ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 şi 10

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Câteva repere privind Mănăstirea Sâmbăta de Sus

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Între anii 2008 şi 2019 s-au scris nu mai puţin de 17 reviewuri despre Mânăstirea Sambăta de Sus. Întrucât peste mai puţin de două luni va avea loc întâlnirea anuală AFA la Sâmbăta de Sus iar cazarea va fi la pensiunea Miruna situată la cca 300 m de mănăstire, mă simt datoare ca pe lângă o reluare succintă a istoricului său să completez cu unele informaţii despre care nu s-a scris. Înainte de toate ţin să vă precizez că în anii 1958-1960 în care am lucrat ca stagiar la Combinatul chimic Victoria aflat la 25 km de Sâmbăta de Sus, am vizitat-o de 5-6 ori. Pe atunci, oraşul Victoria neoferind nicio distracţie, duminicile urcam pe munte sau vizitam împrejurimile. Mergeam la Sambăta de Sus, intram în mănăstirea care era într-o stare înaintată de degradare, aprindeam o lumânare dar şi mâncam un păstrăv la grătar prins în apele repezi ale Sâmbetei. În ultimii ani am mai vizitat-o de două ori, o dată cu soţul, a doua oară şi cu nepoţii, cazarea făcând-o la pensiunea Nicador despre care s-a scris pe AFA, părerile fiind împărţite. Noi ne-am simţit bine dar trecând mai mulţi ani de atunci, nu pot da informaţii la zi.

Scurt istoric (în câteva fraze, pentru cei care n-au timp de o documentare mai serioasă.)

În 1657 vornicul Preda Brâncoveanu, bunicul domnitorului Constantin Brâncoveanu a construit o bisericuţă de lemn într-un loc în care se găsea, atestat din anii 1500 un izvor denumit ulterior Izvorul Tămăduirii. Patruzeci de ani mai târziu, domnitorul Constantin Brâncoveanu construieşte o biserică de zid cu hramurile Adormirea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii. În 1985 biserica a fost lovită de tunurile generalului habsburg Preiss în cadrul acţiunii în forţă de distrugere a lăcaşurilor ortodoxe. Zidurile fiind groase au rezistat ca şi parte din pictura originală. Abia în 1926 mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii. A fost sfinţită în 1946 în prezenţa regelui Mihai considerat al doilea ctitor al mănăstirii. Portretul votiv al regelui Mihai se află pe un perete al bisericii vechi dar a fost acoperit cu var de comunişti şi redat luminii după 1990. În perioada 1982-1989, mitropolitul Antonie Plămădeală a rezidit întreaga incintă a mănăstirii şi a construit o biserică nouă cu hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni care a fost sfinţită în 1993. Acesta a ridicat şi Academia Sâmbăta în care se pot ţine conferinţe şi simpozioane cu caracter religios şi are o capacitate de cazare de 140 locuri. La Mânăstirea de la Sâmbăta de Sus există copia unei icoane făcătoare de minuni Prodromiţa a cărei original se află la schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos. Se spune că zugravul care făcea copia, într-o dimineaţă a găsit-o terminată şi atât de perfectă încât n-ar fi fost executată de mână de om. Ambii mitropoliţi atât Nicolae Bălan cât şi Antonie Plămădeală sunt înmormântaţi în incinta mănăstirii. În mânăstire vieţuiesc 40 de călugări. Între 1940-1944 stareţ al mănăstirii a fost Arsenie Boca.

Despre Sfântul Ardealului Arsenie Boca (1910-1989) S-a născut în Vaţa (pe atunci Austro-Ungaria), a făcut liceul la Brad şi fiind dotat cu credinţă şi excepţionale calităţi artistice şi o mare curiozitate stiinţifică a urmat în paralel Teologia, Belle- Arte şi cursuri de medicina. În 1939 a vieţuit patru luni în muntele Athos unde a făcut ucenicie în pictură după care s-a retras la mănăstirea Sâmbăta de Sus. După ce a devenit monah şi preot, în 1940 a fost numit stareţ al mănăstirii pe care a renovat-o. Datorită concepţiilor sale filozofice a început să fie urmărit de vechea Siguranţă şi apoi de Securitate. A colaborat cu prof. Dumitru Stăniloaie pentru traducerea în limba română a Filocaliei dar numele său a fost interzis să apară pe copertă. A fost arestat prima dată în 1945 ca simpatizant al Mişcării Legionare apoi în 1948 ca bănuit că a ajutat cu hrană partizanii din munţii Făgăraş. După eliberare, mitropolitul Nicolae Bălan l-a dus la mănăstirea de maici Prislop unde a fost stareţ din 1949-1950 şi apoi duhovnic până în 1959 când comuniştii au închis mănăstirea şi lui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forţat în Bucureşti. Întretimp a mai fost trimis la Canal şi la închisorile din Timişoara, Făgăraş, Jilava unde a fost bătut şi schingiuit. După 1959 interzicându-i-se să poarte haine preoţeşti a lucrat ca pictor la Atelierele Patriarhiei Române. Timp de 15 ani a pictat biserica Drăgănescu din jud. Giurgiu- pe care din păcate n-am văzut-o. În schimb în biserica nouă Sf. Elefterie din Bucureşti am văzut deasupra altarului o icoană a Fecioarei Maria cu pruncul îmbrăcat în zeghe , pictură pe care n-a observat-o securitatea. După terminarea picturii bisericii Drăgăneşti începând din 1969 a locuit la Sinaia pe str. Pustnicului de unde în nov. 1989 s-a urcat la ceruri. Călugăriţele izgonite de comunişti din Prislop au format o comunitate mănăstirească la Sinaia pe Tirul cu Porumbei. În locuinţa sa a amenajat o chilie în care picta şi se ruga. Clădirea nu poate fi vizitată de credincioşi, ziarişti, nici chiar de prelaţi şi este locuită de nişte măicuţe bătrâne care l-au îngrijit. A fost înmormântat la mănăstirea Prislop care a devenit loc de pelerinaj. Arsenie Boca este considerat ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. În 28 oct. 2019, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea procedurii de canonizare a lui Arsenie Boca.

