ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 16.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 11 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Un vis implinit

TIPĂREȘTE URM de aici

Stateam prin 1980 pe terasa la cabana podragu la o bere cu un prieten dupa o zi obositoare de urcat pe moldoveanu…. mai mihai, visul meu e sa ajung in seyshell… trebuie sa fie super acolo….

mi-a ramas intiparita in minte aceasta destinatie… acum dupa 40 de ani am hotarat sa vad cu ochii mei la ce visa prietenul meu…. si asa am ales destinatia pentru vacanta exotica 2019 seyshelles…

ca linie aeriana am ales Turkish pentru zborul direct si la ore rezonabile… din fericire avionul nu a fost plin si am gasit locuri cu mai mult spatiu pentru picioare… a fost super… am plecat la 21.30 din bucuresti 1 ora pana la istambul iar la 1.30 am zburat inca 8 ore pana in mahe….

Inca de la inceputul aterizarii am zarit apele verzui ale oceanului indin combinate cu toate tente de albastru existente…

Zborul a decurs fara problem. Bastinasii au fost opriti in avion pana au trecut vama turistii, deci am completat un formular in avion, mi-a fost scanat din nou bagajul de mana si mi s-au confiscate 2 banane (nu ai voie sa introduce alimente pe insula…) si iata-ne in aeroport cautand taxiul pentru transfer… evident ne astepta la iesire si am plecat spre vila roscia… pe drum am negociat si un tur de insula cu soferul la 150usd 4 persoane, avand 2 prieteni cu noi in aceasta Aventura…

Am ajuns in jur de 12.00 la vila, ne-am cazat si am iesit evident la plaja….

Plaja beau vallon este una din cele mai cunoscute destinatii din mahe… pentru cine era fan 2 mai prin 1985 (pe acea vreme ca sa ajungi la vama veche trebuia sa treci de filtrul politiei de frontier si treceai sau nu dupa cum voiau ei…) este o frumoasa aducere aminte…

O plaja lunga de cativa km, mai multe hoteluri asezate la marginea plajei, un restaurant pe plaja numit “la plage” un bar, si alte cateva restaurante dintre care unul singur servea pizza….

Recunosc, am avut aici primul soc… am schimbat 1e cu 15.2 scr iar cea mai ieftina pizza era 175 scr… deci cam 11 e… o bere de 280cl (cam jumatate din Berea noastra obisnuita) 75 scr (5 euro) … un fel de mancare minim 300 scr… o supa 200 scr…

Apoi am gasit un market… (cam aceleasi preturi am gasit apoi si super marketurile lor, care aratau cam ca un megaimage mare al nostru, chiar ceva mai mici…) o bere locala 25 scr 280cl, 37 scr o bere la doza mica (33cl) Carlsberg, Heineken… doza mare 55 scr, corona 50 scr…. whisky jack daniels 600 scr de 70 cl… o ciocolata milka 120scr, etc….

Deja incepusem sa ne facem probleme cu banii alocati pt mancare… dar am ajuns pe “faleza” si aici am gasit indienii… niste tarabe asezate pe marginea drumului, unde fumegau gratarele …. aici un peste rosu care in thailanda era 10-15 lei se putea cumpara cu 125-150 scr, includea si o portie generoasa de garniture asortate…. orez, paste, cartofi prajiti, salata, si un sos de rosii si ceapa grozav… acelasi pret pentru o pulpa de pui sau o bucata de ton… o bere locala 50 scr (dublu fata de market… dar pana la market mergeai 7-8 min…)

Am zis ca ne facem abonament aici, am si mancat vreo 6 zile apoi neveste-mi I s-a facut rau asa incat am renuntat si am mancat la “la plaje”... aici o supa de fructe de mare si o portie de coaste cu 2 beri leffe (100 scr o bere- 180scr o bere Heineken mare, 100 scr mica, 90 scr o bere mica locala….) au facut 800 scr… o portie de mixt grill de fructe de mare si peste 600 scr… un lobster de 600-800grame viu era 950 scr (300 lei) cel mai ieftin vin era 400scr sticla, o apa mineral de 750 era 150 scr…

In periplul nostru am mai gasit tonete cu mancare fast food… 75-100scr Portia de carne cu cartofi prajiti…. am mancat o data. acum mi s-a facut mie rau (iar eu am un stomac obisnuit cu multe…)... oricum pe nevasta mea nu am lasat-o sa incerce pulpele de pui pane in multa grasime… 100 scr Portia…

Oricum pe restul plajelor pe care am fost gaseai cu greu o toneta fastfood… la beau vallon erau deschise tot timpul 2-3 tarabe si 2 -3 baruri “ indiene”. Majoritatea cocktailurilor erau facute cu rom takamaka (rom local) si in general cu putin rom. Pret fix 75 scr, dar pahare de plastic… am incercat o data apoi am renuntat... La barul din sat, un cocktail era 200scr… pahar curat, cu umbrelute, frumos prezentat… dai un ban dar nu-l mai ai….

