Solicitare CMR / BULGARIA - #LITORAL NORD

Prima data in Bulgaria, ce trebuie sa stiu?

Trimisă în 02.02.15 18:32
autor razvanmarius2k5JR [București]
» VIZUALIZĂRI: 6263

Cum scrie mai sus, e prima data cand vreau sa ma duc la bulgari. Am gasit autocar cu 50 euro dus intors pt 2 persoane si vream sa ma duc la hotel white dove.

Inca nu sunt sigur cu ce platesc si dc... nu stiu nici preturile... pentru 3 nopti, ajunge 500 lei...


  • PERIOADA: august -- NOPŢI CAZARE: 2 _ 3 ?
  • BUGET: 1000 lei pt cazare -- TRANSPORT: autocar
  • ADULŢI: 2

Răspunsuri — pag 1 / 2

Dragoș_MDAU56r[02.02.15 19:28]

@razvanmarius2k5 - sincer, nu prea înțeleg ce anume vrei să știi? Dacă îți ajung 500 de lei pentru ce, mai exact? Cazare, mâncare, alte cheltuieli? Oricum, cred că de fapt cazarea o vei plăti aici, unei agenții. Din câte am văzut e vorba despre o vilă închiriată în regim hotelier - e posibil să ai nevoie de o sumă ce îți va fi reținută pe durata sejurului drept garanție și care îți va fi rambursată la finalul sejurului (dacă nu strici nimic, evident).

Pe urmă, acolo mai ai nevoie de pildă de vreo 10 leva pe zi la plajă (șezlonguri și umbrelă).

Mâncare - cam 20 de leva pe zi de persoană ar fi suficient. Chiar mai puțin dacă mâncați în cameră, de la supermarket.

Transportul în comun, cam o leva biletul.

O leva e acum cam 2,3 lei. Cel mai avantajos e să plătești cu un card (în lei). Iar suma de bani în leva pe care crezi că o vei cheltui acolo, o scoți de la un bancomat, o singură dată.

Cam asta aș avea deocamdată de zis.

Mai întreabă, dacă ai nevoie de un detaliu mai specific.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[02.02.15 20:01]

Am zis mai sus, cam 1000 lei este cazarea si transportul... am zis si eu acolo cam 500 de lei pt 3 zile si pare sa ajunga... nu am card de credit si din cate am citit e mai bine sa iau euro cu mine si sa schimb acolo, am un card de la transilvania as putea sa fac altu, asta expira de curand.

As vrea sa intru direct cu ei, nu ma duc prin nici o agentie de turism, eventual platesc prin booking.

Nu stiu exact ce sa intreb, cam toti vb romana, daca nu engleza, gasesc magazine, supermarketuri, piata, sa comand ceva in camera... ce lucruri ar trebui sa evit te pacalesc, te fura...

In primul rand, unde schimb bani, la noi sau la ei?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

Dragoș_MDAU56r[02.02.15 20:54]

@razvanmarius2k5 - nu e nevoie de card de credit; e bun orice card de debit (chiar și cel de la BT oricum, au ei grijă să te cheme înainte să expire!).

Direct cu „hotelul” e ceva mai greu; mai ales dacă vor dori un avans care să garanteze rezervarea. Dacă au pagină pe booking.com, e cea mai bună metodă de rezervare - eu așa am făcut aproape peste tot pe unde am fost (iar în Bulgaria, cu două excepții, am mers numai cu rezervare prin booking.com).

Poți lua legătura și direct cu hotelul, chiar și după ce rezervi prin booking.com pentru a lămuri unele aspecte mai neclare. Conform paginii lor de pe booking.com, nu se vorbește decât bulgară și engleză la vilă. Română nu prea vorbește nimeni acolo (eventual pe la ceva restaurante, să rupă câteva vorbe, dar nu m-aș baza pe asta!), cu engleza mai ai ceva șanse prin stațiuni, dar dacă intri în magazine obișnuite sau mergi la piață... slabe speranțe să te poți înțelege cu cineva altfel decât în limba gimnastică.

