ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 6 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Adio, Botswana! [Bun găsit Namibia]

TIPĂREȘTE URM de aici

“Nu poți judeca peștele după cum urcă în copac”, spune un vechi proverb african. Dacă accepți că, pe durata unei călătorii te resemnezi cu idea că nu poți transforma fiecare secundă într-o eternitate, așa cum îți impuneai în fotoliul din care visai un itinerar într-o lume complet necunoscută... o lume dominată de asimetria normalului în care, până la urmă te mulțumești în a căuta câte o insulă de stabilitate într-un ocean fierbinte, în care oamenii trebuie să fie judecați așa cum sunt, după priceperile, nevoile și trecutul lor istoric. Mă despart de Botswana cu imaginea unui omuleț ce redescoperă potecile sigure spre frumusețile unui paradis interzis, creat de zeii veniți dintr-un nou imperiu...

-Unde este intrarea la Sir Sertrese Airport? îl întreb pe un angajat al aeroportului din Gabarone?

-Este o singură intrare, domnule. O găsiți ușor.

Merg printr-o clădire minusculă, în care pasagerii se plimbă lejer de la un birou la altul dar, tot pe jos, și pe traseele ce duc spre avioane, ce-i drept, cu o țintă precisă. Cu tot aspectul puțin dezordonat, ca peste tot în Africa, oamenii încearcă să te ajute cu un zâmbet amabil, drept monedă de schimb cu lumea necunoscută. Micul nostru jet expres trebuie să mă ducă mai întâi în Jojannesburg pentru a ajunge tocmai în Windhoek, capitala Namibiei. În doar 50 de minute aterizăm lin pe Tomba, aeroportul ce îl egalează în lux pe cel din Addis Abeba, din Etiopia, dar, din fericire, cu mai mult apetit pentru parfumurile rafinate.

Ca și când ar dori să mă contrazică, după ocuparea locurilor din minisculul avion ce va face doar o oră până în capitala Namibiei, cineva din echipaj pulverizează un spray pe tavan și pe ferestrele interioare, fără nici o explicație pentru pasageri...

-De ce este nevoie să ne gazați acum, înainte de plecare?!

O stewardesă mignionă și creolă, dar cu ochii sclipitori ca două luminițe ce apar în întuneric, îmi spune că așa se evită inconfortul cauzat de țânțarii africani. Îi spun, cu ochii plini de lacrimi, că sunt sigur de efectul devastator și pentru fioaroasele insecte. Până la urmă, totul se sfârșește cu bine, și iată-mă trecând prin centrul capiatalei Windhoek, cu ochii minții deschiși pentru o nouă aventură.

La prima vedere, Namibia, cu cei aproape trei milioane de locuitori, pare a fi concepută după modelul țărilor sud-africane: eliberarea de sub ocupația straină, stabilirea bornelor civilizației locale, cu șosele a la carte, cu expresii hoffe deutsch în limbajul persoanelor educate, cu însemne arhitecturale gotice, cu prezența marilor companii constructoare de mașini, cu rezerve mari de cobalt, aur și diamante ce nu pot fi exploatate de localnici, cu școli generale, licee și universități construite de corporațiile străine și cu investitorii chinezi ajunși pe primul loc. Per total, deasupra vecinilor din sud și, paradoxal, limba engleză aflată pe primul loc în comunicare. În rest, o populație prietenoasă, aproape la fel de surprinsă la vederea omului alb, cu textura pielii ce aduce mai mult spre ebonită decât spre cărbunele negru, tipic majorității africane. Drept contrast pentru clădirile spectaculoase din centru, stau ghettourile din perifereia capitalei, cu oameni proveniți din triburile savanei, aflați într-o veșnică tranziție spre oraș. Parcă satul iese complet din harta drumului lor spre civilizație.

Constat din mers că, după spusele șoferului, toate excursiile, fie în savană, fie în incinta metropolei, sau cele de vânătoare, sunt achiziționate la prețuri mult mai mici decât în restul Africii. Dar impactul cu Safari Hotel mă face să nu mă grăbesc prea tare. Intru, de fapt, într-un complex hotelier unic, cu alei pline de o lume high life ce se plimbă la umbra palmierilor, mașini luxoase și personal amabil, cu zâmbetul gata pregătit și cu frac, în fața intrărilor. Holul hotelului meu aduce cu un amfiteatru alb, în care câteva zeci de gupuri parcă pun țara la cale, cu un scotch ce dezgheață orice conversație. Aflu curând că sunt în lumea medicilor veniți la un congres internațional care va dura exact o săptămână, de parcă ne-am fi înțeles.