Cafeaua esspreso “la varice” era minim 30scr (9 lei)... la restaurant ajungea si la 100 scr…

Ca o concluzie… mananci in functie de buget… daca nu esti mofturos… altfel te cam costa ceva….

Asa cum am spus anterior, in timpul transferului am obtinut un pret de 150usd pentru un tur de insula cu un taxi, 8 ore. Am testat piata in prima zi vorbind si cu gazdele noastre si cu alti taximetristi care au cerut invariabil 200e pentru 8 ore 4 persoane… asa incat am sunat pe what sap si luni dimineatza la 9.30 ne-am imbarcat in taxi… cred ca a fost cea mai buna alegere… soferul ne-a plimbat prin toata insula am vazut multe plaje, am stat in capitala victoria vreo 40 minute (nu aveti nimic de facut aici, decat un tur prin piata (peste, fructe, flori… fara legume… se gasesc f greu pe insula rosii, ardei sau castraveti… gasiti ceva varza, ceapa… nici acestea peste tot…). deci ne-am plimbat vreo 20 minute prin piata, vreo 20 min prin templul indian si am plecat in cautarea plajelor din seyshell… am revenit sambata si dupa ora 13 totul era inchis… inclusive casale de schimb valutar… la fel si duminica… deci fiti atenti sa nu ramaneti fara bani…

Soferul nostrum ne-a plimbat prin toata insula, oprindu-se la multe puncte “mirador” si oprind pe toate plajele importante cat si pe unele care nu erau trecute in ghid… i-am cerut sa ne duca si la o cascada …

Daca ar fi fost prima destinatie exotica cu siguranta ar fi un articol cu wow si superb, incredibil… noi ne-am intalnit insa cu oceanul indian pe care-l cunosteam deja… vazusem in alte tari verdele apei imbinandu-se cu albastru cerului… asa incat am notat plaja port launy si o trecere prin apa pana la genunghi intre mahe si o insula… ne-a placut si o plaja mica retrasa situate intre niste stanci de granit f mari… am hotarat sa revenim la ele cu bus local, ceea ce am si incercat ulterior.

Am oprit la o plantatie de ceai, apoi am vizitat ruinele unei asezari vechi din jungle. La ora 17,15 am coborat din masina si ne-am indreptat spre faleza pentru cina copioasa…

Din punctual meu de vedere toate plajele sunt la fel… o vegetatie verde f bogata, cu palmieri imbratisati de alti copaci exotici, de ferigi mari, de pasarele… apa de o culoare incredibila, schimbandu-si culoarea in functir de modul in care cad razele soarelui pe a… un glet de nisip alb… aici unul sau ambele capete erau strajuite de pereti inalti de granit… cu cat golful era mai mare spre interior cu atat valurile erau mai mici si apa mai calduta (apa avea in general in jur de 24-25 grade) …

De regula, plaja beau vallon este o plaja cu apa linistita, si cu o intrare lina in apa…. dar din cand in cand mai vine cate un val naravas care mai ia cu el ochelari de soare sau de vedere, daca nu esti atent… desi nu sunt salvamari, nu s-a inecat nimeni, nu s-a aventurat nimeni departe de tarm…. Alta civilizatie…

Si aici insula are o coasta cu apa linistita si una cu iesire direct la ocean… din pacate insula praslin este in partea cu valuri tumultoase. Evident ca si ea era un must in excursia noastra, impreuna cu insula la digue. Din mahe se poate face o excursie cu barca la cele 2 insule. Pretul era de 140 euro/persoana, pret ce includea si o masa barbeque… dar gazdele noastre ne-au recomandat sa evitam aceasta excursie, fiind posibil sa apara raul de mare in cele 2ore si jumatate cat dureaza drumul de la mahe la praslin… acelasi lucru se putea intampla si cu feribotul (120 e un drum dus intors mahe praslin mahe… gazdele ne-au recomandat avionul, dar si acela numai in zilele cu vant slab… au intrat pe net si ne-au recomandat ziua de vineri ca find prima zi fara vant puternic… si au avut dreptate…

Dupa o lunga chibzuinta am hotarat sa luam avionul…

Din beau vallon se puteau face excursii de jumatate de zi (de la 50 euro/persoana, excursie ce cuprinde si snorkeling sau scuba) sau de 1 zi cu barbeque inclus incepand de la 75 euro/persoana cu catamarinul…

Fiind singurul inatator din grup nu am reusit sa-I conving, deci nu am participat la ele…

Am incercat sa vedem pesti colorati luand cu noi bucatele de paine, dar cred ca eram prea aproape de tarm, au venit ceva pesti dar prea putini si prea putin colorati…

pana vineri am incercat sa facem singuri cateva excursii la plajele vizitate. Am ales port laundy.

