ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 5 MIN

Albumul cu fotografii

TIPĂREȘTE

Acestui review nu-i trebuie acordate PMA std. din cauza ca nu se refera la destinatii ci la statii. Da, statii. Cele pe care le facem in viata noastra dand click unui aparat de fotografiat si incercand sa imortalizam o imagine. In weekend, de sarbatori, in concediu, de 1 Mai si pana mai antart de 23 august, la petreceri cu familia sau prietenii facem poze pentru ca vrem sa oprim clipa ca sa ne aducem aminte de ea. Mai tarziu. Cand vom avea timp. La batranete. Developam pozele sau le descarcam pe CD, noi femeile le taiem pe cele in care nu aratam bine, le punem intr-un plic si le aruncam intr-un sertar sau dulap. Uitam de ele. Ragaz nu avem nicicand, fiecare etapa a vietii e devoratoare de timp si toate acele « clipe » adunate in fotografii se vor pierde. Zilele trecute, intr-o dupa amiaza ploioasa am adunat vraf toate fotografiile si am inceput sa le privesc cu alti ochi.

Bunicii mei. Fotografiile astea le am de la mama si desi nu m-au interesat prea mult cand le-am primit, nu le-am distrus ca semn de respect pentru izvoare. Bunica din partea tatei, la cei patruzeci-patruzeci si cinci de ani cat arata in poza fusese o femeie frumoasa. Eu nu mi-o amintesc decat grasa, batrana si vaitandu-se de picioare. La vremea cand s-a fotografiat era subtire, inalta, cu un bust care nu tipa dupa silicoane si era foarte elegant imbracata. Purta o imensa canotiera de paie (cred ca Elisabeta, regina Angliei, ar fi crapat de invidie), in mana tinea o umbreluta lunga iar fusta depasind putin glezna lasa sa se vada « o botina din cea mai fina ». Bunicul era plinut, purta baston si ochelari rotunzi iar din buzunarul vestei se vedea lantul de la ceasul de aur. Cu ani in urma, -localizez ca in timpul razboiului din 1877- bunica s-a indragostit de un ofiter rus cavalerist. Au trait o pasionala si frumoasa poveste de dragoste pana ce garnizoana ruseasca a parasit urbea bunicii. Dezonorata si nefericita sarmana fata nu mai avea de ales decat drumul manastirii sau casatoria cu vreun vadan in varsta cu multi copii de crescut. Numai ca... numai ca... , in timpul acela un elev de la seminarul teologic din Iasi facea practica int-o biserica in orasul respectiv. Cum a vazut-o pe fata trista care se ruga Maicii Domnului s-a indragostit de ea. A aflat cine-i sunt parintii si s-a dus glont la tatal fetei s-o ceara in casatorie. « Stii ca s-a facut de rusine? » ii spuse acesta. « O iau si am s-o tin sa nu duca lipsa de nimic ». S-au casatorit si bunica a fost o desavarsita sotie si mama. Bunicul a lasat scoala de popi si s-a facut institutor in oras pentru o leafa mai mare. A ajuns directorul scolii care astazi ii poarta numele. Au avut cinci copii si toti au avut burse prin facultati. Ochii mi-au cazut pe poza matusii Lenuta, prima doctorita din Moldova. Avea ochii violeti al lui Liz Taylor si parul negru carliontat. Bunicul o daduse la scoala normala sa iasa invatatoare numai ca in razboiul din 1916-1918, s-a oferit ca infirmiera voluntara pe front. Muncea cu multa daruire, avea o vorba buna pentru fiecare ranit, ii tina de mana pana isi dadeau ultima suflare incat a fost remarcata de regele Ferdinand care inspecta linia de front; a trimis-o cu o bursa la facultatea de medicina din Bucuresti. O alta fotografie ii arata pe bunici, de data asta mai batrani, sezand pe scaunelele inalte cu brate de la fotograf si in spatele lor in picioare cei cinci copii, drepti ca brazii. Era mult respect in familie si copiii, desi ajunsi oameni cu carte ii spuneau tatalui « conu’ Sava », adica un fel de « sir ». Uite-l pe unchiul Virgil. Ce destin a avut si el! Facuse scoala de ofiteri si distingandu-se in razboi a parcurs treapta cu treapta si a ajuns colonel, mana dreapta a sefului Jandarmeriei Bucuresti, Pichi Vasiliu, condamnat la moarte de comunisti. Saracul unchi mai bine il impuscau pe loc decat sa moara la Gherla dupa ani crunti de detentie.