Izvorul Părintelui Arsenie se află e la circa 2 km distanță pe drum forestier. La data la care l-am vizitat nu fuseseră făcute amenajări

Chilia lui Arsenie Boca Cum mirenii auziseră de părintele Arsenie Boca şi de minunile lui (o minune a fost prezenţa în acelaş timp la înmornântarea mamei lui şi în celulă- fapt consemnat în scris de martori din cimitir şi gardieni din închisoare), datorită numărului mare de credincioşi, lui Arsenie Boca îi rămânea puţin timp pentru rugăciune şi meditaţie. S-a gândit să-şi construiască o chilie izolată într-un loc greu accesibil. În 1943 a început să sape cu dalta în stâncă întâi de unul singur, apoi cu alţi oameni, în peretele vertical al muntelui. Dimensiunile deschizăturii sunt 1.70x o. 85 m. cu lărgirea spaţiului în interiorul muntelui. Chilia nu a fost finisată din cauza infiltraţiei de apă dar şi de teama părintelui că va fi acuzat de legătură cu partizanii. Chilia Parintelui Arsenie Boca se afla pe versantul vestic al caldării Valea Sambetei, in dreptul cabanei "Valea Sambetei", la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. De la Complexul Sambata la chilie sunt cca 2.5 ore de mers, drum de munte. Ion Gavrilă Ogoranu a fost timp de şapte ani conducătorul unui grup de partizani anticomunişti din munţii Făgăraş. A fost prins în 1976 după ce s-a ascuns 21 de ani prin podul şi grajdul unei familii care l-a ajutat. A fost scăpat de execuţie graţie intervenţiei soţiei sale la preşedintele Nixon care i-a cerut lui Ceauşescu încetarea urmăririi. A scris cărţi de memorii din care rezultă că în 1952 a coborât din munţi de Paşte la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Ascunşi la marginea pădurii, partizanii au ascultat slujba de Înviere şi s-au rugat pentru eroii răpuşi de gloanţe. În curtea mănăstirii este o cruce dedicată acestora şi numele lor. S-a stins din viaţă în 2006. V-am evocat această întâmplare pentru că în perioada în care am lucrat în Oraşul Victoria am auzit că în comuna Drăguş aflată la câţiva km de Sâmbăta, cu câţiva ani în urmă fuseseră executaţi doi partizani

WEB, dacă se poate: https://www.youtube.com/watch?v=jmEoB3pL8kQ

"


[fb]
---
Trimis de Michi in 30.01.20 23:55:30
Validat / Publicat: 31.01.20 08:37:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].

VIZUALIZĂRI: 2365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Spre mănăstirea Sambăta de Sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.01.20 08:37:29]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[31.01.20 09:18:52]
»

@Michi:

Excelent articolul acum in prag de Intalnire AFA! Ma bucur ca ati prezentat istoria afectata de comunisti a luptatorilor anti.

Desi la Sambata am fost de multe ori, si cred unul din articolele despre Manastirea Brancoveanu este postat de mine, la Chilia lui Arsenie Boca, oricat de plimbaret pe munte am fost, da, la chilie nu am urcat. Poate ajung acum, dar sunt inca niste daca...

Imi amintesc cat de cautat era Parintele Arsenie pe vremea cat a stat la Sambata.

Bravo, mama Michi! Pe curand! Numai bine! ????

mishu
[28.03.20 15:45:32]
»

@Michi: Acum am fi avut amintiri despre aceste locuri, data fiind insa situatia, ne hranim cu amintiri. Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Brâncoveanu [Sâmbăta de Sus]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.66982889175415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1