Seyshelles a fost o insula ce a apartinut atat imperiului englez cat si celui francez. De la primii a ramas cu circulatia pe stanga, de la francezi cu limba vorbita. De aceaa insula praslin se citeste pralin iar port laundy se citeste “poloni” (cine stie franceza isi aduce aminte ca multe consoane nu se citesc in aceasta limba… impreuna cu creola dau un dialect superb, din care nu intelegi nimic… noroc ca fiind o destinatie turistica, limba engleza este vorbita de majoritatea celor implicate in aceasta activitate… soferi de taxi, soferi de autobuse, vanzatori, multi localnici). Dar “poloni”, I s-a spus si in franceza si in engleza… deci atenti la numele proprii….

Am zarit insula unde oprisem cu 2 zile inainte si vazusem oamenii trecand prin apa spre plaja… acum apa era mai adanca cu cel putin jumatate de metru… am renuntat la aceasta escapada si am plecat spre plaja poloni… am, mers pe jos vreo 15 minute si am ajuns o data cu vremea inchisa… desi am mai venit o data special pentru cele 2 plaje nici atunci nu am gasit o vreme perfecta pentru plaja… noroc ca am vazut-o insorita in turul initial…. se pare ca trebuie sa venim a doua oara in insula… dar nu cred ca se va intampla asta… de aici am cumparat a doua oara celebrele pulpe de pui care mi-au facut rau si mie…

Pentru a ajunge pe alte plaje, am folosit transportul public de autobuze… acestea au un tariff fix de 7 scr (2 lei) dar inima acestor autobuse este orasul victoria… pentru a ajunge oriunde altundeva trebuie sa iei un bus pana in victoria si de acolo altul spre destinatia dorita… din pacate ele circula dupa un program bine stabilit, dar cam rar deci se pierde mult timp pana ajungi la destinatia dorita… intr-o zi am plecat cu o ora mai devreme spre victoria sa schimb niste bani si prietenii mei m-au gasit in statie… nu venise nici un autobus…

Pe de alta parte aparetheidul exista genetic… nu mi-a facut nici o placer sa stau alaturi de negri… si autobuzul avea 60 negri si noi 4 albi, eventual inca 1-2 cupluri de turisti… c’est la vie…. toujour parshiva…. ca tot vorbim frantuzeste (scuze daca amscris gresit…. am invatat acum 50 de ani… )

Taxi este un pic cam scump… in jur de 300-500 scr… dar dupa ora 20 nu prea mai circula masini…

Evident se pot inchiria masini… cum am mai spus se circula pe stanga… drumurile sunt foarte inguste, daca te intalnesti cu un bus cam trebuie sa intri in sant… semnalizari acceptabile pentru localitati… dar daca nu stii drumurile ajungi cu greu la plajele mult visate… nu sunt semnalizate… se zaresc printre copaci… benzina 1.10e litrul… oricum recomand turul de insula facut cu un profesionist… merita.

O zi am petrecut-o in insula praslin… ne doream sa ajungem si in insula la digue dar din pacate sotiei I s-a facut rau pe la ora 12 deci am renuntat si am facut plaja pan ape la ora 17 apoi am plecat spre casa… atat la ducere cat si la intoarcere orarul de zbor poate fi facultative…. trebuie sa te prezinti cu o ora inainte la check – in si daca sunt locuri disponibile inaintea zborului tau poti fi alocat altui avion… noi aveam avion la 19,30 am ajuns la aeroport la 17.20 si am plecat la 17,45….

Am plecat cu bus local la 06.30 si am ajuns la aeroport la 7.40… (un taxi costa 35-40e…) ne-am imbarcat la ora 9.15 si la 9.40 ieseam din aeroportul din praslin… am negociat un tur de insula la 100e... aveam in program: rezervatia valle de mai, plaja cote d’ore, plaja anse Lazio si apoi deplasarea la feribotul ce urma sa ne transporte la ora 14 pe insula la dique… 2 nore pe la dique apoi din nou feribotul si revenirea in mahe cu avionul… am intrat in rezervatie (360 scr/pers) … o jungla in care este amenajata o poteca… poti vedea sau auzi papagalul negru, multe broaste, vestitele nuci de cocos marice se gasesc doar in acest areal… nucile le vezi la tot pasul… restul conform zicalei o zi zboara o zi nu zboara… din pacate azi nu zboara… poti lua un ghid privat (65 euro pentru grupuri mici ca al nostrum (4 pers) … noi am refuzat… ne-am intalnit prin peruplul prin jungla cu grupuri ce vedeau in zare miscandu-se frunzele si strigau entuziasmati … uitati papagalul… eu n-am vazut nimic… a doua oara cu siguranta nu as intra… de altfel dupa 10 minute m-am intors, am baut un espresso asteptand prietenii si sotia… n-am pierdut nimic… de fapt prin jungle mai mersesem si in mexic…

