96488 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Monte Carlo

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.09.2019
DE
Avatar irinad
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Târgoviște
înscris/ă în 02.05.10
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: -

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Rafinament şi opulenţă, pe scurt: Monte-Carlo / Monaco


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Dacă ai ajuns la Nisa, cum să nu-ţi doreşti să vezi şi Monte-Carlo/Monaco, aflat la „o aruncătură de băţ”?! (a se citi 18 km) Aceasta a fost întrebarea retorică pe care ne-am pus-o încă din primul moment al conturării potenţialului program al minivacanţei pe Coasta de Azur şi am rezervat de îndată aproape o zi pentru a vizita micul principat. Aveam doar îndoiala că poate vremea nu ne va ajuta, caz în care urma să reconfigurăm traseul. Dar, am fost destul de norocoşi să prindem un cer senin cu soare strălucitor, cu uşoare urme de nori, aşa încât planurile noastre s-au materializat întru totul.

Am pornit spre Monaco în cea de-a doua zi a minivacanţei, imediat după micul-dejun, deplasându-ne de la hotel Azuréa per-pedes până în piaţa Garibaldi, de unde am luat autobuzul 100 ce face traseul către Menton prin La Basse Corniche, adică şoseaua aflată la nivelul cel mai jos faţă de mare. Ca paranteză, mai sunt încă două şosele care străbat această distanţă, situate la înălţimi diferite: La Moyenne Corniche- la altitudine medie- şi La Grande Corniche, cea mai de sus, evident, fiecare oferind o altfel de spectaculozitate privirii. Biletele au costat 1,5 €/persoană şi le-am cumpărat de la şofer. În staţii se poate consulta orarul autobuzelor pentru orientare, însă din ce am văzut, circulă destul de des, doar programul de week-end fiind uşor mai redus, dar nu de speriat, spun asta fiindcă eram într-o zi de duminică.

Cu ochii lipiţi de geam, din autobuz, furaţi de peisajele de vis de pe superba Coastă de Azur dintre Nisa şi Monaco, abia ne trezim la realitate să coborâm unde trebuie, noroc cu o doamnă amabilă care şi-a dat seama ce e cu noi şi ne-a atenţionat la timp. Tot ea ne-a arătat că ne aflam la baza Le Rocher, stânca în vârful căreia stă cocoţat Palatul Princiar. E drept că nu-ţi dai seama când intri în altă ţară, fiindcă Principatul de Monaco este totuşi un stat suveran, chiar dacă al doilea cel mai mic din lume, după Vatican.

Nu am avut ţinte clare şi precise, neimpunându-ne nimic îndeosebi, doar că, date fiind dimensiunile oraşului „mare cât toată ţara”, era imposibil să nu dăm de majoritatea obiectivelor de interes larg, mai ales atunci când te deplasezi cu harta în mână.

Monaco este oraşul/ţara compus/ă din patru mari cartiere: Monaco-Ville în centru, orașul vechi ce este amplasat pe un pinten stâncos ce se împlântă adânc în Marea Mediterană, Monte-Carlo la est şi nord-est, La Condamine la nord-vest, incluzând alte câteva subdiviziuni, Fontvieille la sud şi sud-vest.

Ne-am plimbat pe unde ne-au purtat paşii, descoperind, de cele mai multe ori, diversele obiective din mers şi pot spune că aici a ţinut strategia asta s-o lăsăm la voia întâmplării. Bine, citisem ce ar fi fost musai de văzut, nu eram chiar ca picaţi din lună, dar n-a fost rău nici cu orientarea la faţa locului. Oricum eram deja impresionaţi de ceea ce vedeam, era clar că păşiserăm în lumea bogaţilor unde luxul este prezent pretutindeni şi eram uimiţi de tot ceea ce vedeam. Recunoşteam imagini pe care le văzuserăm la tv sau pe internet pe care acum le descopeream pe viu şi nu încetam să ne minunăm. Apropos de asta, la un moment dat am avut parte de o întâmplare definitorie aş zice, pe când ne plimbam agale aproape de stadionul Louis II: după un colţ de clădire, dăm nas în nas cu trei tineri români, moldoveni după accent, pe unul dintre ei auzindu-l şi noi cum le spunea celorlalţi: „Băi, în puşca mea, bini că am ajuns şi la Monaco, îţi vini sî crezi?! ” Instantaneu am pufnit în râs şi noi, căci ne regăseam perfect în ce zicea el acolo cu foc.

Ce am reuşit să vedem/Pe unde ne-am plimbat

Casino de Monte-Carlo

Ei bine, cum ne aflam în La Condamine, am început, totuşi cu vestitul cazinou din Monte-Carlo, spre care ne-am îndrepat uşor luând-o pe traseul circuitului de Formula1, Monaco Grand Prix, ce avea să se petreacă între 23-26 mai 2019, cumva peste două săptămâni faţă de data la care ne aflam. Ne uitam cu interes la pregătirile (tribunele) pentru competiţia ce urma să se desfăşoare, chiar am luat loc într-o tribună pentru câteva secunde, deh, nu puteam rata momentul să fim spectatori măcar pentru câteva secunde. Anul acesta, se sărbătoreau 90 de ani de existenţă a circuitului în Monaco.

