ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2019
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Plimbare la Iezer și Refugiul Iezer

TIPĂREȘTE

Categoric, in această vară am bătut recordul personal la numărul de drumeții montane făcute intr-un an. Probabil de vină este inceputul de an, mai exact dimineața zilei de 01 ianuarie, ora 8.00, când toată lumea dormea după noaptea de revelion. M-am trezit, mi-am pus schiurile in picioare și am făcut prima coborâre din an, singură singurică pe o pârtie neatinsă, pe care zăpada scârțâia sub presiunea schiurilor. A fost cea mai frumoasă coborâre pe schiuri pe care am făcut-o până acum. Am inceput anul pe munte și l-am continuat tot așa și sper ca până la sfârșitul anului să mai fac câteva escapade montane.

In acest review este vorba de drumeția făcută la Lacul Iezer, sau, ca să evit pleonasmul, Iezerul din Munții Iezer-Păpușa.

Am plecat la ora 06 dimineața din București, și, după aproximativ trei ore am ajuns in fața Cabanei Voina, locul de unde incepea traseul.

Spre Lacul și Vârful Iezer sunt două trasee care pornesc de la Cabana Voina (940 m). Primul traseu, numit traseul de vară, este marcat cu bulină albastră și are o durată de 4-5 ore. Cel de al doilea, numit traseul de iarnă, este marcat cu cruce albastră și are o durată de 5-6 ore.

Noi am ales să urcăm pe traseul de vară și să ne intoarcem pe cel de iarnă, realizând astfel un circuit.

De la Cabana Voina cele două trasee merg pe același drum forestier aflat de-a lungul rîului Bătrâna. Este un drum frumos, iar pajiștile aflate de-a lungul râului te indeamnă să zăbovești o clipă in liniștea plăcut perturbată de zgomotul apei. Mai că imi venea șă renunț la drumeție și să lenevesc acolo câteva ore.

Am alungat ispita și am mers mai departe. După aproximativ trei Km cele două drumuri se despart. Spre dreapta pornește traseul de iarnă, iar spre stânga, exact din locul unde pârâul Iezer intâlnește râul Bătrâna, incepe drumul de vară. Am intrat pe acest drum după ce am traversat râul pe un podeț de lemn și am intrat in pădure. De aici incepe urcușul, greu și continuu.

In prima parte se urcă pe o pantă abruptă, preț de jumătate de oră. A fost un urcuș solicitant, am resimțit efortul și a trebuit să fac o pauză ca să imi reglez bătăile inimii. Nu era cea mai bună zi a mea, simțeam că nu am forță, obosisem destul de repede. Mai uitam de oboseala când priveam natura inconjurătoare. Urcam incă prin pădure, pe lângă pârâul Iezer, peste care am trecut de câteva ori, sărind peste pietrele mai mari sau peste câțiva bușteni căzuți in apă. La un moment dat urcușul se mai potolește, cărarea merge pe curbă de nivel, dar nu pentru mult timp. Incepe un nou urcuș, pădurea se rărește până ajungem intr-o zonă de jepi. Este o porțiune a drumului cunoscută sub denumirea de ”La Jepi”. Urcușul continuă, pare că nu se mai termină, și, ca să fie ”tacâmul complet”, trece și printr-o zonă de grohotiș. Cărarea merge chiar pe sub Refugiul și Vârful Iezer, fâcând imposibilă vederea acestora. Urcam și parcă nu se mai termina, și, ce era mai rău, nu vedeam capătul drumului. Când mai aveam foarte puțin până să ajung la Refugiul Iezer, au inceput crampele musculare. M-am oprit, am mâncat o pătrățică de glucoză, am băut apă, și am plecat cu greu mai departe. Nu vroiam să îi țin și pe ceilalți pe loc, așa că mi-am adunat puterile, am uitat de dureri și am mers mai departe. După câteva minute, victorie! Am ajuns la Refugiul Iezer și la Lacul Iezer aflat puțin mai jos de refugiu.

Partea cea mai plăcută a traseului pe munte, pentru mine, este atunci când, după un drum greu ajung sus, unde efortul imi este răsplătit cu imagini pe care numai acolo sau in fotografii le poți vedea. Dar ce bucurie să fii chiar acolo!

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg cât mai aproape de lac. Era limpede, inconjurat de creste stâncoase care se oglindeau in luciul apei.

Lacul Iezer, format intr-o căldare glaciară, este situat la altitudinea de 2.130 m, sub vârful Iezerul Mare. Are o suprafață de 5000 mp și o adâncime de aproximativ 5 metri.

