a studiat religia la Roma, a fost o vreme preot in Irlanda, dar dupa cucerirea Irlandei de Oliver Cromwell si interzicera catolicismului, s-a intors la Roma. Dupa o vreme s-a intors in Irlanda, luptand pentru drepturile catolicilor, dar stradania nu i-a fost nici respectata nici apreciata, ba mai mult a fost inchis si torturat cand la Londra cand la Dublin. In final a fost executat (spanzurat) intr-o inchisoare din Londra. Capul sau a fost trimis la Roma, de unde a fost adus in 1921 la aceasta biserica, unde este tinut la loc de cinste. Tot in amintirea lui, este expusa in biserica usa celulei de la ultima inchisoare in care si-a trait ultimile ziele.

    Altarul principal al bisericii este o frumoasa lucrare in marmura alba si toate ferestrele au frumoase vitralii.

    De la biserica, ne-am inceput plimbarea prin centru vechi al orasului. Am facut urmatoarea oprire la Birou de informații turistice de pe West Street, care in evul mediu era inchisoare si loc de executie publica.

    Nu departe de acolo, am vazut o bucata din vechiul zid de fortificatie din vremea cand activitatea se desfasura in incinta unei cetati. Imediat in apropierea lui este aprope intreaga, poarta de intrare in cetate cu turnul de observatie; St Laurence Gate, care dateaza din sec. XIV.

    In curtea Episcopiei Anglicane, St. Peter's Church, mai exact in cimitirul ei, am vazut cea mai bizara piatra de mormant; pe ea sunt intatisati " propritarii " sub forma de schelete (un el si o ea). Este vorba de Sir Edward Golding si Fleming Elizabeth, care s-au inecat in raul Boyne, in sec XVI. si despre a caror suflete neimpacate si nelinistite se spune ca bantuie si acum pe malurile raului.

    Un alt obiectiv interesant al orasului este Turnul Martello. Am mai pomenit si in alte review-uri despre aceste turnuri; sunt turnurile de aparare - forturi -, construite in intregul Imperiu Britanic. Turnul Martello din Drogheda este amplasat pe un deal de la marginea orasului, in port si in prezent adaposteste Muzeul Millmount. Turnul a fost construit de britanici in 1808 pe o movila inalta despre care atat oamenii de rand cat si istoricii au o multime de parerei; unii spun ca ar fi un mormant al unui druid, o alta legenda sustine ca o regina a Scotiei, fiica unui faraon egiptean este ingropat acolo; altii cred ca ca ar avea o vechime mult mai mare; unii au facut calcule si au alineat movila cu nu stiu care stele si i-au gasit o insemnatate astrologica. Ideea care ramane este ca de acolo orasul se vede minunat si ca la randul sau poate fi vazut din multe locuri din oras. Acum in vechiul turn, este organizat un museu in care sunt omagiate activitatile industrilele ale orasului.

    Inainte de a parasi orasul ne-am oprit la o cofetarie – patiserie unde fiecare si-a luat mai mult decat a putut manca, caci toate produsele din vitrine erau foarte apetisante. A fost o pauza in care am recapitulat cele vazute, am facut schimburi de email-uri intre noi si am promis ca ne vom mai scrie si povesti pe unde am mai colindat.

    La plecarea din Drogheda, am aruncat o privire catre Viaductul Boyne peste raul Boyne, mai corect podul de cale ferata a carui constructie a fost inceputa in anul 1853 si finalizata in 1855. Podul are 1,7 km si este principala linei de cale ferata ce leaga orasul Dublin de Belfast.

    Intorsi in Dublin, priveam orasul de parca lispisem o luna si ne parea rau ca excursia s-a termitat atat de repede. Mi-am luat la revedere de la colegii de excursie cu un sentiment placut, ca ne cunoastem demult, si cu incantatrea ca oamenii din colturi atat de indepartate ale lumii, atat de diferiti, am avut o curiozitate comuna care pentru o zi ne-a adus alaturi; istoria si turismul irlandez.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 30.07.13 14:34:46
    Validat / Publicat: 30.07.13 18:19:54

    VIZUALIZĂRI: 1633 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Irlanda - Castel Slane, Castelul a fost construit in anul 1785 si apartine inca familiei Conyngham
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [31.07.13 07:48:13]
    »

    Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [31.07.13 08:11:56]
    »

    @webmaster13:

    Multumesc. AFA fara tine ar fi mult mai " tacuta ".

    george_bton*
    [03.01.14 15:04:34]
    »

    Buna. Nicio oprire in Navan?

    Este un orasel foarte dragut, tot pe valea Boyne ului.

    Nu are legatura cu istoria, dar este orasul natal al vestitului Bond, James Bond, adica Pierce Brosnan.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [03.01.14 17:12:10]
    »

    @george_bton:

    Programul acelei excursii nu a cuprins si Navan-ul; dar l-am vizitat cu alta ocazie si sper ca intr-o buna zi sa va povestesc despre experienta mea de acolo.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, george_bton*
    Alte impresii din această RUBRICĂBoyne Valley:
    • Apr.2013 Boyne Valley - 1 — scris în 26.07.13 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
    • [Selectat ca MG AFA ptr această destinaţie]

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66096210479736 sec
    ecranul dvs: 1 x 1