ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muntele Mtatsminda din Tbilisi

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam, aici, că ziua a doua din Tbilisi am împărțit-o în două, după-amiaza fiind rezervată pentru Muntele Mtatsminda aflat în centrul orașului, pe malul drept al râului Kura.

Muntele Mtatsminda, în românește Sfântul Munte este unul dintre cele mai populare obiective turistice ale capitalei georgiene, un simbol al orașului, interesant din punctul de vedere al istoriei și al culturii, fenomen natural deosebit și parc excelent pentru divertisment și recreere, fiind inclus în circuitele turistice odată cu construirea funicularului ce urcă pe el.

Se întinde pe 20 de hectare, are peisaje frumoase și priveliști spectaculoase, iar de la ai săi circa 700 de metri înălțime oferă o vedere deosebită asupra întregii capitale.

Funicularul Tbilisi construit în anul 1905 și reabilitat în 2013 are de acum câțiva ani trenuri noi, moderne. Funicularul are o lungime de 500 metri și trei stații: prima este Stația de Jos, din centrul orașului, frumos amenajată, a doua este la Panteon, la jumătatea liniei, a treia fiind la Parcul Mtatsminda. Poate transporta până la 50 de turiști și este deschis zilnic între orele 9 - 24, tariful fiind 3 GEL călătoria la care se adaugă 2 GEL, costul unui card reîncărcabil, ce se poate folosi de mai mulți călători, cu care se poate plăti în parcul de distracții.

Plecând din Stația de Jos am coborât în Stația Panteon, apoi am coborât pe scări și pe alei la Panteonul Mtatsminda, intrarea 3 GEL de persoană, o mică necropolă unde sunt înmormântați unii dintre cei mai importanți scriitori, artiști, savanți, eroi naționali georgieni. Prima înmormântare semnificativă în acest loc a fost cea a scriitorului rus A. S. Griboedov și a soției sale georgiene, prințesa Nino Chavchavadze, mai târziu, a Catherinei Geladze-Dzhugashvili, mama lui Stalin, unii georgieni sunt și astăzi mândri de concetățeanul lor, vezi impresii. Ea era singura persoană de care se temea Stalin. Nu știa decât limba georgiană, motiv pentru care au existat probleme în corespondența dintre ei, întrucât lui Stalin îi era greu să scrie în georgiană. Poetul georgian Nikoloz Baratashvili care a murit în anul 1845 a fost înmormântat în Panteon în 1938. Pe mormântul său se află un monument sub forma unei coloane albe, în vârful căruia se află o liră. În anul 2011, la Panteon a fost dezvăluit un monument comemorativ la mormântului simbolic al unor bine cunoscuți scriitori și artiști reprimați fără scrupule de regimul sovietic. Unele monumente mai vechi sunt scrise și în rusă cele mai noi doar în georgiană, necesită un ghid….

Așa am ajuns la Bisericii Sf. David, „Mama Daviti”, biserică ridicată în secolul 19 în memoria lui David Garedjiyskiy, preot sirian care, în secolul 6, a ajutat la răspândirea creștinismului în Georgia și a locuit într-o mică chilie unde se află acum biserica. Are un interior bogat în picturi și icoane, nici aici nu lipsesc Icoana Maica Domnului cu Pruncul și Icoana Sf. Nino, altarul și iconostasul fiind deosebit decorate. Lângă ea se află una dintre cele mai vechi clădiri din Tbilisi, Biserica Clopotniță, și ea bogat pictată în interior. Cele două clădiri construite asemănător, cu pereții exteriori din cărămidă roșie împodobiți cu diverse ornamente, cu frumoase ancadramente și arcade, cu acoperișurile în multe trepte, fac împreună un ansamblu plăcut, apreciat de specialiști și nespecialiști.

Tot în curtea bisericii se află și două izvoare, unul din care beau toți turiștii, am băut și noi, altul, Izvorul Miraculos al Sf. David, aflat într-o clădire ca o mică biserică, este tămăduitorul infertilității femeilor care beau din el.

Am revenit la stație și am plecat, tot cu funicularul, spre vârful muntelui, la parc, coborând în Stația Superioară, o clădire foarte frumoasă de unde se vedea foarte bine Turnul Televiziunii care iluminat noaptea pare Turnul Eiffel chiar dacă este cu vreo 50 de metri mai scund.

Așa am ajuns în Parcul Mtatsminda, faimos în Georgia și în Caucaz, parc de distracții și amuzament. De aceași vârstă cu funicularul a fost dezvoltat de sovietici când au ocupat Georgia, iar după anul 2000, parcul a fost reconstruit și dezvoltat în trei zone diferite ca atracții și destinatari. Este deschis zilnic între orele 11 - 22 și oferă acces liber la Wi Fi, pentru detalii atașez: park.ge/ka/#1 care prezintă și harta...

Zona de Divertisment Extrem cu trei atracții gigantice, “Roller Coaster”, cale ferată ușoară cu multe viraje strâmte și pante abrupte, pe care se deplasează rapid mașini mici, deschise, “Raftingul”, călătoria pe râu pe o plută și “Caracatița” ce rotește tridimensional vizitatorii prinși în tentaculele ei.

