ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cheile Sohodolului sau Canionul Gorjului !

TIPĂREȘTE

Am regasit jud. Gorj plin de „culoare” dupa 8 ani. Targu Jiu renascut din propria cenusa, la Manastirea Tismana sunt intense lucrari de restaurare, Casa Memoriala „ Constantin Brancusi „ de la Hobita in buna stare, Statiunea Montana Ranca inregistreaza o dezvoltare exploziva …si uite asa 2 turisti impatimiti (adica eu si sotul) pentru care fiecare weekend e un motiv in plus de a umbla hai-hiu, deci ……tot umbland noi in sus si-n jos prin Gorj, pe vaioge, ba pe drumuri principale, pe Transalpina sau drum judetean care traverseaza inima padurii …. vedem un indicator interesant – Cheile Sohodolului. Evident ne-am zis …. „ hai si pe aici! ”……

Situate in com Runcu, satul Runci si cu abatere de cca 6 km de drumul principal Targu Jiu – Baia de Arama, Cheile Sohodolului sunt printre cele mai frumoase chei din tara, au o desfasurare totala de 12 km in platforma Gornovita apartinand Muntilor Vilcan si o latime medie de 9 m. De cum patrunzi in ele te impresioneaza goliciunea formatiunilor stancoase „sanatoase” de o parte si alta a drumului forestier bine intretinut, ingustimea acestuia si frumusetea peisajului desfasurat in fata ochilor calatorului. Paralel cu drumul curge raul Sohodol populat cu pastravi, ici acolo cate o grota ce aminteste de eroziunea apei in decurs de mii de ani (ah timpul - aliatul si in acelasi timp inamicul intregii creatii divine! ), turisti fluturand cartonase pentru intretinerea jarului de la gratar, ici -colo o masina cu vizitatori curiosi si…. catva vacute.

Avand experienta altor chei romanesti pot face o comparatie: nu sunt la fel de inguste precum Cheile Oltetului dar mai lungi ca acestea, nu exista pesteri mari in zona din cauza rocilor cam dure (existe unele de dimensiuni mici distribuite haotic in zone inalte mai greu accesibile, neintroduse in circuitul turistic si destinate exclusiv speologilor sau unor aventurieri curajosi), seamana cu Cheile Bicazului doar ca drumul e neasfaltat si nu sunt „inundate” de pensiuni precum Cheile Dambovicioarei. Cum relieful in ansablu este unul carstic zona atrage si alpinisti (nu o sa inteleg niciodata placerea asta sa stai atarnat de o coarda! ), iubitorii de munte in general dar si pe botanisti intrucat zona acestor chei este cunoscuta si pe plan international ca fiind o rezervatie floristica ce cuprinde peste 300 specii de plante.

Calatorul care vrea sa simta cu adevarat aceste fascinante chei trebuie sa se incumete la cateva drumetii in zona si inevitabil va concluziona – sunt printre cele mai salbatice si inedite locuri din tara; evident nu de dimensiunea Cetatilor Ponorului din Ardeal (zona carspica magnifica), dar facand o comparatie cu alte chei asemanatoare. Atentie insa la vipere!!!

Am facut poze, am mers cu masina incet, iar ca sa putem „inghiti” cat mai mult peisaj ne miscam capul de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga - ca la un meci de tenis de camp vazut din tribuna …... Evident aer curat, stanci care „ tipau ” la noi – atat erau de mari si distribuite vertical pina in varful muntelui …. in concluzie …. FRUMOS!


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 16.06.10 14:30:45
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8328 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
[1 PMA]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4601 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterXY* [16.06.10 16:19:06] »

Deoarece este al 4-lea obiectiv din destinatia "Muntenia/Oltenia" acestui review i se retrag pma. std, dar va ramane cu voturile si aprecierea celor indragostiti de Canionul Gorjului.

Diaura* [16.06.10 21:54:25] »

Partea proasta cu viperele este ca nu merg (se tarasc) _ doar pe jos. Stau si pe crengile copacilor si pe stanci... asa ca sunt tare... tare... imprevizibile si deci periculoase. Privitul din masina este cel mai indicat in astfel de locuri.

