ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: bucuresti
ÎNSCRIS: 12.02.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Aventura indoneziana (partea II) -- Yogyakarta excursii

Ilustrație video-muzicală
Choyling Drolma & Sina Vodjani - Vajrasattva


TIPĂREȘTE URM de aici

Cine vine in Yogyakarta vine in principal pentru a vizita cele doua faimoase temple Borobodur budist si Prambanan hindus, aflate la aproximativ 30-40 minute de mers cu masina!

Despre oras am scris cateva impresii in review-ul despre cazarea noastra Alamanda bed & breakfast! Acolo exista si fotografii din oras, ce am surprins noi si ce ne-a impresionat pe noi!

Excursia la temple a costat 250000 IDR de persoana, fara intrarile de la temple care au costat 20 dolari Borobodur si 17 dolari Prambanan pt studenti se plateste junatate din pret!

Borobodur, cel mai mare templu budist din lume se viziteaza dimineata, acolo rasaritul e superb, iar Prambanan, cel mai frumos si mai inalt templu hindus se viziteaza dupa amiaza spre seara pt apusul de soare minunat!

Borobudur este construit în formă de piramidă cu baza pătrată de 118 m lungime, iar numele lui provine din cuvintele în sanscrită "Vihara Buddha Uhr" și înseamnă Mănăstirea budistă pe deal (înălțime). NU se stie exact ce reprezinta, se presupune pe baza ultimelor descoperiri ca ar fi un loc de veneratie pentru budisti!

Constructia lui ar fi durat 75 ani, dar a fost abandonat la scurt timp, și secole la rând a fost uitat sub straturi de cenușă vulcanică, provenite de la Vulcanul Merapi. Cel care l-a readus la viata a fost Sir Thomas Stamford Raffles (intemeietorul lui Singapore) pe cand guverna Java in 1814!

Templul este contruit în șase terase pătrate, așezate pe baza piramidei, iar peste aceastea sunt alte trei terase circulare care duc spre vârf- de la intrarea pricipala, care este prin partea de Est, trebuie sa înconjuri templul în sensul acelor de ceasornic, pe coridoarele teraselor până în vârf unde se află monumentul principal, stupa. Drumul parcurs este de aproximativ 5 km până în vârf!

Monumentul a fost conceput ca o viziune budistă a cosmosului, în piatră, începând cu samsara- de pe pământ - și urcând spre nirvana - raiul budist. Structura templului se împarte în trei nivele, fiecare reprezentând câte o diviziune a cosmologiei Buddhiste. Trei nivele sunt Kamadhatu (o lume a dorințelor), Ruphadhatu (sfera tranzițională) și Arupadhatu (sfera perfecțiunii, spirituală, iluminării). La baza monumentului sunt o serie de reliefuri reprezentând o lume dominată de pasiune și dorințe (Kamadhatu-primul nivel), în care cei buni sunt recompensați cu reincarnarea în forme de viață superioare iar cei răi sunt pedepsiți luând forme inferioare, demonice, după legile Karma

Reliefurile de la nivelul Rupadhatu arată povestiri si 120 de panouri, povestesc viața lui Budha Siddhartha. Încep cu nașterea lui Prințului Budha, care izolat de lumea de afară află de misterul bolii, al morții și a vieții de ascet, si a căutat libertatea în meditație. După o lungă și grea căutare, în final a atins cel mai înalt nivel de meditație, revelația lui Budha. Povestirile din manuscrisurile Jataka arata nașterile repetate ale lui Budha înainte de nașterea ca Prinț

Pe ultimele trei trepte de pe partea superioară a templului, în formă circulară se găsesc cele 72 de stupe spectaculare ca formă și mărime, arată ca niște clopote. Acestea acoperă fiecare câte o altă statuie a lui Budha

În centru se află stupa principală care alcătuiește vârful piramidei. Forma circulară simbolizează eternitatea fără inceput și sfârșit, sfera perfecțiunii și iluminării, nirvana.

