ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
LUNA
AUG-2019
prieteni
>40 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Restaurant BOLTA RECE Iasi

TIPĂREȘTE

Fiind în acest oras se cuvine a se face si o vizita la acest restaurant pentru a calca pe urmele lui Eminescu si Creanga, stiind totusi ca localul a trecut prin numeroase modificari, renovari, îmbunatatiri, azi are o alura moderna decorat cu elemente traditionale pentru aducere aminte a ceea ce a fost odata Bolta Rece.

Ca punct de plecare a fost hotelul Astoria unde am fost cazati, am iesit rapid în piata Unirii si de aici printr-un pasaj cu verdeata si scari am ajuns în bulevardul Independentei, drumul se face per pedes localul e aproape, aprox 20 min cu un mers mai lejer, am continuat pe strada Mihai Eminescu si la a doua intersectie o iei la stânga. Nu ai cum sa ratezi, se vede vila Sonet, e casa muzeu a poetului Mihai Codreanu si vis à vis e restaurantul Bolta Rece. Vila Sonet e o casa bine întretinuta pe exterior si în fata e un bust al poetului Codreanu.

E o zi de joi, si noi sunt singurii clienti ai restaurantului. Sala de sus e pregatita doar pentru noi, mesele sunt asezate sub forma literei « U » si tacâmurile deja aranjate pe mese. In astfel de ocazii pentru a micsora timpii de asteptare pentru un grup de peste 40 de persoane, se negocieaza un meniu prestabilit pentru a fi pregatit la sosirea noastra. Ora stabilita a fost 19. Trebuie sa remarc ca totul a decurs bine, servirea a fost prompta si am avut parte si de o surpriza din partea organizatorului.

Meniul: mamaliguta cu brânza proaspata de vaci si smântâna, gratar din piept de pui sau porc cu cartofi natur si salata de varza, desert doua clatite cu gem. Toate la un pret rezonabil de 42 de lei.

Separat se mai putea comanda si altceva contra cost: bere, un pahar de vin rosu din podgoriile moldave, suc, etc.

Pâna sa vina primul fel si sa se aseze toti pe locuri, am facut un tur rapid al salii. De jur în jurul încaperii pe pereti erau tablouri cu chipurile junimistilor cunoscuti si mai putin cunoscuti si sub fiecare tablou era un citat sau o strofa ce avea legatura cu atmosfera boema din cârciuma Bolta Rece a vremurilor trecute. Sub tabloul lui Ionel Teodoreanu scrie: « Daca esti om sensibil te sinucizi, daca esti om însurat, dormi! daca esti om sadea, petreci… ». Pe o placuta sunt trecute numele junimistilor din perioada de glorie: Maiorescu, Negruzzi, Eminescu, Naum, Culianu, Xenopol, Slavici, Creanga, arhictecti, actori, Matei Millo, etc…

Prima ‘atestare documentara’ a cârciumei dateaza de prin 1786, era o casa veche cu o încapere sus, cu o plita mare la mijloc în jurul careia se gatea tot timpul, iar mâncarea se ducea jos în subsol unde era o încapere cu multe hrube si firide, cu meseni si butoaie cu vin în care se odihnea vinul cel bun din podgoriile moldovenesti.

Citesc în continuare placutele de sub tablouri si cu ochii mintii încerc a-mi imagina atmosfera boema de atunci când printre povesti, glume, si prietenii legate pe vecie « … lautarii au prins a cânta cu jale cântecul cucului batrân »-Mihail Sadoveanu. Se citeau scrierile fiecaruia, scrisorile primite cu vesti din tara, aici Creanga a citit « taraniile »lui, asa le numea el dar totusi era constient de valoarea povestilor lui, timpul trecea în noapte, se trecea la glume de tot felul si când se întrecea masura unul dintre ei zicea: « Atentie, sa nu se supere duduca de la Vaslui », duduca fiind un personaj imaginar… junimistii fiind totusi cam misogini, nici o femeie nu facea parte din acest cerc.

Cobor pe niste scari si jos pe dreapta e grupul sanitar, modern, pe stânga e intrarea în sala de jos, interiorul e amenajat cu mobilier de lemn, servete tesute, oale si ulcele de lut, cu separeuri tip firida cu tavanul boltit facut din caramida. La loc de mare cinste este asezat portretul marelui poet Mihai Eminescu. La o ulcea de vin si una de apa aici stateau la povesti o noapte întreaga cei doi mari prieteni, Creanga îl asculta fascinant pe Eminescu cu memoria si inteligenta lui formidabila (la 22 de ani Eminescu îl traducea din germana pe Kant cu a lui ‘Critica ratiunii pure’ iar Eminescu îl asculta pe Creanga cu povestile si cimiliturile lui. Nu exista nici o marturie de epoca care sa spuna ca cei doi ar fi baut fara masura, erau doar ‘bine dispusi’ zicea Negruzzi.