Bine, nu vroiam să vizităm cazinoul în interior, ci doar să-i vedem pe viu clădirea impozantă, cu excepţionala sa arhitectură în stil Belle Epoque, care uimeşte pe oricine. Am luat-o pe lângă portul Hercule admirând vasele luxoase acostate la cheuri. Am fost surprinsă să văd reţeaua extraordinară de ascensoare publice gratuite şi pasaje/tuneluri de circulaţie pietonală. Principatul este înconjurat pe trei laturi de regiunea franceză Provence-Alpes-Côte d'Azur, iar relieful său constă în dealuri abrupte care se înalță amfiteatric la poalele Alpilor până la aproape 165 m peste nivelul mării, iar ascensoarele facilitează deplasarea oricărui turist cu condiţia să ştie de ele şi să le folosească.

Ne lăsăm ghidaţi de indicatoare după ce am făcut o sumedenie de poze cu portul şi un mare hotel în formă de vas, apoi ne-am întâlnit cu două turiste americane şi împreună am luat-o printr-un tunel şi am găsit un lift care ne-a dus până la cazino.

Desigur că la vederea lui rămâi înmărmurit de admiraţie, am fotografiat, apoi ne-am bucurat de încântătoarea grădină de flori din preajmă. E bine de ştiut că jocurile de noroc şi cazinoul au salvat principatul într-un moment dificil al existenţei sale, de aceea acestea au devenit principala sursă de venit în stat. După ce ne-am trezit din reverie, ne-am uitat la ceas şi-am luat-o la picior amintindu-ne că la ora 11,55 am putea prinde schimbarea gărzii de la Palatul Princiar.

Schimbarea gărzii de la Palatul Princiar

Ne-am întors din Monte-Carlo pe aceeaşi cale pe unde veniserăm, am lăsat în urmă La Codamine, şi deodată ne aflam la baza stâncii Le Rocher ce pătrunde adânc în mare pe care se înalţă semeţ Monaco-Ville, centrul vechiului oraş. A fost momentul când camera foto a sucombat şi din acel moment ne-au rămas doar telefoanele să surprindă imaginile de vis pe care doream să le luăm cu noi acasă.

Am urcat uşor treptele destul de line spre palat, am pătruns pe poarte veche, din secolul al XVI-lea, în cetate şi ne-au rămas câteva minute până să înceapă ceremonia, iar noi ne-am plimbat un pic prin piaţa din faţa palatului, făcând poze de pe terasă, bucurându-ne de priveliştea deosebită din faţa ochilor, de acolo Monte-Carlo se deschidea în întreaga sa splendoare. Evident, în preajma orei 12,00 s-a aglomerat şi ne-am grăbit şi noi să ne facem loc pe una dintre aleile laterale, acolo unde au voie turiştii.

Ritualul tradițional al schimbării gărzii - Carabinièrs du Prince – atrage și încântă mulți spectatori, dar este destul de scurt, aşa încât după ce am dat din mâini şi coate ca să putem fotografia un pic, ne-am trezit că iarăşi avem liber la plimbare. Am admirat palatul cu meterezele sale, vechi edificiu ridicat în 1620 pe locul unei cetăți construite de genovezi în 1215, leagănul dinastiei Grimaldi ce guvernează de peste 700 ani statul miniatural din acest colţ de lume. Cu toţii ştim câte ceva, dacă nu chiar mai multe, despre prinţul Rainier al III-lea, despre povestea de dragoste ce l-a unit cu actriţa Grace Kelly, devenită prinţesă, despre cei trei copii ai lor şi despre prinţul Abert al II-lea, unicul lor fiu, care acum 14 ani a preluat puterea după moartea tatălui său. Oricum, membrii familiei princiare din Monaco, cea mai veche familie domnitoare din lume, au fost mereu personajele favorite ale presei de scandal.

Era timpul să ne lansăm prin oraşul cocoţat pe promontoriul de stâncă ce domină Mediterana, construit ca fortăreaţă în vremuri medievale de familia Grimaldi.

Plimbare prin Monaco-Ville

Străduţele înguste pe care se înghesuie clădiri în stil medieval, dar elegante, cu tot felul de prăvălii de suvenire, cârciumioare, cafenele, ne-au atras de îndată, aşa că ne-am lansat la întâmplare pe una dintre ele. Ne plăcea ceea ce vedeam, iar la un moment dat am dat de primărie şi piaţa din faţa sa, precum şi de o clădire a poştei. Am zăbovit un pic acolo pe-o bancă, am mai băut apă, fiindcă era deja destul de cald şi n-am fi vrut să ne deshidratăm.

Repuşi din nou la drum, vedem de-o parte a străzii Ministère d’État şi un sediu de poliţie, pe cealaltă, Lycée Albert I-er de Monaco. Ne mai mişcăm un pic şi ne dăm seama că suntem lângă impunătorul edificiu al celebrului Oceanograf, locul de muncă al nu mai puţin faimosului său director, până la moartea sa în 1997, cercetătorul Jacques-Yves Cousteau.

Hotărâm să nu intrăm şi ne lansăm prin Grădinile Saint-Martin, o oază de verdeaţă, elegant amenajată, cu sculpturi adevărate opere de artă, cu flori frumoase, alei îngrijite şi fântâni ingenioase. Bine, nici priveliştea către Mediterana din punctele de belvedere nu era de lepădat, dar bunul gust al grădinilor din Monaco nu trebuie ratat nicidecum.

