ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Minunăţii turistice în oraşul Nurnberg

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ideea unui city breack în Nurnberg sau Nuremberg, cel de al doilea oraş ca mărime din Bavaria, a venit cu ocazia drumului cu maşina spre Ţara Galilor (vezi impresii). Era chiar pe traseul nostru şi voiam să vizităm Dokumentationszentrum Reichsparteitagsgelände, centrul de documentare al partidului nazist. Din cauza timpului scurt avut la dispoziţie, nu a fost să fie. :( Am descoperit în schimb un oraş neaşteptat de frumos, cu un centru vechi încărcat de istorie şi aglomerat de turişti, chiar dacă era pe un final de octombrie.

Fiind centrul propagandei naziste din perioada anilor ’20 oraşul a fost distrus în proporţie de 90% în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost refăcut în totalitate şi astăzi este un oraş turistic însemnat şi locul unde se ţin cele mai frumoase Târguri de Crăciun din Germania. Deşi are numai 500.000 de locuitori, oraşul Nürnberg are în structura de transport local atât metrou cât şi tramvai. După terminarea războiului, între 1945-1949, aici au avut loc Procesele de la Nürnberg, prin care au fost judecați și pedepsiți cei mai mari criminali de război naziști.

Zona turistică principală a oraşului o constituie oraşul medieval, care se întinde pe o lungime de 1300 de metri şi o lăţime de 600 de metri şi care cuprinde majoritatea obiectivelor turistice (case memoriale vechi, restaurante, pieţe, biserici, monumente). În perioada medievală oraşul istoric era despărţit în două de actualul râu Pegnitz , cu denumirile de Oraşul de Sus şi Oraşul de Jos.

Pentru că am avut cazare chiar aproape de latura sudică a oraşului vechi (Hotel Continental), ne-a fost foarte uşor să vizităm majoritatea obiectivelor turistice. Pe lângă asta am fost ajutaţi şi de nişte tineri români care lucrau la terasele de lângă hotel. Hotelul, fiind situat într-o zonă pietonală, nu a avut parcare proprie şi a trebuit să parcăm cu 15 euro pe zi la Parkhaus Stentor , într-o clădire aflată la 150 de metri de stabiliment (coordonate GPS 49.447658,11.077573).

Vizita oraşului vechi am început-o cu Konigstor (Poarta Regelui), una dintre intrările principale de pe latura sudică. De aici am continuat spre nord pe Konigstrasse şi mai toate obiectivele turistice ne-au ieşit în cale.

Primul dintre ele a fost St. Martha Kirche , o biserică neoprotestantă reformată, care a fost cruţată în timpul războiului, dar a ars în mare parte în 2014. Este o biserică mică aflată în curs de restaurare.

Următorul obiectiv întâlnit a fost St. Lorenz Kirche (Biserica Sfântul Laurenţiu ), o clădire impozantă, vizibilă din toate colţurile oraşului vechi. Are apoximativ 100 de metri lungime şi 81 de metri înălţime (turnurile). Este o biserică evanghelică luterană construită în stil gotic în urmă cu aproximativ 800 de ani. A fost bombardată puternic în timpul războiului, i-au fost distruse acoperişul şi turnurile, dar au fost refăcute într-un timp record.

Aproape de biserică, în Lorenzerplatz, am admirat una dintre cele mai frumoase fântâni arteziene din Nurnberg, Tugendbrunnen ( Fântâna virtuţii), o bijuterie din bronz şi gresie construită la mijlocul secolului XIV. La baza fântânii sunt înfăţişate şase personaje alegorice simbolizând şase dintre virtuţile umane, iar în vărf încă unul cu sabia şi balanţa simbolizând dreptatea.

După încă 100 de metri de mers pe jos ajungem la râul Pegnitz, care este traversat de mai multe podeţe şi împarte oraşul vechi în două. Noi am ales să trecem peste Museumbrucke (Podul muzeului), dar în stânga ne-a atras ca un magnet animaţia de pe podul învecinat, Fleischbrücke ( Podul cărnii).

Nu puteam să trecem pe lângă, aşa că ne-am dus şi noi să vedem despre ce este vorba. Am întâlnit aici un fel de târg mai restrâns, ceva asemănător cu ce avem şi noi. Pe una din laturile podului o formaţie înterpreta melodii vesele germane, iar pe cealaltă se vindeau la tarabe produse alimentare tradiţionale şi … vin. În capătul de jos al podului, la mese rotunde de tip “expres”, turişti şi localnici laolaltă consumau produse tradiţionale şi savurau un pahar cu vin într-o atmosferă veselă, de sărbătoare.

Ne-am întors la celălalt pod şi după câţiva zeci de paşi am ajuns la Hauptmarkt, piaţa centrală a oraşului, locul unde au loc celebrele târguri de Crăciun. Este o intindere vastă pavată cu piatră cubică şi străjuită de clădiri cu o arhitectură aparte. Pe locul unde este amplasată piaţa a fost cândva un cartier evreiesc, care a fost distrus la progromul din secolul XIV, cauzat se pare de pandemia de ciumă din acele timpuri.