Nu am stat prea mult pe lângă lac. Era foarte frig, iar din norii negri care acoperiseră deja culmile muntoase incepuse să picure. Traseul nostru continua până la Crucea Ateneu și Vârful Iezerul Mare, dar eu am renunțat și am rămas la refugiu. Până la urmă a fost o decizie ințeleaptă deoarece pe cei care au pornit mai departe i-a prins o ploaie puternică insoțită și de grindină, iar sus nu au văzut nimic, fiind totul acoperit de nori.

Eu am rămas să imi refac forțele la Refugiul Iezer, situat la alt. de 2.165 m.

Refugiul deține trei recorduri: este așezat la cea mai inaltă altitudine, este cel mai vechi și este cel mai mare refugiu montan din Romania.

A fost construit in 1939 și a fost extins și reabilitat in anul 1974. Dar timpul și oamenii au contribuit la degradarea acestui important loc de adăpost pentru turiști. Refugiul a fost complet reabilitat in anul 2016, de către Salvamont Câmpulung Muscel cu ajutorul unei fundații din București.

Refugiul are trei incăperi, una centrală, cu destinația de sală de mese, și două laterale, cu priciuri, putând adăposti cca. 30 de turiști.

In incăperi sunt sobe și prize pentru incărcarea telefoanelor (alimentate de la panouri solare).

Aici m-am adăpostit și chiar m-am incălzit, deoarece au venit câțiva salvamontiști și au făcut focul in sobe. Salvamontiștii au venit cu mașina până la Crucea Ateneu. Da, ați ințeles bine, cu mașina.

Dacă credeați că Transalpina sau Transfăgărășanul sunt cele mai inalte drumuri din țară, aflați că vă inșelați. Există un drum care pornește din Lerești și urcă prin Culmea Portăreasa și Lacul Portăreasa până pe creasta Iezerului Mare, la alt. de 2350 m, de unde coboară spre Crucea Ateneului și ajunge la Cabana Voina trecâd prin Culmea Văcarea. Drumul poate fi parcurs cu o mașină de teren sau cu bicicleta.

Am stat in refugiu cam două ore, până ce restul grupului s-a intors. Erau uzi și inghețați, așa că am mai stat puțin să se incălzească și ei puțin sau să iși schimbe hainele ude.

Intre timp picăturile de ploaie s-au mai rărit, așa că ne-am luat ruccsacii in spate și am pornit la drum.

Așa cum am spus, urma să ne intoarcem pe drumul de iarnă. De la refugiu am coborât puțin, pe același drum pe care venisem. La un moment dat cele două drumuri se despart, in stânga pornește drumul de iarnă, marcat cu cruce albastră iar in dreapta cel pe care tocmai urcasem, marcat cu bulină albastră.

Noi am pornit pe marcajul cruce albastră, și am inceput să urcăm până pe creastă, la aproximativ 2350 m.

Sus am mers o mică porțiune pe cresată și am intrat in golul alpin. Ploaia se oprise, norii incepuseră să se ridice lăsând vederii culmile munților Păpușa și abia zărite culmile Craiului și Bucegii. Norișori mici și pufoși se ridicau din văi, iar un curcubeu mare era prioiectat pe verdele munților din fața noastră. Era ireal de frumos, uitasem și de oboseală și de ploaie, și de frig.

Peisajul se schimba de la o clipă la alta, cu greu rezistai să mergi mai departe și să nu te oprești să mai faci câteva fotografii. Cele mai multe fotografii le-am făcut insă cu ochii și le-am așezat direct in albumul celor mai frumoase amintiri, aflat lângă inima mea.

Drumul cobora continuu, trebuia să fim atenți, mai intâi la iarba care aluneca iar mai apoi la cărarea noroioasă din pădure.

La ieșirea din pădure am trecut pârâul Iezerul Mic trecând peste un pod improvizat. Pe malurile părăului era plin de tufe de zmeură, cu fructe coapte și aromate.

De acum era ușor, mergeam pe un drum forestier, care ne-a condus la intersecția cu drumul de vară, de unde plecasem dimineața. De aici mai aveam 3 km până la Cabana Voina. Resursele noastre erau cam pe terminate, eram obosiți, abia așteptam să ajungem la autocar.

Dar până la urmă am ajuns. Am făcut un traseu de aproape 11 ore, am urcat 1.100 m diferență de nivel și am coborât tot cam atât. A fost greu dar foarte frumos.

Câteva recomandări privind traseul:

•Echipament: ghete trei sezoane, tricou de schimb, pantaloni pentru drumeții montane, geacă, pelerină de ploaie, căciulă sau buff, opțional dar recomandabil bețe de trekking, frontală.