Paşii ne-au purtat pe alei până în punctul de unde se poate admira portul Fontvieille de la înălţime, lucru pe care l-am făcut cu mare plăcere, cum de altfel am şi fotografiat. Panorama asupra portului este de milioane, că instantaneu îți scapă numai onomatopee de uimire. Apoi, ne-am îndreptat către stradă şi am dat de Palatul de Justiţie şi de monumentala catedrală Sf. Nicolae pe care m-am bucurat mult că am găsit-o fiindcă citisem că în aceasta îşi dorm somnul de veci prinţesa Grace şi prinţul Rainier al III-lea, alături de multe alte personalităţi. Dar, stupoare, era închisă fiindcă înăuntru se oficia botezul unui copilaş al unor bogătaşi spanioli. Ne zgâim şi noi la doamnele şi domnii extrem de elegante/eleganţi şi îmbrăcate/îmbrăcaţi ca din reviste ce se pozau pe scările înalte ale catedralei la ieşire. Aşteptând cuminţi, ne dăm seama că maiestuosul locaş de cult va fi redeschis în curând, iar noi, alături de mulţi alţi turişti abia aşteptam. Interiorul este cel puţin la fel de fastuos ca şi exteriorul, dăm roată şi vedem mormintele capetelor încoronate monegasce, la cel al prinţesei Grace existând zilnic delicate flori albe, preferatele sale.

Ne uităm pe hartă și fiindcă tot eram încă în Monaco-Ville, ne gândim să vedem șă Théatre Fort Saint Antoine situat în capătul extrem al „stâncii”, ca mai apoi s-o luăm pe lângă fortificații și să picăm în Place d’Armes. Zis și făcut, frumușel acest teatrul de vară, dar micuț și discret, amplasat strategic, cu fața către mare.

Stadionul Louis II

Ne-am întors agale pe Avenue de la Quaraintaine, am dat iar în Place d’Armes şi soţul, mare iubitor de fotbal, a vrut neapărat să ajungă în preajma faimosului stadion Louis II, oficialul echipei AS Monaco. Din nou, ne-am lăsat ghidaţi de indicatoare care, apropos, sunt foarte utile, şi ajungem, urcând şi coborând mai multe scări, mai întâi pe esplanada Rainier III unde admirăm cadranul solar, clădirile Muzeului timbrelor şi al monedelor şi pe cea a Colecţiei Private de Maşini ale Prinţului de Monaco, mai facem câteva poze cu portul Fontvieille şi frumoasele sale ambarcaţiuni acostate, de la o cotă mai mică. Admirăm apoi aranjametul floral în formă de bolid de Formula1 dintr-o piaţetă, pe care era aşezată şi cifra aniversară 90, şi de acolo până la stadion n-a mai fost decât o aruncătură de băţ. Dar, n-am văzut decât exteriorul, un joc de fotbal real am urmărit câteva minute pe un teren artificial din apropiere.

Pe urmă, am descoperit într-o vitrină a unui magazin fiţos maşini de lux, extrem de scumpe şi arătoase, mărci celebre, ediţii limitate, pe care le-am imortalizat în câteva fotografii.

Grădina Exotică şi Noul Muzeu Naţional de Monaco

Deodată ne hotărâm s-o luăm spre Grădina Exotică pe care sperăm s-o mai găsim deschisă, vedem indicatoare, însă ne apucăm să şi întrebăm localnicii de pe la magazine cum ajungem acolo că nu eram prea lămuriţi. Ajungem la concluzia că trebuie să ne folosim de o succesiune de ascensoare intercalate cu ceva mers pe jos pe alei, Grădina Exotică fiind practic „agăţată” în stâncă la o înălţime considerabilă, şi cumva la graniţa fină, insesizabilă cu Franţa. Ne luăm inima în dinţi şi o pornim la drum, căci ne dăm seama că lifturile sunt cea mai deşteaptă şi rapidă cale de a ajunge în vârf, ca să nu mai zic cea mai modernă şi civilizată, pe deasupra, fiind un mijloc de locomoţie gratuit. Singura problemă a mea este că sunt un pic claustrofobă şi mi-e cam teamă şi de lifturi după ceva experienţe neplăcute petrecute pe la noi. Dar, cum mai mereu ne întâlneam şi cu alte persoane la ascensoare, soţul mă susţinea făţiş, strângerea de inimă dispărea.

După prima rundă de ascensoare nimerim în Parcul Princesse Antoinette, elegant amenajat, în care bunicii şi nepoţii îşi petreceau duminica, unde adolescenţii se întreceau în diverse jocuri şi unde am auzit şi graiul nostru strămoşesc vorbindu-se pe-acolo. Tot acolo, am văzut clădiri uriaşe cu multe etaje, dar şi o mulţime în construcţie, macaralele ce le clădesc parcă sunt aninate în munte. Urmează alte urcuşuri, alte reprize de mers pe jos, şi, în fine, ieşim pe Boulevard de Jardin Exotique.

