95600 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Alte locuri de vizitat în județul Mureş

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
11.08.2019
DE
Avatar Mika
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.08.09
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Filitelnic – readucerea la lumină a Bisericii Fortificate


Filitelnic este un mic sat așezat in inima Podișului Transilvaniei, intre cele două Târnave, aproximativ la mijlocul distanței dintre Sighișoara și Târgu Mureș.

Satul ține de comuna Bălăușeri și este un vechi sat săsesc, cunoscut sub numele de Felderf in dialectul săsesc sau Feldorf in limba germană.

Doar numele și existența bisericii fortificate evanghelice mai amintesc de populația de etnie germană care exista in trecut pe aceste locuri. Din 520 de familii de etnici germani care locuiau in Filitelnic la sfârșitul celui de al doilea război mondial a mai rămas in prezent o singură familie.

Prima atestare documentară a satului datează din anul 1347, când satul se afla in proprietatea mai multor familii nobiliare. Aproape patru secole s-au luptat sătenii cu nobilii proprietari de pământuri, reușind, pe la mijlocul secolului al XIX-lea să obțină dreptul de a cumpăra pământuri de la nobili.

Activitatea principală a satului era agricultura și creșterea animalelor dar și meșteșugurile, printre care, cel mai cunoscut era confecționarea țiglei. De la inceputul secolului XX, Filitelnic a devenit cunoscut și pentru bogăția din interiorul pământurilor sale, descoperindu-se aici un importnat câmp de gaze naturale.

La fel ca in celelalte localități săsești, cel mai important loc din sat, centrul satului, il constituia biserica fortificată, aflată pe vârful unei coline.

Construită in secolul al XV-lea, in stil gotic, cu o sala a corului și o navă poligonală, ferestre in ogivă și un turn al clopotelor, biserica era inconjurată de ziduri groase cu două turnuri, unul nordic, folosit la apărarea fortificației și unul la poartă, construit in anul 1653, folosit de localnicii satului pentru depozitarea bucăților gustoase de slănină.

Tot din ansamblul bisericii mai făcea parte Casa parohială, construită in secolul XVII și Școala Confesională Evanghelică, construită in secolul al XVIII-lea.

Intre anii 1780 și 1787 biserica a suferit câteva lucrări de reparații – nava a fost acoperită cu bolți in cruce, a fost reparat acoperișul bisericii și al clopotniței.

In perioada 1969-1972 au fost efectuate ultimele lucrări de reparații, când s-au executat renovări la biserică și turnul clopotniță și consolidări la cele două turnuri și la zidul de fortificație.

După aceste lucrări, biserica a intrat intr-un proces continuu de degradare. In anul 1989 slujbele nu se mai pot ține in biserică, existând pericolul prăbușirii acoperișului, lucru intâmplat dealtfel in anii următori. Cu fiecare an care trecea biserica devenea o ruină – s-a prăbușit acoperișul corului și al navei, turnul clopotniță a fost grav avariat, trunul porții stătea să cadă iar zidurile erau grav deteriorate. Altarul a fost mutat in biserica fortificată din Senereuș, iar orga aflată deasupra altarului a fost mutată in anul 1993 in Casa Parohială care insă a fost devastată in anul 2003.

Tot acest loc a fost lăsat pradă acțiunii timpului și oamenilor, devenind o ruină și fiind acoperit de vegetație.

Până intr-o zi când, o asociație care se ocupă de salvarea monumentelor istorice, sprijinită de un arhitect și de un pictor restaurator și cu ajutorul unui cetățean austriac, nepotul unei familii care a plecat din Filitelnic după cel de al doilea război mondial, s-a gândit să readucă la viață biserica și tot ce o inconjoară.

Restaurarea a inceput cu reparația acoperișului, pentru a opri ploaia, zăpada, să mai pătrundă in interior. A fost reconstruită scara de acces in turnul clopotniță, dar turnul mai are nevoie incă de reparații majore. Ușa de intrare in scara spre turn este o ușă din lemn care se deschide cu o cheie veche de peste o sută de ani. Am urcat până la mijlocul turnului, unde m-am oprit, deoarece urcușul până la clopote era o adevărată ascensiune, pe bârne de lemn nu tocmai sigure. Clopotele au fost sudate, pentru a impiedica furtul lor, incă o dovadă a jafului la care a fost supus acest lăcaș de cult.