Urmează Zonă de Recreere Familială, cele mai importante atracții fiind “Autotrenulețul” cu locomotivă și două vagoane frumos colorate ce pot plimba 40 de turiști prin parc și “Roată Ferris”, roata verticală cu mai multe cabine, aici sunt din sticlă, confortabile, sigure, dar pot fi și tip capsulă, gondolă care rotesc pasagerii ce rămân verticali în timp ce roata se-nvârtește, are 60 de metri înălțime și oferă și o amplă vedere asupra orașului. Mai sunt și alte atracții, “Castelul Fantomă”, plimbare într-un cărucior pe patru roti prin lumea fantomelor și a monștrilor, printre călăi și alte personaje de groază, “Jocuri Video”, sunt instalate bowling, baschet, billiard, … , “Galeria de Tragere”, o instalație pentru tragerea cu arme de foc sau cu alte arme de agrement, “”

La Locurile de Joacă pentru Copii, a treia zonă din parc, se găsesc “Turnuri de Sărituri”, “Călușei”, “Carusele”, “Tobogane de Apă” și celelalte atracții întâlnite în asemenea parcuri. Parcul este destul de întins, se merge mult prin el. Atracțiile le-am văzut mai de aproape sau mai de departe, tot așa le-am și pozat, nu am urcat în ele dar am mers la Puntea de Observare din parc ce oferă splendide panorame asupra orașului, de unde am făcut și eu câteva poze. Aceasta este lângă clădirea mare a Restaurantului Funicular, în partea dreaptă a lui.

În plimbarea nostră am întâlnit mai multe chioșcuri cu înghețată, freshuri, răcoritoare, bune și nu foarte scumpe, waffle cu umplutură în bule de struguri cu înghețată și fructe costa 9 GEL (2,4 euro), o bere Efes de 500 ml 6 GEL (1,6 euro), sunt cafenele și restaurante, cel mai popular fiind Restaurantul Funicular despre care se spune că a avut ca musafiri mari personalități, Fidel Castro, Margaret Thatcher, Alain Delon și alții, nu am știut atunci, poate mergeam și noi….

Indiferent ce sunt, chioșcuri, cafenele, restaurante, clădirile sunt proiectate și realizate într-un stil fantezist, la fel ca și atracțiile din parc, stil ce creează o atmosferă veselă, deconectantă, de plimbare, de relaxare, stil ce mi-a plăcut foarte mult, la fel de mult mi-a plăcut parcul, întreg muntele….

Este un munte care are ce arăta și împreună cu parcul trebuiesc incluse în programul oricărui turist ce ajunge în Tbilisi, doresc să ajungă acolo cât mai mulți din cititorii acestor impresii, cu recomandarea ca cei ce merg cu copii să-și rezerve mai mult timp pentru parc, atracțiile lui ne tentau și pe noi, dar….

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 27.03.20 11:11:23
Validat / Publicat: 27.03.20 12:34:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CAUCAZ.

VIZUALIZĂRI: 696 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tbilisi, Funicularul Tbilisi, Stația de Jos, din oraș, plecarea spre Parcul Mtatsminda, caseria era în exteriorul stației în stânga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

micutzuscris / TELEFON [27.03.20 16:01:40] »

@mprofeanu: Salut. Citit si votat cu interes si placere. Avand in vedere conjuctura actuala ma tem ca anul acesta nu stiu daca ne vom putea bucura de concediu.

Sper ca totul sa revina la normal, pentru ca in luna septembrie am deja facute rezervarile in Georgia si Armenia.

Sa dea Dumnezeu sa auzim de bine.

Dorina9 [27.03.20 17:29:46] »

Foarte interesant articolul. Ai mare talent la scris, iar pozele sunt extraordinare. Am citit si si am privit cu atentie pozele, imaginandu-mi cum voi ajunge, vreodata si eu pe aceste meleaguri.

Am votat cu placere!

Acum doar stam " la gura sobei" si depanam amintiri, privim poze, scriem sau citim review-uri, bucurandu-ne sufletul si mintea. Asteptam sa se " aseze" lucrurile si sa pornim iar in explorarea frumusetilor lumii.

Doamne, Ajuta, sa fim sanatosi!

P. S. Mai scrie, eu voi citi cu placere .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu [27.03.20 18:20:32] »

@micutzu: Trebuie să fie bine și sper să mai putem pleca în cât mai multe locuri. M-aș bucura dacă ai ajunge acolo!

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

mprofeanu [27.03.20 18:30:05] »

@Dorina9: Mă bucur că m-ai citit și ți-au plăcut impresiile mele. Mai am două articole și voi termina și serialul Georgia.

Asta este situația, citim ce se scrie pe AFA și mai postăm câte ceva, AFA este pentru mine un microb, nepericulos, ... uite că m-am molipsit de perioada aceasta tulbure și cu atâtea necunoscute...

Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru aprecieri!

Sănătate multă!

Cu drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yolanda [28.03.20 12:21:50] »

@mprofeanu: citesc cu mare placere serialul tau despre Georgia, mai ales ca nu cred ca voi ajunge pe acolo vreodata sau prea curând, cine stie.

E bine ca mai ai chef de scris, mie mi-a cam pierit...

mprofeanu [28.03.20 19:00:57] »

@Yolanda: Mi-am făcut " scheletele" la mai multe articole, acum le îmbunătățesc doar, de fapt am sejurul scris din perioada plecării deja pe zile așa cum le-am văzut acolo... Trebuie timp și stare de a scrie...

Este o perioadă foarte grea și trebuie să nu mă gândesc la ea, scriu ce să fac, nu am răbdare să văd filme deși fata mi-a pus Netflix... Sper să ajungi acolo!

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

Cu mare drag, !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [08.04.20 22:11:28] »

@mprofeanu:  Frumoasa si aceasta destinatie, poze frumoase, o priveliste minunata asupra orasului.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

mprofeanu [19.04.20 11:26:09] »

@mishu:  Mulțumesc frumos pentru ecou! Acum am deschis email-ul pe laptop, pe telefon nu merge, și acum chiar nu am pe cine să rog să mă ajute..., și am văzut mesajul tău! Paște Binecuvântat!

Cu drag,       ​!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, micutzu, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tbilisi și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054846048355103 sec
    ecranul dvs: 1 x 1