Cristian_h* [16.06.10 23:16:39] »

avand unul din parinti nascut in Targu Jiu am petrecut nenumarate vacante aici si tin minte ca in zilele de sarbatoare cu greu gaseai un loc in care sa-ti pui o patura sau sa incropesti un gratar, nu am auzit niciodata despre vipere, acum aflu despre existenta acestora aici, ce-mi aduc aminte insa este faptul ca debitul apei (ma refer la raul Sohodol) atunci era mult mai mare insa dupa ce s-a construit conducta de captare a apei debitul a scazut dramatic iar cheile au devenit "triste" cu toata frumusetea lor, le-am vazut chiar fara un strop de apa cred ca in 98 ceea ce nu s-a intamplat niciodata pana atunci.

Mirelutza, daca mai ajungi in zona sa mergi sa vezi Cheile Susitei, poate nu asa spectaculoase insa mult mai salbatice si mai neatinse de mana omului!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
balasa violeta [16.06.10 23:56:47] »

In luna mai ac. , pentru prima oara am ajuns in Gorj. Am fost incantata de peisaj, oameni, gospodariile oamenilor, de tiganii care sunt altfel decat la noi (cu flori in curte, rufe la uscat impecabile si cu gradinile lucrate).

In cinci zile, numai in acest judet am parcurs~1500km. Am vazut Cheile Sohodolului, Cheile Polovragi, Cheile Oltetului, manastirea Polovragi si Tismana, Baia de Fier si Baia de Arama, Pestera Muierilor si Polovragi si Hobita. Drumul Transalpina care duce aproape de Ranca in CER, m-a fascinat!

Toate aceste minunatii le-am putut trai, premiului castigat la AFA. Multumesc webmaster!

Orasul Targu Jiu se poate mandri cu frumosul parc in care se afla ,,Masa tacerii" si ,,Poarta sarutului". Amintiri de neuitat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
nemo_bimos* [18.06.10 03:13:29] »

Multumim pentru vorbele frumoase, va mai asteptam in zona.

Un gorjan.

pepsi70ro [18.06.10 06:31:32] »

Frumoase meleaguri, iar pozele sunt de-a dreptul incantatoare. Felicitari cu SB!

nemo_bimos* [18.06.10 06:39:38] »

Pozele nu reflecta nici un sfert din frumusetile acestui loc. In special vorbesc despre zona superioara a cheilor unde turistii nu prea ajung. Aici drumul nu este asfaltat dar zona este mai salbatica. sunt si cateva pesteri foarte frumoase dar sunt inchise pentru omul de rand (accesul se face cu echipament special).

Cine vrea sa ajunga in zona (gorj) poate sa ma contacteze, il ajut cu mare placere. gill-0726 35 35 54.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
ionica turistul [07.01.11 00:56:49] »

Cheile Sohodolului sunt cu adevarat una dintre cele mai frumoase chei din tara care merita vizitate de orice roman care se respecta. Degeaba vezi alte tari si aici ma refer la cei ce obisnuiesc sa mearga in Bulgaria, Austria, Grecia, etc caci daca nu vezi si aceste minuni ale naturii e ca si cum ai trait degeaba. Daca treceti prin Gorj nu ratati aceste chei precum si: Pestera Polovragi, Cheile Oltetului, Valea Motrului care impresioneaza prin diversitatea peisajului dar si a vegetatiei.

Pacat ca nu sunt protejate aceste arii de turistii care lasa gunoaie si provoaca distrugeri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Munteanu Sorin [17.09.12 23:08:28] »

Nu intelegi si probabil nu vei intelege niciodata de ce unii stau in coarda sau se catara si altii se tin de volan si, cum spui, merg incet sa faca poze din masina, probabil pe fond de manele si respirind aer curat de munte prin geamul usor lasat.

Muntele e cu totul altceva decit ce crezi tu ca este. Ori cu masina ori deloc.

Ai fost in Cheile Nerei sau Carasului? Daca ar fi vorba de chei Nu cred ca ai fost pentru ca acolo nu poti ajunge cu masina. r Cheile se fac pe, jos. Probabil ca ai fost prima care a fost in Paring pe Transalpina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
paulsnaider [16.05.13 19:31:10] »

@balasa violeta: ... si Aleea Scaunelor

corinaserban [29.05.17 15:25:25] »

@Diaura: viperele nu sunt imprevizibile, trebuie doar sa fii atent pe unde calci, altfel ele nu ataca oameni... In zona Herculane ne/am intilnit de 3 ori cu ele si nu ne-au deranjat, eventual noi pe ele. Pina la urma noi le calacm teritoriul...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
balasa violeta, corinaserban, Diaura*, ionica turistul, mirelutza, Munteanu Sorin, nemo_bimos*, paulsnaider
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Sohodolului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066765069961548 sec
    ecranul dvs: 1 x 1