Pe locul unde se afla sinagoga, latura de est a pieţei, s-a construit în timpul domniei împăratului Charles al IV-lea un alt lăcaş de cult religios, Frauenkirche ( Biserica Maicii Domnului). Este o biserică evanghelică luterană construită în stil gotic şi are o vechime de peste 600 de ani. Şi acest edificiu a fost bombardat în timpul războiului şi a fost refăcut respectându-se arhitectura originală. De reţinut că arhitectul care a lucrat la această biserică este acelaşi care a lucrat şi la catedrala St. Vitus din Praga, Peter Parler.

În partea de nord a pieţei se află un alt obiectiv turistic interesant cu o istorie bogată, Schöner Brunnen (Fântâna Frumoasă). Construită în secolul XIV în formă de arcuri gotice are 19 metri înălţime şi numeroase personaje alegorice frumos colorate. Personajele care împodobesc fântâna simbolizează viziunea lumii asupra Sfântului Imperiu Roman (filozofia, cele şapte arte, religia, electorii alegători etc).

Pe grilajul de fier este montat un inel de alamă în care turiştii cred că aduce noroc, dacă îţi pui o dorinţă şi îl învârteşti de trei ori. Majoritatea turiştilor din piaţă, chiar şi copiii, se câţărau pe grilajul fântânii ca să învârtă inelul. Cum noi nu credem în asemenea poveşti am admirat fântâna de aproape, apoi ne-am văzut de drum. Iniţial inelul a fost din aur, a fost furat de mai multe ori şi a fost înlocuit cu unul din alamă, dar şi acesta a fost furat de vreo cinci ori fiind înlocuit de fiecare dată.

Din piaţă am trecut pe lângă o altă biserică evanghelică luterană, St. Sebald Kirche . Este construită în stil gotic, este cea mai veche din oraş şi alături de St Lorenz reprezintă cele două mari biserici medievale din Nurnberg. A suferit daune majore în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, dar a fost restaurată. Din păcate nu am avut timp să o vizităm şi pe interior.

Din acest punct traseul pietonal urcă uşor în pantă şi după ce admirăm bustul lui Albrecht Dürer, celebrul pictor care s-a născut şi a decedat în Nurnberg, ajungem la Kaiserburg ( Castelul Împăratului), un loc cu o panorama deosebită asupra oraşului.

Castelul este construit pe o creastă de gresie ce domină oraşul şi împreună cu restul zidurilor este considerat a fi una dintre cele mai importante fortificații medievale din Europa. Castelul, un adevărat complex de clădiri medievale, este împărţit în trei părţi şi are mai multe intrări. Intrarea principală, care este şi cea mai comodă, se face din Burgstrasse, dar cea mai uzitată am observat că este cea de pe mijloc, o potecă abruptă ce dă direct în curtea interioară.

Pentru că la ora vizitei noastre poteca îngustă era prea aglomerată, am preferat să vizităm mai întâi grădinile castelului. Acestea se află în stânga castelului şi oferă o imagine panoramică superbă asupra oraşului. De aici se văd turlele bisericilor din oraşul vechi şi acoperişurile din ţiglă roşie ale unor clădiri medievale mai înalte. A urmat apoi vizita la castel şi din curte am ieşit prin partea de nord, unde am rămas impresionaţi de grosimea zidurilor exterioare. Castelul are o istorie bogată, informaţii complete se pot găsi pe Wikipedia.

Vacanţe plăcute!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 24.09.19 20:02:45
Validat / Publicat: 24.09.19 21:30:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 3299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Piaţa Hauptmarkt din oraşul Nurnberg, Germania.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

robert
[24.09.19 21:34:22]
»

@traian. leuca: am fost si io pe-acolo, chiar de Crăciun si mi-a plăcut foarte mult!

Felicitări pentru alegerea făcută, dar și pentru articol!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[25.09.19 00:16:27]
»

@robert: Mulţumesc! Ştiu că ai fost aolo, ţi-am citit articolul.

webmaster13
[25.09.19 08:41:24]
»

Clipul ataşat se poate şterge sau se poate schimba!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[25.09.19 09:05:17]
»

Un oraș frumos în care ai și ce vedea!

Cînd mai ajungi acolo merită (dacă te pasionează) vizitat Muzeul Căilor Ferate (DB Museum, pe engleză Nuremberg Transport Museum), care are o mulțime de exponate, de la locomotive și vagoane de epocă la tot soiul de obiecte ce țin de istoria căilor ferate, plus o mare dioramă cu trenulețe miniatură.

Coborînd de la castel spre vest treci apoi pe lîngă casa Albrecht Dürer, iar după alte 5 minute ajungi la Muzeul Jucăriilor.

Toate astea 3 obiective sînt de luat în calcul de familiile cu copii. Dar sînt în egală măsură interesante pentru toate vîrstele.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[25.09.19 11:34:40]
»

@abancor: Mulțumesc pentru vizită si informatii!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[26.09.19 19:46:24]
»

@webmaster13: Mulţumesc!

lenti
[01.10.19 16:11:21]
»

@traian. leuca: Frumos ați descris totul, m-ați convins, o sa urmaresc si eu un city breack în Nurnberg. Vacanțe cât mai frumoase!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.10.19 18:38:21]
»

@lenti: Mulţumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
lenti, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nurnberg și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057546854019165 sec
    ecranul dvs: 1 x 1