Am stat o ora si jumatate in aceasta rezervatie apoi a venit masina si am, plecat spre cote d’ore… exact cum ne-a spus ghidul din mahe, aceleasi plaje… aceeasi apa doar ceva mai naravasa… valuri mai mari, un nisip parca mai fin… plin de barci ce te indemnau la excursii pentru a doua zi… aceleasi preturi 70 e si peste de persoana… aceleasi preturi la bere… aceleasi… de aici am plecat spre a doua plaja celebra a insulei anze Lazio… singura deosebire este ca aici I s-a facut rau sotiei care in loc de balaceala a dormit vreo jumatate de ora, apoi ne-a informat ca renunta la deplasarea de la digue… am renuntat si noi si atunci am cerut soferitei din praslin sa ne readuca la cote d’or unde apa era mai linistita unde am ramas la plaja pana la ora 17 cand am plecat spre aeroport cu un taxi (300 scr dupa nenumarate negocieri si cu un sofer total nemultumit de negociere… si aici erau busuri locale in statia caruia stateam cand a inceput negocierea placand de la 500 scr…

O data cu vizitarea multor locuri exotice este foarte greu sa te mai impresioneze ceva… deci este posibil ca acest review sa nu fie pe placul celor care au fost acolo… sau sa redirectioneze alti turisti spre alte destinatii… ca de obicei scopul meu este o informare corecta a celor ce doresc informatii despre insulele seyshelles… pozele cred ca vor ameliora tehnicitatea review-ului… imaginile sunt superbe… poate o excursie de snorkeling sau scuba ar fi dat mai multa sare si piper acestei experiente… mie mi s-au parut scumpe… 70e/persoana fata de 20-30 in egipt… dar si aici daca ai bani sa partici la aceste excursii, sa mergi numai cu taxi, sigur va fi o vacanta excelenta… si daca nu ai vizitat f mult vei considera ca ai ajuns in paradis ….


[fb]
---
Trimis de mihai.panait in 04.08.19 14:39:32
Validat / Publicat: 04.08.19 15:22:26

VIZUALIZĂRI: 6390 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihai.panait); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 cote d' or
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27999 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[04.08.19 18:55:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

alxmst
[05.08.19 03:52:52]
»

Apertheidul se refera la politica de segregare pusa in practica in Africa de Sud, nu are legatura cu rasismul de care dati dovada in mai multe reviewuri si in nici un caz nu e genetic. 60 de negrii intr-un autobuz... sunt sigur totusi ca nu v-au obligat sa stati pe locurile din spate.

mihai.panaitAUTOR REVIEW
[05.08.19 07:14:59]
»

@alexmusat: ????

mihai.panaitAUTOR REVIEW
[05.08.19 08:14:21]
»

@alexmusat: cu siguranta aveti dreptate... in primul rand imi pare bine ca ati citit review-urile mele chiar daca in ele exista mai multe erori... inseamna ca exista si informatii care v-au interesat... in privinta rasismului de care dau dovada as avea ceva retineri... traind toata viata intre albi, cred eu ca este normal sa ti se para atipic si sa nu te simti in largul tau intr-o comunitate de oameni de alta culoare... mai ales ca asta ti se intampla cateva ore intr-un an...

sper ca urmatorii cititori sa ignore greselile de exprimare si ortografie si sa folosesasca doar informatiile transmise, tinand cont evident ca vrand nevrand ele trec prin filtrul unei persoane...

multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
slb
[05.08.19 20:39:00]
»

@mihai. panait: Nu am vizitat mai nimic exotic... adica doar banala Europa (si nici asta nu complet). Mi se pare totusi cam mult 4500 euro si fara bilete de avion. Nu am citit si primul articol ati fost cazati la 5 stele?

e plauzibil sa vizitam aceasta tara sa mancam cat de cat bine pana in 4 mii?

vacante cat mai frumoase cu multe bucurii.

multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alxmst, mihai.panait, slb
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în insula Mahe:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070651054382324 sec
    ecranul dvs: 1 x 1