În Constantin și Elena (încă) nu am fost, dar sigur au magazine (lanțul Lidi+, a nu se confunda cu LIDL!!! dar și altele) și posibil și o piață.

Oamenii acolo sunt în general cinstiți și de treabă (în ciuda opiniei multora că ar fi... altfel); e drept, sunt mai săraci decât noi, dar asta nu îi împiedică pe cei mai mulți să fie bine crescuți și binevoitori. Că mai sunt și uscături... ce să faci? unde nu-s? iar zonele turistice îi cam atrag. E bine să fii nu neapărat cu ochii în patru, dar oricum - să nu-i ții nici închiși!

Dacă mergi acolo cu un card, așa cum am spus, NU ai nevoie să schimbi bani, îi scoți din cont direct în leva. Altfel, cel mai bine caută o bancă și schimbi acolo. Birourile de schimb (unele dintre ele) au afișe înșelătoare (la fel cu unele de pe la noi, că doar n-au numai ei monopol la asta! Doar că la noi îs mult mai puține acum astea, că s-au impus reguli mult mai stricte decât la ei în privința reclamei mincinoase). Fiind prima dată acolo, n-o să fie ușor să le deosebești de cele oneste. Mai ales cu alt alfabet (bine, reclamele sunt cu litere latine, da' știi tu, chestiile alea „scrise mărunt”, dacă mai sunt și cu chirilice, ești ars!) La noi, e ceva mai greu să găsești leva. După vreo zece ani de vacanțe și excursii la ei, am constatat că metoda de scoatere de leva din bancomat de pe cardul de debit în lei e cea mai simplă și sigură.

Un sfat - n-ar fi rău să înveți să le citești alfabetul; nu sunt totuși multe litere diferite față de cel latin. Și nici n-ar fi rău să înveți să spui măcar „bună ziua” și „mulțumesc! ” pe limba lor.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 2100 PMA (3 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / BULGARIA26r[02.02.15 20:56]

@razvanmarius2k5 -

am zis si eu acolo cam 500 de lei pt 3 zile si pare sa ajunga... din cate am citit e mai bine sa iau euro cu mine si sa schimb acolo

In primul rand, unde schimb bani, la noi sau la ei?

Dragoș ți-a explicat clar că varianta cea mai avantajoasă este aceea de a retrage leva de la orice bancomat din Bulgaria cu un card în lei (este mai ieftin cu un card de debit decât cu unul de credit) într-o singură tranșă. La sume mici, poți schimba și euro în leva că nu sunt diferențe prea mari, dar cu atenție la comisioanele practicate de casele de schimb. Cea mai proastă soluție este să schimbi lei în leva.

Vila este situată într-o zonă destul de pustie, între Nisipuri și Constantin și Elena, până în oricare din acestea având ceva de mers. Vila arată bine, dar nu este în prima linie față de mare.

cam toti vb romana, daca nu engleza,

Poți găsi vreun vorbitor de limba română la vilă, că văd că au site și în română, poate ceva engleză, însă este puțin probabil ca localnicii cu care vei intra în contact prin zonă să știe românește.

Succes!

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația BULGARIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[03.02.15 06:51]

Am mai facut in romania asa, adica am vb cu hotelul direct, cautat pe booking si vb direct cu ei, am primit un cont am virat avansul si restul la cazare. Nu imi place aglomeratia, vila e putin ridicata si are o carare de 30 de m pana la mare, am vazut pe google ca la 600 m sunt ceva restaurante si magazine, sunt si destule hoteluri prin zona. Vream ceva linistit, dar de ce as vrea sa am duc la nisipuri sau la c si e? E ceva de vazut?

Aaaa si daca scoti de pe card , chit ca scoti o sungura data , nu sunt comisioane mari?

cred ca am aflat

ATM/POS al altor bãnci in strainatate

1% + 2,50 Lei

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Dragoș_MDAU56r[03.02.15 09:29]

@razvanmarius2k5 - La Constantin și Elena nu trebuie să mergi, pentru că acolo este situată vila. În Nisipuri chiar nu merită efortul, dar o excursie ai putea face până la mânăstirea Aladja.

