96234 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Ansamblul paleocreștin Niculițel

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
29.08.2019
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
8 lei/adult
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 6
+ COPII: 1 -- varsta: 8

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Urme ale creștinismului timpuriu la Niculițel – Ansamblul paleocreștin


Urmare de aici

Meleagurile dobrogene sunt fascinante în fel și chip: Natura e aparte, istoria și religia se împletesc pe o perioadă milenară, oamenii de diverse etnii conviețuiesc în pace. Ne întorceam din fascinanta experiență avută în Delta Dunării (vezi impresii) și hotărâsem să nu ne despărțim așa brusc de apele fluviului, astfel că ne-am îndreptat spre trecerea cu bacul de la Smârdan-Brăila. Întrucât și drumul spre destinație trebuie pigmentat cu obiective interesante am ales să ne oprim la Mănăstirea Celic-Dere (vezi impresii) și în Niculițel. Deși soarele era arzător și aerul fierbinte nu am dorit să ocolesc obiectivul istorico-religios cel mai cunoscut al așezării, de la mănăstire până în Niculițel fiind doar 15 km distanță.

Niculițel. Am avut întotdeauna impresia că așezarea are rang de oraș, dar e vorba doar de o comună ceva mai mare. Localitatea cu cei aproximativ 2500 de locuitori este așezată la poalele Dealurilor Niculițelului, prelungiri ale Munților Măcini cu o altitudine de 300-400 m. Condițiile de relief și climă au facilitat cultivarea viței de vie, cunoscută fiind zona viticolă Sarica-Niculițel. Descoperirile arheologice demonstrează existența satului încă din epoca daco-romană, apoi medievală (fortificații și biserici).

Basilica paleocreștină de la Niculițel

Ne îndreptăm spre Niculițel pe DN 22 (E 87) și la primul indicator virăm stânga pe DJ 229C, podgoriile și dealurile înalte ocupându-ne raza vizuală. La nici 500 m de la intrarea în localitate zărim indicatoarele către monument; adresa oficială este: strada Muzeului nr. 1. În piațeta pietruită din fața ansamblului muzeal se pot parca mai multe autoturisme.

Tarifele sunt următoarele: 8 lei/adult și 4 lei/copii, studenți și pensionari. Programul de funcționare este de marți până duminică și diferă în funcție de anotimp: 10.00 – 18.00 (mai - septembrie) și 08.00 – 16.00 (octombrie - aprilie); luni muzeul e închis. Este afișată și o taxă fotografiere profesionistă de 100 lei, dar amatorii pot face câteva fotografii cu telefonul.

Despre ce este vorba, pe scurt. Ansamblul arheologic din Niculițel este format dintr-o bazilică paleocreștină și două morminte martirice, situate într-o arie de locuire mai veche (au fost identificate în zonă mai multe „conace de țară”/ferme romane, așa numitele „villae rusticae”). În 1971 șuvoaiele unor ploi deluviene scot la iveală, în mijlocul drumului, cupola criptei. Oamenii curioși vor sparge o gaură în mijlocul cupolei convinși că vor descoperi o comoară; la vederea scheletelor se vor speria și vor alerta autoritățile. Au urmat intense cercetări arheologice, prezervarea monumentului, identificarea întinderii bazilicii, construcția de protecție a monumentului – acțiuni desfășurate pe parcursul mai multor campanii arheologice, întinse în cadrul mai multor decenii (1971,1975,1983,1994). În 1983 se ridică un fel de hambar de protecție din lemn, cu ajutorul Mănăstirii Cocoș, după 1989 apare o clădire mai solidă, iar între 2013-2016 se modernizează construcția cu ajutorul fondurilor bănești europene.

Bazilica paleocreștină a fost construită în secolul al IV-lea d. Hr., apoi modificată și mărită în secolul al V-VI-lea d. Hr., atunci când i se adaugă pe lângă absida semicirculară și cele trei nave, nartexul (antreul) și un atrium (o curte interioară).

Lăcașul de cult de factură romană creștină a înglobat cripta martirilor, o construcție etajată, de dimensiuni considerabile, total îngropată sub altar. Primul etaj conținea un sicriu comun cu patru martiri, ale căror nume au fost scrijelite în tencuiala peretelui: Zotikos, Attalos, Kamasi (o) s și Philippos. Cei patru au fost martirizați la Noviodunum (Isaccea de azi) la 4 iunie și sunt atestați documentar în „Actele martirice” (culegeri de procese verbale existente în mai multe variante/limbi: greacă, latină, armeană). Al doilea nivel conținea rămășițele altor doi martiri, al cărui loc de veci a fost mutat cu ocazia construirii criptei speciale, locul inițial rămânând marcat prin pardoseala de cărămidă (în fața absidei semicirculare). Numele celor din urmă nu a putut fi identificat, piatra care închidea accesul în zona inferioară a criptei purtând următoarea inscripție: „Aici și dincolo (se află) sângele martirilor”.

