Solicitare CMR / TURCIA

Siguranta si evolutia turismului turcesc in 2016

Trimisă în 09.06.16 10:22
autor Gratian*GD [Oradea]
» VIZUALIZĂRI: 50469

Buna ziua,

As dori sa va intreb pe cei care ati fost anul acesta in Turcia, mai precis prin zona Antalya, Belek, cum este turismul?

Si din punct de vedere al sigurantei cum v-ati simtit?

De aceea intreb pentru ca la tv si in presa se vorbeste ca in anul 2016 a scazut turismul cu circa 40 % datorita faptului pentru ca nu mai merg rusii.


  • PERIOADA: august
  • BUGET: 1580
  • ADULŢI: 2

Răspunsuri — pag 1 / 15

webmaster[Timisoara]2r[09.06.16 10:29]

E încă devreme, puţini turişti români au fost / s-au întors deja în/din Antalya, în luna mai sau început de iunie. "Grosul" de-abia de acum vine...

Având însă în vedere importanţa subiectului pentru un număr semnificativ de turişti (cei interesaţi în turismul turcesc), voi seta acest fir de discuţii ca PINNED, conferindu-i astfel o prezenţă proeminentă şi continuă în prima pagină.

În speranţa, desigur, că la întoarcere se vor găsi turişti care să ne prezinte impresia lor despre subiectul discutat aici.


Corina70SR[Ploieşti]9r[09.06.16 10:44]

Si eu cred ca este devreme pentru impresii proaspete, majoritatea turistilor romani merg impreuna cu copiii in vacanta, si cum anul scolar inca nu s-a incheiat...


Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[09.06.16 10:46]

Stiu ca este inca devreme, dar totusi speram ca a fost deja cineva.


Corina70SR[Ploieşti]9r[09.06.16 10:55]

@Gratian - Din impresiile celor care au fost anul acesta in Turcia, am gasit cateva cuvinte despre masurile de siguranta in impresiile de mai jos :

vezi impresii

Si ar mai fi userul Papone, care este acum (daca am retinut eu bine) in sejur la Limak Atlantis in Belek. Cu siguranta va posta impresii la revenirea din vacanta.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

webmaster26[Alexandria][09.06.16 11:31]

acest lucru se discuta si pe acest fir de discutie amfostacolo.ro/intrebare- ... hp?iid=8177&a=1


sebigeaninaSR[Pătârlagele [BZ]]17r[09.06.16 13:12]

@Gratian - Salut anul acesta am fost de Paşti în Turcia în zona Alanya şi pot să-ţi spun că nu am avut nici o clipă senzaţia că am fi în pericol, am observat şi la aeroport şi pe traseul spre hotel filtre de securitate vezi impresii

inclusiv la hotel se scana fiecare maşină care intra în hotel.

Am fost şi la cumpărături la un mall în Avsallar aproape de Alanya unde am văzut la intrare scanere cum sînt instalate în aeroporturi.

Au scăzut rezervările datorită faptului că nu mai vin ruşii care erau aproximativ în număr de 6 milioane pe sezon după incidentul cu doborîrea avionului de turci şi sincer să fiu nici nu le-am simţit lipsa ba din contră ne-au ieftenit vacanţele anul acesta şi cumpărăturile datorită lipsei lor.

Mergeţi anul acesta în Turcia cu încredere.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

AndoxPA[Sighişoara]ConsAFA1r[09.06.16 15:35]

Am fost si in aprilie si in mai in Antalya si sambata plec iar cu inca 3 famili de prieteni. Sincer chiar nu inteleg ce raspuns astepti. Nu sunt mama Omida sa stiu cum va evolua turismul turcesc insa pot sa spun ca acum este la superlativ. Nu am vazut nici o schimbare la fata de anii trecuti. Doar lipsa rusilor dar partial compensata de ucrainieni si kazaci. Si petreceri mai multe la hotelurile unde am stat.

Multe hoteluri care depindeau de rusi sunt cam goale (e problema lor ca au mers doar pe un segment) insa restul merg la capacitate maxima.

Sambata plec la un resort imens care are peste 600 de camere si deja in perioada asta este in stop sale. Ce natie or avea turistii astia chiar nu ma intereseaza, eu merg sa ma distrez cu prietenii mei nu cu ei.

Cat despre sigurata cum trebuia sa ma simt? Eu nici macar nu mi-am pus problema asta si am umblat pe jos si prin Side si prin bazar si in Belek chiar si in Kemer am fost. Nu am vazut tancuri, nu am vazut politie mai multa decat era de obicei.

