ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Pompei, orașul în care timpul a încremenit

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Anul 79 d. Hr. Un oraș înfloritor, cu 25000 de locuitori își trăiește ultimile clipe. Vezuviul, muntele vecin, de care îl despart 4,5 Km, erupe. Un strat gros de cenușă, de aprox. 6 metri, acoperă prosperul oraș. Reușesc să se salveze puțin peste 1000 de locuitori. Sunt distruse și alte două orașe din apropierea Vezuviului: Herculaneum și Stabie. Cenușa pietrificată a pus stăpânire peste ceea ce a fost cândva orașul Pompei. Case, obiecte, oameni, animale și-au găsit sfârșitul sub cenușa vulcanului. Și totul a rămas așa până în secolul al XVIII-lea, când a început explorarea zonei. Iar azi, găsim scoase la suprafață ruinele unui oraș acum încremenit în timp.

    Aceasta este pe scurt istoria vitregă a Pompeiului.

    Nu poți să ajungi în Napoli și să nu vizitezi acest sit arheologic, aflat la o distanță de 27Km. Am călătorit cu trenul Circumvezuviana, care are ultima stație în Sorrento. Biletul a costat 5,60 euro dus/ întors. Un tren aglomerat, se stătea și în picioare, cu multe opriri. Odată ajuns în gară, trenul se golește. O mare de turiști se îndreaptă spre intrarea în sit. Suntem în Pompei Scavi, Villa dei Misteri. Este ora 11a.m. Intrarea, 17 euro, fără ghid. Primim și o hartă. Nu luăm bilete și pentru Vezuviu. E prea cald și știm că urcușul este obositor. Ne mulțumim să admirăm de la distanță acest distrugător de vieți. Dar ce vină are el? E un vulcan, activ și acum. Oricând poate izbucni din nou și repeta tragedia din anul 79 d.Hr. ! Și chiar dacă lumea trăiește sub acest spectru sumbru, viața merge înainte...

    Urmăm traseul până la intrare în sit. Intrăm pe Porta Marina și ajungem în Regio VII. Sunt mulți vizitatori, turiști veniți de pretutindeni, mulți asiatici. Este cald, soarele este nemilos la acea oră, și așa ne va urmări preț de aproape 4 ore. Sfat: nu uitați apa, acolo, în incintă, nu este nicio sursă de apă! Și, desigur, pălăria de soare.

    Intri în Pompei ca într-un sanctuar. Parcă ți-e teamă să nu tulburi liniștea ce domnește in acest loc plin cândva de viață. Nimeni nu vorbește tare, chiar și ghizii au tonul coborât.

    Orașul este împărțit în nouă zone, Regio. Cele mai multe obiective se găsesc în zonele, Regio, VII și VIII. Cu harta în mână, dar ghidându-ne și după traseul grupurilor, străbatem străzile orașului. Sunt străzi înguste, numerotate, la fel și casele. Ne imaginăm viața cotidiană a locuitorilor. Fiecare casă avea bazine pentru colectarea apei, aceasta fiind o problemă din cauza pânzei freatice la mare adâncime. Mai târziu, împăratul Augustus a construit un apeduct. Labirintul de străzi are o zonă centrală: Forumul. Sculptura „Centaurul” a fos realizată din bronz în 1994 și plasată în centrul orașului. În Regio VII, se găsesc Sanctuarul lui Apollo, Templul lui Vespasian, Templul lui Lares, (Sanctuario dei Lari Pubblici) piața, Macellum. Teatrul, un alt loc ce s-a păstrat.

    Intrăm în casa lui Marco Lucretio de pe Via Stabiana, aflată în Regio IX. Templul lui Iside, cuprinde mai multe edificii și altare și este situat în Regio VIII, o zonă centrală și acum, și atunci. Nu lipsesc lupanarele. Nu lipsește nimic dintr- un oraș. Doar viața lipsește...

    Orașul vechi avea 66 hectare, sunt scoase la lumină 44. Este un spațiu vast, imposibil de vizitat în câteva ore. Încă mai sunt șantiere, se lucrează la reconstituirea statuii lui Apollo ce stă de veghe cu privirea îndreptată către orașul nou.

    Înainte de a părăsi situl, coborâm într-un subsol unde este o expoziție de artefacte. Știu că originalele se află la Muzeul Național de Arheologie din Napoli, dar și aceste imitații vorbesc despre tragedia unui oraș și a locuitorilor lui.

    Părăsești Pompeiul cu un sentiment de tristețe când te gândești ce forță poate avea natura, cum totul se poate distruge în câteva minute! Pompei a fost și este acolo, în preajma înfricoșătorului Vezuviu, spunându-și povestea tristă miilor de turiști.


    [fb]
    ---
    Trimis de Rodel in 21.09.19 17:34:37
    Validat / Publicat: 21.09.19 18:40:17
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 3436 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 O zonă cu verdeață.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    Dana2008 [21.09.19 18:55:25] »

    @Rodel: Mi-e frică de Vezuviu și nici prin gând nu îmi trece să merg vreo data la Pompei.

    Felicitări pentru articol și fotografii!

    Călătorii plăcute!

    Numai bine!

    Rodel [21.09.19 20:16:38] »

    @Dana2008:Mulțumesc pentru vizită și vot! Pe Vezuviu nici eu nu am urcat, n-am fost nici măcar la poalele lui, m-am mulțumit să-l văd de la distanță, dar Pompei, chiar dacă te întristează, merită văzut!

    diacrys* [22.09.19 00:06:48] »

    @Rodel: Când am fost la Napoli anul trecut, și eu am evitat să planific o vizită la Pompei de teamă că mă va întrista... dar toată lumea spune că trebuie văzut. Poate voi reuși data viitoare

    Rodel [22.09.19 11:04:50] »

    @diacrys:

    La începutul sejurului, nici eu nu am vrut Pompei, apoi, am zis că dacă tot sunt în zonă să-l vizitez. Nu regret că am fost acolo, impresiile sunt puternice, te marchează; eu consider că merită vizitat.

    giuliani [23.09.19 14:12:11] »

    Daca a urca pe Vezuviu poate fi putin periculos (desi vulcanul doarme de o gramada de vre, e) nu vad vreum motiv de intristare cand intra in discutie Pompeii.

    Din punctul meu de vedere e un must go pentru orice om din orice colt al lumii, in special pt europeni, fiindca e marturia vie a ceea ce exista in Europa acum 2000 de ani.

    Pe mine m-a marcat fiindca am putut vedea limpede ce nivel ridicat exista in Imperiul Roman in urma cu atat de multa vreme.

    Rodel [23.09.19 18:52:53] »

    @giuliani

    Acum, să nu crezi că am plâns!... Dar nici n-am trăit sentimentele pe care mi le-a provocat vizitarea Coastei Amalfitane, de exemplu. „Sic transit gloria mundi! ”, asta mi-a venit în minte după ce am fost acolo.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diacrys*, giuliani, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070498943328857 sec
    ecranul dvs: 1 x 1