Istoricul și arheologul Victor Baumann (obiectivtulcea.ro/arheolo ... teza-sufletului) este cel care a condus multe din șantierele arheologice de la Niculițel și a scos la lumină aceast monument creștin. Cripta martirică îngropată în prestol-ul basilicii de la Niculițel este un monument unic în Europa, atât prin concepția sa arhitectonică, care realizează prima transpunere în arhitectura creștină a monumentelor greco-romane, cât și prin numărul mare de martiri aflați în interiorul său, avea să scrie Baumann în lucrarea specială din 2004 dedicată ansamblului paleocreștin.

Vizita în muzeu. Am pătruns în interiorul construcției care protejează vestigiile arheologice, clădire cu frumoase forme exterioare. Doamna prezentă la deskul de întâmpinare ne-a înmânat biletele și apoi ne-a condus către zona expozițională unde în fața unor panouri informative ne-a expus pe scurt istoria monumentului. La plecare am achiziționat o broșură cu informații și informații bazice despre obiectiv.

Clădirea muzeului adăpostește două zone: ruinele bazilicii și cripta martirică ocupă 75% din spațiul interior, restul fiind ocupat de o mică expoziție de obiecte descoperite pe șantierele arheologice din zonă. Aspectul interior este modern un culoar circular cu balustradă de inox și geamuri îți permite să ocolești bazilica și să observi toate detaliile, iar o pasarelă din sticlă te apropie destul de mult de cripta martirilor. Până nu demult se putea coborî pe o serie de trepte chiar la nivelul pavimentului și până în fața criptei, dar nevoia de conservare și prezervare a condus la apariția pasarelei și interzicerea coborârii la nivelul solului. Cubul din piatră cu a sa cupolă sferică îți atrage privirile, lespezi mari de piatră formează portalul intrării; un nivel mai sus putem vedea pardoseala originală din cărămidă sub care s-au aflat osemintele primilor martiri, cei necunoscuți.

În vitrinele expoziției vedem diferite vase din lut, numeroase opaițe romane, amfore, figurine din lut, fragmente ceramice cu însemne creștine, piese din bronz. Mai multe panouri de mari dimensiuni ne aduc informații prin text și imagini despre descoperirea monumentului, descrierea sa generală și alte descoperiri în acest areal geografic.

Concluzii. Vă recomand ca atunci când mergeți spre Tulcea să treceți și pe la Ansamblul paleocreștin de la Niculițel, veți descoperi un monument unicat cu valoare istorico-religioasă mare. Am apreciat construcția modernă și modul interior de amenajare: galerie perimetrală, pasarela de sticlă, mica expoziție arheologică. Timp de 30 de minute m-am simțit într-o amenajare muzeistică de pe alte meleaguri; ar trebui ca din ce în ce mai multe muzee, de orice fel, să treacă la un mod modern de expunere a patrimoniului.

Alegeri inspirate!

---
Impresii încărcate de tata123 in 29.08.2019 16:17:33

Validat / Publicat: 29.08.19 16:57:01


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 192


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  41000 PMA (din 30 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[29.08.19 16:55:56]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Ansamblul paleocreștin Niculițel, ISACCEA" (nou-creată pe sait)

   --

   Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[29.08.19 17:01:52]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[30.08.19 10:39:36]
» mesaj pers

   @webmasterX: Poziționarea este corectă. Mulțumesc.

   @webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[30.08.19 14:36:53]
» mesaj pers

   @all: O știre recentă confirmă creșterea numărului de vizitatori după restaurarea încheiată în anul 2016. Interesul turiștilor a fost stârnit atât de latura religioasă a monumentului creștin timpuriu, cât și de valoarea sa istorică. În 2017 s-au înregistrat circa 11.000 de vizitatori la Ansamblul paleocreștin din Niculițel (agerpres.ro/social/2019/0 ... ructiei--359485).

   E într-adevăr un loc unicat, inedit pe care vă recomand să îl vedeți când ajungeți în zona Tulcea. Ce bine ar fi dacă s-ar amenaja și celelalte morminte pictate/cripte martirice din Dobrogea!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[06.09.19 13:24:41]
» mesaj pers

   @all: Fascinantă istoria acestui monument având în vedere specificul zonei dobrogene. Cercetătorul V Baumann susține într-un studiu că așezarea romană târzie de la Niculițel s-a format după primul Conciliu de la Niceea (325 d. Hr.), în jurul vechiului mormânt martiric. Este momentul construirii criptei noi și așezării osemintelor celor 4 martiri în interior, precum și a ridicării bazilicii precreștine.

   Inedit și faptul că lucrări de prezervare s-au desfășurat în plin regim comunist. În 1983 s-a săpat un canal de preluare a apelor pluviale, s-au demolat construcții civile din aria sitului arheologic, s-a ridicat prima hală de protejare a monumentului.

