ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Colonada și Parcul din Buziaș

TIPĂREȘTE

În apropierea Timișoarei, la doar 35 de kilometri distanță, se află orașul Buziaș, cunoscut mai mult în trecut, decât în prezent. Stațiunea balneoclimaterică remarcată prin apele minerale și aerul puternic ionizat negativ a contribuit de-a lungul timpului la tratarea bolilor cardiovasculare, reumatismale, neurologice sau respiratorii. În drum spre Timișoara din Lugoj nu am mai urmat drumul clasic pe DN 6 ci ne-am abătut spre Buziaș pe DJ 592 având norocul ca ploaia torențială ce cădea din cer să se oprească când am ajuns noi în centrul orașului.

Scurt istoric al stațiunii. Cu rădăcini geto-dace și romane (așezări și chiar un posibil castru), cu posibilitatea utilizării apelor minerale de către aceste populații în scop de vindecare, atestat documentar prin secolul al XIV-lea, apoi cu un potențial de tratare utilizat chiar de otomani, Buziașul și-a clarificat statutul începând cu veacul al XIX-lea. în 1805 se realizează primele analize științifice ale apelor minerale, iar în 1819 Buziașul este declarat stațiune balneară.

Istoria modernă a stațiunii începe cu construcția primelor vile și stabilimente de băi în 1819-1820. În 1838 apare primul post permanent de medic balneolog, iar între 1853-1856 se construiește „Grand Hotel” și se sistematizează parcul. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea se construiesc în stil clasic mai multe clădiri destinate cazării și stabilimente de băi care consacră statutul de stațiune de vilegiatură.

În 1898 au loc la Baziaș manevre militare regale la care participă chiar împăratul Franz Joseph I cu o suită impresionantă; stațiunea a fost vizitată de mai multe ori și de împărăteasa Sissi pentru potențialul curativ al aerului și apelor feruginoase. Este perioada în care se inaugurează ștrandul cu apă minerală. În 1906 băile și parcul ajung în posesia industriașului Jacob Muschong, proprietar al unor fabrici de țiglă în Lugoj și Jimbolia. Stațiunea se extinde și atrage mulți turiști. Naționalizarea din 1948 aduce stațiunea din proprietatea familiei Muschong în cea a statului. Timp de câteva decenii orașul Buziaș se dezvoltă administrativ și economic, se construiesc noi hoteluri și case de odihnă.

După 1989 se înregistrează un declin al turiștilor și persoanelor venite la tratament, baza balneară se degradează, se închid multe unități de cazare. Urmașii familiei Muschong revendică drepturile de proprietate asupra stațiunii, dar acum câțiva ani Primăria reușește să îi despăgubească și să înceapă lucrări minime de investiții și restaurare.

Parcul stațiunii Buziaș. Odată cu stabilirea proprietăților apelor minerale începând de prin 1811 apar și primii vizitatori, se construiesc case și vile, se amenajează două izvoare cu apă minerală. Pentru activități de relaxare și petrecere a timpului liber în 1815 se conturează prima formă a parcului stațiunii prin amenajări specifice în zăvoiul de pe malul pârâului Salcia. Astfel se trasează alei, se plantează arbori ornamentali, se crează spații pentru plante decorative. După circa 40 de ani are loc o sistematizare a parcului, o amenajare temeinică, urmărindu-se facilitarea legăturii între băi, izvoare, pavilioane, cazino, bazar și locurile de cazare.

În cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea se definitivează forma și rolul parcului, apare colonada de lemn, se redesenează alei pentru plimbări, se construiesc stabilimente de băi. La 1895 este amenajată porțiunea de parc numită Parcul Lighet, cel din fața unităților de cazare. Se spune că marele istoric Nicolae Iorga avea o bancă proprie în parcul stațiunii. Plămânul verde al Buziașului ocupă o suprafață de circa 25 de hectare și e împânzit cu specii rare, exotice de arbori, arbuști și plante ornamentale (în 1914 s-au deschis serele care au contribuit la înfrumusețarea parcului prin plantele oferite).