Turnul Porții a fost renovat, a fost refăcută scara de acces, iar in prezent adăpostește un mic muzeu, unde sunt date și fotografii ale satului, familiilor care au locuit cândva aici precum și al bisericii așa cum arăta ea la inceput de secol XX, apoi când era o ruină, și fotografii din timpul lucrărilor de restaurare.

Deasupra porții de intrare, pe exterior, au fost descoperite și puse in valoare picturi și inscripții datând din secolul al XVII-lea.

In interiorul bisericii incă nu s-a acționat major. Au fost curățate zidurile, descoprindu-se astfel o frescă veche, pe o porțiune de zid. Vor incepe și lucrări de restaurare a interiorului, după ce biserica va fi complet consolidată.

Au inceput lucrările de salvare și restaurare a zidurilor de fortificație, aflate intr-un grad inalt de degradare datorită lipsei țiglelor și a elementelor superioare din cărămidă care opreau apa să pătrundă.

Școala a intrat intr-un amplu proces de restaurare. A fost consolidată clădirea, au fost inlocuite ferestrele, au fost renovate incăperile. Aici invață deja 18 copii iar vara se fac tabere culturale. Tot aici stau voluntarii care ajută la restaurarea bisericii.

Lângă biserică se află un vechi cimitir, unde au fost ingropați de-a lungul timpului sașii din Filitelnic. Și cimitirul fuseses abandonat și acoperit de vegetație. Cea mai veche piatră funerară care a supraviețuit timpului este a unui etnic german care a murit in anul 1770. Pe zidurile de fortificații, pe partea dinspre cimitir, au fost descoperite inscripții și desene din secolul al XVI-lea, realizate in tencuială.

O mare parte din lucrările de consolidare și restaurare au fost realizate cu voluntari, studenți la restaurare care au făcut practică aici. Am văzut fotografii ale bisericii fortificate de la inceputul lucrărilor de restaurare și până in prezent. Am văzut cum iarba era mai inaltă decât cel care a intrat să o taie, cum acoprișul era căzut, cum totul era o ruină. Și am văzut cum, prin muncă și dăruire, o mică parte a istoriei noastre este scoasă la lumină.

Statul Român nu a făcut nimic pentru a salva aceste mărturii ale culturii transilvănene și nici acum nu se implică. Din păcate Biserica Fortificată din Filitelnic nu este singura, sunt multe monumente aflate in ruină. Doar că Biserica Fortificată din Filitelnic a avut nororc, și, incet incet va fi adusă la lumină.

Biserica se poate vizita, pe poarta de la intrare este un număr de telefon care poate fi folosit de cei care vor să ii treacă porțile.

Dacă vă aflați in zona Sighișoarei sau pe lângă Târgu Mureș, dați o fugă și la Filitelnic. Nu veți regreta.

---
Impresii încărcate de Mika in 11.08.2019 17:16:10

Validat / Publicat: 11.08.19 20:59:28


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 136


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  22700 PMA (din 23 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[28] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2019] Filtelnicul și Turnul Bisreicii văzute de pe un deal, langă sat -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095361">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095361"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095361">Şterge vot</a></div><span id="v91095361" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095361)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095361Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095361MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2019] Filtelnicul și Turnul Bisreicii văzute de pe un deal, langă sat
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2019] Sus pe dealul unde se află Biserica. In dreapta se vede puțin din Casa Parohială -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095362">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095362"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095362">Şterge vot</a></div><span id="v91095362" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095362)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095362Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095362MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2019] Sus pe dealul unde se află Biserica. In dreapta se vede puțin din Casa Parohială
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2019] Poarta de intrare in curtea bisericii aflată sub Turnul Porții. In dreapta se află școala evenghelica -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095364">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095364"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095364">Şterge vot</a></div><span id="v91095364" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095364)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095364Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095364MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2019] Poarta de intrare in curtea bisericii aflată sub Turnul Porții. In dreapta se află școala evenghelica
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2019] Picturile de deasupra porții, readuse la lumină. -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095366">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095366"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095366">Şterge vot</a></div><span id="v91095366" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095366)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095366Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095366MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2019] Picturile de deasupra porții, readuse la lumină.
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2019] Biserica și intrarea din lateral -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095368">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095368"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095368">Şterge vot</a></div><span id="v91095368" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095368)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095368Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095368MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2019] Biserica și intrarea din lateral
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2019] Turnul clopotniță, are nevoie de lucrări urgente de consolidare -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095370">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095370"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095370">Şterge vot</a></div><span id="v91095370" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095370)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095370Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095370MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2019] Turnul clopotniță, are nevoie de lucrări urgente de consolidare
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2019] Turnul porții -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095371">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095371"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095371">Şterge vot</a></div><span id="v91095371" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095371)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095371Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095371MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2019] Turnul porții
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, fara bonus]