Aici ne atrage atenţia Nouveau Musée National de Monaco, nu neapărat că-şi anunţa primirea liberă a vizitatorilor, ci prin clădirea sa somptuoasă şi priveliştea asigurată către tot principatul din curtea sa. Muzeul este găzduit de Villa Paloma, intrăm un pic, se vedea că lucrătorii duceau lipsă de clienţi, amabili ne explică ce era cu expoziţiile de pe-acolo, ale sculptorului şi pictorului italian Ettore Spalletti, ne oferă broşuri şi ne invită în sălile de expoziţie. Ne impresionează arta abstractă expusă, dar, cum nu ne răgăsim absolut deloc în peisaj, după ce vizionăm camere de pe două etaje, ne grăbim să ieşim.

La câțiva pași dăm, în fine, de Jardin Exotique de Monaco, o emblemă a bunului gust peisagistic și botanic, o adevărată oază de verdeață suspendată pe stânci într-o aglomerare urbană de zgârâie-nori. Intrarea costă 7,20€/persoană, iar priveliștea către întreg principatul este uluitoare. Dacă nu găseam deschis, merita să ajungem aici chiar și numai pentru deschiderea oferită asupra împrejurimilor, până hăt departe la mare. A fost construită și amenajată la începutul secolului trecut cu multe specii de plante, dintre care cactușii sunt preponderenți, aduse din Mexic, și apoi ridicată la rang de artă. De fapt, este un adevărat complex, cuprinzând pe lângă grădina botanică îm sine, o grotă care se vizitează obligatoriu cu ghid și Muzeul de Antropologie. Nu am vizitat nici muzeul, nici peștera, dar știu că pentru aceasta din urmă se coboară 300 de trepte, de la înălțimea de 98 m la 40 m. Restul, până aproape de nivelul mării, rămâne apanajul speologilor. Ne-a plăcut grădina, am admirat plantele, dar, îndeosebi peisajele, apoi am făcut cale întoarsă până jos tot cu ascensoarele, căci deja de-acum știam cum să le folosim, prinseserăm curaj!

La final

În Monaco, oriunde te-ai uita, te simţi ca-ntr-o poveste cu prinţi şi prinţese, sau ca-ntr-un un vis din care nu ai vrea să te trezeşti. Ţărişoara de numai 2 kmp şi 39.000 locuitori dintre care mai puțin de jumătate sunt monegasci get-beget, a devenit în timp un loc sofisticat şi extravagant, de o strălucire de neegalat, simbolul fastului. Este paradisul fiscal care asigură o grandoare greu de definit. O lume a bogaţilor, despre care se spune că ar fi locul cel mai scump de pe pământ.

Cu toate acestea, în Monaco noi nu ne-am simţit tocmai confortabil, opulenţa copleşindu-ne şi dându-ne de înţeles că nu ne regăsim acolo. Este sentimentul că aproape nimic de pe-acolo nu te reprezintă, că nu aparţinem acelei lumi. Luxul afişat pretutindeni, greu de descris în cuvinte, un sistem total diferit de al nostru, foarte civilizat şi extrem de avansat dă pe spate pe oricine, dar totodată incomprehensibil pentru noi.

Parcă şi oamenii locului sunt total diferiţi: senini, relaxaţi, liniştiţi, calmi, iubiţi de soarta care le-a hărăzit o asemenea origine şi odată cu ea, o situaţie financiară de invidiat, însă cu marele „ghinion” că nu pot să joace la cazinoul din Monte Carlo! :)

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip: youtube

---
Impresii încărcate de irinad in 05.09.2019 17:52:21

Validat / Publicat: 05.09.19 19:59:58


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în MONACO
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 692


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  84500 PMA (din 64 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[05.09.19 19:20:45]
» mesaj pers

   Excelent și acest review

   -

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[05.09.19 19:41:19]
» mesaj pers

   @webmasterX: Mulţumesc frumos, mă bucur dacă ţi-a plăcut!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[05.09.19 20:00:42]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   -

   Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[05.09.19 20:06:43]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulţumesc foarte mult, onorată ca-ntotdeauna când primesc titulatura!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- maryka
[05.09.19 20:48:36]
» mesaj pers

   Păi ai cam spus totul chiar din titlu și ai mare dreptate! Văzând toate pozele, reiese clar că oriunde te-ai uita, spre mare, spre clădirile dantelate, sau spre grădinile luxuriante, totul este splendid, este frumos, de admirat, însă cum spui și tu, nu pentru toți muritorii de rând... dar vezi tu, farmecul e, că nimeni nu ne interzice să privim...

   Mă bucur mult că ați reușit să ajungeți și acolo, la fel ca și confrații moldoveni. :)

    Și mie mi-ar place să ajung totuși, cândva.

   Îmi pare rău pentru aparatul tău foto, dar cu orice le-ai făcut, sunt superbe. Mi-a plăcut să te văd lângă prinț :)

   Te pup cu drag! :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2100 PMA1 (din 7 voturi)]
- krisstinna
[05.09.19 20:49:17]
» mesaj pers

   @irinad: Tare mi-a plăcut articolul, la fel ca voi m-aș fi simțit și eu acolo, spre deosebire de sotul meu care nu ar fi avut nicio jenă, s-ar fi asezat și la o terasa, indiferent de prețuri :)

   Spune-mi te rog, cât costa intrarea la Oceanograf? Sigur nu-l ocoleam, indiferent cât costa. Ce vrei, fiecare cu “plăcerile” lui :)

   Felicitări!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- irinad
[05.09.19 21:18:57]
» mesaj pers

   @maryka: Da, cam aşa mi s-a părut mie, peste tot era splendid, în plus o curăţenie sclipitoare care te uimeşte. Însă totul, era parcă din altă lume faţă de ceea ce ştim noi. Desigur, merită să vizitezi, să te plimbi cât mai mult, dar depinde ce afinitate simţi faţă de măreţia locului.