Un alt loc unde ar merita poate să te duci ar fi chiar Varna, unde sunt câteva obiective de vizitat (grădina mării, muzeul marinei, centrul, unii ar trece chiar și Mall-ul la categoria asta...)

Apropo de comisioanele de extragere, după cum vezi NU sunt foarte mari, iar dacă mai pui la socoteală faptul că schimbul lei » €uro » leva conține două comisionări (chiar dacă nu clare, ci exprimate prin diferența de curs)... trage tu concluzia!

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[03.02.15 15:32]

Asa am zis si eu dragos, bag pe card toti bani si schimb poate de 2 ori, astfel incat sa nu raman cu leva in mana ca nu am ce face cu ei. Ma utam pe google si am vazut ca am o statie de autobuz aproape de vila, presupun ca ajunge si in varna, cum e la ei cu transportul in comun? platesti in autobuz? cumperi separat bilet?

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Dragoș_MDAU56r[03.02.15 15:52]

@razvanmarius2k5 - bilete se iau din autobuz, din câte știu:

transtriumf.com/en/home.php

varnainfo.bg/index.php?pa ... lang=en#CONTENT

transira.ro/bb3/viewtopic.php?t=3463

Tot cu ajutorul lui Google maps îți poți planifica și o excursie - ceri „directions” de la... - până la... și selectezi transportul în comun ca mijloc de transport și îți oferă variante.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[03.02.15 18:15]

Am incercat dar nu prea vrea... nu pot selecta trasportul public.

Căutarea dvs. pare să nu fie inclusă în aria noastră de acoperire actuală pentru traseele de transport public.

O sa ma interesez inainte, acum problema e doar sa prind loc la vila la inceputul lui august, e prost ca bani o sa fie pe aprox 25 iulie, cam de atunci pot sa fac rezervare. In august e plin sezon, presupun, dar nu o sa fie tot ocupat...

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

dianameaSE10r[03.02.15 21:35]

In ceea ce priveste schimbul valutar, eu am cumparat de la casele de schimb din Bucuresti din zona Centrul vechi sau Piata Romana, la cursul de 2,35 lei la o leva. Daca va raman leva le puteti vinde inapoi la aceste case de schimb cu 2,15 lei la o leva sau aproximativ. Cuvinte in bulgara stim de pe vremea cand aveam tv alb- negru si 2-3 canale, din care unul bulgaresc: dobr utro- buna dimineata, dobr den - buna ziua, dobr vecer-buna seara, leca nosh- noapte buna, blagodarie-multumesc, dovijdane-la revedere. La benzinarii am platit cu cardul, dar la benzinariile unde se platea doar cash era mai ieftina. Pe drum mai sunt politisti care cer spaga la masinile cu nr de Romania, chiar daca nu incalca regulile de circulatie, cer actele si nu le mai dau inapoi decat contra cost. E bine sa aveti hartii de 10 leva pentru acest scop, pentru ca ei nu dau restul si prieteni ai mei au dat si 50 eur, ca nu aveau mai marunt. Evident, nu poti plati cu cardul. Se pare ca totusi sunt mai putine patrule pe litoralul bulgaresc decat pe drumurile spre Grecia si Turcia.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + -1 PMA (1 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / BULGARIA26r[03.02.15 23:13]

@dianamea -

La benzinarii am platit cu cardul, dar la benzinariile unde se platea doar cash era mai ieftina. Pe drum mai sunt politisti care cer spaga la masinile cu nr de Romania, chiar daca nu incalca regulile de circulatie, cer actele si nu le mai dau inapoi decat contra cost. E bine sa aveti hartii de 10 leva pentru acest scop, pentru ca ei nu dau restul si prieteni ai mei au dat si 50 eur, ca nu aveau mai marunt. Evident, nu poti plati cu cardul. Se pare ca totusi sunt mai putine patrule pe litoralul bulgaresc decat pe drumurile spre Grecia si Turcia.

Tu ai citit solicitarea?

