ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

«Dulce târg al Iesilor» (1) — IASI -Marasesti

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima data când am vizitat orasul Iasi a fost în 2011, eram la Husi la cules via, când în mod neasteptat, mai multe viespi l-au întepat în palma pe sotul meu. Stiind ca nu e alergic, nu m-am panicat dar palma s-a triplat ca marime într-o ora, au fost prea multe viespi… Bineînteles ca am dat o fuga la Iasi pentru a rezolva cumva, la Husi erau deschise duminica doar cârciumile…

Dupa ce am luat o reteta am mai zabovit în oras pentru a vedea efectul si daca totul este în regula, si am trecut pe la Palatul Culturii ce era tot în renovare (renovarea a început în 2008 si a tinut pâna în 2016), am vizitat atunci Casa Dosoftei, acum l-am gasit închis pentru renovare, Râpa Galbena arata mai bine atunci, acum mi s-a parut neglijat, nu s-a mai dat cu matura cam demult pe scari…

Revenând în zilele noastre am profitat de o excursie pe meleagurile moldave si am pornit la drum pe traseul Pitesti-Târgoviste-Focsani-Marasesti-Bârlad-Vaslui-Iasi.

Din Focsani am mai facut 35 de km pe E85 pâna la primul obiectiv de pe lista, Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial de la Marasesti.

Mausoleul Eroilor din Primul Razboi Mondial Marasesti

Marturisesc ca l-am vizitat acum pentru prima data. Sentimentul care te copleseste e puternic, stii ca pasesti peste osemintele ostasilor români cazuti în bataliile crâncene de aparare a liniei frontului, 21 000 ostasi si 480 de ofiteri, mausoleul fiind construit chiar pe locul marilor batalii din vara anului 1917. Mausoleul a fost construit între anii 1923-1938 cu o pauza de 12 ani din lipsa de bani, dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Grigorescu pe un teren donat de socrul generalului Eremia Grigorescu (mosierul Negroponte a donat terenul si 50 000 lei).

Complexul cuprinde un parc mare ce are pe laturile stânga dreapta o multime de statui, sunt busturile generalilor participanti si a celor care au cazut la datorie, cladirea mausoleu o constructie impresionanta si muzeul cu obiecte si armament din Primul Razboi Mondial.

Lâanga poarta de acces e o cladire mica unde se vând biletele si câteva pliante, vis-à-vis e grupul sanitar. Mergem pe aleea cu pietris, o încaltaminte sportiva este recomandata si trecem prin fata bustului Ecaterinei Teodoroiu, a gen. Henric Cihoski, a gen. Constantin Cristescu, maresal Alexandru Averescu, general Eremia Grigorescu, capitan Grigore Ignat, … . Urcam pe trepte pentru a ajunge la usa de acces. Pe platoul din fata usii sunt amplasate piese de artilerie si tunuri din Primul Razboi Mondial, mai jos pe trepte in partea stânga sunt piese decor obuze de diferite marimi. Deasupra usii de acces scrie « Intru slava eroilor neamului », din hol se intra în culoarul circular si vedem în fata pe o placa de marmura « Act ctitoresc de întemeiere » unde sunt pomeniti regii sub a caror domnie s-a înfaptuit visul acestei natiuni române, politicieni si cei ce au contribuit la maretia acestui monument: arhitectul Gheorghe Cristinel, sculptorii Ion Jalea si Cornel Medrea, pictor fiind Eduard Saulescu. Alaturi e o coroana de pomenire.

Planul mausoleului: este o constructie circulara, are un loc central unde este amplasat sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, culoarul principal circular din care intri pe alte culoare mai mici luminate de un geam rotund, semnul crucii este peste tot, culoare înguste ce dau în încaperi fara ferestre cu cripte individuale si o cripta comuna, în total sunt 154 de cripte individuale si 9 cripte comune însirate pe 18 culoare, ca spitele cu punct de plecare din culoarul circular principal.

Pe culoarul Cavalerilor se afla si mormântul Mariucai Zaharia, o fetita de 12 ani din satul Haret, a carei poveste de eroism am învatat-o din cartile de istorie.

Mausoleul a fost construit din blocuri de andezit, cu o baza octogonala si sub forma de piramida în trepte cu o înaltime de 30 de metri. Pentru a vedea mai bine Cupola Gloriei se urca pe o scara circulara plecând din culoarul principal.

Cupola Gloriei e un loc aparte, centrul pardoselii este decupat, un gol înconjurat de un grilaj circular si de unde se vede fix deasupra sarcofagului generalului Eremia Grigorescu aflat la parter. De jur în jurul cupolei sunt pictati arhangheli cu aripile deschise, unii au câte o sabie în mâna si în spatele lor sunt siluetele ostasilor români cu arme în mâini. Sub fiecare pictura este indicat locul bataliei, zilele aprige de lupta si regimentele de infanterie si de vânatori care au luptat pâna la sacrificiul suprem. Marasesti, Prisaca, Chicera, Panciu, Cota 100, Doaga, Muncel, Razoare sunt locurile, pomenite într-o ordine aleatoare, unde deviza ostasilor si ofiterilor români a fost « Pe aici nu se trece »! A fost batalia între armata româna condusa de generalul Eremia Grigorescu si armata germana condusa de generalul feldmaresal Von Mackensen, unul îsi apara glia stramoseasca de la pieire, celalalt visa sa-si întinda suprematia imperialista asupra unor noi teritorii.