Pe bunicii din partea mamei nu i-am cunoscut. O fotografie ovala, decolorata mi-o arata pe bunica, o persoana uscativa cu parul strans in coc, imbracata astfel incat sa nu se lase sa se vada nimic din ea si cu un aspect de suferinda. A trecut printr-o mare tragedie care i-a marcat toata viata. Parintii ei erau negustori. Iarna cei doi dormeau impreuna cu copiii, fata de 14 ani (bunica mea) si doi baietei mici in aceeasi camera. Intr-o noapte au navalit peste ei hotii, le-au dat cu o ranga in cap si i-a omorat sub privirile ingrozite ale fetei. Aceasta acoperise cu mainile guritele celor doi copii care dormeau linistiti, altfel si-ar fi gasit si ei moartea. A urmat falimentul magazinului secatuit de vanzatori necinstiti si fata a ramas saraca lipita pamantului. S-a maritat cu un om mai in varsta pe care nu l-a iubit, si-a crescut fratii, i-a dat la scoli si a nascut trei copii. Mai am poze cu alti unchi si matusi, cu alte povesti de viata- sunt ultima care-i mai stiu si-i pomenesc.

Uite fotografii cu parintii mei, tineri si frumosi. Tata era medic militar, mama crestea copiii, aveau o casa frumoasa in orasul din Moldova in care locuiau; mi-au trecut prin mana poze de la baluri, de la cluburi de binefacere, din concediile la Balcic (care era al nostru). Asta pana a venit razboiul si tata a fost trimis pe front. Intretimp apare intr-o fotografie o fetita in carut, cu ochii mari deschisi spre lume: aparusm eu. La doi ani in bratele mamei, la trei pierduta in Gradina Publica in timp ce parintii se ascunsesera dupa un copac, la cinci ani cu toata familia cand tata pleca pe front. Apoi poze mai putine, mai rare. Erau scumpe si nu mai erau bani pentru ele. Dupa ce am cumparat aparatul de foto Smena si mai tarziu Kodak, au inceput sa apara din nou poze: cu casatoria, cu botezul primului copil, al celui de al doilea, cu excursiile din concedii sau cele din o duminica da-una nu, casatoriile copiilor, nepotii… o viata adunata pe petice de hartie. Le-am adunat pe cele mai reprezentative intr-un singur album pe care am scris « Povestea vietii noastre » pe care l-am pus deoparte intr-un dulap, sa ramana copiilor. Am parcurs un arc in timp in care locomotiva care-ti duce viata mai departe are ca statii pozele pe care le pastrezi ca amintire Am trait un sentiment de satisfactie ca am reusit sa-mi revad amintirile, ca mi-am judecat pasii si mi-am facut bilantul. Pe ansamblu: pozitiv.

Iintr-o dupa amiaza ploioasa din weekend, chiar daca sunteti tineri sau foarte tineri, intorceti-va in timp si priviti-va fotografiile, adunati-le pe cele mai importante intr-un album, veti fi in castig caci veti afla ce merita si ce nu sa retineti din viata voastra.


[fb]
---
Trimis de Michi in 23.06.10 19:49:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1553 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La izvoarele unei povesti de viata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 3 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Kyandra
[23.06.10 20:13:50]
»

Oofff...citind povestea ta, combinata cu ploaia de afara, am cazut in "butoiul cu melancolie"...Cata dreptate ai! Avem atat de putin timp pentru amintiri, fie ele in suflet, asternute pe hartie sau imagini inchise pe un carton.

Esti fericita ca ai atatea amintiri frumoase despre familia ta... Pacat ca ne aducem aminte despre noi si ai nostri doar in momentele de rascruce, de tristete sau cu ocazia curateniei generale, cand descoperim in fundul unui dulap un plic albastru cu vederea trimisa din prima noastra tabara parintilor...

Uneori descoperim noi insine astfel de "capsule ale timpului", o poza veche pierduta intre filele unei carti demult nedeschisa, si nici macar nu stim cine este persoana din fotografie...

Imi amintesc ca intr-o vara, fiind in vacanta la bunici, am scotocit intr-o lada veche, uitata intr-un colt de pod, in care bunica isi tinea lana pentru tors...pe fundul lazii, intr-un saculet de panza, am gasit cateva scrisori aproape sterse, in care "Puiu", in incheiere, "ii saruta ochii adoratei lui "Niki"...Niki era alintul bunicii, dar bunicul nu se chemase niciodata Puiu... Povesti din trecut...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Alina Morar
[23.06.10 20:46:36]
»

Si pe mine m-a emotionat foarte tare aceste cuvinte, din cand in cand si bunica mea tot incearca sa-mi povesteasca lucruri din trecut, spun ca incearca pt ca niciodata nu am timp sa stau sa ascult, desi imi place.

magdalena
[23.06.10 20:56:00]
»

Sa inteleg ca o sa avem parte si de fotografii?

