ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JAN-2019
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Restaurantul Szeifert din Sovata

TIPĂREȘTE

Cuvant inainte

Se pare ca bucuria turistului, trece mai intai prin stomac. Dupa numarul de review-uri scrise, vad ca mai nou, numai la mancare si bautura va sta gandul :) :) , si ca va place la nebunie sa fotografiati cat mai multe feluri de mancare: aperitive, ciorbe, gratare cu garnituri si salate, deserturi si bauturi diverse. Uneori si de pe masa prietenilor, zicand ca sunt ale voastre. Alteori si ale unui vecin de masa, cand se duce pana la toaleta. Ce? Parca poate verifica cineva daca tot ceea ce e acolo pe masa, ajunge si-n stomac? Vad review-uri culinare cu cate 3 ciorbe si 4 felu’ doi.

Poate oare, omul de azi, mai ales cel iubitor de natura si saituri turistice sa inghita toate bombele alea calorice ce apar langa text, pe verticala? Poate, desigur! Ne-am schimbat, am evoluat, ne-am occidentalizat, ne-am modernizat, ne-am “fast-food-izat”, mancarea a devenit rege si bautura, regina. Ne-am cumparat bucatarii computerizate ce-ti servesc aproape “instant” mancarea semipreparata sau, si mai simplu, mancam prin “livrare la domiciliu” sau la “meniul zilei”.

Poate ca singura mare placere turistica a noastra, a ramas, nu excursia si balaceala ci haleala. Si ne mai miram ca tara noastra se obezifica? Eu cred ca de cand am intrat in UE si saitul nostru, atat de vizualizat, a inlocuit padurea, muntele si marea (si miscarea) cu bautura si mancarea, ea, tara noastra, a devenit o tara “cu greutate” in Europa. In urma cu un deceniu, predominau review-urile de calatorie. Citeai cateva si te duceai la prima agentie de turism ca sa cumperi un sejur. Azi, citesti un review culinar apetisant si te duci direct la frigider sau la restaurant. Oricum, am ajuns si eu la concluzia, ca mancarea si somnul sunt mai importante decat excursiile, pentru ca aduc satisfactii imediate si mult mai frecvente.

Mancam de 3 ori pe zi, dormim de 1-2 ori/zi dar excursii, ei, cu astea e mai greu, nu le facem zilnic, facem doar cate una in week-end, sau deloc. Si nici nu e bine sa urci muntele cu stomacul plin. La intrebarea: “Unde mancam in Sovata? ”, sa stiti ca noi, cei din apropiere (Reghin, Targu-Mures), vara, nu prea mancam decat arareori la Sovata, de obicei mergem dimineata pentru o baie in Lacul Ursu sau Lacul Negru, servim la pranz cateva “nimicuri” care inseala foamea, de pe la terasele de langa lacuri si apoi, ne continuam balaceala. Iarna insa, situatia e alta (iarna nu-i ca vara) si atunci, dupa ce-ai skiat sau te-ai plimbat prin natura toata ziua, te apuca o foame de lup. Nu mai rezisti nici macar pana acasa si trebuie sa rezolvi problema repede si acolo.

La o cafea

Asadar, odata ajunsi la Sovata, inainte de a ne arunca ca lupii peste bunatatile culinare aflate peste tot, mai ales pe posterele din statiune (ochii vad, stomacul cere), haideti mai intai sa sorbim in liniste o cafea pe terasa de la “Ciuperca Mica”, privind Lacul Ursu, cam “ursuz”, in acest sezon mort, cand are “gheata la mal”.

Daca doriti sa va beti cafeaua de dimineata, nu “la mal”, ci “la munte”, puteti sa urcati pana la Hotelul Relax (nu e departe de centru) si sa v-o savurati printre brazi, pe terasa sau in interiorul restaurantului. Hotelul e situat pe-o straduta in panta, care pana s-o strabateti, va va umple plamanii cu oxigen si va va trezi la viata, mai repede decat cafeaua.

Dupa cafea, va recomand o plimbare in jurul lacului Ursu, sau poate reusiti sa pedalati chiar si pana la lacurile din amonte, (Privighetoarea, Paraschiva, Tivoli), ca sa va mai intariti muschii de la picioare si sa va sporiti pofta de mancare.