   Noi am admirat, dar cam atât. În plus, totul este foarte scump acolo, chiar şi pe un biet magnet am dat 5 euro.

   Tinerii români pe care i-am întâlnit au fost delicioşi, nu credeam că ne-ar putea amuza o asemenea întâmplare chiar şi acum când ne amintim.

   Aparatul foto a fost înlocuit cu altul după acea minivacanţă, în rest am fotografiat cu telefoanele.

   Îţi doresc să ajungi acolo, te asigur că acum este mai uşor.

   Mulţumesc mult de ecou, vizită şi vorbe frumoase! Şi eu te pup cu drag!:*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2400 PMA1 (din 8 voturi)]
- irinad
[05.09.19 21:49:15]
» mesaj pers

   @krisstinna: Mă bucur că ţi-a plăcut articolul meu şi că eşti în asentimentul nostru. Ne-am oprit şi noi la un moment dat, ne-am hidratat, am ronţăit ceva, eu m-am delectat şi cu îngheţată, aşa în trecere nu trebuie să-ţi refuzi mici plăceri, dar abia aşteptam să ne întoarcem " acasă" la Nisa ca să ne simţim mai în largul nostru!

   La Oceanograf biletul de intrare costa 16 euro/persoană, nu cred să se fi schimbat. Mi-ar fi plăcut să-l vizităm, dar aşa e când vrei să vezi cât mai mult, nu-ţi rămâne timp pentru toate. Dar, poate ne vom întoarce cândva...

   Mulţumesc frumos pentru aprecieri, vizită, ecou!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- crismis
[05.09.19 22:40:03]
» mesaj pers

   @irinad: Mi-a plăcut foarte mult să revăd, prin " ochii" camerei/telefonului tău superbul Monte Carlo!

   La articolul despre Nisa ți-am zis că am ajuns acolo demult, cu ocazia unui congres. Așa e, dar uitasem pe moment că prima întâlnire fusese cu încă vreo 3-4 ani în urmă, când am tras o fugă la Nisa, plecând însă din... Monte Carlo! :) Mi-am amintit când ai pomenit de autobuz, căci și noi tot așa ne-am deplasat, dar în sens invers...

   Cât despre Monaco... Cuvintele sunt de prisos. E culmea luxului și frații moldoveni au rezumat foarte bine sentimentele ce ne încearcă pe noi, oamenii de rând, căscând gurile la toți zgârie-norii ăia și la iahturi și la mașinile bengoase! Un loc în care merită să petreci măcar câteva ore, măcar o dată în viață! Eu am fost norocoasă, am ajuns acolo de 2 ori!

   Felicitari pentru articol, iar pozele sunt minunate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1650 PMA1 (din 6 voturi)]
- irinad
[05.09.19 23:11:22]
» mesaj pers

   @crismis: Da, corect, aşa am gândit şi noi: că ar fi fost păcat să nu vedem şi noi pe viu tot ce înseamnă Monte-Carlo/Monaco dacă tot eram atât de aproape, la propriu, de principat. Cât despre faptul că acolo te simţi mic şi neînsemnat, nu e nimic de mirare, ideea este că am fost copleşiţi de atâta opulenţă, exact aşa cum ai spus, rămăseserăm cu gura căscată de cele mai multe ori, dar este clar că merită din plin ca măcar câteva ore într-o viaţă să le petreci admirând ce au bogătanii ăia.

   Atunci când ai scris tu despre Monte-Carlo/Monaco şi îţi citeam articolul, nici nu-mi trecea prin cap că aş putea ajunge şi eu acolo peste doi-trei ani, a fost un concurs de împrejurări fericit care ne-a dus în locuri minunate.

   Mulţumesc frumos pentru cuvintele frumoase, ecou, vizită!:*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- mireille
[06.09.19 08:22:47]
» mesaj pers

   @irinad: Bonjour... Monaco /Monte Carlo... ce film plin de senzații, lecturând articolul tău am retrăit filmul vizionat și de mine pe vremuri mai bune pentru portofel. Eu m-am simțit acolo ca un Vip, am căscat ochii la panorama naturală, parcă eram undeva între cer și pământ, în afara timpului. Portul cu vasele de lux e o imagine de carte poștală, e imposibil să nu-i accepți frumusetea. O fărâmă de glorie efemeră am cules și eu în fața Cazinoului, care adună floarea bogată a lumii... nu i-am invidiat, să stea acolo să-și toace averile, am savurat arhitectura din jur, care poartă amprenta Belle -Epoque.

   Mă bucur pentru tine că ai ajuns pe coastă... și ai strălucit ca o printesă. Te pup, poate în viața asta scurtă, mai trag o tură pe acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2550 PMA1 (din 9 voturi)]
- krisstinna
[06.09.19 09:28:11]
» mesaj pers

   @irinad: Am uitat sa te întreb ieri: oare ce cauta acel Duster pe-acolo?