N.B.: Andox este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nicole33APL[București]ConsAFA78r[09.06.16 20:17]

@sebigeanina:

Am fost şi la cumpărături la un mall în Avsallar aproape de Alanya unde am văzut la intrare scanere cum sînt instalate în aeroporturi.

Detectoarele de metale de la intrarea în mall-uri au fost dintotdeauna, nu au fost introduse special anul acesta.

La fel, detectoarele de arme ca filtru preliminar pe aeroportul din Antalya nu constituie o noutate.

Au întărit puțin securitatea la intrarea în resorturi ceea ce este foarte bine. La sosire mi-au verificat voucherul la poartă (o practică obișnuită) și mașina cu o oglindă pe dedesubt, însă nu și portbagajul care putea conține orice. La întoarcerea dintr-o plimbare, am arătat doar brățările de la mâini și am fost lăsați imediat să intrăm.

@Gratian

Nu înțeleg care este neliniștea ta.

Absența rușilor nu mă deranjează defel. Românii au fost majoritari în hotel, urmați de bulgari și polonezi, iar de două zile au început să apară britanici și germani, liniștiți și civilizați.

Hotelul s-a mai golit odată cu creșterea tarifului, dar oricum este suficient de mare încât să nu simți aglomerația și este în stop sales încă din ianuarie pentru tot sezonul.

La Belvil am fost și eu acum câțiva ani în luna august. Ruși erau cam jumătate, dar și mulți nemți, francezi, turci și români. Ai făcut o alegere bună. Bucura-te de vacanță și nu mai caută nod în papură

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[09.06.16 22:42]

@nicole33: Neliniștea mea a apărut in urma atentatelor care au avut loc in Turcia.


Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[09.06.16 22:48]

@nicole33: Anul acesta merg pentru a șasea oară in Turcia si nu caut nod in papura.


nicole33APL[București]ConsAFA78r[09.06.16 22:55]

@Gratian:

Eu sunt acum in Turcia si, da, am televizor si urmaresc stirile. Nici cel mai recent atentat, petrecut cat timp eram aici, nici anterioarele nu m-au speriat. Mai am zece zile de concediu pe care intentionez sa mi le petrec cat mai bine cu putinta.

Turcia imi ofera relaxarea si rasfatul pe care mi le doresc dupa un an de munca, motiv pentru care voi continua sa-mi petrec aici concediile.

Nelinistile tale imi par exagerate. Ca nu vor veni rusii anul acesta se stia inca din iarna. Si anul trecut au fost mai putini ca de obicei. Care este problema? Pari afectat de parca ti-ai fi dat intalnire cu o rusoaica si aceasta nu va putea fi prezenta.

Inteleg ca vei ajunge pentru a treia oara in acelasi resort. Te-as ruga sa scrii impresiile dupa sejur. Ma intereseaza in mod special diferentele, daca acestea vor exista, fata de vizitele anterioare.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[09.06.16 23:36]

@nicole33: Pai da, si in Tunisia mergea totul perfect pana nu a apărut unul cu pușca pe o plaja.

Nu înțeleg de ce sunt condamnat pentru faptul ca îmi fac griji ca urmare a ceea ce se petrece in toată lumea.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1400 PMA (2 voturi)

nicole33APL[București]ConsAFA78r[10.06.16 00:02]

@Gratian:

In Turcia nu s-a intamplat asa ceva, ca am fi aflat cu totii.

Nimeni nu te condamna, dar eu personal nu agreez persoanele panicarde, cu, dar mai ales, fara motiv.

Ce faci tu este exact ca in povestea cu drobul de sare, deloc constructiv. In final, decizia iti apartine: stai acasa in siguranta, desi si traversarea strazii comporta destule riscuri, sau pleci in vacanta. Fiecare decide ce este mai bine pentru familia sa.

Crezi ca daca se ingroasa gluma eu nu ma urc in secunda doi in masina si nu ma opresc pana in Romania? Dar pana atunci nu intentionez sa-mi bat joc de concediul si de banii mei doar pentru ca unul sau altul, cu un nivel de stres mai ridicat, tot agita apele.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[10.06.16 00:21]

@nicole33: Nu vreau sa par prost crescut dar de atentatul din luna Ianuarie 2016 de la Istambul in care 8 germani au murit, Februarie, Martie tot 2016.