   Istorie, istorie...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2019] Spre Niculițel prin zona viticolă Sarica. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101853">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101853"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101853">Şterge vot</a></div><span id="v91101853" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101853)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101853Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101853MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2019] Spre Niculițel prin zona viticolă Sarica.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2019] Clădirea muzeului care adăpostește ansamblul paleocreștin: bazilica și martyrionul. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101855">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101855"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101855">Şterge vot</a></div><span id="v91101855" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101855)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101855Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101855MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2019] Clădirea muzeului care adăpostește ansamblul paleocreștin: bazilica și martyrionul.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2019] Clădirea reușită și simbolul locului - Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101856">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101856"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101856">Şterge vot</a></div><span id="v91101856" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101856)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101856Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101856MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2019] Clădirea reușită și simbolul locului - Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUN-2019] În curtea muzeului - Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101858">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101858"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101858">Şterge vot</a></div><span id="v91101858" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101858)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101858Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101858MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2019] În curtea muzeului - Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2019] O sursă de apă funcțională în curtea muzeului. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101859">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101859"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101859">Şterge vot</a></div><span id="v91101859" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101859)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101859Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101859MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2019] O sursă de apă funcțională în curtea muzeului.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2019] Intrare în muzeu - Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101860">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101860"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101860">Şterge vot</a></div><span id="v91101860" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101860)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101860Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101860MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2019] Intrare în muzeu - Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2019] Situl arheologic acoperit de la Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101862">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101862"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101862">Şterge vot</a></div><span id="v91101862" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101862)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101862Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101862MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2019] Situl arheologic acoperit de la Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2019] Absida semicirculară a bazilicii și cripta (în față pardoseala sub care au fost îngropați inițial martirii necunoscuți). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101863">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101863"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101863">Şterge vot</a></div><span id="v91101863" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101863)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101863Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101863MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2019] Absida semicirculară a bazilicii și cripta (în față pardoseala sub care au fost îngropați inițial martirii necunoscuți).
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2019] Cripta martirică de la Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101864">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101864"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101864">Şterge vot</a></div><span id="v91101864" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101864)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101864Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101864MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2019] Cripta martirică de la Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2019] Lespezile care formează intrarea în cripta martirică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101865">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101865"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101865">Şterge vot</a></div><span id="v91101865" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101865)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101865Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101865MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2019] Lespezile care formează intrarea în cripta martirică.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2019] Pardoseala de cărămidă sub care au fost îngropați inițial martirii necunoscuți. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101866">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101866"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101866">Şterge vot</a></div><span id="v91101866" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101866)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101866Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101866MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2019] Pardoseala de cărămidă sub care au fost îngropați inițial martirii necunoscuți.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2019] Ziduri ale bazilicii creștine. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101868">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101868"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101868">Şterge vot</a></div><span id="v91101868" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101868)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101868Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101868MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2019] Ziduri ale bazilicii creștine.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2019] Ziduri de piatră vechi de secole și secole - bazilica creștină din Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101869">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101869"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101869">Şterge vot</a></div><span id="v91101869" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101869)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101869Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101869MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2019] Ziduri de piatră vechi de secole și secole - bazilica creștină din Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2019] Vas expus în expoziția din muzeu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101872">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101872"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101872">Şterge vot</a></div><span id="v91101872" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101872)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101872Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101872MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2019] Vas expus în expoziția din muzeu.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2019] Exponate în muzeu - Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101874">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101874"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101874">Şterge vot</a></div><span id="v91101874" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101874)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101874Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101874MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2019] Exponate în muzeu - Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2019] Opaițe - în muzeul Monumentului paleocreștin. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101876">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101876"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101876">Şterge vot</a></div><span id="v91101876" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101876)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101876Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101876MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2019] Opaițe - în muzeul Monumentului paleocreștin.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2019] Vitrinele din sticlă îți permit contactul vizual cu întreg spațiul expozițional. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101878">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101878"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101878">Şterge vot</a></div><span id="v91101878" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101878)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101878Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101878MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2019] Vitrinele din sticlă îți permit contactul vizual cu întreg spațiul expozițional.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2019] Fragmente ceramice cu înscrisuri creștine - Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101880">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101880"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101880">Şterge vot</a></div><span id="v91101880" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101880)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101880Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101880MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2019] Fragmente ceramice cu înscrisuri creștine - Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2019] Panouri informative - Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101882">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101882"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101882">Şterge vot</a></div><span id="v91101882" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101882)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101882Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101882MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2019] Panouri informative - Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2019] Expoziție de vitralii restaurate - muzeul din Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101885">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101885"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101885">Şterge vot</a></div><span id="v91101885" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101885)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101885Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101885MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2019] Expoziție de vitralii restaurate - muzeul din Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2019] Un vas de depozitare imens - curtea muzeului din Niculițel. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 29.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1101887">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1101887"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1101887">Şterge vot</a></div><span id="v91101887" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1101887)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1101887Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1101887MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2019] Un vas de depozitare imens - curtea muzeului din Niculițel.
foto tata123 [29.08.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.114716053009 sec