   Am mai privit o data pozele, tare frumoase sunt!

   :*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mihaelavoicu
[06.09.19 10:17:34]
» mesaj pers

   Mi-ai stârnit amintiri din anul 1994, când, cazați fiind la Marsilia, ghida ne-a oferit din partea agenției un dute/vino de câteva ore la Nisa și Monte Carlo. Am rămas extaziată și imaginează-ți că eram la puțin timp după evenimentele din 89. Unde mai pui că am intrat în holul central din Cazinou, acolo unde erau montate tot felul de aparate de joc și fiecare își încerca norocul. Bineînțeles că erau setate pe câștig, momeală pentru a intra în interior, acolo unde se pierde, nu se câștigă. Poți trage concluzia...

   Spre seară am căscat gura la mașinile super elegante, ce trăgeau la peron și descărcau toalete, bijuterii, papioane etc. doldora de dolari.

   Merci pentru amintire și multă sănătate! Asta contează. Prințesa Grace de Monaco dacă le-a avut pe toate, cu ce s-a ales... Cu puțini ani din viață. Era în floarea tinereții când a murit.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1650 PMA1 (din 6 voturi)]
- irinad
[06.09.19 11:20:34]
» mesaj pers

   @mireille: Bonjour, draga mea! Sunt in asentimentul tău, și mie s-a părut un privilegiu (pentru mine și soț) că am ajuns acolo, deși simțeam că pășisem într-o lume incompatibilă în care nu-mi prea găseam locul.

   Ca de altfel mulți turiști care erau, precum noi, in vizită de-o zi. Dar, e frumos și să doar admiri lumea bogaților cu tot ce expune ea în văzul tuturor.

   Mulțumesc pentru vizită, ecou, vorbele frumoase ce mi-au mers la suflet!:*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- irinad
[06.09.19 11:29:33]
» mesaj pers

   @krisstinna: Fotografia aceea este făcută de soțul meu căruia îi place să surprindă aspecte fel de fel. Cred că s-a simțit mândru că vreun monegasc, cât de cât modest (ori scăpătat, deși nu cred :)), a ales să-și ia (și) un Duster, de aceea l-a imortalizat. Mi-a plăcut și mie ideea, chiar am zâmbit că intr-o țară cu mașini superbengoase, am văzut și un Duster inmatriculat acolo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- irinad
[06.09.19 11:59:25]
» mesaj pers

   @mihaelavoicu: Mulțumesc pentru vizită, ecou, aprecieri!

   Experiența Monaco impresionează pe orice muritor de rând ca și noi, cred eu, indiferent de perioada când ia contact cu aceasta. E drept că în anii ' 90 trebuie să fi fost de-a dreptul șocant să fi văzut asemenea opulență.

   Noi am mers pe Coasta de Azur la nici o lună după minivacanța din Iordania. Diferențele de civilizație sunt ca de la cer la pământ, însă fiecare colțișor din lumea asta mare trebuie apreciat la justa sa valoare și la satisfacția reală pe care ni le-ar oferi nouă în calitate de turiști însetați de cunoaștere.

   Vă întorc cu mare drag toate urările de bine, vacanțe minunate și de aici înainte, mai cu seamă că am înțeles că mergeți în Sicilia unde mie mi-a plăcut tare mult!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1200 PMA1 (din 4 voturi)]
- Dana2008
[06.09.19 14:34:26]
» mesaj pers

   @irinad: Ce frumos! Fotografiile sunt superbe! Felicitări pentru articol si fotografiie minunate!

   Călătorii plăcute!

   Numai bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- irinad
[06.09.19 15:29:59]
» mesaj pers

   @Dana2008: Multumesc frumos, mă bucur că ți-au plăcut fotografiile. Au iesit bine fiindcă Monaco este foarte fotogenic, având ce arăta. Cred că nu contează prea mult cu ce le faci, atâta vreme cât există o abundența de peisaje frumoase, clădiri dichisite, amenajări de tot felul, numai soare din plin să fie!

   Cu mare plăcere îți intorc toate urările de bine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Yolanda
[09.09.19 09:13:56]
» mesaj pers

   @irinad: am vizitat Monaco în 2013, atunci se vizita si holul cazinoului si primeam o brosura gratuita despre cazinou, se admira bogatia de ornamente, aparatele de joc nu erau atunci în hol ca o capcana pentru turisti, nu poti vizita toate obiectivele într-o singura zi chiar daca suprafata orasului stat nu e mare, dar sunt concentrate toate acolo, am vizionat Oceanograful pe afara si am admirat the yellow submarine, era si un titicar de plimbat turistii, am facut un tur pe traseul F1 si chiar am cumparat pentru fratele meu (fan F1) un tricou alb care are imprimat traseul F1 si o masina de curse stilizata...

   M-a durut remarca referitoare la Duster, doar lucrez la Automobile Dacia Renault, e un 4X4 care se preteaza foarte bine la traseele stâncoase din principat, e o masina buna si apreciata dar daca costa mai putin de 20 000€ înseamna ca este doar pentru sarantoci??!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- irinad
[09.09.19 14:16:50]
» mesaj pers

   @Yolanda: Nu, nici vorbă, Duster nu este o mașină pentru sărăntoci, era doar o glumă cu referire la monegasci!