Plimbarea la cele trei lacuri, nu dureaza mai multe de o ora si jumatate, poate doua, apoi, puteti sa va asezati pe terasa de la restaurantul Szeifert, spre exemplu, si sa admirati, in apa lacului Negru, aflat chiar langa el, un apus hibernal si precoce de soare. Si-apoi, puteti sa intrati in restaurant, unde e cald si bine si sa admirati un gratar cu cartofi prajiti. “Vine domnu’, vineee! ”

Restaurantul Szeifert

La noi la Targu-Mures, oras situat destul de aproape de Sovata, vara, e-o vorba: “Hai la un pastrav prajit la Campu Cetatii” (localitate aflata nu departe de Sovata) sau “Hai la Szeifert la un gratar si-o balaceala”.

In sezonul cald, terasa de la Szeifert, aflata chiar pe malul “Lacului Negru”, e “full”. De ce? Pentru ca turistii “de-o zi” din Reghin (aflat la 43 Km de Sovata) si Tg. Mures (aflat la 54 Km de Sovata), prefera o baie in piscina de langa Lacul Negru, unde apa e calda, are intre 27-29 gr. C si care e deschisa aproape toata ziua (Lacul Ursu e deschis doar 8 ore/zi si o perioada mai scurta/an) si pretul de intrare e acceptabil. Plus ca “vis-à-vis” de Lacul Negru si langa hotelul Szeifert, gasesti numeroase locuri de parcare gratis. Dupa o zi de “bai de sare si de soare” la piscina, te loveste o foame sora cu lesinul si, cel mai apropiat loc de revenire la normal, se afla la nici 50 m de strand, la “Szeifert”.

La acest restaurant, cel mai frumos loc de servit masa, e terasa, de unde poti admira intregul Lac Negru si padurea din jur. Inainte vreme, pana cand nu s-a construit strada Bradului (strada pe care se afla restaurantul si intrarea la lac), acest lac era situat in mijlocul unei frumoase paduri de foioase. Terasa, asadar, e un excelent punct de “belvedere” asupra lacului, a padurii din jur, si, (pe celalalt mal), a bazei de tratament si a piscinei cu apa sarata. De pe terasa, poti arunca mereu cate o privire si spre masina ta din parcarea care se afla alaturi, iar seara, in ianuarie si februarie, soarele apune exact in capatul lacului, deasupra piscinei si bazei de tratament, asadar, poti asista si la un apus de soare, ale carui raze se reflecta in lacul acoperit cu gheata si zapada.

E semn ca ar trebui s-o pornesti spre casa, caci iarna, ziua e scurta. In sezonul rece, Lacul Negru isi schimba culoarea, el devine Lacul Alb. Mancarea si bautura de la restaurant sunt bune, ieftine si vin repede, (concurenta intre restaurante e mare in Sovata), personalul e tanar, amabil si te anunta mereu, stiind ca esti infometat, “cam cat ai de asteptat”. In interior, gasesesti si un bar, o sala cu jocuri pentru copii sau adulti (sah).


[fb]
---
Trimis de dorgo in 24.01.20 11:33:44
Validat / Publicat: 24.01.20 20:15:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVATA [MS]. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2284 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 O plimbare in jurul lacului Ursu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[24.01.20 21:59:31]
»

@all

Dupa cercetatorul Noah Harari, daca in prezent un sfert din populatia globului e supraponderala, in anul 2030, procentul va creste le 50%. Daca pana in urma cu cateva decenii, in lume, se murea de foame, astazi, paradoxal, sunt mai multi cei care ne parasesc din cauza supraalimentatiei decat a subalimentatiei.

mishu
[29.03.20 17:08:41]
»

@dorgo:

Se pare ca bucuria turistului, trece mai intai prin stomac. Dupa numarul de review-uri scrise, vad ca mai nou, numai la mancare si bautura va sta gandul

si tie la fel, iar eu citesc alternativ articolele tale si ale lui @dragos, si inghit in sec, si o sa merg sa mananc abia dupa ce aduc la zi articolele tale, si ale lui Dragos la un anume numar.

Si nu crezi ca este un adevarat chin asta? .

Dar sa va fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sovata?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056731939315796 sec
    ecranul dvs: 1 x 1