Parcul stațiunii Buziaș poate fi considerat unul din primele parcuri de pe teritoriul de azi al României, alături de Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea (vezi impresii), Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova și Parcul „Constantin Poroineanu” din Caracal (vezi impresii).

Colonada din Buziaș

Istoria frumoasei colonade din lemn este mult mai veche decât se vehiculează pe Internet. Prima atestare datează de la 1815 atunci când între „Izvorul de sus” și „Izvorul de jos” se realizează un pasaj acoperit. A doua etapă începe în 1875 atunci când stațiunea devine foarte căutată, fapt ce impune găsirea unor soluții practice și estetice de atragere a turiștilor (poate că au contribuit și vizitele împărătesei Sissi la realizarea construcției).

În 1875 apar primii 393 de metri de pergolă din lemn realizați de meșteri aduși de la Karlovy-Vary și care făceau legătura între Hotel Grand, izvoare și parterul noului Hotel Bazar. Câteva pavilioane adăposteau izvoarele, culoarul de lemn proteja vilegiaturiștii de soare și ploaie. Ultima etapă de completare a colonadei are loc în 1936 când se construiesc alți 117,5 metri.

Combinând rolul decorativ cu cel practic colonada reprezintă un element de arhitectură ușoară din lemn, o structură deschisă constituită din stâlpi și șarpantă de lemn. Pasajul e întrerupt din loc în loc de câteva pavilioane octogonale, peste tot fiind amplasate panouri cu trafor sau alte traforaje din lemn. Interesant este sistemul șarpantei aparente din interiorul pavilioanelor, o încrengătură ordonată din lemn. Motivele utilizate de meșterii lemnari din Boemia au clar influențe orientale (otomane și maure). După o perioadă în care degradarea cuprinsese colonada, între 2015-2018 a avut loc un amplu proces de refacere și restaurare.

Odată ajunși în parc am urmat întreg traseul colonadei bucurându-ne de decorul de lemn, precum și de peisajul autumnal al parcului. Doar câteva persoane au tranzitat grăbite parcul, ploaia tocmai se oprise și era o zi de început de săptămână. Ne-am „răsfățat” prin pavilioane, am mers pe sub pasajul hotelului Bazar construit tot la 1875 și care la parter adăpostea o serie de prăvălii, am admirat platanii seculari, am găsit câteva bănci vechi cu structură de piatră, am văzut clădirea Cazinoului. Am descoperit chiar și un „aeroport” și mai multe avioane în centrul Buziașului!

Concluzii. Sunt multe de spus despre stațiunile balneoclimaterice românești, multe sunt impregnate de o istorie seculară, dar și mai multe degajă o „durere” ascuțită pe care nu se grăbește nimeni să o trateze (unii au mai ameliorat-o pe ici-colo). Am petrecut aproape o oră în Parcul Buziașului și am admirat colonada istorică, un element de bază în redefinirea stațiunii. Vă recomand să vă opriți câteva zeci de minute în parc și să vă plimbați pe sub arcade și traforaje atunci când drumurile vă vor purta prin zonă.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.12.19 16:07:21
Validat / Publicat: 03.12.19 16:40:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZIAŞ-LUGOJ.

VIZUALIZĂRI: 2499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Fațada hotelului Bazar - Buziaș.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

ungureanica [03.12.19 18:32:34] »

Mă bucur că v-a plăcut parcul de la Buziaș. Noi mergem cât de des putem până acolo pentru o plimbare prin parc și ne place foarte mult apa minerală de acolo. Ați gustat apa minerală de la izvorul Moș Bizeș din capătul alee-i? E o apă foarte bună. Vă salutăm cu drag!

tata123 🔱 [04.12.19 09:20:20] »

@ungureanica: Mi-au plăcut parcul și colonada din Buziaș, se pare că reprezintă piesa de rezistență a stațiunii; din izvoarele minerale nu am gustat. Să sperăm că asemenea locuri vor fi readuse pe linia de plutire, sunt adevărate oaze de relaxare, odihnă și tratament care ar putea pune pe picioare mii și mii de oameni. Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Buziașul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067787885665894 sec
    ecranul dvs: 1 x 1