   Acum mă încearcă regretul că nu am intrat in cazinou, în hol, sau nu am vizitat Oceanograful, însă am vrut să vedem cât mai multe și timpul nu prea ajungea. Mi-au plăcut și mie submarinul galben și imensa caracatiță din fața Oceanografului.

   Mulțumesc de vizită, vacanțe minunate in continuare îți doresc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[60] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2019] Le Rocher, portul Hercule, văzute de la Grădina Exotică -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104517">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104517"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104517">Şterge vot</a></div><span id="v91104517" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104517)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104517Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104517MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2019] Le Rocher, portul Hercule, văzute de la Grădina Exotică
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2019] Cartierul şi parţial portul Fontvieille, de la Grădinile Saint-Martin -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104518">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104518"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104518">Şterge vot</a></div><span id="v91104518" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104518)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104518Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104518MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2019] Cartierul şi parţial portul Fontvieille, de la Grădinile Saint-Martin
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2019] Portul Hercule din apropierea Palatului Princiar -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104524">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104524"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104524">Şterge vot</a></div><span id="v91104524" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104524)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104524Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104524MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2019] Portul Hercule din apropierea Palatului Princiar
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2019] Casino de Monte-Carlo şi micuţa balerină -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104529">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104529"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104529">Şterge vot</a></div><span id="v91104529" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104529)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104529Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104529MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2019] Casino de Monte-Carlo şi micuţa balerină
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2019] Bolid din flori şi aniversara cifră 90 în intersecţie pe lângă stadionul Louis II -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104533">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104533"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104533">Şterge vot</a></div><span id="v91104533" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104533)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104533Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104533MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2019] Bolid din flori şi aniversara cifră 90 în intersecţie pe lângă stadionul Louis II
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2019] Celebrul Muzeu Oceanografic -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104539">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104539"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104539">Şterge vot</a></div><span id="v91104539" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104539)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104539Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104539MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2019] Celebrul Muzeu Oceanografic
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2019] Portul Hercule văzut din vecinătatea Oceanografului -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104542">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104542"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104542">Şterge vot</a></div><span id="v91104542" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104542)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104542Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104542MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2019] Portul Hercule văzut din vecinătatea Oceanografului
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2019] Catedrala Sf. Nicolae, locul unde îşi dorm somnul de veci prinţesa Grace şi prinţul Rainier al III-lea -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104545">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104545"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104545">Şterge vot</a></div><span id="v91104545" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104545)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104545Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104545MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2019] Catedrala Sf. Nicolae, locul unde îşi dorm somnul de veci prinţesa Grace şi prinţul Rainier al III-lea
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2019] Cartierul Fontvieille surprins de lângă Oceanograf -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104550">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104550"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104550">Şterge vot</a></div><span id="v91104550" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104550)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104550Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104550MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2019] Cartierul Fontvieille surprins de lângă Oceanograf
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2019] Palatul Princiar Monaco -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104555">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104555"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104555">Şterge vot</a></div><span id="v91104555" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104555)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104555Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104555MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2019] Palatul Princiar Monaco
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2019] Vedere de la Grădina Exotică spre Monte-Carlo -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104567">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104567"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104567">Şterge vot</a></div><span id="v91104567" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104567)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104567Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104567MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2019] Vedere de la Grădina Exotică spre Monte-Carlo
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2019] Le Rocher şi ambele porturi văzute din Grădina Exotică -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104568">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104568"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104568">Şterge vot</a></div><span id="v91104568" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104568)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104568Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104568MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2019] Le Rocher şi ambele porturi văzute din Grădina Exotică
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2019] Le Rocher, Muzeul Monedelor în stânga, portul Fontvieille în faţă -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104569">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104569"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104569">Şterge vot</a></div><span id="v91104569" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104569)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104569Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104569MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2019] Le Rocher, Muzeul Monedelor în stânga, portul Fontvieille în faţă
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2019] Portul Hercule de la Fort Antoine -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104570">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104570"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104570">Şterge vot</a></div><span id="v91104570" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104570)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104570Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104570MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2019] Portul Hercule de la Fort Antoine
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2019] Portul Fontvieille -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104571">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104571"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104571">Şterge vot</a></div><span id="v91104571" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104571)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104571Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104571MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2019] Portul Fontvieille
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2019] De la tribune, o privire către La Condamine -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104572">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104572"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104572">Şterge vot</a></div><span id="v91104572" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104572)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104572Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104572MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2019] De la tribune, o privire către La Condamine
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2019] Portul Hercule văzut de lângă Casino -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104573">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104573"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104573">Şterge vot</a></div><span id="v91104573" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104573)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104573Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104573MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2019] Portul Hercule văzut de lângă Casino
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2019] Casino de Monte-Carlo în măreţia sa -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104574">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104574"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104574">Şterge vot</a></div><span id="v91104574" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104574)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104574Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104574MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2019] Casino de Monte-Carlo în măreţia sa
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2019] Parcul Princesse Antoinette -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104575">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104575"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104575">Şterge vot</a></div><span id="v91104575" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104575)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104575Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104575MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2019] Parcul Princesse Antoinette
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2019] Le Rocher -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104576">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104576"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104576">Şterge vot</a></div><span id="v91104576" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104576)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104576Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104576MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2019] Le Rocher
foto irinad [05.09.19]
# [50 PMA, fara bonus]