@razvanmarius2k5 va merge în Bulgaria cu AUTOCARUL, astfel că sigur nu-l interesează nici care benzinărie vinde carburantul mai ieftin și nici cât mai dau șpagă polițiștilor bulgari șoferii români opriți cu sau fără motiv. Prietenii puteau foarte bine să dea 5 euro în loc de 10 leva și, garantat, respectivul era mai mulțumit.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația BULGARIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

nicole33APLCONSILIER ONORIFIC AFA / BULGARIA26r[03.02.15 23:19]

@Dragos -

La Constantin și Elena nu trebuie să mergi, pentru că acolo este situată vila. În Nisipuri chiar nu merită efortul, dar o excursie ai putea face până la mânăstirea Aladja.

Nu este chiar așa. Trebuie să te contrazic, deoarece vila NU este situată în Constantin și Elena, ci între această stațiune și Nisipurile de Aur, aproximativ la aceeași distanță de ambele. Că distanțele de la vilă până în stațiunile vecine nu sunt de speriat este altă poveste.

N.B.: nicole33 este CONSILIER ONORIFIC AFA pe destinația BULGARIA
EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

Dragoș_MDAU56r[04.02.15 01:07]

@nicole33 - corect, e în Chaika, m-a furat peisajul... Oricum, parțial rămâne răspunsul meu de mai sus valabil - nu prea e ce vedea în Constantin și Elena.


razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[04.02.15 07:05]

Am gasit traseul lu 109 care se pare ca trece pe langa poarta vilei http://gtvarna.com/busrouter/#/services/109 si ca punct de intoarcere daca nu ma descurc pot lua drept reper facultatea care este aproape... daca tot m-a duc trebuie macar prin varna sa trec

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[04.02.15 20:17]

Apropo, aveti experienta cu booking.com, am facut o rezervare de proba cu un card fara bani si vad ca zice ca e totu bine si nici nu stie cardul sa faca plati online...


Dragoș_MDAU56r[04.02.15 22:10]

@razvanmarius2k5 - acolo scrie că 30% din prețul rezervării va fi încasat oricând după efectuarea rezervării; fie că mergi, fie că nu mergi atunci când ai rezervat.

Așadar, dacă ai confirmat o rezervare pe trei zile (să zicem) ți se vor trage din cont echivalentul a 60 €. Azi, mâine, peste două luni - nu se spune clar când. Dar o pot face. Cardul tău NU trebuie să știe să facă plăți, plata se face din cont.

Evident, cu condiția să nu fie vreo restricție asupra acestor operațiuni.

Dacă ai mers doar până la pasul trei (FĂRĂ să apeși pe „Confirmă”), lucrurile sunt OK. Dacă ai dat confirmarea, va trebui să onorezi rezervarea, altfel vei pierde aiurea ăia 60 de €uro (sau mă rog, 30% din suma totală a „rezervării” tale).

Pe de altă parte, dacă ai făcut rezervarea la modul serios, atunci poți fi liniștit - e un sait serios și nu vei regreta că l-ai ales.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE10r[04.02.15 23:03]

@Dragos - ce sa piarda? omul a spus clar

am facut o rezervare de proba cu un card fara bani

Aia o sa-i invente cardul sa faca plati online in momentul cand omul o sa faca refinantare, pina atunci ramane doar de proba.

Acum inteleg intrebarea:

Inca nu sunt sigur cu ce platesc si dc...

Cred ca acel DC citibil dece, insemana de fapt DACĂ... platesc

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[05.02.15 06:50]

Inseamna ca cei de la vila nu se grabesc sa scoata banii, cum ziceam, e prost ca pe 25 iulie aflu daca am destui bani, dar am mai cautat putin si sunt destule hoteluri care mi-au placut...


razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[17.02.15 18:53]

Apropo, exista vreun program care poate sa ma ajute cu limba bulgara?


Dragoș_MDAU56r[17.02.15 19:11]

@razvanmarius2k5 - un ghid de conversație de bază, util.