Deasupra, în tavanul cupolei o acvila, pe un fundal de raze galbene, cu aripile intinse pazeste somnul de veci al acestor eroi.

În fata mausoleului s-a ridicat o cruce mare de marmura închinat eroilor necunoscuti.

În partea stânga este o cladire moderna cu rol de muzeu, cu o forma arcuita si în care sunt expuse piese de artilerie, pusti, armament, vitrine cu diverse obiecte, o uniforma de ostas, documente, fotografii, o trusa medicala, toate amintesc de perioada Primului Razboi Mondial. Pe peretele arcuit ca o elipsa sunt niste picturi mari pe fundal albastru cu scene de lupta, ultimul amintind de momentul 23 august cu oameni si copii ce flutura steaguri.

Preturile biletelor: adulti 4 lei si copii 1 leu!

În ziua de 6 august, aici la Marasesti, se comemoreaza în fiecare an marea batalie care a avut loc pe aceste meleaguri.

Vrancea are în fiecare sat si oras monumente închinate acestor eroi ca semn al recunostiintei pentru jertfa lor în numele unui sfânt ideal national de întregire si unitate nationala. Acestor eroi le sunt dedicate mausoleele de la Marasesti, Marasti, Soveja si Focsani, alaturi de mausoleele de la Mateias, Toplita, Giurgiu, Târgu Ocna, Galati, Comana, Odorheiul Secuiesc si Medgidia.

Ne-am continuat drumul spre Iasi multumind în gând acestor bravi eroi ce s-au jertfit pentru a lasa urmasilor o tara unita si independenta.

Drumul spre Iasi a decurs bine si am fost cazati la un hotel central, Astoria City Center.

« Mergeti cu bine, cu sanatate, în vremurile care vor veni! » urare getica straveche.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yolanda in 13.09.19 15:50:09
Validat / Publicat: 13.09.19 17:35:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PANCIU & MĂRĂȘEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 AmFostAcolo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43600 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26 [13.09.19 17:24:39] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mausoleul de la Mărășești, PANCIU/MĂRĂȘEȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Mărășești-Panciu]

webmaster [13.09.19 18:06:38] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Yolanda [14.09.19 11:42:52] »

@webmaster: multumesc!

Zoazore [15.09.19 09:20:43] »

@Yolanda:

Pe culoarul Cavalerilor se afla si mormântul Mariucai Zaharia, o fetita de 12 ani din satul Haret

aici, prin 1973, m-a făcut tovarășa învățătoare pionieră.

De atunci am mai ajuns doar o singură dată pe acolo!

tata123 🔱 [15.09.19 12:53:54] »

@Yolanda: Un loc în care trebuie să ne plecăm frunțile! Mulțumim pentru prezentare și fotografii.

La sfârșitul anului 1919 o comisie sosește pe câmpul de lângă Siret pentru a alege locul înălțării mausoleului. Terenul era încă frământat de exploziile obuzelor, plin de tranșee și sârmă ghimpată. Maiorul Andrei B. Miclescu, participant și rănit grav în luptele crâncene din zonă se oprește la un moment dat, scoate un mic steag tricolor și îl înfinge în pământ stabilind locul construcției comemorative.

Ofițerul combatant a rostit atunci următoarele cuvinte: Fie ca mausoleul ce va fi înălţat aici să aducă aminte urmaşilor noştri că la Mărăşeşti s-a vărsat cel mai mult sânge românesc în apărarea pământului strămoşesc.

Impresionant!

Yolanda [16.09.19 11:52:27] »

@Zoazore: " aici, prin 1973, m-a făcut tovarășa învățătoare pionieră. " -> un loc încarcat de emotie, de recunostiinta noastra fata de sacrificiul ostasilor români ce si-au aparat glia stramoseasca, un loc ce va ramâne de-a pururi în istoria acestei tari, si copil fiind ai tinut minte acest loc si moment încarcat de o dubla semnificatie.

Cred ca era o moda atunci, si eu am devenit pioniera în cadrul cetatii Ulpia Traiana Sarmisegetusa, anul acesta în martie am revenit în Hateg, am vizitat cetatea cu alti ochi si multa emotie...

Yolanda [16.09.19 14:44:00] »

@tata123: multumesc de completare si ecou.

datorita acestor bravi ostasi avem o tara, pe care ar trebui sa o iubim mai mult cu totii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMausoleul de la Mărășești:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073172092437744 sec
    ecranul dvs: 1 x 1