P21 [MAY-2019] Carabinièrs du Prince la schimbarea gărzii -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104577">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104577"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104577">Şterge vot</a></div><span id="v91104577" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104577)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104577Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104577MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2019] Carabinièrs du Prince la schimbarea gărzii
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2019] Vedere de la Noul Muzeu Naţional de Monaco -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104578">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104578"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104578">Şterge vot</a></div><span id="v91104578" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104578)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104578Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104578MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2019] Vedere de la Noul Muzeu Naţional de Monaco
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [MAY-2019] Portul Hercule -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104579">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104579"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104579">Şterge vot</a></div><span id="v91104579" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104579)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104579Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104579MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2019] Portul Hercule
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [MAY-2019] Din parcul din faţa cazinoului -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104580">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104580"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104580">Şterge vot</a></div><span id="v91104580" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104580)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104580Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104580MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2019] Din parcul din faţa cazinoului
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2019] Cartierul Fontvieille -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104581">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104581"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104581">Şterge vot</a></div><span id="v91104581" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104581)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104581Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104581MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2019] Cartierul Fontvieille
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2019] Din portul Hercule. Se observă în dreapta hotelul în formă de vas -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104582">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104582"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104582">Şterge vot</a></div><span id="v91104582" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104582)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104582Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104582MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2019] Din portul Hercule. Se observă în dreapta hotelul în formă de vas
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2019] Nu puteam rata şansa să fac o poză cu prinţul la el în principat -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104583">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104583"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104583">Şterge vot</a></div><span id="v91104583" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104583)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104583Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104583MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2019] Nu puteam rata şansa să fac o poză cu prinţul la el în principat
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAY-2019] Nici Monaco nu mai este ce-a fost! -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104584">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104584"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104584">Şterge vot</a></div><span id="v91104584" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104584)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104584Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104584MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAY-2019] Nici Monaco nu mai este ce-a fost!
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [MAY-2019] Portul Hercule văzut de la terasa de lângă palat -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104585">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104585"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104585">Şterge vot</a></div><span id="v91104585" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104585)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104585Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104585MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [MAY-2019] Portul Hercule văzut de la terasa de lângă palat
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [MAY-2019] Mormântul prinţesei Grace -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104586">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104586"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104586">Şterge vot</a></div><span id="v91104586" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104586)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104586Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104586MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [MAY-2019] Mormântul prinţesei Grace
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [MAY-2019] Mormântul prinţului Rainier al III-lea -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104587">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104587"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104587">Şterge vot</a></div><span id="v91104587" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104587)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104587Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104587MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [MAY-2019] Mormântul prinţului Rainier al III-lea
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [MAY-2019] Din Fort Saint Antoine -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104588">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104588"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104588">Şterge vot</a></div><span id="v91104588" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104588)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104588Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104588MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [MAY-2019] Din Fort Saint Antoine
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P33 [MAY-2019] Intrare în Grădinile Saint-Martin -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104589">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104589"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104589">Şterge vot</a></div><span id="v91104589" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104589)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104589Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104589MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P33 [MAY-2019] Intrare în Grădinile Saint-Martin
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P34 [MAY-2019] Din Grădinile Saint-Martin -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104590">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104590"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104590">Şterge vot</a></div><span id="v91104590" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104590)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104590Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104590MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P34 [MAY-2019] Din Grădinile Saint-Martin
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P35 [MAY-2019] Grădinile Saint-Martin: prinţul Albert I-er navigator -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104591">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104591"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104591">Şterge vot</a></div><span id="v91104591" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104591)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104591Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104591MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P35 [MAY-2019] Grădinile Saint-Martin: prinţul Albert I-er navigator
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P36 [MAY-2019] Din Grădinile Saint-Martin -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104592">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104592"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104592">Şterge vot</a></div><span id="v91104592" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104592)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104592Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104592MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P36 [MAY-2019] Din Grădinile Saint-Martin
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P37 [MAY-2019] Din Grădinile Saint-Martin: " Intersecţia Vieţii" -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104593">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104593"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104593">Şterge vot</a></div><span id="v91104593" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104593)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104593Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104593MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P37 [MAY-2019] Din Grădinile Saint-Martin: " Intersecţia Vieţii"
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P38 [MAY-2019] Intrarea vaselor în portul Fontvieille -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104594">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104594"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104594">Şterge vot</a></div><span id="v91104594" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104594)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104594Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104594MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P38 [MAY-2019] Intrarea vaselor în portul Fontvieille
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P39 [MAY-2019] Străduţă în Monaco-Ville -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104595">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104595"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104595">Şterge vot</a></div><span id="v91104595" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104595)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104595Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104595MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P39 [MAY-2019] Străduţă în Monaco-Ville
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P40 [MAY-2019] La fel, altă străduţă în Monaco-Ville -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104596">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104596"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104596">Şterge vot</a></div><span id="v91104596" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104596)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104596Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104596MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P40 [MAY-2019] La fel, altă străduţă în Monaco-Ville
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

P41 [MAY-2019] Ghiulele de tun la Palatul Princiar -- foto by <b>irinad</b> [uploaded 05.09.19] - <span class="allrVotedi" id="av1104597">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1104597"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1104597">Şterge vot</a></div><span id="v91104597" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1104597)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1104597Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1104597MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P41 [MAY-2019] Ghiulele de tun la Palatul Princiar
foto irinad [05.09.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[60] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.478008031845 sec