Dar și un sait de învățat limbi străine online; are și aplicațiile corespunzătoare pentru mobil.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[17.02.15 19:13]

sarumana, dar ma refeream la ceva pt tel, ceva care sa citeasca literele si sa traduca? o sa vreau sa intru intrun magazin ceva, si nu o sa stiu ce o sa cumpar


Dragoș_MDAU56r[17.02.15 19:20]

Ei, nici chiar așa... Ce, pentru alte limbi (engleza, de pildă - mult mai răspândită) știi vreun astfel de program?!?

Ar fi de fapt un amalgam: scanare (pozare) > OCR (recunoașterea scrisului) > traducere automată. Cam greu... nici pe PC nu știu să fie programe care fac toate astea.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

NasshuSE10r[17.02.15 19:21]

@razvanmarius2k5 - incearca ptr Android Google Traducere sau ptr Iphone Google Translate sau scan & translate

Google Translate vad in descriere ca stie de Ro si Bg.

Descriere

Depășiți barierele lingvistice cu Google Traducere.

• Traduceți din/în 90 de limbi

• Conversați natural și permiteți ca Google să traducă

• Traduceți folosind vocea, camera foto, tastatura sau scrierea de mână

• Traduceți offline în timp ce călătoriți. Nu este necesară vreo conexiune la internet.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[17.02.15 19:33]

Acum am vazut, e cat de cat... o sa fie folositor, sper sa nu am probleme pe acolo.


razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[17.02.15 19:37]

da... se pare ca faza cu camera nu merge offline


NasshuSE10r[17.02.15 19:44]

@razvanmarius2k5 - Vorbeste cu operatorul tau de retea mobila si vezi in ce conditii poti folosi netul 3g in strainatare.

Anul trecut, eu am avut o optiune ptr Turcia cu 1,8 euro/ zi folosire internet/ cu TVA inclus. Se platea doar daca accesai internetul 3G (mobil). Optiunea respectiva am ales sa o pastrez si in continuare, ea nu genereaza costuri decat in roaming.

Beneficizi insa de aceleasi conditii din tara pe care le ai la abonament (ma refer la cantitatea de date inclusa in abonament) (e cam musai sa fie cu abonament).

Am testat si eu pe Apple - google translate - si merge surprinzator de bine - si da, vad ca vrea ''retea''.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] + 700 PMA (1 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[17.02.15 20:02]

Sunt pe cartela, net am destul, pot ca il folosesc cu 4 euro pe zi, aveam de gand sa il activez 1 zi, in ziua cand fac excursia in varna...


NasshuSE10r[17.02.15 20:15]

@razvanmarius2k5 - Ptr android merge si offline.

Dar trebuie descarcat vocabularul pe care il doresti.

Dupa ce selectezi cele doua limibi (ro si bg) daca dai click pe ele iti apare un semn de download. RO are cca 192MB BG cca 240MB. Dupa ce descarci cele doua pachete merge si offline.

Ptr RO-BG vad ca sunt ceva probleme la ''vocal''. Dar scanarea (poza) merge 100% - testat acum 1 minut. Sa nu te astepti insa la o traducere foarte exacta .

Pentru Apple pesemne e aceeasi problema, dar nu am gasit inca optiunea de descarcare vocabular.

Daca ai un tel pe android fa un test si confirma.

Thx.

EVALUAȚI:punctaj crt: 50 PMA [std] (0 voturi)

razvanmarius2k5JRAUTOR SOL2r[17.02.15 20:24]

am descarcat si ro si bg si tot nu merge off pe poza, nu face nimic, si daca dau drumu la net o ia deci...


  • AFIȘATE rsp [1-30] — din total 38 răspunsuri la această solicitare
  • SCRIE UN RĂSPUNS

    Doar utilizatorii autentificați (logați) pot răspunde.
    • Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
    • Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec
    Puteți folosi meniul „VIZITATOR” (vezi dreapta-sus) — atât pentru LOGARE cât și pentru CONT NOU

    Abonament

  • NU sunteți abonat/ă la acest fir de discutie - [NU primiți înștiințări când se scrie un răspuns] -- vă puteți însă abona mai jos
  • #G#9
      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.31246399879456 sec
    ecranul dvs: 1 x 1