Nu ai auzit ?

Cum poți sa susții ca nu s-a întâmplat asa ceva in Turcia?

Daca eram o persoana panicarda, si cu un nivel de stres ridicat, asa cum zici, nu-mi rezervam inca din luna Ianuarie sejurul.

Sa știi ca nu agit apele ce doar am dorit unele informații.

Mi se pare normal ca înainte de a merge undeva sa te interesezi cum este acolo daca avem aceasta posibilitate, datorită acestui site.

Concediu plăcut îți doresc si sa revii cu impresii despre cum te-ai simțit in sejur.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 699 PMA (2 voturi)

Corina70SR[Ploieşti]9r[10.06.16 10:21]

@Gratian - Nicole a vrut sa se refere la paralela pe care ai facut-o cu atentatul din Tunisia, vrand sa sublinieze ca toate atentatele din ultimul an care au avut loc in Turcia au fost fie in Istanbul, fie in Ankara, fie in zona de sud-est. Adica nu au fost incidente pana acum in statiunile turistice si sa speram ca nici nu vor fi vreodata (a existat un incident, acum multi ani, in bazarul din Kusadasi). A fost mai eliptica in exprimare, cumva s-a dedus ca nu e la curent cu atentatele. Ba da, cred ca toti cei care iubim Turcia suntem la zi cu evenimentele, doar ca Nicole a vrut sa spuna ca in statiuni nu sunt probleme, atat. Acum e de inteles, doar e in concediu, are alte preocupari mult mai placute decat sa scrie mesaje lungi si explicite :-).

Daca tot a fost deschis acest fir de discutie, intreb si eu ceva :

pe site-ul MAE, in sectiunea dedicata Turciei, se recomanda:

"Cetățenilor români care urmează să se deplaseze în Turcia pentru o perioadă de până la 30 zile, le recomandăm să își semnaleze prezența pe teritoriul acestui stat la reprezentanțele diplomatice/consulare ale României, după cum urmează...

...In vederea efectuării procedurii menționate sunt necesare următoarele date: nume/prenume, data/locul nașterii, număr pașaport, număr de telefon sau adresă de email de contact, perioada și locul deplasării în Turcia, motiv pentru care recomandăm transmisterea unui email cu datele solicitate. "

https://www.mae.ro/travel-conditions/3753

Ati procedat asa - Nicole, Andox, aveti de gand sa procedati in acest mod - ma refer la cei care urmeaza sa-si petreaca sejurul in Turcia? Nu e obligatorie aceasta recomandare, pot sa precizez doar faptul ca in 2014, cand am fost la Belvil, reprezentantul touroperatorului a tinut mortis sa ii comunicam datele personale, adresa mail, nr telefon, pentru ca si ei la randul lor sa informeze autoritatile locale si ambasada sau consulatul, in cazul in care se intampla ceva cu noi. Spunea ca au fost situatii cu incidente in trafic, sau controale ale politiei si turistii iesiti la plimbare prin statiune/bazare nu aveau asupra lor nici-un act de identitate... chestii din astea...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[10.06.16 10:32]

@Corina70 - Bine, multumesc mult pentru informatii.


nicole33APL[București]ConsAFA78r[10.06.16 11:15]

@Gratian:

Dacă nici lămuririle Corinei nu sunt suficiente pentru tine, eu abandonez discuția.

Te duci intr-un resort de 5 stele, practic un țarc închis. Stai acolo o săptămână sau cât ai plătit. Dacă apare vreun tip dubios pe plajă cu bagaje suspect de mari, ca doar nu o ascunde mitraliera în slipi, pur și simplu FUGI.

În resorturi nu au fost probleme de niciun fel.

Și eu mi-am propus să evit zonele aglomerate, gen mall-uri, bazaruri și alte zone intens frecventate de turiști.

Nu ai treabă nici cu Istanbul și nici cu Ankara.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

denisucuPM[ORADEA]4r[10.06.16 13:19]

@Andox -

Sambata plec la un resort imens care are peste 600 de camere si deja in perioada asta este in stop sale.