P08 [AUG-2019] Satul Filitelnic văzut de la zidurile dărâmate ae vechii fortificații -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095373">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095373"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095373">Şterge vot</a></div><span id="v91095373" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095373)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095373Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095373MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2019] Satul Filitelnic văzut de la zidurile dărâmate ae vechii fortificații
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2019] Turnul clopotniță și scara care duce sus la clopote -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095375">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095375"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095375">Şterge vot</a></div><span id="v91095375" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095375)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095375Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095375MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2019] Turnul clopotniță și scara care duce sus la clopote
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2019] Biserica cu Turnul Clopotniță -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095377">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095377"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095377">Şterge vot</a></div><span id="v91095377" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095377)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095377Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095377MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2019] Biserica cu Turnul Clopotniță
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2019] Intrarea in casa scării din turnul clopotniță -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095379">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095379"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095379">Şterge vot</a></div><span id="v91095379" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095379)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095379Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095379MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2019] Intrarea in casa scării din turnul clopotniță
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2019] Sus in turnul cloptniță -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095380">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095380"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095380">Şterge vot</a></div><span id="v91095380" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095380)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095380Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095380MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2019] Sus in turnul cloptniță
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2019] Aa arată pe la jumătatea lui turnul clopotelor -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095381">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095381"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095381">Şterge vot</a></div><span id="v91095381" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095381)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095381Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095381MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2019] Aa arată pe la jumătatea lui turnul clopotelor
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2019] Satul Filitelnic -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095382">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095382"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095382">Şterge vot</a></div><span id="v91095382" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095382)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095382Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095382MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2019] Satul Filitelnic
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2019] Intrarea din față a bisericii -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095383">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095383"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095383">Şterge vot</a></div><span id="v91095383" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095383)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095383Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095383MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2019] Intrarea din față a bisericii
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2019] Turnul poriții inainte de restaurare -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1095384">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095384"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095384">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2019] Turnul poriții inainte de restaurare
foto Mika [11.08.19] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2019] Biserica inainte de a fi reparat acoperișul -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1095385">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095385"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095385">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2019] Biserica inainte de a fi reparat acoperișul
foto Mika [11.08.19] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2019] Vegetație crescuta in curtea bisericii inainte de inceperea lucrărilor de restaurare -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av1095386">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095386"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095386">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2019] Vegetație crescuta in curtea bisericii inainte de inceperea lucrărilor de restaurare
foto Mika [11.08.19] nevotabilă
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2019] Interiorul bisericii -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095387">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095387"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095387">Şterge vot</a></div><span id="v91095387" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095387)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095387Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095387MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2019] Interiorul bisericii
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2019] Interiorul bisericii, locul unde se afla altarul -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095388">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095388"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095388">Şterge vot</a></div><span id="v91095388" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095388)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095388Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095388MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2019] Interiorul bisericii, locul unde se afla altarul
foto Mika [11.08.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2019] Clădirea școlii -- foto by <b>Mika</b> [uploaded 11.08.19] - <span class="allrVotedi" id="av1095389">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1095389"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1095389">Şterge vot</a></div><span id="v91095389" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1095389)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1095389Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1095389MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2019] Clădirea școlii
foto Mika [11.08.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[28] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.108487844467 sec