Din sala de jos se poate iesi printr-un culoar direct în curte si strada.

În fata ochilor pe un panou de lemn scrie « Dragalase paharele, Dinainte-mi sa se puna, Sa se toarne vin în ele, Pofta buna! », bun îndemn de a gusta vinul si bucatele!

Cu desertul, doua clatite cu gem, a sosit si formatia localului, un acordeon, o vioara, un tambal si un solist ce ne-au încântat cu muzica de petrecere, o frumoasa surpriza.

Bucatele noastre au fost facute ca în zilele noastre, se spune ca unele bucate s-ar face dupa retetele din anii Junimii, poate în alt timp, la alta vizita.

Ïnchei cu strofa din ‘Cugetarile sarmanului Dionis’ scrisa sub tabloul lui Mihai Eminescu:

« Ah! garafa pântecoasa

Doar de sfesnic mai e buna

Si mucoasa lumânare sfârâind saul si-l arde,

Si-n aceasta saracie, te inspira, cânta barde

Bani n-am mai vazut de-un secol,

Vin n-am mai baut de-o luna. ».


[fb]
---
Trimis de Yolanda in 24.09.19 21:41:08
Validat / Publicat: 24.09.19 22:33:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1977 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 interior sala de sus a restaurantului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

robert
[25.09.19 11:29:23]
»

« Daca esti om sensibil te sinucizi, daca esti om însurat, dormi! daca esti om sadea, petreci… » by Ionel Teodoreanu

Mi-a placut tare mult asta! O să o preiau si io!

Sa va fie de bine! Cred că e super orașul Iași! De când vreau să-l vizitez, dar drumurile patriei din păcate m-au retinut până acuma!

Felicitări pentru articol și să ne auzim cu bine!

tata123 🔱
[25.09.19 13:39:32]
»

@Yolanda: Un local cu rădăcini vechi și rezonanțe istorico-literare profunde! L-am zărit într-o plimbare pe străzile Iașiului cu câțiva ani în urmă. Clădirea cu o arhitectură rurală de necontestat îți atrage privirea prin ceardacul sprijinit pe stâlpi de lemn.

Mulți dintre noi cunosc restaurantul Bolta Rece din lucrările și articolele care relatează petrecerile unor scriitori celebri din secolul al XIX-XX-lea.

Mulțumim pentru prezentare.

silvia tudoran
[25.09.19 15:18:37]
»

cu citirea acestui articol, chiar mi-am propus un city break in IASI...

stiu ca s-a schimbat mult centrul și ca sunt fel de fel de spectacole și festivaluri; ca să nu mai zic ca am și mulți prieteni in zona care ne invita in fiecare an...

votat cu placere!

YolandaAUTOR REVIEW
[26.09.19 09:35:24]
»

@robert: multumesc pentru vizita si ecou.

Orasul Iasi e o comoara culturala, la tot pasul sunt muzee, case memoriale, parcul Copou, Universitatea, Palatul Culturii o bijuterie, Casa Dosoftei s-a închis acum pentru renovare, dar am vizitat-o într-o vizita precedenta, pe strada Lapusneanu unde este plasat si hotelul Astoria si ne-am cazat, mai sunt cladiri nerenovate si acoperite cu o pânza ce imita arhitectura lor. de ex cinematograful Trianon, (fost Panoramic) vis à vis de hotel, e un obiectiv abandonat din care se desprind bucati de tencuiala si pe o cornisa laterala a început sa creasca vegetatie... nici un oras nu e perfect. Aceasta bila neagra reprezinta prea putin fata de bogatia culturala a orasului. Orasul merita o vizita mai lunga pentru a putea vedea toata frumusetea lui.

Calatorii multe si frumoase!

YolandaAUTOR REVIEW
[26.09.19 09:55:26]
»

@silvia tudoran: multumesc de vizita si ecou.

Orasul merita mai multa atentie din partea noastra, a turistilor. Recomand încaltaminte comoda fara toc, pentru a rezista la un maraton printre obiective.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
robert, silvia tudoran, tata123 🔱, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Iași?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070455074310303 sec
    ecranul dvs: 1 x 1