E secret numele resortului?? Poate ne inspiram si noi pe viitor binenteles si in fct. de buget.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nrs †SE[Craiova]42r[10.06.16 16:52]

@Gratian -

atentatele au aparut in zone aglomerate nu in resorturi.

asa si in Paris au fost omorati oameni la cafenea si totusi e plin de suporteri ai fotbalului.

nu poate nimeni garanta ca nu apare un nebun undeva si incepe sa traga cu o pusca (prin america se intampla de cateva ori pe an acest lucru), dar nu inseamna ca Turcia si mai ales resorturile turcesti sunt mai nesigure anul acesta decat in alti ani.

cat despre lipsa rusilor nu cred ca supara pe nimeni ci mai degraba bucura

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

maria55 †SE[Eforie Sud]ConsAFA21r[11.06.16 18:01]

@Gratian, nu stiu daca cele ce-ti voi spune in continuare te vor ajuta, dar in speranta ca-ti vei face o parere, totusi ma incumet sa-ti dau un raspuns, pe linga colegii care deja au facut-o!

1. Am fost in luna mai in Antalya si Alanya, aprox. ca perioada cu @Andox. Nimic din cele sesizate de tine nu am remarcat, chiar daca cu putine saptamani in urma, la Istanbul (zona f. aglomerata), s-au intamplat nefericitele evenimente! Si ca o paranteza, atunci imediat dupa acel atentat sangeros, eu si colega@Roth, ne plimbam bine merci prin metropola! Daca nu am fi stiut, nici ca am fi banuit ca a fost ceva atat de inuman pe acolo!

2. Lipsa turistilor rusi este resimtita doar in resorturile care exclusiv au mers pe aceasta varianta, insa pt. noi este o favoare, preturile fiind cu cateva zeci de procente mai mici! Adica sa mergi la un resort UAI cu bilet de avion cu tot, la un cost de 300/euro/pers., este clar in folosul nostru... asa ca din acest p. d. v... fain!!!

3. In perioada mentionata de mine, in resorturile in care am fost cazata (Belek si Kemer), culmea erau doar... nemti si britanici! Adica, cu alte cuvinte nu pareau afectati deloc de cele intamplate la Istanbul cu conationalii lor!

Scanarea la intrarea in resort este facuta cu multa atentie si profesionalism, nederanjant pt. turist, fie ca esti perpedes, fie cu vreun taxi, sau chiar autocar!

4. Nu pot decat sa-ti doresc vacanta placuta, mult soare, gandurile negre lasa. le acasa... si concediu de vis in Turcia!

Obiectivitatea mea merge pana acolo in a-ti recomanda litoralul turcesc insa nu si Istanbulul! Asta doar pt. faptul ca probabil acolo ajungi mai rar...

N.B.: maria55 † este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 4900 PMA (7 voturi)

Gratian*[autor]GD[Oradea]3r[11.06.16 18:37]

@maria55: Îți mulțumesc foarte mult pentru informațiile oferite.

Ești printre singurii căruia nu i sa părut ciudat ceea ce am întrebat.


maria55 †SE[Eforie Sud]ConsAFA21r[11.06.16 19:46]

@Gratian - CUM naiba sa-mi para ciudat! Este o ingrijorare intemeiata vis a vis de toate tarile unde au fost atentate!

Dar ma repet; nu-ti face griji in ceea ce priveste litoralul lor, poate doar Istanbulu' trebuie luat in calcul, asa cum am mai spus!

N.B.: maria55 † este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

GabrielaGPR[Brasov]36r[13.06.16 11:09]

Buna ziua.

Intru si eu pe firul discutiei pentru a va spune parerea mea sincera, chiar daca este o parere subiectiva... cred ca asta depinde de fiecare om in parte, de reticenta lui si de frica pe care o are sau nu.

Merg in Turcia de aproximativ 20 de ani. Si in trecut au fost atentate, cu multi ani in urma, de exemplu in Kusadasi (o masina capcana). Era chiar inainte de a merge noi acolo. Ne-a fost frica? Nu prea... incidentul se intamplase si noi nu mai puteam schimba acest lucru.

Desi nu ar trebui sa compar terorismul cu calamitatile naturale o voi face. Va temeti de faptul ca ar putea exploda o bomba dar de un cutremur nu va temeti? Eu incerc sa o gandesc logic. In Turcia au mai fost cutremure, unele de proportii mari, altele mai mici. Nu am putut prezice cand vor fi aceste cutremure si nici in ce zona. Daca este sa se intample, se va intampla fie ca suntem noi acolo fie ca nu. Si mai sunt de parere ca asa cum imi e scris sa fie asa o sa fie...

Dar sa revin de la subiect ca am cam deviat putin.