În templu se găsesc 504 statui ale lui Budha. Potrivit povestirilor din Jataka, Budha s-a născut de 504 ori, înainte de a se naște ca Prinț Siddhartha, sub diferite forme de zeu, rege, prinț, învățător, hoț, sclav, și de multe ori a luat forme de animale ca leu, caprioară, maimuță, cal, țestoasă, etc

Se spune ca daca reusesti sa atingi statuia lui Budha din interiorul stupelor, fara sa o atingi, sa te urci pe ea, vei avea parte de noroc in viata! Sotul meu, care este inalt, a reusit fara prea mare efort, dar a fost dragut si mi-a gasit si mie o stupa unde am reusit cu varful degetelor sa ating statuia!

Peste tot se vad inca urmele de cenusa vulcanica, dupa eruptia din 2010 a vulcanului Merapi -Borobudur se afla intre doi vulcani activi, Java fiind recunoscuta pt vulcanii ei activi! Se restaureaza mereu, iar oamenii lucreaza cu grija si dragoste, din pacate nu doar pt a indeparta urmele naturii, ci si pe cele ale unor oameni inconstienti si lipsiti de bun simt (am vazut cum indepartau o guma de mestecat lipita pe templu!!!)

La cutremurul din 2006, Borobudur nu a fost atins, dar Prambanan-ul da!

Am uitat sa spun ca la intrarea in templu exista un mini bufet cu apa, ceai, cafea pt turisti gratis, si o mica gradina unde le poti savura- ca peste tot, in temple se intra cu sarong, pe care il primesti gratis la intrare!

Tot in pretul biletului poti vizita in complex doua muzee gratis si casa elefantului, o mica gradina zoo cu elefanti!

Tot in pretul excursiei am vizitat pe drumul spre Borobudur primul templu budist restaurat in Indonezia-Candi Menduet descoperit in 1834. si apoi am vizitat manastirea budista Menduet Budha!

Desi javanezii sunt apr 100% musulmani, au un mare respect pentru templele de alta religie din insula lor, si vorbesc cu respect despre istoria lor!

In manastirea budista, ne-am simtit cumva transportati in alta lume-o lume a pacii interioare, a linistii, a iubirii -ne-am plimbat pe aleile cu iazuri cu pesti si nuferi, am aprins betisoare parfumate si lumanari, ne-am rugat fiecare in felul lui pt aceleasi lucruri mai mult ca sigur!

Complexul este foarte mare, te plimbi pe alei lungi, unde te mai agata si mici vanzatori ambulanti, de care nu scapi, si nici nu poti, pt ca sunt atat de draguti si negocierea produselor duce le preturi atat de mici pt noi, dar atat de importante (sursa de hrana pt ei), si templul iti apare in fata in departare, linistit si serios, ca un budist! Nu poti sa nu fii impresionat si sa nu vrei sa descoperi tot, sa intelegi tot!

Nu fiti mirati daca prin temple, pe strazi veti vedea grupuri de elevi, studenti, care vor sa faca poze cu voi si sa va puna cateva intrebari-au proiecte la scoala care ii incurajeaza sa faca acest lucru si e o mare mandrie sa reuseasca! (la un moment dat parca eram vedete de la Hollywood pe putin, asa de mare era agitatia in jurul nostru))

Borobudur- un must see!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de andreea72 in 24.03.14 22:09:07
Validat / Publicat: 25.03.14 06:24:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în INDONEZIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3316 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 gradina din complexul Borobudur, unde poti bea o cafea, un ceai, o apa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.03.14 09:13:28]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

alinaro
[25.03.14 12:01:13]
»

@andreea72: Felicitari, Andreea. Mi-ar placea si mie sa ajung acolo intr-o buna zi. Pozele cu rasaritul (si nu numai) sunt superbe. Iar faza cu restauratorii care indepartau guma de mestecat - no words... Ce trist...

andreea72AUTOR REVIEW
[25.03.14 17:41:08]
»

@alinaro: Multumesc frumos- sa stii ca poti ajunge si nu e asa de scump cum se crede si cum am crezut si eu initial, cand ma gandeam la Bali in general

webmaster
[27.03.14 00:14:53]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

roth
[30.03.14 18:28:42]
»

Multumesc... o plimbare si o incursiune ce merita toate laudele... frumoasa chestia cu proiectele scolare.

pe mai departe.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, andreea72, roth
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Yogyakarta/Borobudur:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042391061782837 sec
    ecranul dvs: 1 x 1