Observ ca se valideaza din ce in ce mai greu fotografiile pe site.

Admin
[23.06.10 22:17:32]
»

poza incarcata a fost validata si este disponibila pentru vizualizare.

---

magdalena: intr-adevar, astazi a existat o intarziere de maxim 10 ore la validarea pozelor; volumul de activitate este destul de mare, iar personalul - voluntar, neretribuit, reamintesc - este destul de putin in aceasta perioada.

webmaster77, care se ocupa de poze, este plecat de cateva zile, iar astazi asa s-a intamplat - sa lipsesc si eu.

E totusi firesc ca pozele sa nu apara intotdeauna in cateva minute - pe holidaycheck (de exemplu), un site e adevarat mult mai mare, dar si cu personal pe masura (oameni PLATITI pentru munca lor), pozele sunt validate in medie la doua zile de la incarcarea lor.

Remarca ta, pe care o gasesc de o malizioasa, imi provoaca amaraciune.

Nicu
[23.06.10 22:26:33]
»

Acum facem foarte multe poze si le stocam pe CD DVD sau calculator, la un moment dat le vom pierde poate si ca sunt prea multe, cele facute pe hîrtie foto sunt doar pozele mai vechi parca cu cit sunt mai vechi sunt mai bune. In ultima vacanta am facut cam 4 gb poze si toate sunt pe calculator sau CD.

O forma de stocare ar fi si pe NET pe

Picassa sau Panoramio etc.

la inceput...de mult...am facut poze cu un aparat f bun pt acele vremuri smena 8 m, azi cu aparat foto digital cu card cu multi GB.

Ne adaptam la nou sau la tehnologia actuala vrem nu vrem.

O fi bine sau nu, aici cei din generatiile mai VECHI ar trebui sa raspunda.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
magdalena
[23.06.10 22:39:49]
»

Webmaster nu am inteles faza cu remarca..., are legatura cu mine?? De ce ar fi malitioasa? Am facut doar o constatare, fara vreo malitiozitate. Am observat ca sunt foarte multi useri acum, care probabil fac munca mai dificila.

Fiind obisnuita sa se valideze pozele relativ repede, cand citesc un review care imi place astept cu nerabdare sa vad si poze...

MichiAUTOR REVIEW
[24.06.10 11:08:10]
»

Nicu, cred ca asa am facut, adica "O fi bine sau nu, aici cei din generatiile mai VECHI ar trebui sa raspunda". Ce imi vine sa rad. Cam de tot si toate raspund generatiile mai vechi dar lasa, ca si cei tineri ajung la randul lor sa raspunda.

Magdalena, pozele vechi sunt pe hartie si eu nu am scanner sa le trec pe calculator. Poate mi-l mai imprumuta fie-mea sa scanez si niste excursii din anii 1990-2000

E o surpriza pentru mine ca s-a apreciat review-ul; credeam ca nu intereseaza dar intraadvar, stocarea pozelor e o problema; altfel degeaba le faci.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
magdalena
[24.06.10 11:21:34]
»

Am si eu o gramada de poze chiar din vacantele pe unde am fost, dar sa le scanezi si sa le pui, dureaza o gramada de vreme! Mai ales din fosta Uniune Sovietica.

Cine e bebelusa?

MichiAUTOR REVIEW
[24.06.10 12:44:18]
»

Magdalena, bebelusa am fost eu acum jde mii de ani. Pe la 3-4 ani semanam cu Shirley Temple primul copil-star din SUA. Cu pozele din URSS, ia-ti un album ieftin si incapator, imparte-le daca mai stii cum in Moscova, Leningrad si ce ai mai vazut sau lasa-le la gramada, oricum e altceva decat in plic. De scanat nu ai timp, cine stie? poate mai tarziu.

catalinalupu
[01.07.10 10:39:18]
»

Offf... chiar mi-ai indus o stare... de regret si melancolie... mai scrie-ne... caci cu drag vom citi pe nerasuflate! si ma bucur ca am venit cu superbonusul... e o incantare pentru mine... sa citesc ce ne scri!

susu
[08.09.10 20:14:47]
»

Superb, ti-as da 100 de voturi. Cred ca fiecare dintre noi are o poveste frumoasa de impartasit. fELICITARI

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, catalinalupu, chelie_d, Kyandra, magdalena, Michi, Nicu, susu
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062917947769165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1