Anul acesta urmeaza sa fie al 6-lea de cand lucrez in Belek/Antalya. Deocamdata nu am ajuns acolo dar din corespondenta cu prietenii mei turci va pot spune faptul ca acea zona este destul de sigura.

In resorturi exista paza si protectie astfel incat siguranta este mult mai mare. Nu cred ca exista sanse sa se intample ca in Tunisia, sa vina cineva cu mitraliera pe plaja. Asta cred ca este exclus.

In oras poate vor fi mai putini oameni dar nu din cauza fricii ci din cauza lipsei turistilor. Politisti am vazut si pana acum pe strada in fiecare an asa ca nu o sa fie ceva nou.

Legat de rusi, da, aveti dreptate... nu prea sunt... mai deloc de fapt... mai mult ucraineni. Acest lucru i-a afectat pe turci foarte mult, asta o pot spune cu siguranta. Multe dintre hotelurile care se axau mai mult pe turistii rusi au inchis anul acesta.

Am prieteni si in Istanbul si in alte orase ale Turciei si imi spun ca lipsa rusilor se simte.

Hotelierii au incercat sa tinteasca alte piete si alte natii. Unii au reusit, altii mai putin.

Turismul a scazut in Turcia datorita rusilor, asta trebuie sa o recunoastem. Dar acest aspect nu cred ca ar trebui sa fie un impediment pentru dvs in a merge in Turcia.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

tm67bruPA[Timișoara]ConsAFA3r[13.06.16 11:13]

Doar o observaţie: se pare că destui ruşi au "ocolit" totuşi "interdicţia" oficială, zbrând în Antalya prin intermediul unor agenţii de turism din Belarus şi Ţările baltice...

De la un prieten cazat în aceste zile în Antalya (Kemer) am informaţia - hotelul e PLIN şi majoritar cu ruşi (sau "similar" - belaruşi, ucrainieni etc)

N.B.: tm67bru este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația TURCIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2800 PMA (4 voturi)

nrs †SE[Craiova]42r[13.06.16 11:20]

din nefericire ce spuneam mai sus s-a petrecut mai repede decat credeam: un nebun in SUA a intrat cu mitraliera in discoteca si a inceput sa traga. prin urmare primul atentat a fost in SUA nu in Turcia

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (2 voturi)

nrs †SE[Craiova]42r[13.06.16 11:22]

si apropo de ce a zis GabrielaG despre soarta in 1999 sau 2000 cand a fost marele cutremur de la Izmit am dormit in acel oras cu o noapte inainte, asa a vrut soarta


GabrielaGPR[Brasov]36r[13.06.16 11:22]

@tm67bru - Turistii rusi nu au chiar "interdictie" de a merge in Turcia. Acestia daca intr-adevar doresc sa mearga o pot face dar nu prin agentiile de turism. Pot rezerva direct la hotel cazarea si isi pot gasi separat biletele de avion. Rusii care sunt mai "comozi" nu fac acest lucru dar alti o vor face.

Unele hoteluri sunt goale iar altele pline... depinde foarte mult de pret, de calitatea hotelului, de cei care lucreaza la sales office, de contractele facute inainte de a se intampla toate "incidentele" si asa mai departe.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

GabrielaGPR[Brasov]36r[13.06.16 11:26]

@nrs - Eu in 1999 eram in Turcia, mai exact in Canakkale. Aveam 9 ani la acea vreme dar imi aduc perfect aminte cum am simtit cutremurul si ce am vazut dupa cutremur. Acest lucru nu m-a impiedicat si nu m-a determinat sa nu mai merg in Turcia. Am mers si in 2000 si in 2001 si in fiecare an dupa acel cutremur.

Totusi nu cred ca putem compara ceea ce s-a intamplat in SUA cu Turcia sau sa prezicem ca asa ceva o sa se intample si in Turcia...incidentul din SUA dupa parerea mea este unul izolat si nu are legatura cu Turcia...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Corina70SR[Ploieşti]9r[13.06.16 12:33]

Ca bine zice Gabriela despre cutremure si cat de activa este Turcia dpdv seismic. In 2014, am prins un cutremur maricel (pe timpul noptii, m-a trezit din somn) fiind cazata la Papillon Belvil, iar la revenirea in tara, in noaptea respectiva, a fost un cutremur maricel si la noi. Cum s-ar zice, am inceput si sfarsit vacanta in acelasi mod, cutremurati.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 1050 PMA (2 voturi)

  • AFIȘATE rsp [1-30] — din total 443 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43470287322998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1