Camerele largi au o caracteristică aparte față de alte hoteluri de patru stele, acela că degajă un aer sigur dar și somptuos. Atunci când la recepție aflu că sunt vizitați destul de des de grupuri mari de români, mă simt chiar mândru să aflu că lumea căreia încerc să-i descopăr primele cărări este vizitată de propriii conaționali. Nefiind încă ora zece dimineața, am acces la un mic dejun de la bufetul suedez în sala de mese imensă, unde cîțiva omușori mici, din ebonită, se mișcă elegant, cu mâini surte dar cu un zâmbet alb, cât toată față. Îl abordez pe Trevor, un omuleț între două vărste și îi spun că, pe lângă prodesele continentale, aș vrea să gust și un preparat local. Trevor îmi spune că mâncărurile lor ar proveni de la opt grupări etnice și că ar fi greu să-mi spună că o mâncare ar fi mai bună decât alta.

-Trevor, care este grupul tău etnic?

-Oshivanbo...

- Aș vrea ceva specific tribului tău...

-OK. O să vă aduc o porție de mopane worms... just a minute!

Văzând mai multe priviri îndreptate spre mine, mă silesc să-mi păstrez un fel de fish face, o față inexpresivă, la fel cu cea a jucătorilor de poker. Aflu numaidecât că omizile crocante, fripte într-un sos dulceag ar proveni din nordul Namibiei și că se recoltează de pe frunzele arbuștilor spinoși din cele mai secetoase ținuturi. Simt cum pupilele mele gustative se blochează instantaneu. Dar, de la o clipă la alta, descopăr o mâncare delicată, cu un gust dulce- amărui, combinat cu un parfum sălbatic. Arunc o privire triumfătoare în jurul meu dar nu primesc nici cea mai mică apreciere.

După două zborui scurte, câțiva viermișori ce-mi fac tumbe pin burtă, un expresso tare și aromat, așa cum poți bea doar în Africa, un city-break la vreo 40 USD, mă ajută să revin în postura mea de explorator pasionat al Africii. Roy, ghidul meu de o zi, îmi sugerează că, dacă vom începe cu zonele limitrofe, vom înțelege mai bine istoria Namibiei. Urmează să vedem două pavele africane, fără lideri și fără legi anume, oarecum o copie a celor din America de Sud, unde mulți copii aleargă prin praful dintre colibe, cu bufeturi ad-hoc, cu mâncare improvizată și cu oameni ce privesc mașinile străine ca pe o salvare divină.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 04.11.19 09:59:25
Validat / Publicat: 04.11.19 10:51:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 755 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Curând, minunea devine realitate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.11.19 14:54:12]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

glcitizenAUTOR REVIEW
[04.11.19 14:56:43]
»

@webmaster: Multumesc.

mariana.olaru
[04.11.19 16:16:35]
»

@glcitizen:

Iertată fie-mi ignoranța, dar, iată, omul cât trăiește învață: temenul de ”pavele” este varianta africană a celui de ”favele”, consacrat cartierelor cu case insalubre, sărăcăcioase din America Latină?

glcitizenAUTOR REVIEW
[04.11.19 20:40:44]
»

@mariana. olaru: Da. Este o varianta care circulă alaturi de favele chiar în mod curent, nu neaparat in Africa.

Să inteleg ca review-ul nu te-a incăntat deloc?

mariana.olaru
[05.11.19 11:51:35]
»

@glcitizen: Ba dimpotrivă, altfel nu l-aș fi votat! Îmi plac postările tale și le urmăresc cu plăcere, nu numai pentru că ne prezinți locuri inedite în care nu nădăjduiesc să ajung vreodată, dar mai ales pentru stilul ales, neconvențional și original in care îmbraci de obicei narațiunea. Întrebarea mea nu s-a

Intrebarea mea nu s-a dorit a fi critică, ci cu onestitate am dorit să mă informez, pentru că dicționarul explicativ al limbii române (pe care, recunosc că l-am consultat, fără să descopăr și sensul atribuit în postarea ta pentru termenul de " padele"), din păcate, nu este atotcuprinzător. Am mai întâlnit cuvinte (în special neologisme) necuprinse în DEX.

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.11.19 12:44:07]
»

@mariana. olaru:

Multumesc, Mariana.

Mika
[10.11.19 19:25:09]
»

@glcitizen: Felicitări pentru aceste review-uri despre o destinație unde puțini ajung. Am citit mai târziu aceste postări, și imi pare bine că m-am uitat azi la ce s-a mai scris pe AFA. Le-am citit in ordine inversă, dar sunt la fel de interesante. M-am amuzat de intamplarea cu viermisorii. Felicitări!

glcitizenAUTOR REVIEW
[10.11.19 19:52:44]
»

@Mika: Multumesc, Mika. Îiî urez sa-mi iei exemplul intr-o buna zi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
glcitizen, mariana.olaru, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Namibia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06388783454895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1