•Apă se găsește pe traseu și sus la lac, dar trebuie să aveți măcar un litru in permanență.

•Mâncare, batoane energizante, glucoză, banane, etc.

•Voie bună și dorință de a urca pe munte.

Recomand acest traseu. Nu este greu din punct de vedere tehnic dar este foarte solicitant din punct de vedere fizic. Cred că cel mai bine este parcurgerea lui in două zile, cu o noapte petrecută la refugiu. In acest fel se poate merge și pe Vârful Iezerul Mare și pe Vârful Roșu, cel mai înalt din Masivul Iezer-Păpușa.

Cam atât, las fotografiile să vorbească.


[fb]
---
Trimis de Mika in 13.10.19 23:32:56
Validat / Publicat: 14.10.19 01:33:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII IEZER-PĂPUȘA.

VIZUALIZĂRI: 1624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Bucuroasă că am reușit să ajung.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Dana2008 [14.10.19 06:44:06] »

@Mika: Ce frumos! Felicitări! Și noi am făcut anul acesta cele mai multe drumeții montane. E mult mai frumoasă viața așa, îți dorești să urci incontinuu pe munți chiar dacă sunt și momente grele și istovitoare. Crampe musculare nu am avut dar m-am pricopsit cu dureri de genunchi destul de mari pe care le resimt la coborâre. Dar nicio durere nu este atât de mare asupra mea încât să mă oprească din descoperirea și savurarea frumusetii inegalabile a muntelui.

Bravo! Numai bine, Mika!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema [14.10.19 07:14:31] »

@Mika:

Exceptand plimbari de voie pe la Voina si Cuca, sus in Iezer nu am mai fost de 30 de ani! Si e atat de fain!

Am organizat atunci o “expeditie” Iezer -Papusa - Piatra Craiului, cu corturile.

La Lacul Iezer, care este un superb, am campat 2 nopti. Am coborit o data la Voina pe Vacarea si am urcat prin “Jepi”.

Intr-o dimineata m-am trezit la 5 si am urcat sus in creasta solitar sa admir infinitul pana se trezesc ceilalti. Cum ai procedat tu pe 1 ianuarie pe partie.

Felicitari pentru review! Pe curand! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mika [14.10.19 09:28:27] »

@Dana2008: Am vazut ca ai fost munțomană anul acesta. Genunchii te dor de la coborârile solicitante. Nu știu dacă folosești bețe. Dacă nu, te sfătuiesc să incerci. Sunt folositoare atât la urcare dar mai ales la coborâre. Preiau o parte din greutatea corpului și ușurează munca genunchilor. Poate ne mai vedem pe munți. Mulțumesc de vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mika [14.10.19 09:31:54] »

@Dan&Ema: Ați făcut un traseu pe cinste acum 30 de ani. Și cu ruccsacii in spate! Deh, anii tinereții. Intr-adevăr e foarte frumos sus la lac, iar răsăritul de sus din creastă este unul de excepție. Soarele răsare pe deasupra Bucegilor. Mulțumesc de aprecieri. Să ne revedem cu bine!

Dan&Ema [14.10.19 09:40:18] »

@Mika: rucsacii aia cu cadru, cortul cubete de aluminiu, conserve, 30 kg

Am urcat dinspre Satul Slatina pe Setu Papau printr-o padure pe unde marcajul era rar si nu cred ca trecea multa lume pe acolo.

Am coborat pe Dracsin, azi pe unele harti am vazut desfiintat marcajul ala, care oricum era deficitar.

Iar dupa ce am ajuns pe final la Plaiul Foii am facut o tura de Crai aproape completa.

Ce misto!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008 [14.10.19 12:27:20] »

@Mika: Merci de sfat. Țin bețele in rucsac... îmi iau din avânt, parcă mă încurcă.

I-am spus soțului că eu cred că am nevoie de genunchiere. Acum am ajuns acasă după un drum de 10 ore timp in care m-au durut îngrozitor genunchii.

Că să nu avem crampe musculare noi bem apă cu magneziu și luăm o pastilă concentrată de magneziu înainte de ascensiune. Încearcă și tu poate scapi. Numai bine!

Mika [14.10.19 13:35:38] »

@Dana2008: Foloseste betele, o sa vezi ca e mai bine. Si eu am avut reticențe la inceput dar de doi ani incoace le folosesc permanent. iau magneB6, nu am mai avut probleme.

webmaster [14.10.19 13:52:07] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mika [14.10.19 14:59:26] »

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin M-ții Iezer-Păpuşa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067834138870239 sec
    ecranul dvs: 1 x 1